Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Πρώτη δικαίωση για το 12%  

Πρώτη δικαίωση για το 12%  

0

Κέρδισε πρωτόδικα επιχείρηση της περιφέρειάς μας – Μιλά στο «Ε» ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Χρήστος Κούτρας

 

Το δικαστήριο δέχτηκε ως νόμιμη και βάσιμη την αξίωση της επιχείρησης. Απόφαση – «εργαλείο» για συμψηφισμό των οφειλών

Ικανοποίηση από τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης  – Εν αναμονή του ραντεβού με τον Άδωνι Γεωργιάδη

 

Μια σημαντική εξέλιξη υπήρξε στο ζήτημα του 12% του κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις της Θράκης. Εκδόθηκε η πρώτη δικαστική απόφαση από  Πρωτοδικείο και είναι θετική για την επιχείρηση! Να σημειώσουμε από το 2016 και μετά όταν καταργήθηκε ο νόμος (επί υπουργού Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη) πολλές επιχειρήσεις με προτροπή των επιμελητηρίων της ΑΜΘ προσέφυγαν σε δικαστήρια διεκδικώντας τις οφειλόμενες επί 5 έτη– βάσει  του νόμου εν τη ισχύ του-  επιδοτήσεις που τους κατέβαλλε ο ΟΑΕΔ (σ.σ. τελευταία δόση ήταν το β’ εξάμηνο του 2010). Έτσι εκκρεμούν πολλές δικαστικές αποφάσεις.

Εκδόθηκε η πρώτη δικαστική απόφαση για το 12% και είναι θετική για την επιχείρηση!

Πρόκειται για μια επιχείρηση της περιφέρεια μας. Την υπόθεση χειρίστηκε ο Ξανθιώτης δικηγόρος κ. Χρήστος Κούτρας, της δικηγορικής εταιρείας Κούτρας Χ.-Νικήτα Κ.  ο οποίος και μας παρείχε διευκρινήσεις για την βαρύτητά της και το σκεπτικό της: «Είναι η πρώτη απόφαση του εκδόθηκε και δημοσιεύτηκε για το 12% και ως εκ τούτου έχει την βαρύτητά της. Να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για οριστική πρωτόδικη απόφαση και όχι για αμετάκλητη που μπορεί να έχει τον χαρακτηρισμό δεδικασμένο για άλλες υποθέσεις.  Το Δημόσιο θα ασκήσει έφεση όπως έχει υποχρέωση με βάση τον νόμο να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα. Ωστόσο θεωρώ ότι είναι μια ελπίδα που αντικατοπτρίζει ότι η δικαιοσύνη αναγνωρίζει ότι η αξίωση της επιχείρησης είναι νόμιμη και βάσιμη».

Το σκεπτικό της απόφασης

Όπως ανέφερε ο κ. Κούτρας το σκεπτικό της απόφαση είναι ότι η νομοθεσία ίσχυε μέχρι το τέλος του 2015 και κατά συνέπεια ο ΟΑΕΔ είχε την υποχρέωση να καταβάλλει το ποσό. Η μη καταβολή συνιστά αδικοπραξία. Να σημειώσουμε πως με την απόφαση δεν ορίζει υποχρέωση άμεσης πληρωμής καθώς δεν είναι τελεσίδικη.

Απόφαση – «εργαλείο» για πολιτική πίεση

Εκτός όμως απ’ αυτό  όπως επισημαίνει ο κ. Κούτρας μπορεί αυτή η απόφαση να λειτουργήσει και ως «εργαλείο» για να ασκηθεί πίεση σε πολιτικό επίπεδο προκειμένου να εξευρεθεί μέσω νομοθετικής ρύθμισης ένας τρόπος συμψηφισμού των οφειλών με τις τρέχουσες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Να υπενθυμίσουμε ότι σ’ ότι αφορά αυτόν τον τρόπο υπάρχει έκθεση  των επιμελητηρίων από διακεκριμένους νομικούς που ωστόσο παραμένει αναξιοποίητη.

Ικανοποίηση από τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης  – Εν αναμονή του ραντεβού με τον ‘Αδωνι Γεωργιάδη

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωσή μας από το πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ξάνθης  κ. Στέλιο Μωραΐτη που χαιρετίζει την απόφαση εκφράζοντας την ικανοποίησή του, βρίσκονται εν αναμονή συνάντησης με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη όλων των προέδρων των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ στον οποίο και θα θέσουν το θέμα καθώς επίσης και την έκθεση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…