Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Συμβολική παράδοση-παραλαβή στην Έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης

Συμβολική παράδοση-παραλαβή στην Έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης

0

Στο βήμα κάλεσε τον νέο δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη ο απερχόμενος Μπάμπης Δημαρχόπουλος στην τελευταία δημόσια ομιλία του από τη θέση του δημάρχου

 Χρήστος Νικολόπουλος, Πίτσα Παπαδοπούλου και Γιάννης Σαββιδάκης «έντυσαν» μουσικά την πρώτη βραδιά της 28ης διοργάνωσης του θεσμού

Η συναυλία του Χρήστου Νικολόπουλου με την Πίτσα Παπαδοπούλου και το Γιάννη Σαββιδάκη, άνοιξε το βράδυ του Σαββάτου την αυλαία των φετινών Γιορτών Παλιάς Πόλης, στην κατάμεστη πλατεία Μητροπόλεως, όπου αφενός εγκαινιάστηκε η συνεργασία του Χρήστου Νικολόπουλου με το λάτρη, κατά δική του δήλωση, της Ξάνθης Γιάννη Σαββιδάκη και αφετέρου πραγματοποιήθηκε η συμβολική πλην άτυπη παράδοση-παραλαβή της σκυτάλης της πόλης από τον παλιό στο νέο δήμαρχο.

Πίτσα Παπαδοπούλου, Χρήστος Νικολόπουλος και Γιάννης Σαββιδάκης στην έναρξη των γιορτών

Μ. Δημαρχόπουλος: Βαρύ φορτίο και μεγάλη κληρονομιά παραλαμβάνει ο νέος δήμαρχος

Την τελετή έναρξης των 28ων Γιορτών Παλιάς Πόλης κήρυξε ο απερχόμενος πια, δήμαρχος Μπάμπης Δημαρχόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων για την πραγματοποίηση του θεσμού και τη ζωντάνια των πολιτιστικών συλλόγων που χαρακτήρισε «μυστικό της επιτυχίας».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο όραμα του Φίλιππου Αμοιρίδη για την αναβάθμιση του παραδοσιακού οικισμού μέσω των γιορτών που πλέον αποτελούν κορυφαίο θεσμό της πόλης και πλέον όπως είπε, «το όραμα του Φ. Αμοιρίδη έγινε πράξη». «Η ιστορία ανέδειξε ότι η πίστη στο όραμα κινητοποίησε μια ολόκληρη κοινωνία και έδωσε στην Ξάνθη μια πολιτιστική κληρονομιά που ξεπέρασε τα σύνορα της πόλης και της χώρας», πρόσθεσε ο κ. Δημαρχόπουλος, καλώντας το σύνολο των ξανθιωτών και των επισκεπτών να συμμετάσχουν στις γιορτές, όπου «συνδετικός κρίκος είναι η μουσική, η διασκέδαση και οι βόλτες στα σοκάκια».

Επιμελώς καλυμμένη η συγκίνηση του Μ. Δημαρχόπουλου στην τελευταία του ομιλία

Ο ίδιος με καλά κρυμμένη τη συναισθηματική φόρτιση στην τελευταία δημόσια ομιλία του από τη θέση του δημάρχου ευχαρίστησε το προσωπικό και τους αιρετούς που συνέδραμαν στη διοργάνωση των φετινών γιορτών, καθώς και τους εθελοντές των πολιτιστικών συλλόγων και στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα το νέο δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη, που λίγες ώρες αργότερα αναλάμβανε επίσημα τα καθήκοντά του, θυμίζοντας ότι το όραμα του Αμοιρίδη, υλοποίησε ως πρώτος πρόεδρος της Δημοτικής επιχείρησης Ανάπτυξης το 1991 ο Μανώλης Τσέπελης.

Ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος σημείωσε ότι «πρέπει να στηρίξουμε το νέο δήμαρχο και να πετύχει γιατί το αξίζει πάνω απ’ όλα η πόλη», συμπληρώνοντας ότι «αναλαμβάνει βαρύ φορτίο, μια κληρονομιά που δύσκολα κανείς μπορεί να σηκώσει με τους επιτυχημένους δημάρχους που είχε μέχρι σήμερα η πόλη». Όπως είπε, κληρονομεί μια πόλη «πρότυπο», αλλά και προβλήματα που ζητούν άμεσες λύσεις/»Στην τεράστια ευθύνη του νέου δημάρχου είμαστε εδώ να βοηθήσουμε σε κάθε θετική ενέργεια με εντιμότητα, ανιδιοτέλεια, υπομονή και ειλικρίνεια», σημείωσε καταληκτικά ο ίδιος.

Μ. Τσέπελης: Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος αλλά και υπερήφανος που το όραμα των γιορτών πέτυχε!

Πανετυχής ο νέος δήμαρχος με τη σύζυγό του Έλλη

«Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον κ. Δημαρχόπουλο για την ευγενική του πρόταση να απευθύνω χαιρετισμό μιας και βρισκόμαστε χρονικά εντός της δικής του θητείας», σημείωσε ο νέος δήμαρχος λαμβάνοντας το λόγο και καλωσορίζοντας δημότες και επισκέπτες στη φετινή διοργάνωση.

Ο κ. Τσέπελης ξεκίνησε την ομιλία του μεταφέροντας την εισαγωγή του προλόγου του στο πρόγραμμα των Γιορτών Παλιάς Πόλης, δυο χρόνια μετά την έναρξη του θεσμού, το 1991. «Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο εμπνευστής και οραματιστής των γιορτών ήταν ο αείμνηστος  Φίλιππος Αμοιρίδης και σε μένα  έλαχε η τιμή να είμαι ο πρώτος πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Ξάνθης, υπηρετώντας την 1η θητεία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος αλλά και υπερήφανος, που από τη θέση του δημάρχου σήμερα, μπορώ, αποτιμώντας τα αποτελέσματα του δειλού αλλά μεγαλόπνοου εγχειρήματος- στα μάτια μας τότε –‘των γιορτών παλιάς πόλης’, με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση να πω,  πως ο στόχος επιτεύχθηκε!», ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας ότι στόχος ήταν και παραμένει η εξωστρέφεια και η μαζική συμμετοχή όλων. «Το στολίδι που ως Δήμος θα συνεχίζουμε να διαφυλάττουμε ως  «κόρη οφθαλμού», για να χαίρονται οι Ξανθιώτες και ιδιαίτερα οι νέοι μας αυτή την «ευλογία», ανέφερε στο τέλος της ομιλίας του.

Χαρούμενοι οι καλλιτέχνες για την παρουσία τους στην Ξάνθη

Για τη χαρά της παρουσίας τους στην Ξάνθη και την έναρξη των γιορτών Παλιάς Πόλης μοιράστηκαν οι καλλιτέχνες, με το Χρήστο Νικολόπουλο να μιλά με επαινετικά λόγια για το θεσμό. Από την πλευρά του ο Γιάννης Σαββιδάκης χαρακτήρισε τον εαυτό του επί μακρό λάτρη της πόλης, εκφράζοντας τη χαρά του για τη συνεργασία με το Χρήστο Νικολόπουλο, που μάλιστα εγκαινιάστηκε στην Ξάνθη με την πρώτη κοινή εμφάνιση στη συναυλία του Σαββάτου. Ο ίδιος χαρακτήρισε το ρεπερτόριο «πρόγραμμα καρδιάς», ενώ η Πίτσα Παπαδοπούλου υποσχέθηκε «το μουσικό πρόγραμμα να τα έχει όλα!».

Από το πρώτο κιόλας βράδυ η Παλιά Πόλη γέμισε ασφυκτικά, ενώ τα στέκια των συλλόγων έσφυζαν από κόσμο, μουσικές και γιορτινή διάθεση!

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…