Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

0

Αναβιώνει το Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Σαμοθράκης
Σε αναβίωση του δημοσιογραφικού συνεδρίου της Σαμοθράκης προχωρά η περιφέρεια με την απόφαση της να το χρηματοδοτήσει. Να θυμίσουμε ότι  σχετική πρόταση είχε υποβληθεί μετά τον καλοκαιρινό ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του νησιού από την Τομεάρχη Μακεδονίας-Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή και δημοσιογράφο Δώρα Αυγέρη, σε επιστολή της προς την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης ενώ αρχικά το σκέφτηκε  ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς που είναι επίσης δημοσιογράφος. Είναι μια καλή εξέλιξη από πολλές απόψεις και για το νησί  και για τον δημοσιογραφικό κόσμο και την χαιρετίζουμε…
Μ.Ξ.


Προχωρούν και ετοιμάζονται στα «Καλώδια Ξάνθης»
Εμφανείς είναι πλέον οι εργασίες συντήρησης και καλλωπισμού στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στα Κιμμέρια. Εξωτερικά βάφεται το  συγκρότημα, που είναι και μεγάλο, και εσωτερικά ολοκληρώνονται οι εργασίες συντήρησης και καθαρισμού των μηχανημάτων.
Όλα δείχνουν πως σύντομα η επιχείρηση θα ξεκινήσει και θ’αποκτήσει ζωή και δράση δίνοντας δουλειά σε συμπολίτες μας.
Με το καλό λοιπόν να παραβρεθούμε και ευχηθούμε «καλές δουλειές» στο νέο της ξεκίνημα.
Γ.Δ.


Δεν θα δοθεί άλλη παράταση!
Η Πέμπτη 31 Οκτωβρίου θα είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δηλώσεων Κτηματολογίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. όπου τονίζεται ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία άλλη παράταση.
Σπεύσατε λοιπόν από 8.00 έως 20.00 για να υποβάλετε όσοι δεν το έχετε κάνει ακόμα, γιατί απομένουν μόνο δέκα μέρες…


Αλλάζει η γεωργία
Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κάθε άλλο. Υπήρχε σε αρχική μελέτη, νηπιακή θα λέγαμε, αλλά τώρα πλέον σε λίγο χρόνο, θα μπει σε εφαρμογή.
Για το πότισμα των χωραφιών με ένα κλικ. Απίθανο; Όχι πλέον.
Με ένα κλικ στον υπολογιστή τους θα μπορούν σε λίγο οι αγρότες μας να πληροφορηθούν τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών τους αλλά και να λάβουν συμβουλές για ορθές γεωργικές πρακτικές, έτσι ώστε να κάνουν εξοικονόμηση και ταυτόχρονα να έχουν μέγιστη δυνατή παραγωγή.
Και κάτι ακόμη. Θα έχουν τη δυνατότητα να θέτουν σε λειτουργία το σύστημα ποτίσματος από το κινητό τους.
-Αλλάζει η γεωργία και μάλιστα αλματωδώς.
Γ.Δ.


Από την Αθήνα οι λύσεις. Δυστυχώς
Δυστυχώς η περίφημη αποκέντρωση του ελληνικού δημοσίου δεν έγινε κι ούτε θα γίνει στο ορατό μέλλον. Ελπίδες υπήρξαν με την δημιουργία των Περιφερειών αλλά σύντομα διαψεύστηκαν.
Οι λύσεις στα προβλήματα δίνονται από την Αθήνα όπως και τα χρήματα βέβαια. Έτσι, αντί η Περιφέρεια να γίνει μια μικρή κυβέρνηση με αρμοδιότητες, έγινε ένας θεσμός ως υπερνομαρχία. Διαθέτει κάποια ποσά για δράσεις, όμως κι αυτή λειτουργεί λογοδοτώντας στα υπουργεία.
Το να χαράξει δικό της πρόγραμμα με δικούς της πόρους, ε, αυτό θ’ αργήσει να γίνει πραγματικότητα, δυστυχώς. Έτσι, Περιφέρειες αποκτήσαμε, ανεξάρτητη και αυτόνομη λειτουργία αυτών, όχι.
Γ.Δ.


Στήθηκαν καριέρες
Στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης από παλιά, λόγω της ύπαρξης της μειονότητας, συνέβησαν δύο σημαντικά γεγονότα.
Το πρώτο αφορά τις πολιτικές καριέρες. Επί ΕΡΕ, το τότε καθεστώς της δεξιάς, όπως και το Λαϊκό κόμμα, στήριζε την εκλογή των ντόπιων υποψηφίων στις μειονοτικές ψήφους. Το πώς ψήφιζαν ήταν γνωστό.
Η ιστορία αυτή συνεχιζόταν μέχρι που εμφανίστηκε το ΠΑΣΟΚ. Κέρδισε την εμπιστοσύνη της μειονότητας και την ψήφο της. Γι ’αυτό τα υψηλά ποσοστά τότε με τον Ανδρέα.
Τότε εκδηλώθηκε η εχθροπάθεια σε βάρος της μειονότητας. Όταν ψήφιζε τις επιλογές της συντηρητικής παράταξης η μειονότητα ήταν καλή. Όταν ψήφιζε το ΠΑΣΟΚ έγινε κακή!
Το ίδιο συνέβαινε βέβαια και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο Δημαρχόπουλος όταν κέρδιζε τις ψήφους τους, δεν μιλούσε. Τον βόλευε γιατί του έφερε νίκη.
Όταν έχασε, θυμήθηκε τους κακούς μειονοτικούς γιατί δεν τον ψήφισαν!
Γ.Δ.


…και περιουσίες
Όμως, θα πρέπει να πούμε δυο λόγια ακόμη για το θέμα, με ειλικρίνεια για να τα θυμηθούν κάποιοι που τα ξέχασαν ή καμώνονται πως δεν τα θυμούνται.
Εκτός από τις πολιτικές καριέρες σε Ξάνθη και Ροδόπη, στήθηκαν και οικονομικές καριέρες. Ναι, οικονομικές καριέρες και εξηγώ.
Πριν χρόνια, ο πατριωτισμός, η εθνικοφροσύνη και ο χαφιεδισμός, αποτελούσαν προσοδοφόρο επάγγελμα. Με την πάροδο των χρόνων, αυτά ξέφτισαν και οι καπάτσοι τύποι ασχολήθηκαν με άλλες πλέον προσοδοφόρες υποθέσεις που είχαν σχέση με το βαθύ λεγόμενο κράτος. Και μέσα από κει, αναδείχθηκαν οικονομικά.
Ας μην προκαλούν ορισμένοι εσχάτως διότι θα το μετανιώσουν.
Γ.Δ.


«Ο υδράργυρος»
Αυτό είναι το παρατσούκλι του πλέον. Και είναι απολύτως σωστό. Του το έδωσε παλιός πολιτικός που τον γνώρισε καλά γιατί έτυχε να έχει μια μικρή χρονική περίοδο «φιλική» σχέση μαζί του.
Πάντως ο χαρακτηρισμός είναι τέλειος. Όπως ο υδράργυρος ανεβαίνει και κατεβαίνει ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, έτσι κι αυτός.
Ανάλογα με το χρώμα του χρήματος, είναι πάνω ή κάτω. Αιτία της ανόδου ή καθόδου είναι μόνον το προσωπικό του συμφέρον. Εάν ικανοποιείται αυτό, θερμαίνεται και ο υδράργυρος ανεβαίνει. Φωνάζει, απειλεί, συκοφαντεί, λοιδορεί, δεν σέβεται ούτε ιερό ούτε όσιο αρκεί να εκτελέσει με φανατισμό την εντολή του «θερμαστή» του.
Το κόλπο αυτό το έχει κάνει πολλές φορές, είναι βίωμα, και το κάνει και τώρα με περισσότερη ένταση και πάθος γιατί έχασε ο ίδιος τον τροφοδότη λογαριασμό εσόδων κι αυτό τον έχει εξοργίσει πάρα πολύ.
-Ο «υδράργυρος»  λοιπόν αυτός, υπάρχει και ζει δίπλα μας, βρωμίζοντας τη δημόσια ζωή.
Γ.Δ.


Απτά αποτελέσματα κι όπου χρειαστεί ρήξεις
Δεν κομίζουμε νέες ιδέες στην Ξάνθη την κοινή λογική προτάσσουμε και μόνον αυτή. Και απευθυνόμαστε σε εκπροσώπους μας στη βουλή, στην περιφέρεια, στους δήμους.
Υπενθυμίζουμε σε όλους αυτούς και κυρίως του Μητροπολιτικού δήμου μας, πως οι κάτοικοι, οι Ξανθιώτες επιθυμούν να δουν από τους εκπροσώπους τους απτά αποτελέσματα. Έργα, δράσεις, ενέργειες που να βοηθούν στην καθημερινότητα των δημοτών.
Βέβαια, δεν θα πρέπει ν’αγνοούνται και τα μεγάλα έργα και παρεμβάσεις που είναι υπόθεση και ευθύνη της Περιφέρειας και της κεντρικής διοίκησης.
Παράλληλα, εάν οι εξελίξεις δεν είναι οι επιθυμητές, τότε  απαιτούνται ρήξεις. Με την κυβέρνηση, την Περιφέρεια, με τις υπηρεσίες των δήμων.
Ο νομός, η πόλη, οι δήμοι πρέπει να προχωρήσουν, να πάνε μπροστά. Έχουμε μείνει πίσω, θα πρέπει να τρέξουμε για να κερδίσουμε χρόνο, ν’ αλλάξουμε τα δεδομένα, να γίνουν πολλά.
Γ.Δ.


Ο δήμαρχος εκπροσωπεί χριστιανούς και μουσουλμάνους
Μέρες τώρα απασχολεί την τοπική αυτοδιοίκηση (κι όχι την κοινωνία) αν ήταν σωστή ως επιλογή,  η παρουσία του δημάρχου και των αντιδημάρχων του στα εγκαίνια του νέου πολυχώρου που θα στεγαστεί το παράρτημα του Συλλόγου Επιστημόνων μειονότητας Δυτικής Θράκης στην Ξάνθη. Την αρχή έκανε η παράταξη Παπαχρόνη που υιοθέτησε μια εθνικιστική ρητορική και στην συνέχεια την ακολούθησαν και οι παρατάξεις του Πασχάλη Λύρατζη και του Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου. Αναφορές που διχάζουν, φοβικές προσεγγίσεις και εθνικιστικά παραληρήματα. Την διαφορά έκανε η προσέγγιση της παράταξης του Σάββα Μελισσόπουλου που ήταν νηφάλια και κινήθηκε μέσα στα όρια της κοινής λογικής χωρίς κραυγές και κορώνες μισαλλοδοξίας.
Κρίνουμε σκόπιμο να πούμε πως σ’ ότι αφορά τον σύλλογο δεν τίθεται θέμα νομιμότητας όπως για παράδειγμα της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης». Λειτουργεί από το 1982 και έχει δώσει δείγματα γραφής. Στο ερώτημα αν με την παρουσία του ο δήμαρχος νομιμοποιεί τον αυτοαποκαλούμενο επίσης μουφτή η απάντηση είναι όχι. Με το θέμα αυτό και της αντιποίησης αρχής θα έπρεπε να ασχοληθεί η πολιτεία και όχι ένας δήμαρχος που εκπροσωπεί χριστιανούς και μουσουλμάνους. Είχε χρέος να ήταν εκεί για τους συμπολίτες μας μουσουλμάνος που είναι μέλη του συλλόγου αυτού.
Μ.Ξ.   


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …