Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Έκτακτη σύσκεψη για  την αφρικανική πανώλη στην Ξάνθη

Έκτακτη σύσκεψη για  την αφρικανική πανώλη στην Ξάνθη

0

Κινητοποίηση μετά τον εντοπισμό κρούσματος σε αγριόχοιρο ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα

 

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων. Συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου, οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής, το Δασαρχείο και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης

 

Συναγερμός σήμανε στις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τη διαπίστωση ότι εντοπίστηκε αγριόχοιρος με αφρικανική πανώλη ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα Ελλάδας Βουλγαρίας. Να σημειώσουμε ότι στην γειτονική μας χώρα υπάρχει επιδημία πανώλης σε οικόσιτους χοίρους όσο και σε αγριόχοιρους από το καλοκαίρι.

Προ των πυλών η αφρικανική πανώλη των χοίρων  – Έκτακτη σύσκεψη στην Ξάνθη

Το ενδεχόμενο να περάσει τα σύνορα η ασθένεια των χοίρων  κινητοποίησε τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εκπρόσωποι των οποίων ήρθαν στην Ξάνθη όπου και πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην αίθουσα συσκέψεων της Αντιπεφέρειας. Παρόντες ήταν ο Διευθυντής και οι προϊστάμενοι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας και της Π.Ε Ξάνθης ο Δασάρχης Ξάνθης, ο πρόεδρος  Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης καθώς και άλλοι φορείς.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε περαιτέρω αυστηροποίηση των ήδη αποτελεσματικών μέτρων, ώστε να αποτραπεί η είσοδος της Αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ελλάδα.

Η αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των μέτρων για την αποτροπή εισόδου της Αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ελλάδα αποφασίστηκε σε διϋπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, υπό την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή και με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Θεόδωρου Λιβάνιου, των Γενικών Γραμματέων Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνου Αραβώση και  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γεώργιου Στρατάκου και των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων.

Στη σύσκεψη

-επαναβεβαιώθηκε ότι τα μέχρι τώρα ληφθέντα ισχυρά προληπτικά μέτρα (πρόσληψη 46 κτηνιάτρων, ρύθμιση θήρας αγριόχοιρου, εντατικοποίηση ελέγχων στα οχήματα μεταφοράς χοίρων,  επαναλειτουργία των υποδομών απολύμανσης οχημάτων στα σημεία  εισόδου των περιοχών υψηλού κινδύνου) αποδείχθηκαν αποτελεσματικά καθώς δεν υπάρχει κρούσμα της Αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην ελληνική επικράτεια,

-διαπιστώθηκε, όμως, η ανάγκη, αυστηροποίησης και εντατικοποίησης των μέτρων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, μετά τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στις νότιες περιοχές της Βουλγαρίας τις τελευταίες ημέρες.

Τα μέτρα εξειδικεύονται και τίθενται σε άμεση εφαρμογή.

Επαναλαμβάνεται ότι η Αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν μεταδίδεται σε καμιά περίπτωση στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxatnhopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέος κύκλος μαθημάτων braille στην Ξάνθη

Πρωινά και απογευματινά τμήματα από τις 11 Οκτωβρίου   Ο νέος κύκλος των μαθημάτων τη…