Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αναβίωσαν ιστορικές στιγμές της Απελευθέρωσης της Ξάνθης

Αναβίωσαν ιστορικές στιγμές της Απελευθέρωσης της Ξάνθης

0

Με τη συμβολική πορεία πανηγυρικής πομπής σε τμήμα της εισόδου του απελευθερωτικού στρατού και την ανύψωση της σημαίας στο ρολόι ξεκίνησε ο εορτασμός των 100ων Ελευθερίων

 Πλήθος κόσμου παρακολούθησε με ενθουσιασμό την αναπαράσταση. Με τους μαθητές χόρεψε παραδοσιακούς χορούς ο δήμαρχος. Σχολιάστηκε η απουσία της αντιπολίτευσης

Με τη συμβολική αναπαράσταση της εισόδου του απελευθερωτικού στρατού στην πόλη και την πανηγυρική πομπή ξεκίνησε ο τριήμερος εορτασμός για τα 100 χρόνια Ελευθερίας της Ξάνθης. Το θέαμα ήταν πρωτόγνωρο και πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη συμβολική πορεία με ενθουσιασμό και συγκίνηση.

Νωρίτερα οι μαθητές της Ξάνθης πλημμύρισαν με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια την πλατεία, όπου ενεργά συμμετείχε και ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης που χόρεψε μαζί τους. Στη συνέχεια παρακολούθησαν την αναπαράσταση με δέος και χειροκροτήματα.

Η πομπή με προπορευόμενη τη σημαία των ευζώνων και την μπάντα του Δ’ Σώματος Στρατού έκανε την πρώτη στάση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας, όπου η σημαία επιδόθηκε σε κληρικό και ανυψώθηκε συνοδεία χειροκροτημάτων. Ακολούθησε στάση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης όπου επιδόθηκε σε εκπρόσωπο του Δ’ ΣΣ η σημαία. Τελευταία ήταν η στάση την κεντρική πλατεία, όπου ο δήμαρχος παρέλαβε τη σημαία από το σημαιοφόρο, την ανύψωσε και την κυμάτισε μπροστά στον πύργο του ρολογιού της πόλης.

Όταν η σημαία ανυψώθηκε στον ιστό του Ρολογιού ως αναπαράσταση του συμβάντος από τον εύζωνα στρατιώτη της 9ης Μεραρχίας την ημέρα της απελευθέρωσης ανακρούστηκε ο εθνικός ύμνος.

Θα τουφεκίσουν για να διώξουν τα σύννεφα την ημέρα της παρέλασης!

Εκ μέρους της δημοτικής αρχής, ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης σημείωσε: «να ευχαριστήσω όλους τους ξανθιώτες που έδειξαν ότι συμμετείχαν ενεργά σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή, καθώς και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την παρουσία και τη συμμετοχή των μαθητών, που βιώσαν από κοντά την αναπαράσταση. Ευχαριστώ και προσωπικά τον Δημήτρη Γκαγκαλίδη για την πολύτιμη βοήθεια και προσπάθεια». Ο ίδιος συμπλήρωσε, «Ευχή όλων των ξανθιωτών ο καιρός να βοηθήσει, γιατί αν βρέχει οι εύζωνες δε θα μπορέσουν να παρελάσουν. Από αύριο το βράδυ (σ.σ. σήμερα) θα βρίσκεται στην πόλη μας όλο το άγημα των ευζώνων. Ήδη βρίσκονται έξι εδώ στο πλαίσιο την έκθεσης στη ΛΑΦ Ξάνθης και θα έρθουν άλλοι 28 και θα είναι έτοιμοι για τη μεγάλη γιορτή. Ευελπιστώ οι ευχές όλων των ξανθιωτών να φυσήξουν τα σύννεφα μακριά και τουλάχιστον την ώρα της παρέλασης να έχουμε καλό καιρό για να γίνει η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση».

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε και δοκιμαστική πτήση της συστοιχίας των ελικοπτέρων Απάτσι που θα διασχίσουν τον ουρανό της Ξάνθης μαζί με τα μαχητικά την ώρα της παρέλασης, ανήμερα της επετείου.

Ο κ. Φανουράκης πληροφόρησε ακόμη, ότι η μάχη με τον καιρό δε σταματά, αφού ο κ. Τσέπελης με τον κ. Ζερενίδη βρίσκονται σε συνεννόηση με φίλους αγρότες που θέλουν να συμμετάσχουν για να βρεθούν τα περιβόητα, όπως είπε, κανονάκια «για να μπορέσουμε το πρωί της Παρασκευής να τουφεκίσουμε για να διαλύσουμε τα σύννεφα». «Από την πλευρά του ο δήμος θα κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό», ανέφερε καταληκτικά ο αντιδήμαρχος.

Πού ήταν η αντιπολίτευση;

Πάντως από την πλευρά της δημοτικής αρχής σχολιάστηκε με πικρία η απουσία μελών της αντιπολίτευσης στην εκδήλωση αναπαράστασης. Το παρών έδωσε μόνο ο δήμαρχος με τα μέλη της παράταξής του που μαζί με τον κόσμο απάρτισαν την πανηγυρική πομπή.

«Δεν γνωρίζω ποιοι λόγοι δεν άφηναν τους κκ Δημαρχόπουλο, Μελισσόπουλο, Παπαχρόνη και Χατζηθεοδώρου (καθώς και τους εκλεγμένους δημοτικούς τους συμβούλους) να παραστούν, αλλά η εικόνα που παρουσιάστηκε εκδήλωνε μικροπρέπεια,  εσκεμμένη μικροπολιτική, για να μην πω έλλειψη σεβασμού στην ιστορία και την πόλη της Ξάνθης. Δεν μπορώ να πιστέψω πως κι αν ήταν απασχολημένοι σε εργασία δεν είχαν να στείλουν ο καθένας από κάποιον αντιπρόσωπο. Για να μη μιλήσω για κάποιους που ήταν κρυμμένοι από μακριά και κοίταζαν…πονηρά», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά από την πλευρά του δημάρχου με το σχόλιο: «αγαπητοί κκ εκλεγμένοι δημοτικοί άρχοντες της Ξάνθης, ο κόσμος δεν σας εξέλεγξε για να λείπετε από την μελλοντική  πορεία της Ξάνθης. Οι Ξανθιώτες θέλουν τους άρχοντες ενωμένους, για το καλό της πόλης. Σύμπνοια, καλοπροαίρετη διάθεση, και ανωτερότητα. Δείξτε τα τώρα».

Αξίζει πάντως, να ειπωθεί ότι η εν λόγω εκδήλωση αποτελεί πρόταση της παράταξης Μελισσόπουλου που υιοθετήθηκε από τη δημοτική αρχή, όπως και άλλες, για τη διαμόρφωση του προγράμματος των Ελευθερίων.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…