Αρχική Χωρίς κατηγορία Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

0

Θα δούμε υδροπλάνα στη Θράκη;
Η συζήτηση είχε ανάψει για τα καλά με θέμα τα υδροπλάνα και τις σχετικές άδειες που πρόκειται να χορηγήσει, επιτέλους, η κυβέρνηση. Κάποιοι, οι περισσότεροι, ήσαν αισιόδοξοι πως σύντομα θα πετάξουν τα υδροπλάνα σε σχετικά λίγους προορισμούς και σιγά-σιγά θ’αυξηθούν εξυπηρετώντας τις μετακινήσεις προς τα διάφορα λιμάνια.
Κάποιος από την παρέα, μάλλον για ν’ ανάψει ακόμη περισσότερο τη συζήτηση, ρώτησε εάν θα δούμε υδροπλάνα στην Θράκη. Στην αρχή υπήρξε προβληματισμός. Ο ενημερωμένος της παρέας όμως έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. «Θα δούμε», είπε, «διότι σίγουρα θα υπάρξουν συνδέσεις με Σαμοθράκη, Λήμνο και ίσως και άλλα μέρη, πιθανόν και τη Θάσο».
-Ας περιμένουμε λοιπόν, η ώρα των υδροπλάνων γενικά έφτασε.
Γ.Δ.


Περί Λύρατζη
Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο ισχύουν και είναι πραγματικές οι κατά καιρούς εμφανιζόμενες δηλώσεις του Λύρατζη. Αυτό είναι δικό του θέμα. Είναι προφανές όμως πως αυτός τροφοδοτεί όλην αυτήν την παραφιλολογία την περίοδο μετά τις εκλογές.
Παράλληλα, του αρέσει και τον βολεύει αυτό το κουτσομπολιό, εκτιμώντας ότι τον βοηθά. Το πού μπορεί να τον βοηθά βέβαια μόνον ο ίδιος το γνωρίζει.
Το’χουμε ξαναπεί. Η υπερβολική έκθεση στα Μέσα Ενημέρωσης όταν μάλιστα δεν έχεις να πεις κάτι σοβαρό, ζημιά κάνει. Προφανώς κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν. Δικαίωμά τους…
Γ.Δ.


Επισκέψεις στις Γιορτές
Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης 2019 ανήκουν πλέον στην ιστορία, το παρελθόν. Η αυλαία έπεσε την Κυριακή με την ευχή η νέα δημοτική αρχή να δει τον θεσμό και να τον αντιμετωπίσει υπό νέα οπτική, βελτιωτική της σημερινής. Πάντως, καθ’όλη την περίοδο δεν έλειψαν και οι επισκέψεις διάφορων δημάρχων, αντιδημάρχων, αντιπεριφερειαρχών κλπ.
Μάλιστα την Πέμπτη το βράδυ συναντήσαμε τον Περιφερειάρχη Χρ. Μέτιο με παρέα τον Νίκο Ευφραιμίδη, τον Κώστα Κουρτίδη, τον Αντώνη Πασχάλη και τον δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη. Κάναν μια βόλτα στα στέκια και τις εκθέσεις και κατέληξαν για ποτό στην πλατεία Αντίκα.
Γ.Δ.


Για τον Πειρατή ή βασιλιά καρνάβαλο
Δυσάρεστη έκπληξη δοκιμάσαμε προχθές κατά την επίσκεψή μας στην Πινακοθήκη του Δήμου. Αιτία το αίτημα που υπέβαλε προς τον δήμο ο επονομαζόμενος «Πειρατής» ή «Βασιλιάς του Καρναβαλιού» Παναγιώτης Γεωργίου.
Εκεί λοιπόν ακούσαμε πως ο κύριος Γεωργίου ζήτησε από το δήμο να του παραχωρήσουν χώρο στην Πινακοθήκη για να τον διαμορφώσει ως χώρο του Άη Βασίλη για να υποδέχεται τα παιδιά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.
Δεν γνωρίζουμε τον εν λόγω κύριο αλλά το αίτημά του ξεπερνάει κάθε λογική παράμετρο για το ρόλο και αποστολή της Δημοτικής Πινακοθήκης.
Εξάλλου μια αναβίωση του παππούλη της Coca Cola καμία σχέση δεν έχει με τον πραγματικό Μητροπολίτη της Καππαδοκίας και Άγιο Βασίλη των Ορθοδόξων.
Γ.Δ.


Τακτική προκλήσεων
Δεν υπάρχει μέρα πλέον για τη χώρα μας που να μην δέχεται τουρκικές προκλήσεις. Είτε αυτές προέρχονται από δηλώσεις αξιωματούχων, αρχής γενομένης από τον πρόεδρο Ερντογάν, μέχρι και τον έσχατο υφυπουργό της κυβέρνησης ή πολιτικάντη της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, οι προκλήσεις έχουν και υπερπτήσεις αεροπλάνων, παραβιάσεις πλοίων και γενικά εφαρμόζεται μια τακτική προκλήσεων που πλέον θα πρέπει ν’ απασχολήσει σοβαρά τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διότι είναι υπεράνω κάθε λογικής η Ελλάδα να δέχεται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες προερχόμενους από την Τουρκία και να μην έχει την αμέριστη συμπαράσταση των Ευρωπαίων. Σε κάθε θέμα με την Τουρκία.
Οι συμμαχίες απαιτούν αλληλεγγύη και λήψη πρακτικών μέτρων. Διαφορετικά γιατί να υπάρχουν;
Γ.Δ.


Ναυάγησε η Εθνική Ποδοσφαίρου
Συνηθίσαμε πλέον. Εδώ και χρόνια η Εθνική ομάδα Ποδοσφαίρου μας προσφέρει μόνον πίκρες κι απογοητεύσεις. Όπως έγινε προχθές που η ομάδα μας έχασε με 1-0 από την Εθνική Φινλανδίας και χάθηκε για άλλη μια φορά η πρόκριση για τα τελικά του Euro του 2020. Ήταν ένα όνειρο που χάθηκε και θαύματα δεν γίνονται πλέον.
Η εθνική ομάδα κατώτερη της περίστασης, παρότι με νέο προπονητή που κλήθηκε να σώσει το ναυάγιο του Αναστασιάδη, έχασε και πάλι από τους Φινλανδούς για τους οποίους καταντήσαμε πελάτες τους.
Τέλος πάντων, για να γίνει κάτι διαφορετικό στην Εθνική θα πρέπει πρώτα ν’αλλάξουν πολλά άλλα, κι όχι μόνον οι προπονητές. Το τι, το γνωρίζουν στην ΕΠΟ. Τα υπόλοιπα είναι λόγια και μόνον λόγια.
Γ.Δ.


Επιστροφή
Τελείωσε πια το καλοκαίρι, οι διακοπές, οι θάλασσες και οι διάφορες γιορτές, κι επιστρέφουμε όλοι σιγά-σιγά στην καθημερινότητά μας. Ένα καλοκαίρι διαφορετικό, που χαλαρώσαμε και σταματήσαμε πια – επιτέλους- να μιλάμε για πολιτική, παρόλο που οι αλλαγές ήταν πρόσφατες.
Τι να πούμε άλλωστε; Όλα δοκιμάστηκαν, όλα τα παιχνίδια παίχτηκαν, όσοι ήθελαν κατάλαβαν. Οι άλλοι έχουν λόγους να μη θέλουν. Σιγά-σιγά από αυτό το καλοκαίρι άρχισε η επιστροφή στην κανονική ζωή, όταν δεν ήξερες και δεν σε ενδιέφερε τι ψηφίζει ο άλλος. Όταν δεν υπήρχαν ήρωες και προδότες, «λαϊκοί αγωνιστές» και «πουλημένοι». Παρά μόνο μικροί άνθρωποι, με τις αυταπάτες, την άγνοια, τις υστεροβουλίες, τον κυνισμό, τα κόλπα τους.
Η κοινωνία μας κουράστηκε από το τόσο μίσος, θέλει να ξαναγυρίσει στην ανθρώπινη ζωή, της έλειψε η γλυκιά καθημερινότητα. Και όσοι δεν το καταλάβουν, όσοι εξακολουθήσουν να ποντάρουν στο μίσος γιατί δεν έχουν τίποτα άλλο να πουλήσουν, θα δουν έκπληκτοι τον κόσμο να στρέφεται εναντίον τους, σιωπηλά αλλά απόλυτα. Η κοινωνία μας, αργοπορημένα, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι έχασε μια ολόκληρη δεκαετία από τη ζωή της ψάχνοντας εχθρούς να μισήσει αντί να ασχοληθεί με τα προβλήματά της και να τα λύσει. Κάποτε θα κάνει τον λογαριασμό για τα χαμένα χρόνια. Τώρα θέλει να ξεχάσει, να αφήσει πίσω της αυτή τη χαμένη δεκαετία, να γυρίσει στις απλές χαρές και θλίψεις της πραγματικής ζωής.
Ν.Γ.


Τριγμοί στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ
Δεν παραξενεύει κι ούτε αποτελεί παράξενο γεγονός. Μετά από μια ήττα στα κόμματα, όλα μικρά ή μεγάλα, υπάρχει γκρίνια, εσωστρέφεια, απόδοση ευθυνών και τριγμοί. Ενίοτε δε υπάρχουν συγκρούσεις που φθάνουν μέχρι και σε αποχωρήσεις στελεχών. Το φαινόμενο αυτό λοιπόν διέρχεται και η τοπική οργάνωση Ξάνθης.
Ομολογούμε πως δεν ξαφνιαστήκαμε. Άλλα ήταν που μας ξάφνιασαν δυσάρεστα. Τέλος πάντων, τα πράγματα θα στρώσουν. Κάποιοι θα πάνε σπίτια τους, θα εκλεγούν άλλοι στη θέση τους και η πολιτική ζωή θα συνεχιστεί.
Έχουνε δει πολλά παρόμοια τα μάτια μας όλα αυτά τα χρόνια σε όλα τα κόμματα και τίποτε δεν μας ξαφνιάζει. Πάντως οι τριγμοί στην οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ
στην Ξάνθη είναι δεδομένοι.
Γ.Δ.


Για πάντα νέοι
Το χάπι που θα αναστρέφει τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης και τα προβλήματα που συνδέονται με αυτήν έχει  βρεθεί. Όπως ανακοινώθηκε από την επιστημονική κοινότητα πρόκειται για μια νέα κατηγορία σκευασμάτων, τα γεροντολυτικά (senolytics). Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το χάπι που θα αναστρέφει τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης και τα προβλήματα που συνδέονται με αυτήν (οστεοαρθρίτιδα, απώλεια μνήμης, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, καρκίνοι κ.ά.) θα κυκλοφορεί το πολύ σε δώδεκα χρόνια. Πολλοί γεροντολόγοι έχουν εξετάσει τις επιδράσεις αυτών των φαρμάκων σε ζώα και αρχίζουν τώρα κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Αν οι μελέτες ευοδωθούν, οι σημερινοί μεσήλικοι θα αποτελέσουν την πρώτη γενιά ηλικιωμένων που θα διατηρούν τη νεανικότητά τους για μεγάλο διάστημα, με ελάχιστη ιατρική υποστήριξη.
Μ.Ξ.


Κάτι δεν πάει καλά στο ΚΙΝΑΛ…
Θα περίμενε κανείς ότι θα επικρατούσε με ανάταση στο ΚΙΝΑΛ μετά το εκλογικό του ποσοστό που θεωρείται σχετικά επιτυχημένο δεδομένων των συνθηκών και ότι δεν είναι τέτοιο που να δικαιολογεί αμφισβήτηση της ηγεσίας. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Αντίθετα μάλιστα ‘βγήκαν μαχαίρια’ στο εσωτερικό του κόμματος μετά την γενέθλια μέρα του ΠΑΣΟΚ την 3η Σεπτέμβρη. Μετά από ένα σχετικά ήσυχο, πολιτικά και εσωκομματικά, καλοκαίρι, ξέσπασαν αψιμαχίες που οδηγούν σε κλιμάκωση και -όπως όλα δείχνουν- πολεμική αντιπαράθεση. Την αρχή έκανε ο Δημήτρης Κρεμαστινός και ακολούθησαν Παύλος Γερουλάνος και Νίκος Παπανδρέου, ζητώντας, λίγο-πολύ, την επιστροφή από το ΚΙΝΑΛ στο ΠΑΣΟΚ.  Η Φώφη Γεννηματά απάντησε να το ξεχάσουν, θέτοντας σαφώς και το θέμα των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα ζήτησε όποιος την αμφισβητεί να το θέσει στο Κίνημα Αλλαγής.
Στα τοπικά τα πράγματα είναι ήσυχα ενώ επικρατεί ευφορία από το γεγονός ότι κατάφερε να εκλέξει βουλευτή τον Μπαράν Μπουρχάν.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σύγχυση από το νομοσχέδιο «λάστιχο» στην εκτός σχεδίου δόμηση

Νέα δεδομένα από τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ στο νόμο που τέθηκε σε διαβούλευση – Δ…