Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Γενικευμένη ανησυχία για την αύξηση της τιμής των καυσίμων

Γενικευμένη ανησυχία για την αύξηση της τιμής των καυσίμων

0

«Φωτιά» στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης αν δεν αποκλιμακωθεί η κατάσταση στον Περσικό. Προς στιγμή δεν αυξάνεται η βενζίνη γιατί υπάρχουν αποθέματα», καθησυχάζει ο πρόεδρος των Πρατηριούχων καυσίμων Ξάνθης

 

Σε ύφεση η κατανάλωση βενζίνης στη Ξάνθη. Τι θα γίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

 

 

Διεθνή αναταραχή έχει προκαλέσει το χτύπημα στην Σαουδική Αραβία και τις εγκαταστάσεις Saudi Aramco που εκτίναξαν την χρηματιστηριακή τιμή του πετρελαίου.  Η διεθνής κοινότητα βρίσκεται προς των πυλών μια ενεργειακής κρίσης αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Το ενδεχόμενο η τιμή του πετρελαίου να πάρει την ανιούσα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο την αγορά για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια συνεχιζόμενη άνοδος της τιμής στα καύσιμα αλλά και στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Να σημειώσουμε ότι η μεγάλη αύξηση σημειώθηκε την  Δευτέρα. Το Brent έφτασε έως και τα 72 δολάρια -καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε μια ημέρα από το 1988, ενώ τελικά έκλεισε στα 69,02 δολάρια. Ωστόσο την Τρίτη ακολούθησε μια ελαφρώς πτωτική τάση της τιμής του στις ασιατικές αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι το πρωί της Τρίτης η τιμή του Brent υποχώρησε κατά 0,8% και «έκλεισε» λίγο πάνω από τα 68,4 δολάρια, επαναφέροντας -έστω πρόσκαιρα- την ηρεμία.

Όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές η έκρηξη του μαύρου χρυσού μπορεί να προκαλέσει αυξήσεις των μεταφορικών στη βιομηχανία, άνοδο στο σχεδόν μηδενικό πληθωρισμό, και ενδεχομένως ευρύτερες αλλαγές σε επιχειρηματικούς σχεδιασμούς.

Ο κλάδος που θα αισθανθεί τις επιπτώσεις θα είναι οι μεταφορές και ειδικότερα οι οδηγοί αυτοκινήτων, καθώς βέβαιες θα πρέπει να θεωρούνται οι ανατιμήσεις στα καύσιμα.

petrelaio«Φωτιά» στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης αν δεν αποκλιμακωθεί η κατάσταση στον Περσικό

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως αν το πετρέλαιο ξεπεράσει τα 70 δολάρια τότε η αύξηση στην τιμή των καυσίμων μπορεί να φτάσει μέχρι και 5%. Ειδικότερα όπως αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου Πρατηριούχων Ξάνθης κ. Χαραλαμπίδης Κωνσταντίνος: «Αν η διεθνής τιμή του πετρελαίου εκτιναχθεί πάνω από 70 δολάρια το βαρέλι τότε η βενζίνη θα ξεπεράσει το 1, 70 και το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεπεράσει το 1 ευρώ που ήταν πέρσι. Αυτό βέβαια θα έχει επιπτώσεις στην τσέπη των καταναλωτών και των πρατηριούχων που αναμένουμε μείωση της κατανάλωσης των καυσίμων καθώς και του πετρελαίου θέρμανσης. Να θυμίσουμε ότι στις 15 Οκτωβρίου αρχίζει η διάθεσή του και επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με το επίδομα θέρμανσης. Είναι πολλοί πελάτες μας που αγωνιούν και μας ρωτούν γιατί φοβούνται ν’ αναλάβουν το ρίσκο να αγοράσουν  πετρέλαιο για την θέρμανσή τους και να μην δοθεί το επίδομα ή να μειωθεί », επισημαίνει ο κ. Χαραλαμπίδης μεταφέροντας της ανησυχία των καταναλωτών.

 

Προς στιγμή δεν αυξάνεται η βενζίνη γιατί υπάρχουν αποθέματα – Σε ύφεση η κατανάλωση βενζίνης στη Ξάνθη

Βέβαια το κομβικό σημείο είναι ο Ειδικός φόρος κατανάλωσης που αν μειωθεί όπως είναι το πάγιο αίτημα του κλάδου των Πρατηριούχων θα εξισορροπήσει η κατάσταση και θα απορροφηθούν όλες οι αυξήσεις.

 

Ο κ. Χαραλαμπίδης τόνισε ότι ο κλάδος προς το παρόν είναι σε αναμονή των εξελίξεων και καθησυχάζει τους καταναλωτές ότι δεν αναμένονται άμεσα αυξήσεις στην βενζίνη που αυτή τη στιγμή η μέση τιμή στην Ξάνθη είναι 1, 62 ευρώ το λίτρο καθώς όπως είπε «υπάρχουν αποθέματα» και πως θα αυξηθεί αν συνεχιστούν οι αυξητικές τάσεις στο πετρέλαιο καθώς συνδέεται άμεσα. Να σημειώσουμε ότι ο Σεπτέμβριος όπως κάθε χρόνο είναι μήνας ύφεσης της κατανάλωσης στα καύσιμα καθώς οι καταναλωτές μετά το καλοκαίρι μειώνουν τις μετακινήσεις τους.

Τι θα γίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», η ομάδα Σταϊκούρα, στο υπουργείο Οικονομικών, ήδη σχεδιάζει αλλαγές στα γεωγραφικά κριτήρια καθώς και στις διαδικασίες καταβολής των δόσεων του επιδόματος θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα θέρμανσης χορηγείται κάθε χρόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με τη μορφή επιδότησης για την αγορά συγκεκριμένης ποσότητας. Το ποσό του επιδόματος θέρμανσης ρυθμίζεται βάσει γεωγραφικών, εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Οι αλλαγές αυτές είναι οι εξής:

-Να ενισχυθούν με ακόμη μεγαλύτερα ποσά επιδόματος θέρμανσης πολλά νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία, τα οποία διαμένουν μόνιμα σε ορεινές και απομονωμένες περιοχές. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά νοικοκυριά τα οποία -λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ήδη από το φθινόπωρο στις περιοχές αυτές– αναγκάζονται να καταναλώνουν κάθε χρόνο πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους πολύ πιο νωρίς από την υπόλοιπη χώρα.

-Να καταβάλλονται τα ποσά του επιδόματος σε όλους τους δικαιούχους χωρίς καμία καθυστέρηση, ει δυνατόν από την αρχή της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή από τον Οκτώβριο, κι όχι από τον Ιανουάριο του εκάστοτε επόμενου έτους.

Κατά τις ίδιες πηγές, βάσει αυτού του σχεδιασμού, δεν αποκλείεται το επίδομα θέρμανσης -για τον ερχόμενο χειμώνα- να χορηγηθεί εντός του 2019.

Ποιοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης

Το ισχύον καθεστώς για το επίδομα θέρμανσης προβλέπει ότι δικαιούχοι, δυνητικά, είναι:

-Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

-Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

-Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…