Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

0

Καλούνται να βάλουν τη σφραγίδα τους
Η νέα ηγεσία του δήμου Ξάνθης, όπως βέβαια και των υπολοίπων δήμων, έχουν μια σημαντική πρόκληση μπροστά τους. Ότι καλούνται στην περίοδο αυτή, να βάλουν τη σφραγίδα τους στο δήμο τους. Δηλαδή στην τετραετία τους να σηματοδοτήσουν την αλλαγή, τη νέα προοπτική και την παρέμβαση στους δήμους που θα δείξουν το νέο, το διαφορετικό.
Έχουν το χρόνο μπροστά τους να μελετήσουν, αξιολογήσουν και υλοποιήσουν έργα και παρεμβάσεις υπέρ των δήμων τους και των δημοτών. Να βάλουν πραγματικά τη σφραγίδα τους και να ξεχωρίσουν. Όλοι τους, παλαιοί και νέοι.
Γ.Δ.


Καλή δημιουργική θητεία
Ευχές θερμές και από τη στήλη προς τους Αυτοδιοικητικούς για καλή, δημιουργική θητεία. Όλους τους αυτοδιοικητικούς, όπου κι αν ανήκουν κι όπου βρίσκονται. Είτε ως επικεφαλής, είτε από κάποια θέση της αντιπολίτευσης. Διότι σημαντικός θα είναι και ο ρόλος και η αποστολή της αντιπολίτευσης για την δημιουργική στάση και συμπεριφορά.
Τέλος πάντων, αυτό αποτελεί ευθύνη όσων συμμετέχουν και θα φανεί και αξιολογηθεί στην πορεία. Θα κριθούν όλοι. Η πλειοψηφία φυσικά αλλά και η αντιπολίτευση. Ο καθείς στο μέτρο των ευθυνών του.
Εμείς αισιοδοξούμε για κάτι καλύτερο, διαφορετικό και παραγωγικό.
-Ίδωμεν.
Γ.Δ.


Χρειάζεται κατάλληλος χώρος
Η νέα δημοτική αρχή του Μητροπολιτικού Δήμου Ξάνθης στο πλαίσιο των μεγάλων έργων που θα κληθεί να επισημάνει πως χρειάζεται η πόλη και εν τέλει ο νομός, είναι άλλο ένα. Αυτό ενός νέου χώρου πολλαπλών χρήσεων κλειστού τύπου.
Το δημοτικό αμφιθέατρο έχει πλέον ξεπεραστεί σε πολλούς τομείς κι αυτό είναι αποδεκτό απ’όλους. Απαιτείται και ένας άλλος χώρος που θα καλύψει τις ανάγκες του δήμου, των Συλλόγων, Σωματείων και άλλων μαζικών εκδηλώσεων σε κλειστό χώρο.
Σε λεπτομέρειες δεν θα μπούμε κι ούτε είναι στην αρμοδιότητά μας όπως δεν θα προτείνουμε χώρους και άλλες λεπτομέρειες. Αυτά είναι θέματα της δημοτικής αρχής και των καθ’ύλην  αρμοδίων για να κάνουν τις αξιολογήσεις τους. Το κενό πάντως θα πρέπει να καλυφθεί.
Γ.Δ.


Προσδοκία και Απαιτήσεις
Δεν είναι κακό να υπάρχουν προσδοκίες από τους Ξανθιώτες και απαιτήσεις από τη νέα δημοτική αρχή. Είναι καθ’ όλα φυσιολογικό και ανθρώπινο. Εξάλλου έτσι οι κοινωνίες πάνε μπροστά, προκόβουν και ευημερούν. Οι απαιτήσεις στα πλαίσια της λογικής των δημοτών, κινητοποιούν τους δημάρχους για την παραγωγή έργων.
Από την άλλη, οι απαιτήσεις να γίνουν κάποια έργα και να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, ενεργοποιούν τους έχοντες την ευθύνη, μια και ο ρόλος και η αποστολή τους είναι να προσφέρουν, εργαζόμενοι για την προώθηση και λύση αυτών.
Πομπός και δέκτης λοιπόν. Λογική η προσδοκία και οι απαιτήσεις. Στο χέρι των υπευθύνων είναι να τα λύνουν σιγά-σιγά. Γι’αυτό εξάλλου εξελέγησαν.
Γ.Δ.


Καλό φθινόπωρο
Τυπικά λοιπόν αγαπητοί συμπολίτες μπήκαμε στο Φθινόπωρο. Και με την ευκαιρία και καλό μήνα σε όλους. Ο Σεπτέμβρης που βρίσκεται στο μεταίχμιο δύο εποχών, είναι ένας γλυκύτατος μήνας, μια ιδιαίτερα όμορφη χρονική περίοδος που αξίζει ν’ απολαύσει κανείς, προσεγγίζοντας βέβαια την ύπαιθρο.
Ακόμη και η θάλασσα έχει τις ομορφιές της. Κατ’αρχάς έχει περισσότερη ησυχία, λιγότερη ζέστη και η θάλασσα είναι αποδεκτή για άνετο κολύμπι, ενώ τα βράδια έχουν μια ξεχωριστή ομορφιά με την ελαφριά δροσιά που προαναγγέλλει σταδιακά την έλευση του χειμώνα. Ακόμη πιο γραφικές είναι οι εξορμήσεις στο βουνό τώρα το φθινόπωρο γιατί η  φύση είναι πανέμορφη, είναι γεμάτη χρώματα και εικόνες μοναδικές.
Καλό φθινόπωρο λοιπόν. Για θάλασσα, για τους φίλους που επιμένουν και για το βουνό που είναι δίπλα μας και μας περιμένει για να μας αποζημιώσει.
Γ.Δ.


Ποιος φταίει;
Θα θυμάστε βέβαια αγαπητοί αναγνώστες τις δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Γιαννακίδη, αρμόδιου για το ΕΣΠΑ που υπερηφανευόταν για την «μεγάλη» απορροφητικότητα που είχε επί των ημερών του. Ο νυν αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης δήλωσε σε σχετική ερώτηση ότι η απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ είναι πολύ χαμηλή, στο 22%.
Για να επιτευχθεί ο στόχος του 100% στο τέλος της περιόδου και μαζί με μια διετή παράταση που θα πάρει η χώρα, σύμφωνα με τον κ. Γ.Τσακίρη, θα πρέπει να δαπανούμε κάθε χρόνο 5 δισ. ευρώ.
Δύσκολο μου φαίνεται αλλά ποτέ δεν ξέρεις.
Βέβαια, τίθεται ένα απλό ερώτημα που απαιτεί μια απλή απάντηση: Ποιος φταίει για την τόσο μικρή απορροφητικότητα τα τελευταία χρόνια;
Γ.Δ.


Οι νέοι μας περιφερειακοί και δημοτικοί άρχοντες
Ορίστηκαν οι νέοι αντιπεριφερειάρχες χωρικοί και θεματικοί από τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο. Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης ορίστηκε ο Νίκος Ευφραιμίδης ενώ θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Περιβάλλοντος ο Δημήτρης Γαλανόπουλος. Εκλέχθηκαν επίσης κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου περιφερειακού συμβουλίου και το προεδρείο και τα μέλη της Οικονομικής επιτροπής και εκεί η εκπροσώπηση της Ξάνθης είναι μόνο από τον Κωνσταντίνο Κουρτίδη που όμως εκλέχθηκε ως αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής. Επίσης ορίστηκαν οι νέοι αντιδήμαρχοι από τον νέο δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη. Αντ’ αυτού ο Μανώλης Φανουράκης.
Τους ευχόμαστε μια καλή δημιουργική και παραγωγική θητεία με κοινωνικό αποτύπωμα.
Μ.Ξ.


Λιγότεροι εκθέτες στην 2η έκθεση τοπικών προϊόντων
Υποτονικό το κλίμα στην 2η έκθεση τοπικών προϊόντων που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ξάνθης. Ούτε μισοί οι εκθέτες σε σχέση με πέρσι και αυτό δείχνει ότι για κάποιο λόγο οι επιχειρήσεις  αγκάλιασαν την προσπάθεια που μάλλον έχει ατονήσει.  Προφανώς και χρειάζεται κάτι πιο δραστικό για να προβληθεί η επιχειρηματικότητα του νομού και τα τοπικά προϊόντα και δεν αρκούν εκθέσεις αυτού του τύπου που περισσότερο επιτελούν επικοινωνιακούς λόγους παρά αποδίδουν οικονομικά οφέλη στους συμμετέχοντες. Αυτός πιθανότατα είναι και ο λόγος που έχει μειωθεί η συμμετοχή.
Μ.Ξ.


Το μήνυμα της 3ης του Σεπτέμβρη
Δεν θα επιδιώξω, κι ούτε φιλοδοξώ άλλωστε, ν’ αναζητήσω το σημερινό μήνυμα της 3ης του Σεπτέμβρη. Υπάρχουν καταλληλότεροι εμού.
Λίγα λόγια όμως θα πρέπει να λεχθούν για την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, του Κεντροαριστερού αυτού πολιτικού φορέα. Πρόκειται για μια επέτειο που απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ειδικό κοινό, αφήνοντας στην άκρη τις συζητήσεις περί πολιτικού προσδιορισμού, αλλά και εκείνους που θέλουν το ΠΑΣΟΚ ξανά στην πρώτη γραμμή.
Στάση δύσκολη και απόφαση ακόμη δυσκολότερη. Η χρονική περίοδος που έρχεται, θα ξεκαθαρίσει οριστικά, μάλλον, το όλο θέμα.
Είναι γεγονός πως Κίνημα Αλλαγής και ΠΑΣΟΚ πως βιώνουν μια δυσκολία. Η Γεννηματά οφείλει με σαφήνεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο τόσο με το ΚΙΝΑΛ όσο και με το ΠΑΣΟΚ.
Όσο κι αν φαίνεται κάπως παράξενο, θα πρέπει να γίνουν βήματα πίσω αλλά και βήματα εμπρός.
Ας τολμήσουν.
Γ.Δ.


Είδες το Δ’ ΣΣ!
Ενθουσίασε τους ξανθιώτες το μουσικό οδοιπορικό του Δ’ Σώματος Στρατού που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην κατάμεστη κεντρική πλατεία. 40 μουσικοί, ένας μαέστρος με μπρίο και μια γοητευτική γυναικεία φωνή ταξίδεψαν και γοήτευσαν τους ξανθιώτες με ένα εξαιρετικό ρεπερτόριο και «στρατιωτική» εκτέλεση!
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των μουσικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια ελεύθερης Ξάνθης.
Μακάρι, να έχουμε πολλές άλλες ευχάριστες αντίστοιχες εκπλήξεις από το Δ’ ΣΣ!
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Λύσεις από τον ιδιωτικό τομέα Είναι προφανές ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι εκείνος που παρά…