Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

0

Το… μάθημα στους νέους συμβούλους
Για όσους παρακολούθησαν την επτάωρη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είναι απόλυτα κατανοητή η ένταση και η υπέρβαση του ορίου σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, προσωπικά, θα σταθώ στη στάση του Πασχάλη Λύρατζη. Πολλοί φώναξαν, κάποιοι πήραν το λόγο χωρίς άδεια, κάποιοι είπαν και μια κουβέντα παραπάνω, αλλά, κύριε Λύρατζη, δεν είναι δυνατόν να μαλώνετε με όλο τον κόσμο, να ειρωνεύεστε τους πάντες και να διεκδικείτε ακόμη και όσα δικαιωματικά αιτείστε με βάση τον Κανονισμό πριν οι άλλοι πάρουν ανάσα!
Δε θα πούμε ότι κάνατε σόου αντιλαμβανόμενοι και τη δική σας αγωνία για την εξέλιξη της διαδικασίας, ωστόσο ακροβατήσατε στο όριο.
Αν μη τι άλλο, ειδικά οι παλαιότεροι σύμβουλοι έχετε χρέος να μην απογοητεύσετε τους νέους που ήταν ολοφάνερο ότι παρακολουθούσαν αποσβολωμένοι όσα εκτυλίσσονταν.
Ε.Δ.


Δεν αρχίσαμε καλά!
Πρωτοφανή πράγματα συμβαίνουν στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης. Είναι δυνατόν να τελειώνουν συμβούλια στις 3 το πρωί! Πού ακούστηκε αυτό; Και τι; Για να αποφασίσουν τα μέλη των 3 νομικών Προσώπων! Είναι δυνατόν να αμφισβητούν σύμβουλοι μόνο και μόνο για να κάνουν το κομμάτι τους την Νομική υπηρεσία και τις επεξηγήσεις που δίνει στο νόμο; Ποιοι αυτοί που δεν έχουν μάλιστα και νομικές γνώσεις! Τότε γιατί ο δήμος πληρώνει τους δικηγόρους; Να μιλήσουμε για τους ταλαίπωρους τους δημοσιογράφους που ξενυχτούν όρθιοι ακούγοντας του καθενός το μακρύ και το κοντό!
Καλύτερα σε πολεμικό ρεπορτάζ στην Συρία!
Μ.Ξ.


Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Το «Ε» παρέλαβε το άρθρο του Γενικού Προξένου της Τουρκίας Μουράτ Ομέρογλου, ο οποίος σε μία από τις ελάχιστες, -αν όχι την πρώτη τουλάχιστον στην εφημερίδα μας- τοποθετήσεις του θέλησε να τοποθετηθεί και να παρουσιάσει τη θέση της γείτονος σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.
Πρόκειται για θέση που δε συμμερίζεται η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, καθότι παγίως είναι προσηλωμένη στην υποστήριξη της ειρήνης και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών των κρατών, την ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων, το σεβασμό της ζωής, την προστασία των άμαχων και των απροστάτευτων.
Η Τουρκία με την «Πηγή Ειρήνης» υπηρετεί σκοπιμότητες αλλότριες από αυτές που ευαγγελίζεται και προβαίνει σε στρατιωτικές επιθέσεις, με αλαζονεία, αδιαφορώντας για τη γενική κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας και τις συνέπειες για τον άμαχο πολιτισμό και το προηγούμενο που δημιουργεί στη διεθνή συγκυρία. Είναι αυτό που καλύτερα απ’ όλους είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί: “Πηγή Ειρήνης” δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα.
Επιλέγουμε να δημοσιεύσουμε το άρθρο γιατί θεωρούμε ότι η τοπική κοινωνία έχει δικαίωμα να γνωρίσει, να διαμορφώσει άποψη, να τοποθετηθεί και να παρέμβει με λόγο και άποψη.
Ε.Δ.


Οι διοικήσεις των νομικών προσώπων
Επιχειρήσαμε παρότι μικρές οι ώρες της διεξαγωγής της συνεδρίασης να καταγράψουμε σωστά τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων του δήμου Ξάνθης, ωστόσο ενημερώνουμε ότι υπάρχει περίπτωση να προκύψουν ανακρίβειες μιας και οι εξελίξεις ήταν ταχύτατες και εν μέσω έντασης, φασαρίας, αλλαγών, δηλώσεων, αντιδηλώσεων και αντικαταστάσεων.
Πάντως, σας πληροφορούμε ότι όχι μόνο εμείς δεν ξέρουμε τα ονόματα των μελών με βεβαιότητα, αλλά μάλλον κανείς, αφού μόνο με την ολοκλήρωση της απομαγνητοφώνησης θα υπάρξει βεβαιότητα. Και τότε θα επανέλθουμε με τροποποιήσεις αν χρειαστεί.
Ε.Δ.


Υπονόμευσαν την απλή αναλογική
Όσα συνέβησαν στο δημοτικό συμβούλιο στην συζήτηση για την έγκριση των εξόδων ή μη,  της συμμετοχής μελών του δημοτικού συμβουλίου στην αποστολή στις Βρυξέλλες στο «Οpen Days» ήταν σίγουρα μία άσχημη στιγμή για το όργανο.
Υπάρχει όμως κι ένα συμπέρασμα που δικαιώνει όσους υποστήριξαν ότι ο νεοέλληνας αυτοδιοικητικός, πολιτικός και εν γένει δημόσιος άνδρας, πως δεν αξίζει της απλής αναλογικής. Κι αυτό, διότι στερείται συναίνεσης, ενώ υπερτερεί σ’αυτόν το «εγώ» έναντι του «εμείς».
Απόδειξη τρανή απουσίας διάθεσης να λύνονται τα θέματα στο πλαίσιο της κοινής λογικής, ενώ γνωρίζει την αλήθεια και τι ακριβώς συμβαίνει σ’αυτές τις περιπτώσεις.
Προτίμησαν όμως οι της αντιπολίτευσης ν’αντιπολιτευθούν εν γνώσει τους από εγωισμό και πείσμα. Άρα, πολύ σωστά η κυβέρνηση άλλαξε προσωρινά τον νόμο για την απλή αναλογική για να μπορέσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να λειτουργήσουν.
Οι θιασώτες της απλής αναλογικής μόνοι τους την υπονόμευσαν. Και έδειξαν το αρνητικό πρόσωπο αυτής και αυτών.
Γ.Δ.


Άσχημα σημάδια
Εντάξει, θα πει κάποιος, η Ξάνθη δεν έχει τον βαθμό της πολιτικής ωριμότητας που έχουν άλλες πόλεις με περισσότερη διαδρομή χρόνων στον ελεύθερο βίο τους. Πολλώ μάλλον δεν μπορούμε να συγκριθούμε με ευρωπαϊκές πόλεις του βορά.
Αυτή η δικαιολογία και πραγματικότητα συνάμα, δεν μειώνει την ευθύνη που έχουν όλοι όσοι εξελέγησαν στο δημοτικό συμβούλιο με προθέσεις εκτός των άλλων της προσφοράς, της αγάπης για την πόλη και τους κατοίκους και τις δεσμεύσεις ότι θα εργαστούν για την πρόοδο της πόλης που αγαπούν.
Λυπάμαι, τόσο εγώ όσο και η πλειοψηφία των Ξανθιωτών, πως στην αρχή τουλάχιστον, τέτοιες προθέσεις δεν εμφανίστηκαν. Απεναντίας, έκαναν αρχή κάποια άλλα, αρνητικά σημάδια κι αυτό δεν είναι καθόλου ελπιδοφόρο για το μέλλον.
Γ.Δ.


Κόντρα Σαββίδη-Χατζηθεοδώρου
Μια παράπλευρη προσωπική κόντρα της προχθεσινής συνεδρίασης ήταν αυτή ανάμεσα στον Ματθαίο Σαββίδη και το Γιώργο Χατζηθεοδώρου, με αφορμή την επιστολή που απέστειλε ο πρώτος σε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου, με αφορμή τα όσα εκτυλίχθηκαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όταν κανείς δεν πίστευε ότι μπορούν να εξελιχθούν και χειρότερα (κι όμως) ζήτησε να μην εκμεταλλεύονται οι σύμβουλοι τις επιμέρους διαδικασίες για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και υποστήριξε ότι για το σώμα αποδεικνύεται η δέουσα προσοχή των συμβούλων με την αποδοχή της ομόφωνης γνωμοδότησης των νομικών. Πρότεινε δε, σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων πριν από κάθε συνεδρίαση.
Ο κ. Χατζηθεοδώρου χαρακτήρισε λίγο προσβλητικό το ύφος της επιστολής, πράγμα που ενόχλησε τον κ. Σαββίδη, ο οποίος του επέρριψε ότι απομόνωσε 2-3 εκφράσεις διαστρεβλώνοντας το νόημα. Όπως είπε η ουσία της επιστολής ήταν η κοινή προσπάθεια για την επίτευξη της συναίνεσης.
Ε.Δ.


Η συναίνεση της αντιπολίτευσης
Υπομονή όμοια με… συμπαθές τετράποδο κλήθηκε να επιδείξει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος Γιάννης Μπούτος, που μάλλον, ανέλαβε τον πιο δύσκολο ρόλο της μακράς βραδιάς.
Ο ίδιος πάντως αναρωτήθηκε γιατί οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αφού γνώριζαν τα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν δεν ήρθαν προετοιμασμένες ως προς τις προτάσεις της αντιπολίτευσης στις διοικήσεις και προσπάθησαν με διαπραγματεύσεις και αντεγκλήσεις να συμφωνήσουν στο μέσον της συνεδρίασης. «Δε μπορεί να ζητούν συναίνεση και να μην έχουν συναίνεση μεταξύ τους», σχολίασε με νόημα στο «Ε».
Ε.Δ.


Αυτοί που δε τα θέλουν τα αξιώματα
Πάντως, αυτοί που τελικά φώναζαν περισσότερο ότι διαμαρτύρονται όχι για τα αξιώματα αλλά για την τήρηση της διαδικασίας ήταν και αυτοί που τελικά προκάλεσαν τις… «1-2 εμπλοκές», όπως τις χαρακτήρισε ο Σάββας Μελισσόπουλος με την επανέναρξη της διαδικασίας.
Και ένα δεύτερο σχόλιο είναι ότι τα κίνητρα του καθενός, ο κόπος και το προσωπικό κόστος που αναλαμβάνουν αντανακλώνται στη στάση τους. Φαίνεται δηλαδή ποιοι ειλικρινά παλεύουν και εσωτερικά για να τηρήσουν μια στάση ευθύνης και να επιτύχουν όπου είναι δυνατό την… πολυπόθητη και πολυαναφερόμενη συναίνεση για το καλό του δήμου και των πολιτών και ποιοι επιδίδονται σε παιχνίδια εντυπώσεων και επίδειξης ισχύος. Και ήδη είναι πολύ νωρίς.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…