Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τελευταία ευκαιρία για 2,3 εκατ. οφειλέτες της ΔΕΗ

Τελευταία ευκαιρία για 2,3 εκατ. οφειλέτες της ΔΕΗ

0

Νέο μοντέλο διακανονισμού των χρεών ισχύει από την 1η Οκτωβρίου

Τελευταία ευκαιρία αποτελεί για τους οφειλέτες της ΔΕΗ το νέο μοντέλο διακανονισμού χρεών που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου και προβλέπει ρύθμιση χρεών έως και 24 δόσεις, με προκαταβολή 20%-30%, έναντι 40%-50% μέχρι πρότινος.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της νέας ρύθμισης, είναι ότι στο εξής η αντιμετώπιση των 2,3 εκατ. οφειλετών της ΔΕΗ θα είναι ενιαία, παύουν δηλαδή αυτοί να χωρίζονται σε 6 κατηγορίες, ανάλογα με το βαθμό συνέπειας του καθενός και την συμπεριφορά τους σε παλαιότερους διακανονισμούς, καθεστώς που συχνά δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιχειρούσε να λύσει.

Ταυτόχρονα η ρύθμιση θα είναι ανοικτή, χωρίς δηλαδή προθεσμία λήξης για την υποβολή των αιτήσεων, ενώ το ποσοστό της προκαταβολής, θα ποικίλει ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Όσο περισσότερες αυτές είναι, τόσο υψηλότερη θα είναι και η προκαταβολή.

Παραδείγματος χάριν, για οφειλές έως 500 ευρώ, η ρύθμιση προβλέπει 10% προκαταβολή και πληρωμή σε 5 μηνιαίες δόσεις. Για οφειλή από 500 έως 1000 ευρώ, η προκαταβολή είναι 10%, και 8 οι δόσεις, για ποσό από 1000-2000 ευρώ, η προκαταβολή ανεβαίνει στο 15% και οι δόσεις στις 12, ενώ για για χρέη άνω των 3.000 ευρώ, παρέχονται δύο εναλλακτικές: Προκαταβολή 20% με 18 δόσεις ή προκαταβολή 30% με 24 μηνιαίες δόσεις.

Επομένως ο οφειλέτης μπορεί εύκολα και γρήγορα να υπολογίσει την προκαταβολή και την μηνιαία του δόση:

Στόχος της ρύθμισης είναι η ταχεία μείωση των συσσωρευμένων οφειλών ύψους 2,7 δισ. ευρώ στην ΔΕΗ, για αυτό και είναι πολύ πιο αυστηρή ως προς τους κακοπληρωτές απ’ ότι στο παρελθόν.

Πότε χάνεται η ρύθμιση

Απαραίτητη επομένως προϋπόθεση για τη διατήρηση του διακανονισμού, είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση των δόσεων και των νέων λογαριασμών που θα εκδοθούν στη συνέχεια. Με άλλα λόγια, όποιος χάσει την ρύθμιση, για να ενεργοποιηθεί ξανά, θα πρέπει πρώτα να καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις και τους τρέχοντες λογαριασμούς που εκδόθηκαν μετά από την ρύθμιση.

Στην πράξη, επιχειρείται να μπει ένα τέλος στο γνωστό «μπες-βγες», στις ρυθμίσεις της ΔΕΗ, όπου ο οφειλέτης πληρώνει την προκαταβολή, προκειμένου να ενταχθεί στον τρέχοντα διακανονισμό, παύει να τον εξυπηρετεί έπειτα από μία-δύο δόσεις και χάνει τη ρύθμιση, εντούτοις υποβάλλει εκ νέου αίτημα, και μπαίνει σε νέα ρύθμιση, έστω λιγότερο ευνοϊκή από την προηγούμενη, κ.ό.κ.

Η διαδικασία έγκρισης θα είναι αυτοματοποιημένη και θα γίνεται άμεσα στα καταστήματα της ΔΕΗ με την υποβολή της αίτησης. Ο πελάτης θα χρειάζεται να προσκομίσει μόνο τον τελευταίο λογαριασμό του, την αστυνομική του ταυτότητα και τον ΑΦΜ του. Επιπλέον από την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019 θα μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις και τηλεφωνικά στο 11770.

Εφόσον ο πελάτης είναι συνεπής στην εξόφληση του διακανονισμού, δικαιούται και την έκπτωση συνέπειας στους τρέχοντες λογαριασμούς.

Δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση έχουν και πελάτες, που σήμερα είναι ενταγμένοι σε άλλη ρύθμιση, ώστε να επωφεληθούν από μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.

Τι ισχύει για το Κοινωνικό Τιμολόγιο

Οι πελάτες που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και όσοι είναι ενταγμένοι στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών, θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους, όπως και σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κώδικα Προμήθειας.

Στους πελάτες που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών, εφαρμόζεται ο Κώδικας Προμήθειας, δηλαδή κάθε δόση διαμορφώνεται στο ½ του Μέσου Μηνιαίου Λογαριασμού.

Παράδειγμα 1: Οφειλή 1 έτους, ποσού 1.200€ – 24 δόσεις των 50€, προκαταβάλλεται η 1η δόση.

Παράδειγμα 2: Οφειλή 2 ετών, ποσού 3.600€ – 48 δόσεις των 75€, προκαταβάλλεται η 1η δόση.

Όσοι πελάτες δεν έχουν πλέον σύμβαση με τη ΔΕΗ, αλλά έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος, θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για εξατομικευμένη ρύθμιση, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Σήμερα το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών όλων των τάσεων το πρώτο εξάμηνο ήταν στα 2,792 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2.474 δισ. ευρώ δεν έχουν διακανονιστεί. Η διοίκηση της ΔΕΗ θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη δοθεί ρητή εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για εντατικοποίηση των αποκοπών σε πελάτες που έχουν εντοπιστεί ότι συστηματικά αποφεύγουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, συσσωρεύοντας μεγάλα ποσά οφειλής. Το τελευταίο δίμηνο έχουν προωθηθεί προς τον ΔΕΔΔΗΕ περίπου 30.000 αιτήματα αποκοπών αυτής της κατηγορίας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αιτήσεις από την Τετάρτη για το επίδομα μητρότητας

Αφορά τις μη μισθωτές μητέρες Μια σημαντική στήριξη προσφέρει στις μη μισθωτές μητέρες το …