Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

0

Ηλεκτρονική Γραφή
Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο συνήθως είναι σύντομο και καυστικό. Διαβάστε και θα μας δικαιολογήσετε.
-Τσίπρας 2015 διώχνει το δικηγορικό γραφείο και διακόπτει την δικαστική διαμάχη για τη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα.
-Τσίπρας 2019, γράφει και δηλώνει πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα να έρθουν πίσω τα γλυπτά.
-Παιχτούρα το άτομο!
Γ.Δ.


Σκάνδαλα στα ΕΛΤΑ
Κάποια καλόπαιδα το 2016 είχαν στήσει παραμάγαζο στα ΕΛΤΑ. Ήδη εντοπίστηκε «μαύρη τρύπα» ύψους 500.000 ευρώ. Μάλιστα μεγαλώνει το σκάνδαλο με τα χαμένα κονδύλια και τον εντοπισμό και άλλου κόλπου όπου χρήματα που προορίζονταν για πληρωμές τρίτων φέρεται ότι κατέληγαν σε λογαριασμούς στελεχών των ΕΛΤΑ. Πρωταγωνιστικό δε ρόλο φέρεται ότι είχε διευθυντικό στέλεχος το οποίο τέθηκε προσωρινά εκτός υπηρεσίας.
Φυσικά και εννοούμε Οικονομικές Υπηρεσίες των κεντρικών των ΕΛΤΑ.
Τι να πει κανείς αλήθεια; Ενώ τα ΕΛΤΑ περνούν μια δύσκολη γενικά περίοδο, κάποια «μπουμπούκια» της προηγούμενης περιόδου «έστησαν μηχανή»  για προσωπική κονόμα, δυστυχώς. Να όμως που ήρθε η ώρα να λογοδοτήσουν.
Γ.Δ.


Λευκή Νύχτα αλλού
Λοιπόν ας δούμε τα νούμερα. Να μιλήσουν αυτά για τη Λευκή Νύχτα της Αλεξανδρούπολης που πρόσφατα φώτισε τη νύχτα. Συνολικά 10.000 επισκέπτες, 300.000 τζίρος και εξάντληση αποθεμάτων στη Λευκή Νύχτα της Ορεστιάδας!
Ένα μεγάλο μπράβο στους Εβρίτες λοιπόν που είδαν την όλη υπόθεση αλλιώς. Κυρίως οι επαγγελματίες και οι έμποροι. Που είδαν ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, τον οργάνωσαν σωστά και πέτυχαν. Προς γενικό όφελος πάντα.
-Εμείς τι κάνουμε αλήθεια;
Γ.Δ.


Η απώλεια του Μαχαιρίτσα
Θα μας λείψει. Αυτή ήταν η φράση που ακούστηκε από τους περισσότερους μετά τον ξαφνικό του θάνατο σε ηλικία 63 χρόνων.
Ο τραγουδοποιός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας «στιγμάτισε» με τις δημιουργίες του την εποχή μας, μαζί με άλλους βέβαια. Ξεχώρισε όμως με το πνευματώδες χιούμορ του, τον αυτοσαρκασμό του και βέβαια με το μεγάλο ταλέντο του. Αυτό το ταλέντο του ήταν που δημιούργησε εξαιρετικά τραγούδια που βρήκαν μεγάλη απήχηση και που αγαπήθηκαν πάρα πολύ.
Δημιουργός και εκτελεστής, φιγούρα αγαπητή, έδωσε έργα μουσικά που θα μείνουν διαχρονικά και θ’ ακούγονται. Η απώλειά του σημαντική, το ίδιο και η προσφορά του.
Γ.Δ.


Δεν έφταιγε ο ίδιος, τόσος ήτανε…
Η πικρία για τον αποκλεισμό της Εθνικής Μπάσκετ είναι διάχυτη και απόλυτα δικαιολογημένη, γιατί όλοι πιστέψαμε ότι αυτή η ομάδα, οι παίκτες, οι δυνατότητες που είχε ήταν για πολύ ψηλά. Πλην όμως είχε μία μεγάλη αδυναμία: Τον προπονητή της!
Χωρίς να διεκδικούμε ρόλο ειδικού στο άθλημα, όπως πολλοί απλοί φίλαθλοι διαπιστώσαμε από την αρχή ότι η εθνική μας υστερεί σε προπονητή. Δεν είχε λύσεις στις κινήσεις των αντιπάλων, δεν μπορούσε να αξιοποιήσει το τεράστιο μέγεθος του Αντετοκούμπο, ενώ γενικότερα έδειχνε αμήχανος στις επιλογές του και δεν ενέπνεε τους παίκτες…
Ρίχνοντας μια ματιά στο βιογραφικό του διαπιστώνουμε ότι: εργάστηκε ως βοηθός προπονητή (των Ίβκοβιτς, Σάκοτα και Κατσικάρη) στην ΑΕΚ και στον Πανελλήνιο. Συνέχισε στο Περιστέρι, στον Πανελλήνιο, στον Ίκαρο, στον Πανιώνιο, στον Κεραυνό Κύπρου, στο Ρέθυμνο και τέλος στον Απόλλωνα Πατρών και στο Φάρο!
Δηλαδή ο Σκουρτόπουλος δεν είχε εμπειρία ούτε ως παίκτης αλλά ούτε και ως προπονητής σε ΚΑΜΙΑ μεγάλη ομάδα και σε καμία διεθνή διοργάνωση. Κι όμως, κρίθηκε κατάλληλος να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες ομάδες και τους πιο σπουδαίους προπονητές του κόσμου! Ανάλογα με τα προσόντα του καλά τα πήγε. Δεν έφταιγε ο ίδιος, τόσος ήτανε.
Ωστόσο αυτοί που τον «διόρισαν», με ποια άραγε κριτήρια το έκαναν; Με κλήρωση; Υπέκυψαν μήπως στη λογική της προηγούμενης κυβέρνησης ότι «η Αριστεία είναι ρετσινιά» επιλέγοντας έναν ολίγιστο προπονητή; Ο αιώνιος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης κ. Βασιλακόπουλος, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για το φιάσκο…
Κ.Λ.


Αχ αυτός ο …δαίμων
Στο χθεσινό μας φύλλο στο ρεπορτάζ που αναφέρεται στις εκλογές του προεδρείου και των μελών των επιτροπών του δήμου Ξάνθης χτύπησε ο …δαίμων και μας «έφαγε» τα εκλεγμένα τακτικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και άφησε μόνο τα αναπληρωματικά. Όμως δεν θα του κάνουμε τη χάρη και γι αυτό τα δημοσιεύουμε μαζί με την σταυροδοσία τους.
Οικονομική επιτροπή Δ. Ξάνθης: Ορίστηκαν: Πρόεδρος :Μ. Τσέπελης, Μ. Φανουράκης, Ι. Ζερενίδης Εκλέχθηκαν: Α. Ελευθεριάδης 13 ψήφοι, Μ. Σουά 11, Χ. Δημαρχόπουλος 10, Κ. Παπαδόπουλος    10, Π. Σταυρακάρας 9, Ι. Παπαχρόνης 7.
Μ.Ξ.


Μετανάστες-πρόσφυγες
Ας βάλουμε την αλήθεια μπροστά. Καθημερινά σχεδόν μαθαίνουμε για τις απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ότι θ’ αμολήσει 2 εκατομμύρια μετανάστες-πρόσφυγες να’ ρθουν προς την Ευρώπη.
Υπάρχει όμως ένα καίριο ερώτημα: Ποια είναι σήμερα η συμπεριφορά του «ελεύθερου κόσμου» σ’ αυτούς που αναζητούν την ελευθερία τους; για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και την εξαθλίωση; Να σώσουν τις οικογένειές τους από τη φρίκη του πολέμου. Που δεν έχουν προκαλέσει αυτές καθαυτές οι χώρες της Αφρικής. Αλλά οι «παρεμβάσεις» Ευρωπαίων και Αμερικανών. Αν το Τείχος του Βερολίνου ήταν 167,8 χιλιόμετρα, οι φράχτες σήμερα ξεπερνούν τα 12.500. Με ηλεκτροφόρα καλώδια παρακαλώ.
Γ.Δ.


Σύνορα παντού
Πρόκειται για μια Ευρώπη φρούριο. Η Ελλάδα έφτιαξε φράχτη κατά μήκος του Έβρου. Τα Σκόπια στην Ειδομένη για να αποφύγουν τις εκροές από την Ελλάδα. Στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας ο φράχτης εκτείνεται σε μήκος 30 χιλιομέτρων. Η Ουγγαρία στα σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία. Η Αυστρία στα σύνορα με την Σλοβενία. Η Σλοβενία στα σύνορα με την Κροατία, η Κροατία στα σύνορα με τη Σερβία. Συν τα «θαλάσσια τείχη» μεταξύ Αφρικής και Λαμπερντούζας. Κι όσοι τα καταφέρνουν ή οδηγούνται πίσω ή στοιβάζονται σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
«Η Ευρώπη μπορεί να στεγάσει τη δυστυχία όλου του κόσμου;»
Αυτό είναι το δεύτερο ερώτημα που περιλαμβάνει και τη μικρή Ελλάδα. Όταν κάποιοι άλλοι Ευρωπαίοι, πλούσιοι, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, κάνουν πως δεν βλέπουν, δεν ακούν, δεν συμπονούν.
Ένα νόμισμα, δύο όψεις. Κορώνα ή γράμματα;
-Απίθανο να σταθεί όρθιο…
Γ.Δ.


Για τα ΚΕΣΠΕΜ λίγα λόγια
Κάποια πράγματα κρίνονται από το αποτέλεσμά τους στη διαδρομή του χρόνου υλοποίησής τους. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων. Το οποίο αισίως συμπλήρωσε 22 χρόνια παρουσίας στη Θράκη. Είκοσι δύο χρόνια με αποδεδειγμένη προσφορά, με έργο σημαντικό, παρεμβάσεις πρωτόγνωρες, ουσιαστικές.
Εκείνο όμως που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν στο πρόγραμμα αυτό είναι η χρονική του διάρκεια. Σχεδόν μια γενιά μουσουλμανόπαιδων εντάχθηκε στο πρόγραμμα, κι αυτό αποτελεί από μόνο του μια τεράστια επιτυχία.
Ίσως να πρόκειται για μοναδικό πρόγραμμα που εκπορεύτηκε από κρατικό φορέα που διήρκεσε 22 χρόνια!
Γι’αυτό και η επιστημονική επιτροπή του προγράμματος διοργανώνει Ημερίδα Απολογισμού για την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή. Την εκδήλωση θα συντονίσουν οι κυρίες Άννα Φραγκουδάκη, ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ, και Θάλεια Δραγώνα, καθηγήτρια ΕΚΠΑ. Ο χρόνος και το αποτέλεσμα δικαίωσαν τις ιδέες και τα οράματα των δυο κυριών.
Ευχές, το πρόγραμμα να συνεχίσει την προσφορά του.
Γ.Δ.


Οι απαντήσεις Μητσοτάκη για την ΑΜΘ και η γκρεμισμένη γέφυρα του Ιάσμου
Ρεκόρ έσπασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με 3 ώρες συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ. Δέχτηκε 51 ερωτήσεις μεταξύ των οποίων και μία από ΜΜΕ της περιφέρειάς μας που αφορούσε στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ΑΜΘ. Η απάντηση δυστυχώς δεν ξέφυγε από τα στερεότυπα. Ότι δηλαδή θα δοθεί έμφαση στις υποδομές με προτεραιότητα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας και ότι οι φοροελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν για όλες τις επιχειρήσεις θα καταστήσουν και τις επιχειρήσεις της ΑΜΘ πιο ανταγωνιστικές έναντι της Βουλγαρίας που έχει χαμηλό συντελεστή φορολογίας. Αυτά. Ξάνθη – Ροδόπη – Δράμα δεν υπάρχουν στην ΑΜΘ; Ούτε μια λέξη για μας. Μόνο το δίπολο Αλεξανδρούπολη – Καβάλα είναι στον σχεδιασμό.
Να θυμίσω ότι πριν 2 χρόνια έπεσε η γέφυρα του Ιάσμου. Το θυμήθηκε μόνο ο πρώην Αντιπεριφιερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης που έκανε μια σχετική ανάρτηση στο σελίδα του στο  fb αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και δη στο δαιδαλώδη νομικό πλαίσιο στην γραφειοκρατία και στην ανικανότητα πολλών πολιτικών προϊσταμένων για το γεγονός ότι είναι ακόμη στην ίδια κατάσταση δηλαδή γκρεμισμένη!
Άντε να δούμε πόσα χρόνια θα παραμείνει έτσι!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …