Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Ο ΕΦΚΑ επιστρέφει εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες

Ο ΕΦΚΑ επιστρέφει εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες

0

Πιστώνονται λογαριασμοί τους από τις 9 Οκτωβρίου.  Πρόκειται για ασφαλισμένους μη μισθωτούς που δήλωσαν το 2017 μικρότερα εισοδήματα από το 2016

 

 

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μ. Τσιακίρογλου: «Πάγιο αίτημά μας η αποσύνδεση του ασφαλιστικού  με το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών»

 

 

«Φουσκωμένους» βλέπουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους από την Τρίτη 9 Οκτωβρίου χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες αφού ό ΕΦΚΑ ξεκίνησε την επιστροφή των εισφορών που δικαιούνται από την εκκαθάριση εισφορών του 2018.

Επιστροφές εισφορών από τον ΕΦΚΑ σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες

Ειδικότερα πιστώθηκαν 100,69 εκ. ευρώ σε 86.187 επαγγελματίες οι οποίοι είχαν δηλώσει έγκυρο IBAN στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Από τις εφάπαξ επιστροφές απομένουν ακόμη να καταβληθούν περίπου 60 εκ. ευρώ τα οποία δικαιούνται 77.940 μη μισθωτοί. Πρόκειται για ασφαλισμένους οι οποίοι δήλωσαν στην εφορία το 2017 λιγότερα εισοδήματα σε σύγκριση με τα εισοδήματα του 2016 και έλαβαν έτσι πιστωτικά εκκαθαριστικά από την εκκαθάριση του 2018. Ωστόσο δεν έχουν συμπληρώσει σωστά το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού για να λάβουν το ποσό που δικαιούνται. Σε όλους αυτούς δίνεται η δυνατότητα μπαίνοντας στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) να το καταχωρήσουν ακολουθώντας την εξής διαδρομή: ηλεκτρονικές υπηρεσίες -> Aτομικά Στοιχεία «Στοιχεία Επικοινωνίας». Συνολικά επιστροφές εισφορών από τον ΕΦΚΑ δικαιούνται 264.631 ασφαλισμένοι και το συνολικό ποσό των επιστροφών είναι 215,19 εκ. ευρώ. Πρόκειται για ασφαλισμένους μη μισθωτούς που δήλωσαν το 2017 μικρότερα εισοδήματα από το 2016 και γι αυτό δικαιούνται τώρα επιστροφές ποσών από τις εισφορές που κατέβαλλαν.

Υπενθυμίζεται πως η εισφοροδότηση γίνεται αρχικά με το εισόδημα του προ-προηγούμενου έτους και ακολούθως, όταν υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις, η εκκαθάριση δείχνει την πραγματική υποχρέωση. Συνεπώς οι εισφορές του 2018 είχαν αρχικά υπολογιστεί με το εισόδημα του 2016 και όταν ακολούθως όταν εκκαθαρίστηκε το εισόδημα του 2017 πραγματοποιήθηκε η εκκαθάριση των εισφορών και ο επανυπολογισμός τους.

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μ. Τσιακίρογλου: «Πάγιο αίτημά μας η αποσύνδεση του ασφαλιστικού  με το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών»

Μιλώντας για το θέμα στο «Ε» η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου η οποίοι πρόσφατα εκλέχθηκε μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ τόνισε πως αποτελεί πάγιο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ η αποσύνδεση του ασφαλιστικού με το φορολογικό των ελευθέρων επαγγελματιών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου: «Κάποιες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Αποτελεί πάγιο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ η αποσύνδεση του ασφαλιστικού  με το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών. Υπάρχουν κάποιοι που πλήρωσαν δυσανάλογα μεγάλες εισφορές και τώρα γίνεται ένας επαναπροσδιορισμός τους γι αυτό έχουμε και επιστροφές εισφορών».

Τι έδειξε η εκκαθάριση του ΕΦΚΑ

Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε από τον ΕΦΚΑ στις αρχές Ιουλίου και έδειξε πώς:

727.200 ασφαλισμένοι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι) κατέληξαν με χρεωστικό υπόλοιπο καθώς το εισόδημά τους το 2017 απεδείχθη υψηλότερο από το εισόδημα του 2016. Συνολικά οφείλουν 1,085 δισ. ευρώ.

493.300 ασφαλισμένοι μη μισθωτοί κατέληξαν με μηδενικό υπόλοιπο, καθώς το εισόδημά τους δεν άλλαξε ανάμεσα στις δυο χρονιές και συνεπώς παρέμεινε σταθερή η εισφοροδοτική τους υποχρέωση.

264.631 έλαβαν πιστωτικό υπόλοιπο, καθώς το εισόδημά τους το 2017 απεδείχθη χαμηλότερο από το εισόδημα του 2016 και τελικώς είχαν καταβάλλει περισσότερες εισφορές στον ΕΦΚΑ από αυτές που αναλογούσαν στο πραγματικό τους εισόδημα. Αναλυτικά, οι 40.100 εξ αυτών είχαν πιστωτικό υπόλοιπο έως 50 ευρώ, το οποίο παραμένει αναγκαστικά στον ασφαλιστικό τους λογαριασμό και συμψηφίζεται ενώ οι 224.500 δικαιούνται επιστροφές άνω των 50 ευρώ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…