Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

0

Βασικές αρχές
Είτε κάποιοι συμφωνούν είτε όχι, η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία ισχύει και εφαρμόζεται η βασική αρχή της Ανοιχτής Κοινωνίας και του Κοσμικού Κράτους.
Προφανώς αυτά τα γνωρίζουν οι κάτοικοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία και ζουν και εργάζονται ελεύθερα και δημοκρατικά. Μάλιστα, στο ίδιο αυτό κοινωνικό περιβάλλον ζουν κι αυτοί που δεν αποδέχονται πλήρως τις αρχές αυτές και συχνά μάλιστα τις αντιμάχονται.
Παρά ταύτα η ζωή συνεχίζεται με αισιοδοξία ότι το μέλλον οικοδομείται σωστότερα στα πλαίσια της ανοιχτής κοινωνίας και του κοσμικού κράτους που μπορεί και προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για όλους αλλά και προστασίας των κοινωνικών δομών της χώρας από κυβερνητικές παρεμβάσεις.
Γ.Δ.


Ο γάτος
Ο πολιτικός και ο δήμαρχος εκλέγονται για να κάνουν τη δουλειά που πρέπει και για την οποία εκλέχθηκαν. Δεν εκλέγονται για να μας δηλώσουν την ιδεολογία τους.
Η Ξάνθη σήμερα χρειάζεται ικανούς ανθρώπους να λύνουν προβλήματα. Το τι ιδεολογία έχουν, ας το κρατήσουν για τον εαυτό τους. Ποσώς ενδιαφέρει τους δημότες το χρώμα της σημαίας που πιστεύουν.
Το’ χουμε ξαναπεί. Το χρώμα του γάτου δεν μετράει. Εκείνο που θέλουν όλοι από αυτόν είναι να πιάνει ποντίκια, όπως παραστατικά είπε ο Μάο.
Γ.Δ.


Άνοιξε νέα πρόσκληση ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Αν.  Μακεδονίας και Θράκης
Νέα πρόσκληση ΕΣΠΑ για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης δημοσιεύει το υπουργείο Οικονομικών. Περίοδος υποβολής αιτήσεων είναι από 1/10/2019 – 15/5/2020.
Υπάρχει αρκετός καιρός για την υποβολή προτάσεων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα που έχει τόση ανάγκη η περιφέρειά μας.
Αρκεί βέβαια να υπάρχει η ανάλογη προετοιμασία
Μ.Ξ.


Προετοιμασίες για τα Ελευθέρια της Ξάνθης
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο δημαρχείο Ξάνθης για τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα το τριήμερο του εορτασμού των 100 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης μας. Υπάλληλοι,  αντιδήμαρχοι και ο δήμαρχος βρίσκονται νυχθημερόν στο πόδι προκειμένου να είναι όλα άψογα. Γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ να κυκλοφορήσει το επετειακό γραμματόσημο με θέμα την απελευθέρωση της Ξάνθη που παριστάνει σε αφαιρετική προσέγγιση τον Υποστράτηγο της ΙΧ Μεραρχίας Γεώργιο Λεοναρδόπουλο που εισήλθε έφιππος στην πόλη την ημέρα της απελευθέρωσης. Αυτό θα είναι και το σήμα των εορταστικών εκδηλώσεων.
Μ.Ξ.


Ρωσικό Προξενείο
Να και μια ευχάριστη είδηση που αφορά χιλιάδες κατοίκους της Θράκης. Από προχθές λοιπόν, δημιουργήθηκε Ρωσικό Προξενείο στην Αλεξανδρούπολη.
Επίτιμος Πρόξενος ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Παλακίδης με δικαιοδοσία στην Περιφέρειά μας, στην οποία περιφέρεια ζουν χιλιάδες κάτοικοι που προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση, κυρίως δε από τη Γεωργία και την Αρμενία.
Όπως ενημέρωσε και επίσημα η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα, «σύμφωνα με τον Προξενικό Χάρτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας,  στις αρμοδιότητες του Επίτιμου Προξένου συμπεριλαμβάνεται η εξασφάλιση προστασίας των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται προσωρινά ή διαμένουν μόνιμα στην προξενική περιοχή.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα λειτουργούν πέντε Επίτιμα Προξενεία της Ρωσίας: στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, στην Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά, στην Πάτρα, τη Λαμία και το Ναύπλιο.
Γ.Δ.


Τουριστικό πλήγμα
Η κατάρρευση της Εγγλέζικης εταιρείας Ταξιδίων Thomas Cook και το τσουνάμι που θα δημιουργήσει στον παγκόσμιο τουρισμό, και φυσικά και στην Ελλάδα, μας οδηγεί σ’ένα συμπέρασμα. Αυτό της μη μονοδιάστατης εξάρτησης μιας οικονομίας, εδώ από τον Τουρισμό.
Βέβαια πτωχεύσεις επιχειρήσεων αυτού του όγκου συναλλαγών δεν συμβαίνουν συχνά. Όμως όταν συμβαίνουν, τραυματίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις, κυρίως ξενοδοχειακές μικρού βεληνεκούς μεν, αλλά σε βαθμό που τις οδηγούν στο κλείσιμο.
Είναι πλέον δεδομένο και από οικονομικής άποψης πως η τουριστική ανάπτυξη σε μια χώρα, σε μια περιοχή, δεν πρέπει να αγνοεί τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
Διαφορετικά, μ’ ένα τέτοιο «μπαμ» το πλήγμα είναι σοβαρό κι αργεί να θεραπευτεί…
Γ.Δ.


Το υγιές «κράξιμο»
Ίσως παραξενεύει ο τίτλος του σχολίου, ίσως ξαφνιάζει. Κι όμως περιέχει μια άποψη που ισχύει προς τους κατέχοντες την εξουσία. Λοιπόν, το υγιές «κράξιμο» προς τους διάφορους ηγέτες, συνήθως επηρεάζει προς τη θετική κατεύθυνση τις αποφάσεις τους.
Τους προστατεύει από λάθη ή και υπερβολές ή παραλείψεις που είναι το ίδιο άσχημο.
Είναι επομένως το υγιές «κράξιμο» επωφελές και πρέπει να το επιζητούν ως κριτική. Διότι προλαβαίνει από λάθη.
Γ.Δ.


Πρέπει να έρθει ο Πρόεδρος…
Οργασμός έργων, παρεμβάσεων και διορθώσεων κακοτεχνιών παρατηρούν οι Ξανθιώτες τις τελευταίες ημέρες στο κέντρο της πόλης. Η αιτία γνωστή. Η εκδήλωση για τα 100 χρόνια Ελεύθερης Ξάνθης, την οποία θα τιμήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Έτσι, τα σχόλια είναι πολλά από τους συμπολίτες, οι οποίοι μεταξύ σοβαρού και αστείου λένε «…να μας έρχεται πιο συχνά ο πρόεδρος…»
Δεν είναι εκτός πραγματικότητας βέβαια, διότι ήδη έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις στην πόλη και θα γίνουν κι άλλες, πάντα προς το καλύτερο, όπως η απομάκρυνση του περιπτέρου στο πάρκο του Μνημείου Πεσόντων. Ήταν εκεί τελείως παράταιρο και καλώς αποξηλώθηκε.
Γ.Δ.


Επιστροφή στο χωριό!
Πολύ σημαντική η κίνηση της Sunlight για την ορεινή περιοχή της Σταυρούπολης, να ανταποκριθεί στο αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη και να μισθώσει μέσο μεταφοράς για τους υπαλλήλους της που διαμένουν εκεί.
Το ζήτημα μπορεί να φαίνεται μικρής σημασίας για τους Ξανθιώτες, ωστόσο είναι ζωτικό για τα Νεστοχώρια και απασχολεί πολλούς συνδημότες με καταγωγή από την περιοχή, που εργάζονται και κατοικούν στην πόλη. Υπάρχουν αρκετοί που θα σκεφτόταν να επιστρέψουν στην ηρεμία του χωριού τους και να πηγαινοέρχονται καθημερινά στη δουλειά τους, όμως ούτε οικονομικά είναι εφικτό να γίνει αυτό με Ι.Χ. αλλά–κυρίως- λόγω των κλιματολογικών συνθηκών το χειμώνα, η μετακίνηση είναι επικίνδυνη.
Αν υπήρχαν ίσως αξιόπιστα δρομολόγια του ΟΣΕ, ένα το πρωί κι ένα το βράδυ, από και προς την Αλεξανδρούπολη, όπως γινόταν παλιά, θα βοηθούσε να επιστρέψουν κάποιοι για να ζήσουν στα πατρικά τους σπίτια στα χωριά και να ξαναζωντανέψει κάπως η περιοχή.
Ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης, ως μόνιμος κάτοικος της ορεινής περιοχής, γνωρίζει καλά το πρόβλημα και θα μπορούσε ίσως στο μέλλον να κάνει περισσότερα για το θέμα…
Κ.Λ.


Η ομιλία Μητσοτάκη που άναψε…φωτιές
Στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη για την κλιματική αλλαγή ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην πρόσφατη τραγωδία του Ματιού, που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία, με την πυρκαγιά που κατέκαψε 102 ανθρώπους, την ένταση της οποίας απέδωσε στο παγκόσμιο αυτό φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Αυτή η σύνδεση ήταν αρκετή για να ανάψει φωτιές με τον ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί τον πρωθυπουργό για «κωλοτούμπα» στο θέμα αυτό καθώς έως τώρα απέδιδε ευθύνες αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ για την καταστροφή.
Ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι και απάντησε άμεσα ως εξής: Η πραγματικότητα είναι ότι η κλιματική αλλαγή συντελεί στο να έχουμε περισσότερες και πιο έντονες δασικές πυρκαγιές. Αυτό αυξάνει την ευθύνη του κράτους να τις αντιμετωπίσει. Στο Μάτι η κλιματική κρίση οδήγησε στις φωτιές και η ανεπάρκεια του κράτους οδήγησε, δυστυχώς, στους 102 νεκρούς. Φέτος με εκατοντάδες πυρκαγιές δεν υπήρχε ούτε ένας νεκρός. Κλιματική αλλαγή είχαμε και πέρυσι και φέτος. Σταματήστε να υπενθυμίζετε στους πολίτες το μέγεθος της ανικανότητάς σας. Οι Ερινύες θα σας κυνηγούν για πάντα. Και μην ξεχνάτε ότι για το Μάτι υπάρχει ανοιχτή υπόθεση στη Δικαιοσύνη.”


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…