Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ξεκίνησε το 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Ξεκίνησε το 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

0

Με γνώση για τα προβλήματα και πρόθεση να στηρίξει το θεσμό παραβρέθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

 

Τέθηκε το ζήτημα της μετεγκατάστασης του φεστιβάλ στην Καπναποθήκη, στην τελετή έναρξης. Το φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τις 21 Σεπτεμβρίου

 

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας η τελετή έναρξης του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, που μετρά σχεδόν τρεις δεκαετίες στο τιμόνι του φεστιβάλ, άνοιξε τη βραδιά κηρύσσοντας την έναρξη της διοργάνωσης μαζί με τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Δημήτρη Καραμπατζάκη. Καλωσορίζοντας τη νέα υπουργό, ο κ. Παπαδόπουλος έθεσε τα τρία φλέγοντα ζητήματα για το θεσμό: την υπογραφή νέας προγραμματικής συμφωνίας, το αναπτυξιακό σχέδιο και την επείγουσα ανάγκη μεταστέγασης του Φεστιβάλ στην Καπναποθήκη –μια μεταστέγαση η οποία, όπως είπε, θα δώσει και το πράσινο φως στην λειτουργία του τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Όπως θύμισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής στην κυρία Μενδώνη «ήσασταν εσείς που, με την μεσολάβηση του τότε δημάρχου Μαργαρίτη Τζίμα, το 2000 μας οδηγήσατε στην λύση της Καπναποθήκης. Όμως ακόμα, το σχέδιο αυτό δεν έχει υλοποιηθεί».

Λ. Μενδώνη: «Είναι καιρός να δώσουμε νέα πνοή στο Φεστιβάλ με έναν νέο χώρο»

Παίρνοντας το λόγο η κυρία Μενδώνη είπε πως «το ΥΠΠΟΑ οφείλει να είναι δίπλα σας ως αρωγός σε κάθε προσπάθεια του Φεστιβάλ. Γνωρίζω τα προβλήματα, γνωρίζω πως το κτιριακό είναι μείζον πρόβλημα και πρέπει να λυθεί με την ανακατασκευή της Καπναποθήκης. Είναι καιρός να δώσουμε νέα πνοή στο Φεστιβάλ με έναν νέο χώρο. Όσο για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης είναι απλώς μια γραφειοκρατική διαδικασία που θα γίνει και θα ενισχυθεί».

Αναφερόμενη στο Φεστιβάλ και τους νέους δημιουργούς, η κυρία Μενδώνη είπε πως το Φεστιβάλ γεννήθηκε από το πάθος μιας νεανικής παρέας Δραμινών που πριν τέσσερις δεκαετίες δημιούργησαν την κινηματογραφική λέσχη Δράμας. Και κάπως έτσι, μια πόλη εκτός των μεγάλων πολιτιστικών προορισμών, «το 1995, μετά την διεθνοποίησή του Φεστιβάλ, έκανε το μεγάλο άλμα προς την εξωστρέφεια. Σήμερα ο σύγχρονος πολιτισμός ανθίζει στο Φεστιβάλ Δράμας, έναν ζωντανό οργανισμό που οφείλει να αφουγκραστεί τα μηνύματα των καιρών». Στην πορεία αυτών των χρόνων άλλαξαν πολλά «όμως αυτό που έμεινε αναλλοίωτο είναι η χαρά και η συγκίνηση των νέων κινηματογραφιστών όταν βλέπουν  τη δουλειά τους στη μεγάλη οθόνη. Όλοι όσοι έχουν μεγάλη πορεία στον κινηματογράφο πέρασαν από το Φεστιβάλ αυτό. Οι νέοι σκηνοθέτες έρχονται αισιόδοξοι και ορμητικοί προσβλέποντας στον ζωηρό διάλογο με το κοινό του Φεστιβάλ».

Μιλώντας για την Πόλη της Δράμας, η υπουργός την χαρακτήρισε μια «πανέμορφη υδάτινη πόλη που διεκδικεί σήμερα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής». Αφού ευχαρίστησε τους νέους δημιουργούς «που εγγυώνται τη συνέχεια της ελληνικής ταινίας και την εξωστρέφειά της», τους αφιέρωσε μερικούς όμορφους στίχους του Καβάφη: «Κι αν είσαι στο σκαλί το πρώτο, πρέπει/ νάσαι υπερήφανος κι ευτυχισμένος./ Εδώ που έφθασες λίγο δεν είναι ·/τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα».

Η κυρία Μενδώνη έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Βασίλη Κεκάτο, τον πρώτο έλληνα σκηνοθέτη που απέσπασε Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών πριν λίγους μήνες και ο οποίος συμμετέχει στο φετινό Φεστιβάλ, αλλά και στον Τάκη Σπυριδάκη, που έφυγε από κοντά μας, θυμίζοντας πως τιμήθηκε στη Δράμα για την ταινία του «Βέρα Κρουζ». Η τελετή έναρξης άλλωστε ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του.

 

Νέα προοπτική στο φεστιβάλ με τη λειτουργία της σχολής κινηματογράφου

Ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, παίρνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε στη σημασία της παρουσίας της Υπουργού στην τελετή έναρξης αλλά και στην χρηματοδότηση των 200.000 ευρώ που ενέκρινε για το Φεστιβάλ. Αφού ευχαρίστησε την Περιφερειακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα μέλη της κριτικής επιτροπής έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Αντώνη Παπαδόπουλο, «έναν άνθρωπο – ορόσημο που έβαλε την σφραγίδα του στην εξέλιξη του θεσμού», αλλά και στην πρωτοβουλία του  Μαργαρίτη Τζίμα για την αγορά της Καπναποθήκης από το Δήμο Δράμας. Αναφερόμενος στην δημιουργία σχολής κινηματογράφου στην πόλη, τόνισε πως «είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά αυτό το εγχείρημα και να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες με το ΕΑΠ».

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης: ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος, ο βουλευτής ΝΔ Κωνσταντίνος Μπλούχος, η βουλευτής ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Την χαρά της για τη φετινή συνεργασία Φεστιβάλ Δράμας και Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου εξέφρασε και η διευθύντρια του Ινστιτούτου Άννα Μοντάβιο.

Η βραδιά έκλεισε με την παρουσίαση των κριτικών επιτροπών του Ελληνικού και του Διεθνούς Τμήματος. Ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Δημήτρης Χαρίτος, παίρνοντας τον λόγο, συνέστησε στους εκπροσώπους των θεσμών να επικεντρωθούν στην πρακτική στήριξη του Φεστιβάλ, αφήνοντας το καλλιτεχνικό μέρος στους πλέον αρμόδιους, ενώ ο Δημήτρης Σπύρου, μέλος της φετινής επιτροπής μαζί με τους Γιάννη Φώτου, Σπύρο Σιάκα και Μαρία Λάφη, και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, συγκίνησε όλους με τα λόγια που είπε για τον Αντώνη Παπαδόπουλο, και την πρόσφατη περιπέτεια υγείας του: «Άνθρωπος με βαθύτατη παιδεία, ο Α. Παπαδόπουλος είναι αυτός που προσέδωσε την ηθική διάσταση στο Φεστιβάλ Δράμας και δόθηκε ολόψυχα σε αυτόν τον θεσμό, ενώ συνέβαλε και στην δημιουργία του Φεστιβάλ Ολυμπίας. Στάθηκε παλικάρι στην περιπέτειά του αυτή και είμαι σίγουρος πως ο Αντώνης θα είναι εδώ και του χρόνου, αγωνιστής όπως πάντα».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφιέρωμα στον David Lynch από το «Ε»

Η κληρονομιά του Lynch δεν αφορά μόνο την αισθητική του ή τη σκηνοθετική του ιδιοφυΐα, αλλ…