Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

0

Γιατί μόνον Έβρο και Ροδόπη;
Πτήση πάνω από την Ξάνθη έκανε ο αγαπητός υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Πήγε Έβρο, Ροδόπη, έφτασε μέχρι Φανάρι και πίσω Αθήνα. Χωρίς να τον δούμε εδώ στην Ξάνθη. Το γιατί αυτή η μεταχείριση, άγνωστο. Να συμπεριλάβει σε προσεχές ταξίδι του την περιοχή μας; Πιθανόν.
Να θεώρησε πως δεν έχουμε θέματα και προτάσεις εμείς εδώ; Τι να πούμε, άγνωστο. Πάντως χρόνο διέθετε διότι μέχρι παλιούς του φίλους από την περίοδο του «Ποταμιού» είδε στην Κομοτηνή.
Γ.Δ.


Τι είναι και τι θέλουν να είναι
Είναι μια πραγματικότητα. Ο Δημαρχόπουλος προσπαθεί ν’αρνηθεί το δημαρχιακό του παρελθόν και να θεωρεί πως οι υπόλοιποι τα έχουν ξεχάσει όλα τα χρόνια της δημοτικής θητείας του.
Από την άλλη, οι νέοι δημοτικοί συγκυβερνήτες έχουν μπερδευτεί και βρίσκονται σε απορία ως προς το τι είναι και τι θέλουν να είναι.  Φλερτάρουν μεταξύ μιας δυναμικής αντιπολίτευσης με φωνές, αρνήσεις των νομικών ερμηνειών και αποχωρήσεις. Αγνοούν ότι βρίσκονται στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου για να δώσουν λύσεις, όχι καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες.
Ομολογουμένως το δημοτικό συμβούλιο έκανε κακή αρχή. Ξεκίνησε με κακοπιστία και συνεχίζει με άρνηση.
-Ας αποφασίσουν τι θέλουν.
Γ.Δ.


Λείπουν τα διδάγματα των 100 χρόνων
Οι εορτασμοί των ιστορικών επετείων, είτε αφορούν για τα 200 χρόνια από το 1821 ή 100 από το 1919, είναι χρήσιμοι στο βαθμό που τροφοδοτούν συζητήσεις δημιουργικές για την ιστορία και τα διδάγματά της. Γίνονται όμως επικίνδυνοι όταν χρησιμοποιούνται από τις εκάστοτε εξουσίες για να παρέχουν μονοσήμαντες απαντήσεις σε σύνθετα προβλήματα. Στο όνομα μιας βολικής ενότητας.
Ζητούμενο λοιπόν η ενότητα. Γνήσια και ειλικρινής. Που «βάζει κάτω» τους εγωισμούς και εξαφανίζει τις χωρίς περιεχόμενο και ουσία συγκρούσεις.
Τότε λοιπόν, στο όχι μακρινό παρελθόν, ενωμένη κατακτήσαμε το αγαθό της Ελευθερίας. Άραγε γιατί αυτό απουσιάζει τώρα; Που τα γεγονότα είναι πιο μικρά και απλά;
Λείπουν ως εκ τούτου τα διδάγματα των 100 χρόνων. Τα λόγια που ακούστηκαν ακυρώνονται από τις πράξεις. Κι αυτό είναι το δυσάρεστο για τον τόπο.
Γ.Δ.


Για τις εκλογές στην ΠΕΔ ΑΜΘ – Υποψήφιος με τον Μαυρίδη ο Τσιτιρίδης
Πληροφορίες λένε ότι υποψήφιος για πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ θα είναι ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, (από τη ΝΔ ) και ο οποίος βρίσκεται κοντά στο να κατεβάσει κοινό ψηφοδέλτιο με δημάρχους και από άλλους πολιτικούς χώρους.
Πάντως, ενδιαφέρον υπάρχει και από τον «γαλάζιο» πρώην δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και νυν πρόεδρο της ΠΕΔ Βαγγέλη Λαμπάκη.
Επίσης υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ στο ψηφοδέλτιο του κ. Μαυρίδη θα είναι ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης.
Μ.Ξ.


Χρειάζονται παραγωγικές επενδύσεις
Στον πρωτογενή τομέα, αγροτικό και κτηνοτροφικό, θα πούμε πως πάμε καλά. Ποικιλία καλλιεργειών έχουμε, μπήκαμε στις δεντρώδεις με επιτυχία, οι εκτατικές συνεχίζουν, η κτηνοτροφία μεγάλων και μικρών ζώων είναι σε καλό επίπεδο. Εκείνο που απουσιάζει είναι η επεξεργασία των παραγομένων προϊόντων για να προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία.
Χρειαζόμαστε δηλαδή να γίνουν στον τόπο μας παραγωγικές επενδύσεις. Να δουλέψει, να κινηθεί ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας. Στον οποίο πριν την κρίση πρωτοστατούσαμε με εντυπωσιακές επιδόσεις. Αφήνοντας πίσω το παρελθόν και τις αιτίες, θα πρέπει να εργαστούνε όλοι οι αρμόδιοι για να ξεκινήσει σιγά-σιγά μια νέα περίοδος για την Ξάνθη.
Για να ξανανοίξουν όσα μπορούν αφού βοηθηθούν αλλά να γίνουν και νέα. Για να ζωντανέψει η πόλη, να δημιουργηθούν δουλειές, να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους.
Γ.Δ.


Φροντίδα για τα πεζοδρόμια
Προς την τεχνική υπηρεσία απευθύνεται το σχόλιό μας και αφορά τα πεζοδρόμια. Πρόκειται για ένα υπαρκτό και μεγάλο πρόβλημα που και να θέλει κανείς να το κρύψει ή υποβαθμίσει δεν μπορεί.
Λοιπόν, από σήμερα κιόλας, θα πρέπει από υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας και τον προϊστάμενο, να περιηγηθούν κατά περιοχή, όλοι, και να καταγράψουν τα πεζοδρόμια που χρήζουν παρεμβάσεων, φροντίδας, επισκευών. Κι αφού κάνουν αυτό, στη συνέχεια οργανωμένα και μεθοδικά ν’ αρχίσουν το έργο της αποκατάστασης.
Παράλληλα, βέβαια, να ενημερώσουν τους συμπολίτες πως τα πεζοδρόμια θα πρέπει να είναι ελεύθερα από Μοτό, Ι.Χ., πάγκους, τρέιλορ, και οτιδήποτε άλλο.
Προσωπικά ήμασταν σίγουροι για τη μη επισκευή του πεζοδρομίου στην αρχή της οδού Χατζησταύρου που τηλεφωνικά είχαμε επισημάνει στον αρμόδιο υπάλληλο. Έδειχνε ενοχλημένος. Σιγά μην έδινε εντολή για επισκευή. Αυτά όμως ο Ηλιάδης τα’ αντιμετώπιζε αμέσως. Αυτό θα πρέπει να το παραδεχτούμε…
Γ.Δ.


Πρέπει να δοθούν ευκαιρίες
Εντάξει, υπερέβαλε η αντιπολίτευση πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο. Υπολόγιζε διαφορετικά και δεν της βγήκε. Νόμιζε ότι μπορούσε αυτή να καθορίσει τους όρους, αλλά έπεσε έξω. Κι αντί να αποδεχτεί το λάθος, προτίμησε την μετωπική σύγκρουση από την οποία βγήκε χαμένη.
Τέλος πάντων, εκείνο που έχει σημασία από δω και πέρα είναι πως η δημοτική πλειοψηφία οφείλει να δώσει ευκαιρίες στην αντιπολίτευση με τη συμμετοχή της σε όργανα αλλά και με την αποδοχή εκείνων των προτάσεών της που κρίνονται αξιόλογες.
Συμμετοχή και συναίνεση λοιπόν σε πνεύμα αμοιβαιότητας, όχι συγκρούσεων και λαϊκισμών όπως δυστυχώς ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες.
Το φαινόμενο Λύρατζη θα πρέπει ν’ απομονωθεί και σίγουρα οι υπόλοιποι δεν μπορούν για πολλούς λόγους να συμπλέουν μαζί του. Πιστεύουμε πως δεν τους εκφράζει…
Γ.Δ.


Ακόμη δεν πήγαν κανέναν
Μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές του σχολίου, αγαπητοί συμπολίτες, καμία αποστολή μεταναστών ή προσφύγων δεν έχει πάει στην Κρήτη και την Πελοπόννησο.
Αυτή η διακριτική μεταχείριση εις βάρος των γνωστών νησιών, θα πρέπει να σταματήσει. Είναι απαράδεκτο δύο Περιφέρειες, να μην έχουν φιλοξενήσει ακόμη ούτε έναν μετανάστη. Δείχνει αυτό μια απαράδεκτη αντίληψη των κρατικών φορέων να γεμίζουν τα νησιά και τη βόρεια Ελλάδα, χωρίς να στέλνουν πρόσφυγες στις δύο αυτές περιοχές.
Δικαιολογημένα λοιπόν ρωτάει ο απλός Έλληνας: Γιατί αυτή η διάκριση; Τι εξυπηρετεί; Γιατί γίνεται;
Γ.Δ.


Ο νέος σύμβουλος του πρωθυπουργού
Επικεφαλής δημιουργικού (Chief Creative Officer), ως ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, ανέλαβε ο Στηβ Βρανάκης, ο οποίος έχει σταδιοδρομήσει σε αντίστοιχη θέση στη Google σε Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική, θέση που εγκαταλείπει προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη χώρα καταγωγής του. Ο κ. Βρανάκης θα συμβάλει στο re- branding της Ελλάδας στο εξωτερικό καθώς και στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και προώθηση περισσότερων καινοτόμων εφαρμογών στις δημόσιες πολιτικές της χώρας.
Είναι βραβευμένος για τις δημιουργίες του στην Apple και την Amazon στη Βρετανία, για λογαριασμό της NASA, των Hνωμένων Εθνών και της UNICEF, ενώ η δουλειά του έχει δημοσιευθεί σε κορυφαία διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως οι εφημερίδες The New York Times, Telegraph, Wall Street Journal, Huffington Post, FT.
Ένα διαμάντι της διασποράς λοιπόν στρατεύεται στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη για να βοηθήσει στην παγκόσμια προβολή της χώρας με τα πιο σύγχρονα μέσα που διαθέτει σήμερα η τεχνολογία. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία του πρωθυπουργού έως τώρα, να κινητοποιήσει ανθρώπους εντός κι εκτός της χώρας με τεχνογνωσία και επιτυχίες παγκοσμίου επιπέδου -ο καθένας στον τομέα του- οι οποίοι προσφέρουν και εργάζονται για να την παλινόρθωση της πατρίδας μετά την κρίση.
Δεν έχουν βέβαια κοινωνικούς αγώνες όλοι αυτοί στο βιογραφικό τους, αλλά ας το παραβλέψουμε…
Ν.Κ.


Και τα σωστά να λέγονται
Διακοπή νερού είχαμε την Παρασκευή σε μεγάλο μέρος της πόλης, λόγω βλάβης στον αγωγό που περνάει από την οδό Π. Τσαλδάρη. Όπως μας ενημέρωσε ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Ιπποκράτης Καμαρίδης η βλάβη εντοπίστηκε από το συνεργείο και επιδιορθώθηκε ώστε σε λίγες ώρες να αποκατασταθεί τελείως η ροή του νερού, σ’ όλη την περιοχή που έγινε η διακοπή. Ο κ. Καμαρίδης ωστόσο δεν έκρυψε την ενόχλησή του από κάποιο site που ανήρτησε αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου από νερό σε πηγή των Κιμμερίων που δείχνει ότι τα νιτρώδη είναι 3 μονάδες πιο κάτω από τα ανώτερα υψηλά. Ο ίδιος ανέφερε ότι η ΔΕΥΑΞ έκανε έλεγχο από την ίδια πηγή και όλες οι τιμές είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ερώτημα: Ποιος ελέγχει την αξιοπιστία των αναρτήσεων σε site δειγματοληπτικών ελέγχων για το νερό και δημιουργεί ανησυχία στην τοπική κοινωνία; Άντε όποιος να’ ναι παίρνει ένα δείγμα και το πάει για έλεγχο και μετά βγαίνει και λέει ότι το νερό είναι επικίνδυνο;
Ας αφήσουμε στους αρμοδίους να κάνουν αυτές τις δουλειές.
Έτσι για να λέγονται και «τα σωστά και τα ίσια» κι όχι μόνο τα «στραβά και τ΄ ανάποδα»!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …