Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα ΕΦΚΑ: Πράσινο φως για συνταξιοδότηση μακροχρόνια ανέργων

ΕΦΚΑ: Πράσινο φως για συνταξιοδότηση μακροχρόνια ανέργων

0

Εγκύκλιος ανοίγει το δρόμο για ένα ζήτημα που εκκρεμεί από το 2017

Ανοίγει ο δρόμος για τη συνταξιοδότηση μακροχρόνια ανέργων, ζήτημα που εκκρεμούσε από το 2017, καθώς σχετική εγκύκλιος ξεκαθαρίζει πως διατηρείται σε ισχύ ακόμη και μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου το ευνοϊκό καθεστώς του 2000. Βάσει αυτού, ο ΟΑΕΔ θα καταβάλλει τις εισφορές έως και 5 ετών προκειμένου άνεργοι, που βρίσκονται εγγεγραμμένοι στον οργανισμό για περισσότερο από ένα χρόνο, να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Βασική προϋπόθεση είναι οι μακροχρόνια άνεργοι να έχουν τουλάχιστον 3.000 ημέρες ασφάλισης/ένσημα, δηλαδή να είναι ασφαλισμένοι για τουλάχιστον μία 10ετία σε οποιοδήποτε πρώην ταμείο κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.λπ.) και να χρειάζονται έως 5 έτη ασφάλισης για να θεμελιώσουν δικαίωμα. Βέβαια, μετά τις αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που επήλθαν με τους μνημονιακούς νόμους του 2010, του 2012 και του 2015, τα όρια ηλικίας που πρέπει να έχουν συμπληρώσει οι μακροχρόνια άνεργοι, άνδρες και γυναίκες, προκειμένου να υπαχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του 2000 και να αποκτήσουν δικαίωμα, άλλαξαν. Πλέον, αυτά που ισχύουν είναι:

  • Το 57ο έτος για θεμελίωση σύμφωνα με τον κανονισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
  • Το 62ο έτος (παλαιοί – νέοι) για θεμελίωση εκτός καθεστώτος ΒΑΕ.

Μάλιστα, τα νέα όρια ηλικίας είναι πλέον ενιαία για άνδρες και γυναίκες, ενώ οι υπόλοιπες προϋποθέσεις δεν έχουν αλλάξει.

Σωρευτικά, οι προϋποθέσεις για να ενταχθούν οι μακροχρόνια άνεργοι στη ρύθμιση, που μετά την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ αναβιώνει, είναι:

  1. Να είναι άνεργοι επί τουλάχιστον 12 συνεχείς μήνες, να εξακολουθούν να είναι άνεργοι και να κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεούμενη.
  2. Να πληρούν, τα προαναφερόμενα κατά περίπτωση, όρια ηλικίας.
  3. Κατά την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση να μην έχουν ασφαλιστική αναπηρία άνω του 67%.
  4. Ο υπολειπόμενος χρόνος για τη συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων για τη θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος στο πρώην ΙΚΑ να μην υπερβαίνει τα 5 χρόνια (1.500 ημέρες).

Στον συνολικά πραγματοποιηθέντα χρόνο ασφάλισης, συνυπολογίζονται ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί στην ασφάλιση άλλου ασφαλιστικού φορέα, αρκεί να είναι το ΙΚΑ τελευταίος φορέας, ο χρόνος προαιρετικής ασφάλισης και κάθε χρόνος που συνυπολογιζόταν για την υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση. Οι εισφορές βαρύνουν εξ ολοκλήρου τον λογαριασμό ΛΑΕΚ του ΟΑΕΔ.

Βάση υπολογισμού των εισφορών είναι η ασφαλιστική κλάση στην οποία κατατάσσεται ο αιτών κατά την υποβολή της αίτησης, με βάση τις αποδοχές της ημέρας διακοπής της εργασίας του.Η υπαγωγή γίνεται με αίτηση του ανέργου στο υποκατάστημα του τόπου κατοικίας του, υποβάλλοντας:

– τα ασφαλιστικά του βιβλιάρια ή και βεβαίωση χρόνου από άλλον φορέα

– Υπεύθυνη δήλωση εκείνου που αιτείται την προαιρετική ασφάλιση ότι δεν έχει άλλο χρόνο ασφάλισης, εκτός αυτού που περιέχεται στα προσκομισθέντα βιβλιάρια ή τις βεβαιώσεις άλλων φορέων και

– Βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι εκείνος ο οποίος αιτείται σύνταξη, είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του επί ένα συνεχές 12μηνο, πριν από την υποβολή της αίτησής του για υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση, ότι κατέχει κάρτα ανεργίας ανανεούμενη  και πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος

Ολοκληρώθηκε η…απόβαση των τουρκικών γρι – γρι που σάρωναν όλο τον χειμώνα τα αφρόψαρα Ο μ…