Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Επένδυση 16 εκ. ευρώ στην Ξάνθη από την εταιρεία Μάρμαρα Παυλίδης

Επένδυση 16 εκ. ευρώ στην Ξάνθη από την εταιρεία Μάρμαρα Παυλίδης

0

«Μπαίνουν στην πρίζα» νέα αιολικά πάρκα σε Ξάνθη και Ροδόπη

Βγαίνουν από το «ψυγείο» επενδύσεις στην ενέργεια σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το τελευταίο διάστημα έχει πάρει μπρος η κατασκευή ενεργειακών, φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, που παρέμεναν κολλημένα στη γραφειοκρατία για πάρα πολλά χρόνια.

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έδεσε προχθές το απόγευμα ένα μεγάλο εμπορευματικό πλοίο που μεταφέρει εξαρτήματα ανεμογεννητριών, φτερωτές και μηχανισμούς λειτουργίας, που θα εγκατασταθούν σε δύο αιολικά πάρκα της Θράκης στην περιοχή «Σαρακατσανέικα» στον Κέχρο της Ροδόπης και στην περιοχή «Μαυροπαίδι» του δήμου Ξάνθης.

Το αιολικό πάρκο στην οροσειρά της Ροδόπης κατασκευάζεται από την εταιρία Ρόκας ΑΒΕΕ, που είναι θυγατρική της Iberdola. Η εταιρία κατέχει τη σχετική άδεια από το 2001 αλλά μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν είχε κινήσει τις διαδικασίες για την αξιοποίησή της ενώ το 2009 είχε ζητήσει την τροποποίηση της άδειας παραγωγής ως προς τον αριθμό και τον τύπο των ανεμογεννητριών και την παραγόμενη συνολική ισχύ.

Το αιολικό πάρκο στη θέση «Μαυροπαίδι» στο νομό Ξάνθης είναι μια επένδυση της εταιρίας «Μάρμαρα Παυλίδης ΑΕ» ύψους 16 εκατ. ευρώ. Μετά από επτά χρόνια… φαγούρας, το 2017 δόθηκε τελικά η άδεια για να αρχίσει η κατασκευή του αιολικού πάρκου ενώ από σήμερα άρχισαν να εκφορτώνονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τα εξαρτήματα των ανεμογεννητριών.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 συνδέθηκαν στο δίκτυο 107 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 198 MW. Αυτό αποτελεί αύξηση 7,1% σε σχέση με το τέλος του 2018. Στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, το σύνολο των αιολικών πάρκων που βρισκόταν σε  εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία ήταν 3.022,6 MW.

Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί  1017 MW (33,7%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 556 ΜW (18,4%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 416 MW (13,8%).

Είναι αξιοσημείωτο ότι φέτος η αιολική ισχύς στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 3.000MW.

Πηγή Έθνος

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντιδρά στο νέο ωράριο των καταστημάτων ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας

Χαρακτηρίζει το βραδινό κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και καφέ “μέτρο με ισοπεδ…