Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αναβαθμίζεται σε Λιμεναρχείο το Λιμενικό Τμήμα Λάγος

Αναβαθμίζεται σε Λιμεναρχείο το Λιμενικό Τμήμα Λάγος

0

Είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωση της αυτονόμησής του από το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης – Αποδείχθηκε στην πράξη η δυσλειτουργία που επέφερε ο «Καλλικράτης» στις υπηρεσίες του Λιμενικού  

 

3.700 μετανάστες –  πρόσφυγες από τις αρχές του 2019 περισυνέλλεξε μόνο το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης – Μιλά στο «Ε» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης (ΕΠΛΣ) Μιχάλης Γεωργαντάς 

 

 

 

 Σε διαδικασία αυτονόμησης και παράλληλα αναβάθμισης σε Λιμεναρχείο βρίσκεται το Λιμενικό Τμήμα Λάγος. Η επίσημη ανακοίνωση είναι θέμα χρόνου ενώ η απόφαση έχει την έγκριση του υπουργείου Ναυτιλίας. Μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη με κοινωνική αναφορά για την ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητας του Λιμενικού Τμήματος που ξεκινά από το Δέλτα του Νέστου καλύπτοντας όλη την ακτογραμμή της Ξάνθης έως και του Φαναρίου Ροδόπης, δεδομένου ότι το έργο του έχει άμεσο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.

Αυτονομείται και Αναβαθμίζεται σε Λιμεναρχείο το Λιμενικό Τμήμα Λάγος

Υπενθυμίζουμε ότι το 2014 εφαρμόστηκε ένας νόμος αντίστοιχος του Καλλικράτη στο Λιμενικό με διάφορες αλλαγές στις Λιμενικές υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτού το τότε Υπολιμεναρχείο Λάγος, υποβαθμίστηκε σε Λιμενικό Τμήμα με άμεση υπαγωγή στο κεντρικό Λιμεναρχείο της Αλεξανδρούπολης. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι για μια απλή χορήγηση άδειας χειριστή ταχύπλοου για παράδειγμα στην περιοχή μας έπρεπε να  αποφασίσει το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης με ότι αυτό συνεπάγεται σε καθυστέρηση εξαιτίας του φόρτου εργασίας.

Αναγνωρίζονται το έργο και οι προσπάθειες του Λιμενικού Τμήματος Λάγος

Η επιστροφή στην κανονικότητα και στην αναβάθμιση είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων αλλά κυρίως αναγνώριση και του έργου καθώς και της αναγκαιότητας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών να υπάρχει μια αυτόνομη Λιμενική Υπηρεσία στην περιοχή. Οι παράγοντες επίσης που συνετέλεσαν στα 5 χρόνια που ακολούθησαν στην πράξη αποδείχθηκε μη λειτουργική αυτή η επιλογή ιδιαίτερα όταν το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολη καλείται να’ αντιμετωπίσει το βάρος του μεταναστευτικού που διογκώνεται συνεχώς.

3.700 μετανάστες –  πρόσφυγες από τις αρχές του 2019 περισυνέλλεξε μόνο το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης

Μιλώντας στο «Ε» για το θέμα ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης (ΕΠΛΣ) Μιχάλης Γεωργαντάς, ανέφερε πως η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της αναγκαιότητας που προκύπτει εξαιτίας του μεταναστευτικού: «Είναι γεγονός ότι ο φόρτος εργασίας είναι τεράστιος για το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης. Ιδιαίτερα το 2019 οι μεταναστευτικές ροές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Από την αρχή του έτους στο Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης έχουμε καταγράψει 3.700 αφίξεις ατόμων. Αυτό σημαίνει ότι υπερβάλλουμε εαυτόν και απαιτεί αύξηση οργανικών θέσεων καθώς επίσης και των διασωστικών μέσων», τονίζει χαρακτηριστικά.

Να σημειώσουμε πως τα αιτήματα της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης συνοψίζονται σε μια επιστολή που απέστειλαν στο υπουργείο Ναυτιλίας και σε φορείς η ενίσχυση των υποδομών προσωρινής κράτησης των διασωζώμενων από τη θάλασσα, καθώς προς το παρόν φιλοξενούνται σε μία αποθήκη με «χημικές τουαλέτες και χωρίς κιγκλιδώματα», στην Αλεξανδρούπολη και σε «ένα κτίριο που δεν είναι κατάλληλο ούτε γι’ αυτούς, ούτε για μας, ειδικότερα τώρα που πλησιάζει και ο χειμώνας» στη Σαμοθράκη, ενίσχυση της δύναμης τους κατά τουλάχιστον 20 άτομα καθώς οι 89 που υπηρετούν σήμερα στη Θράκη μετά βίας δύνανται να ανταποκριθούν στις οριζόμενες από το ‘καθηκοντολόγιο’ ανάγκες. Όπως εξήγησε ο κος Γεωργαντάς, οι 20 εκ των 89 υπηρετούν στα σκάφη, ενώ άλλους τόσους μπορεί να απασχολούν σε μία μόνο ημέρα οι φυλάξεις των παράτυπων μεταναστών, των διακινητών τους και των διασωζόμενων που ασθενούν και μεταφέρονται στο νοσοκομείο.

Τι θα γίνει με τον Λιμενικό Σταθμό Αβδήρων;

Να υπενθυμίσουμε ότι κατά την περίοδο που ήταν Υπολιμεναρχείο το Λιμενικό Τμήμα Λάγος λειτουργούσε και Λιμενικός σταθμός στη Σκάλα Αβδήρων σε κτήριο που είχε παραχωρηθεί από την τότε Νομαρχία Ξάνθης. Αυτός στην συνέχεια έχει κλείσει και σύμφωνα με πληροφορίες το κτήριο τώρα  έχει εκχωρηθεί στην ΕΤΑΔ, ενώ από το 2017 σ’ αυτό στεγάζεται ο  Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Ξάνθης έναντι μισθώματος.  Στο ερώτημα αν έχει τεθεί σαν αίτημα να επαναλειτουργήσει ο Λιμενικός Σταθμός Αβδήρων ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε πως δεν έχει τεθεί ενώ πληροφορίες του «Ε» αναφέρουν ότι γίνονται κάποιες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Να σημειώσουμε ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται προσωπικό ακόμη και ένα άτομο για φύλακας. Πάντως η αναστολή λειτουργίας του Σταθμού ήταν ένα ζήτημα που δυσαρέστησε τους αλιείς των Αβδήρων που διαμαρτυρήθηκαν έντονα εκείνη την περίοδο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…