Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ενεργοποιήθηκε η τηλεφωνική γραμμή 1142 για καταγγελίες παράβασης του Αντικαπνιστικού

Ενεργοποιήθηκε η τηλεφωνική γραμμή 1142 για καταγγελίες παράβασης του Αντικαπνιστικού

0

Παράλληλα θα παρέχεται υποστήριξη σε καπνιστές

Ξεκίνησε από εχθές τη λειτουργία της, στο πλαίσιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου η τηλεφωνική γραμμή (1142) ενημέρωσης και υποστήριξης για τους πολίτες. Καλώντας στο 1142, κάποιος μπορεί να ενημερωθεί για το τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, να ζητήσει βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και να αναφέρει παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, που υπέπεσαν στην αντίληψή τους.

Στο 1142, μπορεί κάθε πολίτης, δίνοντας το ονοματεπώνυμό του, το τηλέφωνό του και εφόσον διαθέτει, το email του, να αναφέρει παραβάσεις που ο ίδιος διαπιστώνει και αφορούν στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Μπορεί κάποιος να ζητήσει βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, τα στοιχεία του καταγράφονται και εντός 48 ωρών, Επαγγελματίας Υγείας αναλαμβάνει να ενημερώσει και να τον καθοδηγήσει σε κάποιο Ιατρείο διακοπής καπνίσματος, όπου ειδικοί θα αναλάβουν την υποστήριξη της προσπάθειάς του.

Οι επώνυμες αναφορές ομαδοποιούνται και προωθούνται απευθείας στις Αρχές Ελέγχου ανά κατηγορία (Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Υγειονομικές Διευθύνσεις Περιφερειών ή Λιμενικό Σώμα) και κατόπιν διενεργούνται έκτακτοι ή τακτικοί στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση την καταγγελίες που έχουν καταγραφεί στο σύστημα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η γραμμή 1142 απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, καπνιστές ή μη, και στοχεύει στην καλύτερη επικοινωνία του κράτους με τον πολίτη.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δεν υπάρχει πια η δικαιολογία ότι αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα»

Μια τολμηρή και εμβληματική κίνηση εκσυγχρονισμού και εξευγενισμού της καθημερινότητας χαρακτήρισε την απαγόρευση του καπνίσματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος από το υπουργείο Υγείας, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει πια καμιά δικαιολογία.

«Δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία του τύπου, “αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα”», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως αφού και άλλες χώρες το κατάφεραν και μπορεί να το πράξει και η Ελλάδα.

«Ένδεκα νομοθετήματα, Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις μέσα σε 10 χρόνια, με μηδενικά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, που υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκε το 2009», είπε.

«Οι κυβερνήσεις δεν τόλμησαν, η Διοίκηση αδράνησε και η κοινωνία ανέχτηκε. Σαν το κάπνισμα να μην αφορά την Υγεία και τον Πολιτισμό μας. Και σαν να αποτελεί μία ανώδυνη λεπτομέρεια», τόνισε επίσης.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…