Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Κουτσαίνει» η οικονομική ζωή στην Σταυρούπολη

«Κουτσαίνει» η οικονομική ζωή στην Σταυρούπολη

0

Ένα ΑΤΜ μόνο κι αυτό για αναλήψεις!  Κραυγή διαμαρτυρίας των κατοίκων και των ξενοδόχων – Ανακοίνωση από την Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Ξάνθης

 

«Είμαστε σε απόγνωση. Μόνο λόγια ακούμε για ανάπτυξη και προοπτικές. Πώς να έρθει να επενδύσει κάποιος εδώ, πώς να έρθει τουρίστας όταν δεν έχει μια τράπεζα όλη η περιοχή μέχρι την Δράμα;», λένε οι κάτοικοι

 

 

Βουλιάζει στην απομόνωση, την εγκατάλειψη και την υποβάθμιση η Σταυρούπολη και η ευρύτερη περιοχή. Οι λιγοστοί κάτοικοι βιώνουν απίστευτη ταλαιπωρία από την αναστολή λειτουργίας του μοναδικού στην περιοχή τραπεζικού καταστήματος καθώς τώρα είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται στην Ξάνθη για οποιαδήποτε συναλλαγή εκτός της ανάληψης που δέχεται το μοναδικό ΑΤΜ που άφησε πίσω η τράπεζα. Το  ίδιο και ακόμη δυσκολότερα είναι τα πράγματα για τους επαγγελματίες που εξαναγκάζονται στο πήγαινε – έλα των 60 χιλιομέτρων Ξάνθη Σταυρούπολη για να κάνουν οποιαδήποτε εμπορική συναλλαγή που ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Ένα ΑΤΜ μόνο για αναλήψεις σ’ όλη την ορεινή περιοχή Ξάνθης – Δράμας!

«Δράμα» η κατάσταση», μας λέει ο επαγγελματίας κάτοικος της περιοχής Δημήτρης Βασιλειάδης που βιώνει καθημερινά τις συνέπειες της αναστολής λειτουργίας της Τράπεζας. Ενός καταστήματος που εξυπηρετούσε τους κατοίκους όλης της περιοχής από το Παρανέστι έως και την Σταυρούπολη και τώρα τους έχει απομείνει μόνο το ΑΤΜ κι αυτό μόνο για αναλήψεις μετρητών.

Κραυγή διαμαρτυρίας των κατοίκων

«Η αναστολή λειτουργίας  της τράπεζας μας έδωσε την χαριστική βολή. Φύγανε κι άφησαν μόνο το ΑΤΜ και αυτό είναι μόνο για αναλήψεις και όποτε το εφοδιάζουν. Μας είπαν ότι δεν έχουν υπαλλήλους για τη διαδικασία των καταθέσεων και τις άλλες συναλλαγές. Είμαστε αναγκασμένοι να πηγαίνουμε στην Ξάνθη για να κάνουμε μια εμπορική συναλλαγή άνω των 500 ευρώ. Σα να μην έφτανε αυτό τα δύο προηγούμενα Σάββατα τα ΑΤΜ της τράπεζας δεν έκαναν συναλλαγές. Είμαστε σε απόγνωση. Μόνο λόγια ακούμε για ανάπτυξη και προοπτικές. Πώς να έρθει να επενδύσει κάποιος εδώ, πώς να έρθει τουρίστας όταν δεν έχει μια τράπεζα όλη η περιοχή μέχρι την Δράμα; Νιώθουμε παραπεταμένοι στην άκρη του κόσμου και βιώνουμε πλήρη αδιαφορία!», τονίζει ο κ. Βασιλειάδης, μεταφέροντας την αγωνία των κατοίκων.

Αγωνία και από τους ξενοδόχους – Ζητούν ν’ αναλάβει πρωτοβουλία ο δήμος Ξάνθης

Ο σύλλογος Ξενοδόχων Ν. Ξάνθης, παίρνει θέση για την απομάκρυνση από την Σταυρούπολη του μοναδικού τραπεζικού καταστήματος.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Ιερόπουλος  προέβη στην ακόλουθη δήλωση :

« Εκφράζουμε την λύπη αλλά και την αγανάκτηση μας για την απομάκρυνση του μοναδικού τραπεζικού υποκαταστήματος από την Σταυρούπολη. Το γεγονός αποτελεί καίριο πλήγμα για τους συναδέρφους – μέλη του συλλόγου ξενοδόχων Ν. Ξάνθης, με άμεσες δυσμενείς συνέπειες στο ήδη δύσκολο επαγγελματικό έργο που επιτελούν.»

Ο κ. Ιερόπουλος μιλά επίσης για υποβάθμιση του τουρισμού στην περιοχή, για δυσλειτουργία στην οικονομική ευχέρεια και τις συναλλαγές των πελατών στα ξενοδοχεία που επισκέπτονται την περιοχή Νέστου και συνεχίζει :

«Δεν είναι δυνατόν εν έτη 2019 ο τουρίστας που επισκέπτεται την κοιλάδα Νέστου και τα ξενοδοχεία μας στην περιοχή να χρειάζεται να διανύσει 30 και πλέον χλμ για να κάνει μια απλή τραπεζική συναλλαγή που θα τον εξυπηρετήσει στις διακοπές του. Το θεωρούμε απαράδεκτο και κάτι που μας πάει χρόνια πίσω»

Ο σύλλογος ξενοδόχων Ν. Ξάνθης καλεί τον Δήμο Ξάνθης να αναλάβει άμεσα δυναμική πρωτοβουλία, ασκώντας πίεση με κάθε τρόπο και προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να λυθεί το θέμα.

Να σημειώσουμε ότι παρεμβάσεις έχουν κάνει τόσο ο βουλευτής Ξάνθης κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης όσο και δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης. Ωστόσο όπως είναι γνωστό τα περιθώρια είναι στενά καθόσον η τράπεζα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ο σχεδιασμός της είναι συγκεκριμένος όσον αφορά καταστήματα σε απομακρυσμένες περιοχές.

Αντίθετη με το κλείσιμο του καταστήματος η «Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Ξάνθης

Σε ανακοίνωση για το θέμα προέβη η Λαϊκή Συσπείρωση για το Δήμο Ξάνθης. Σ’ αυτή αναφέρεται: «To κλείσιμο του υποκαταστήματος στην Τράπεζα Πειραιώς στη Σταυρούπολη αποτυπώνει με χαρακτηριστικό τρόπο την κατάσταση γενικής υποβάθμισης της περιοχής, συνέπεια και αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν με τα μνημόνια, που ακριβώς αυτές οι πολιτικές οδηγούν στον μαρασμό τη φτωχοποίηση και την ερήμωση, οδηγούν τους νέους στην φυγή και την εγκατάλειψη και έχουν ως επόμενο αποτέλεσμα την μείωση της κερδοφορίας της τράπεζας και επομένως την απώλεια του ενδιαφέροντος της για την περιοχή. Συνέπεια αυτής της απόφασης, που η λογική της είναι η κερδοφορία της τράπεζας και όχι οι κοινωνικές ανάγκες, θα είναι η ταλαιπωρία μιας ολόκληρης περιοχής η οποία χρόνια τώρα υποβαθμίζεται από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και  τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις του “Καλλικράτη” και του “Κλεισθένη”. Ο συχνός αποκλεισμός οικισμών λόγω παγετού το χειμώνα αλλά και η απουσία τακτικής συγκοινωνίας με την Ξάνθη είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.  Η αντίδραση και η διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής είναι δικαιολογημένη και δίκαιη. Είναι ένα ακόμα μάθημα της ζωής το γεγονός ότι οι τράπεζες θυμούνται την κοινωνία μόνο όταν πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν. Όταν σταθούν στα πόδια τους φέρονται σαν στυγνοί επιχειρηματίες, βγάζουν σε πλειστηριασμούς τα σπίτια και τις περιουσίες του λαού και δίνουν προκλητικά παχυλά αφορολόγητα μερίσματα στους μετόχους τους.

Οι “κραυγές αγωνίας” από διάφορους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες είναι υποκριτικές, διότι έχουν βάλει και οι ίδιοι το χέρι τους για να εφαρμοστεί η πολιτική των μνημονίων που συνεχίζεται και στην τοπική διοίκηση με ολέθριες συνέπειες για το λαό που ζει και εργάζεται στην περιοχή. Όλοι οι παραπάνω, υποστηρίζουν μια πολιτική των κυβερνήσεων, των τραπεζών και συνολικότερα της ΕΕ, που έχει στόχο τη μείωση του εργατικού δυναμικού, τις δήθεν εθελούσιες εξόδους, τις μετακινήσεις, το κλείσιμο καταστημάτων των τραπεζών κλπ. Όλα αυτά πλήττουν το δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία, καθώς και των συναλλασσομένων με τις τράπεζες. Επίσης, μιλούν για κανονικότητα, ομαλότητα, ανταγωνιστικότητα, για υγιές περιβάλλον για επενδύσεις, για μια ανάπτυξη εν τέλει για “όλους”. Οι εξελίξεις αυτές – και όχι μόνο – αποδεικνύουν ότι το αφήγημα της “ανάπτυξης για όλους” είναι ψεύτικο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τον εργαζόμενο λαό της περιοχής της Σταυρούπολης να οργανώσει την πάλη του ενάντια στην πολιτική που τον ξεκληρίζει. Θα συνεχίσουμε τη μάχη και στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ανάδειξη των ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της Σταυρούπολης».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παραμένει υψηλό το φορτίο στην Ξάνθη: 46 νέα κρούσματα

211 συνολικά στην Περιφέρεια, τα 58 στην Καβάλα   Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 16 Σεπ…