Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

0

Τι ζητούν οι Ξανθιώτες
Αν κάποιος ρωτήσει τους Ξανθιώτες τι επιθυμούν να δουν στην πόλη τους στο τέλος της τετραετίας της θητείας της νέας δημοτικής αρχής θα πουν: Μια πόλη καθαρή, νοικοκυρεμένη, αισθητικά όμορφη και λειτουργική, μια πόλη διαφορετική, μια πόλη περήφανη που θα ξεχωρίζει ως προς τις υποδομές, με πράσινο, με σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια, με χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, νέα γήπεδα, ποδηλατόδρομους, κολυμβητήριο.
Είναι πολλά και παράλογα αυτά που θέλουν οι Ξανθιώτες;
-Φυσικά και όχι!
Είναι όλα ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα σε βάθος τετραετίας έστω τα περισσότερα.
Γ.Δ.


Και μια πρόταση
Συμπολίτης με ενδιαφέροντα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αγάπη για την πόλη που ζει, μας τηλεφώνησε για να εκφράσει την άποψή του για το θέμα των μικρών ή μεγαλύτερων χώρων πρασίνου που έχει ανάγκη η πόλη της Ξάνθης.
Προτείνει λοιπόν ο δήμος να ψάξει, να εντοπίσει και να έρθει σε συμφωνία για την αγορά διάφορων ελεύθερων χώρων μέσα στον ιστό της πόλης.
Έτσι, οι χώροι αυτοί, μικροί ή μεγάλοι, θα πάψουν να είναι σκουπιδότοποι αλλά ν’αποδοθούν στους κατοίκους είτε ελεύθεροι για παιχνίδια κι εκδηλώσεις, είτε να γίνουν χώροι πρασίνου ή πάρκου ανάλογα με την έκταση.
Μάλιστα, τόνισε πως η αρχή μπορεί να γίνει από μια καταγραφή που θα κληθούν να βοηθήσουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι για τον εντοπισμό αυτών των ελεύθερων χώρων.
Ευκαιρία για τον δήμο, ας την εκμεταλλευτεί.
Γ.Δ.


Τα λάθη
Τελικά οι ομπρέλες χρειάστηκαν. Άρα η κουβέντα στο δημοτικό συμβούλιο πρόσφατα γι’ αυτές εκ μέρους του Χαρ. Δημαρχόπουλου ήταν ένα λάθος. Ένα λάθος που σχολιάστηκε αρκετά και
ειρωνικά διότι θύμιζε συζήτηση «περί όνου σκιάς».
Έτσι, όπως είπε κάποιος, «δεν είναι τα λάθη που σε καθορίζουν. Είναι το πώς συνέρχεσαι από αυτά». Και μάλλον ο αγαπητός Μπάμπης θ’ αργήσει να συνέλθει.
Γ.Δ.


Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019
Θα καταγραφεί ως ένα σημαντικό γεγονός. Την ημέρα των εκδηλώσεων αλλά κυρίως την ώρα της παρέλασης, το πλήθος του κόσμου που ήρθε να την παρακολουθήσει ήταν κάτι μοναδικό, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και ίσως να μην ξαναγίνει ποτέ.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών «κατέβηκαν» να δουν την παρέλαση. Να θαυμάσουν τους στρατευμένους νέους, τους σχηματισμούς, τα στρατιωτικά σχήματα, και βέβαια να δουν από κοντά τους λεβέντες της Προεδρικής Φρουράς.
Την ημέρα εκείνη όμως και ακριβώς με την έναρξη της παρέλασης «άνοιξαν» οι ουρανοί. Η βροχή ήταν δυνατή, καταιγίδα. Οι άνθρωποι στριμώχνονταν, βρέχονταν, έγιναν κυριολεκτικά μούσκεμα, αλλά έμεναν εκεί. Να δουν, να απολαύσουν, να χειροκροτήσουν, να συγκινηθούν και να πουν «χαλάλι το μουσκίδι, άξιζε».
Υ.Γ. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως συναντήσαμε ανθρώπους από Κομοτηνή και Καβάλα. Για τέτοιο κόσμο μιλάμε, για πλήθος μοναδικό.
Γ.Δ.


Τζιτζικώστας καλεί Silicon Valley
Βοήθεια για να δημιουργηθούν γέφυρες συνεργασίας ανάμεσα στη Silicon Valley και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιζτικώστας, μιλώντας  στο Stanford University, παρουσία των μελών της επιχειρηματικής αποστολής της Περιφέρειας στις ΗΠΑ. “Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία” είπε και σημείωσε ότι μια ‘γέφυρα’, που θα συνδέει την Κεντρική Μακεδονία και τη Silicon Valley θα είναι αμοιβαία επωφελής.
“Πιστεύω ότι η πρώτη έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας ‘Beyond 4’, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2020, μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια συνεργασίας και οφείλουμε από κοινού να κινηθούμε περισσότερο και με μεγαλύτερη ταχύτητα, ώστε να βάλουμε τα θεμέλια του στόχου μας για περισσότερες επενδύσεις, με έμφασή στον τομέα της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών” τόνισε και πρότεινε να γίνει το Πανεπιστήμιο Stanford τιμώμενο Πανεπιστήμιο στην ‘Beyond 4’. Αναφέρθηκε, άλλωστε, στην ανάκαμψη στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι πρωταγωνίστρια στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας ως επενδυτικός πόλος, διότι διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, με κυριότερα τη γεωστρατηγική της θέση και το ανθρώπινο δυναμικό της.
Π.Γ.


Ευθύνες του ΟΣΕ
Για μας και όλους τους Έλληνες όσους τίτλους κι αν αλλάξει, θα είναι ο ΟΣΕ, θα είναι τα τραίνα, θα είναι μια προβληματική από κάθε άποψη δημόσια υπηρεσία.
Ιδού μια απόδειξη που βιώνουν κάτοικοι που μένουν κοντά ή δίπλα στο σταθμό της Σταυρούπολης.
Οι ταξιδιώτες λοιπόν που φθάνουν εκεί από Δράμα και αποβιβάζονται από το τρένο και μετακινούνται με λεωφορείο προς την υπόλοιπη διαδρομή Ξάνθης, Κομοτηνής, Έβρου, αλλά και όσοι περιμένουν εκεί το τρένο για Θεσσαλονίκη κλπ, σαν άνθρωποι έχουν τις φυσικές τους ανάγκες, τις οποίες ικανοποιούν εκεί γύρω.
Έτσι, οι άνθρωποι που ζουν εκεί, βιώνουν μια απαράδεκτη κατάσταση, τόσο βρωμιάς αλλά και εικόνων ντροπής. Διαμαρτυρήθηκαν ώστε να μπουν 2 χημικές τουαλέτες, αλλά η διοίκηση του ΟΣΕ άλλα σκέφτεται κι όχι την ταλαιπωρία των κατοίκων, αγνοώντας τις διαμαρτυρίες τους, γεγονός που χαρακτηρίζει όλη τη δομή του ΟΣΕ, από τη διοίκηση μέχρι τους υπαλλήλους. Δεν νοιάζεται κανείς τους για τίποτε. Γι’αυτό και η απαξίωση του Οργανισμού, γι’αυτό καθίσταται αναγκαία η ιδιωτικοποίησή του.
Γ.Δ.


Εξαντλήθηκαν σε μια μέρα!
Η συμμετοχή των ξανθιωτών στους εορτασμούς για τα 100α Ελευθέρια ήταν μαζική και συγκινητική, καθ’όλο το τριήμερο των επίσημων εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα την παρουσία χιλιάδων συμπολιτών μας στην στρατιωτική παρέλαση της Παρασκευής,  παρά την καταιγίδα.
Εξίσου θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι Ξανθιώτες και στο επετειακό γραμματόσημο που κυκλοφόρησαν τα ΕΛΤΑ ανήμερα της επετείου, με θέμα την Ξάνθη, το οποίο εξαντλήθηκε μέσα σε λίγες ώρες από το κατάστημα της πόλης.
Οι Ξανθιώτες κατέκλυσαν και τα ΕΛΤΑ, θέλοντας να αποκτήσουν ως ενθύμιο το συλλεκτικό αυτό γραμματόσημο.


Ένα καλό και ένα κακό νέο
Μια νέα επένδυση  από Γερμανό επιχειρηματία βρίσκεται στην διαδικασία της αδειοδότησης στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Σταυρούπολης. Έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η επένδυση αφορά τα μπάζα από τα λατομεία της περιοχής των Κομνηνών που θα μεταποιούνται και θα εξάγονται στην Γερμανία. Θα απασχολεί περί τα 20 – 30 άτομα σε πρώτη φάση.
Ένα πολύ θετικό νέο στο οποίο θα αναφερθούμε με νεώτερες πληροφορίες.
Το αρνητικό είναι ότι σ’ όλη την περιοχή υπάρχει μόνον ένα ΑΤΜ τράπεζας και αυτό μόνο για αναλήψεις!
Τη στιγμή δηλαδή που κάτι πάει να κουνηθεί δημιουργείται πρόβλημα από την απουσία τράπεζας!
Μ.Ξ.


Στον απόηχο των Ελευθερίων- Συγκίνηση και εθνική περηφάνια
Θα μιλάμε για χρόνια στην Ξάνθη για τον λαμπρό εορτασμό των 100 χρόνων Απελευθέρωσης της πόλη μας. Είχε μεγαλοπρέπεια όπως πρέπει για μια τέτοια επέτειο και άρτια οργάνωση από κάθε άποψη. Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Ευζώνων της προεδρικής φρουράς λάμπρυνε την γιορτή μας και έδωσαν αυτόν τον ξεχωριστό συμβολισμό. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής όμως ήταν ο κόσμος. Ήταν απίστευτο αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της παρέλασης. Καθ’ όλη της διάρκεια της έβρεχε καταρρακτωδώς. Κι όμως κανείς δεν έφυγε. Έμειναν εκεί νέοι, ηλικιωμένοι, μανάδες με καροτσάκια, μικρά παιδιά, για να τιμήσουν, να χειροκροτήσουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους στους Ευζώνους στους στρατευμένους που «ωραίοι ως Έλληνες» παρέλασαν απτόητοι. Τα θερμά χειροκροτήματα συνόδευαν επευφημίες, συγκίνησης,  λόγια περηφάνιας, ψυχικής ανάτασης και ευφορίας. Ήταν κάτι εκπληκτικό αυτό που συνέβαινε και λειτούργησε αμφίδρομα. Είναι ενδεικτική η ανάρτηση που έκανε ένας Εύζωνας: «Και έχουμε μείνει μόνοι μας, μέσα στη βροχή κάνοντας μια ώρα ακινησία, και το κόκκινο χρώμα από το φάριο να τρέχει στα μάτια μας, τα τσαρούχια μας να κολυμπάνε μέσα στο νερό , τα λευκά μας να έχουν γίνει 2 φορές πιο βαριά ,αλλά εμείς να μην νιώθουμε τίποτα, να περιμένουμε πως και πως να παρελάσουμε, να περιμένουμε, περιμένουμε να σπάσουμε τα πόδια μας για τους ΕΛΛΗΝΕΣ που ήταν εκεί για τους ΕΛΛΗΝΕΣ που πετούσαν τις ομπρέλες τους για να μας χειροκροτήσουν ,για τους ΕΛΛΗΝΕΣ που μας πετούσαν ροδοπέταλα από τα μπαλκόνια, για τους ΕΛΛΗΝΕΣ που μας άφησαν Δάφνινο στεφάνι για να περάσουμε από πάνω , για αυτούς τους ΈΛΛΗΝΕΣ ΣΠΑΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ ,ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΎΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΎΣ ΠΟΥ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΜΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΥΜΙΣΑΜΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΈΛΛΗΝΑΣ!!!»
Μια μεγάλη μέρα πραγματικά για την πόλη μας!
Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στο κόσμο!
Μ.Ξ. 


Γιορτές τέλος. Τώρα δουλειά
Μια σοβαρή, δύσκολη και υπεύθυνη χρονική περίοδος για το δήμο Ξάνθης ολοκληρώθηκε και με επιτυχία μάλιστα παρά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.
Και εννοούμε βέβαια τις σχετικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων Ελεύθερης ζωής της Ξάνθης. Βέβαια εκδηλώσεις θα συνεχίσουν να γίνονται καθ’όλο το 2019.
Όμως, για το δήμο αρχίζει η ουσιαστική περίοδος της θητείας της νέας δημοτικής αρχής.
Τώρα είναι στην αφετηρία, τώρα ξεκινάει και από δω και πέρα θα κρίνεται για όσα γίνουν ή δεν γίνουν για τους δημότες. Το τι πρέπει να γίνει είναι πλέον γνωστό. Εκτίμηση όλων είναι ότι οι εκκρεμότητες έχουν από καιρό εντοπισθεί και σχεδιαστεί οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν.
Δεν θα μπούμε στις λεπτομέρειες, αυτό το έχουμε κάνει πρόσφατα για όσους δημοτικούς μας συμβούλους παρακολουθούν κι ενδιαφέρονται. Εξάλλου η εφημερίδα απλά προτείνει. Δεν υποκαθιστά τις υπηρεσίες, τα όργανα, τους υπεύθυνους.
Γιορτές τέλος λοιπόν, τώρα αρχίζει ο χρόνος της νέας δημοτικής αρχής κι αυτό απαιτεί συντονισμένες ενέργειες και δουλειά.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Θα υπάρξει τοπική αντιπαράθεση; Τα κεντρικά θέματα αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων και κ…