Ο δήμαρχος αποδίδει στο «αντιπολιτευτικό μένος» τις κατηγορίες για την παρουσία του στα εγκαίνια του υποκαταστήματος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δ. Θράκης
Σε αντιπολιτευτικό μένος που πυροδοτεί την ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή αποδίδει ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης τις κατηγορίες και τις διαστάσεις που πήραν, εξαιτίας της παρουσίας του στα εγκαίνια του υποκαταστήματος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δ. Θράκης. Ο ίδιος απευθυνόμενος στους «κηπουρούς της μισαλλοδοξίας», όπως αναφέρει, αφήνει αιχμές για υποκρισία, και δηλώνει ότι η δημοτική αρχή μένει προσηλωμένη στη δημοκρατία και την ισονομία.
Η δήλωση Τσέπελη
Το αντιπολιτευτικό μένος έγινε αφορμή να υιοθετηθεί από κάποιους η στερεότυπη πλέον φρασεολογία όσων κινδυνολογούν με εμφανή πρόθεση να αποκομίσουν εντυπώσεις και να καλύψουν την αδυναμία τους να αντιπαρατεθούν δημιουργικά στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αδιαφορούν για τις συνέπειες καλλιέργειας κλίματος που πυροδοτεί την ειρηνική συνύπαρξη του σύνοικου στοιχείου στην περιοχή μας.
Εγκαλούν τη δημοτική αρχή γιατί τάχα νομιμοποίησε με την παρουσία της έναν σύλλογο που λειτουργεί νόμιμα από το 1982 και απαριθμεί σημαντικό αριθμό μελών, στο σύνολό τους Ελλήνων πολιτών.
Ο αντιπολιτευτικός οίστρος τους εξωθεί επιπλέον σε μισαλλόδοξες θέσεις παραβλέποντας ότι ανάλογες συμπεριφορές και θέσεις ενεργοποίησαν παλαιότερα στην περιοχή διαχωριστικές γραμμές που υπονόμευσαν για μεγάλο διάστημα την αναπτυξιακή πορεία του τόπου και δημιούργησαν τραυματικά κατάλοιπα και παθογένειες.
Παραβλέπουν σκόπιμα το σημαντικό φιλανθρωπικό έργο και την παρουσία του χορευτικού του Συλλόγου στα Ελευθέρια της Θράκης το 2019 στην Κομοτηνή, προκειμένου να αναλωθούν σε κήρυγμα διχοστασίας.
Η παρουσία της δημοτικής αρχής στα εγκαίνια ενός Συλλόγου με νόμιμα αναγνωρισμένο καταστατικό είχε μια προφανή συμβολική αξία: υποδηλώνει τη σθεναρή προσήλωση του Δήμου Ξάνθης στη θεμελιώδη αρχή της ισότιμης αποδοχής όλων των πολιτών, όπως εκφράζεται σ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως κεκτημένο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Υπενθυμίζει παράλληλα σε όλους πως η Δημοτική αρχή είναι στην Ξάνθη εκφραστής των πολιτών σε μια ευνομούμενη πολιτεία, συνιστά κύτταρο δημοκρατίας, μοχλό κοινωνικοοικονομικής προόδου και κυρίως θεσμό διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής.
Ας πάψουν λοιπόν να ανασύρουν φαντάσματα και να αναζητούν εύσημα σε ομάδες με τραυματικές εμπειρίες όσοι, προωθώντας τη ρητορική του μίσους και των διακρίσεων, υπηρετούν τα σχέδια αυτών που ονειρεύονται να υπονομεύσουν τις παραδειγματικές σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών ομάδων στην περιοχή.
Αν θέλουν να ξεχωρίζουν με θετικό πρόσημο ας αναζητήσουν πιο γόνιμες και χρήσιμες για τον τόπο πρακτικές άσκησης του αντιπολιτευτικού δικαιώματος.
Σύνεση, περίσκεψη και μνημονική συγκρότηση ας γίνουν διακριτά χαρακτηριστικά σε όσους η πολυπραγμοσύνη τους έχει εκτρέψει έξω από τα όρια της δικαιοδοσίας τους και τους οδηγεί σε ατραπούς που είναι επιζήμιοι για τον τόπο.
Στοιχειώδης συνέπεια επιβάλλει να αποφεύγουν την κατά περίπτωση (à la carte) στάση: απ’ τη μια να αποδέχονται και να υποδέχονται περιχαρείς τη νόμιμη λειτουργία και τις δωρεές ενός Συλλόγου και απ’ την άλλη, υποκαθιστώντας τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας, να καταφεύγουν σε καταγγελτικό λόγο αμφισβητώντας ουσιαστικά τη νομιμότητα της παρουσίας του.
Οι νοήμονες πολίτες έχουν κρίση για να αξιολογήσουν τα εμφανή κίνητρα των παλινδρομήσεων ή των αδιέξοδων αντιπολιτευτικών πρακτικών.