Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ανοχύρωτη η Ξάνθη από την αφρικανική πανώλη

Ανοχύρωτη η Ξάνθη από την αφρικανική πανώλη

0

Δεν μπορεί να γίνει απολυμαντική τάφρος στη δίοδο του Αγ. Κωνσταντίνου γιατί δεν έχει ρεύμα και νερό! Μιλά στο «Ε» ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Α. Σαχπατζίδης

 

Φυσική ασπίδα από τα ορεινά χωριά μας που δεν έχουν χοιρινά  – Στο «κυνήγι» του ιού και οι κυνηγοί της Ξάνθης

 

 

Την ίδια στιγμή που αποχωρεί το καλοκαίρι και φαίνεται πως σαν νομός έχουμε κάνει …ανακωχή με τον ιό του Δυτικού Νείλου,  άλλος  ιός – εχθρός εμφανίζεται από Βορρά που απειλεί το ζωικό κεφάλαιο του νομού και της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για τον ιό της αφρικανικής πανώλης που προσβάλλει τα οικόσιτα χοιρινά αλλά και τα αγριογούρουνα και βρίσκεται σε έξαρση στην γειτονική Βουλγαρία από το καλοκαίρι. Η Περιφερειακή Κτηνοτροφική Διεύθυνση έχει πάρει τα προβλεπόμενα μέτρα θωράκισης από την είσοδο του ιού και μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει την εμφάνισή του στην χώρα. Όμως ο ιός συνεχώς και πλησιάζει αφού το τελευταίο κρούσμα την Βουλγαρία εντοπίστηκε στο Κίρτζαλι που είναι πολύ κοντά μας αφού απέχει μόνο 50 λεπτά από την Κομοτηνή! Αυτό έχει εντείνει την κινητοποίηση στην περιφερειακή και ήδη ετοιμάζεται απολυμαντική τάφρος για την δίοδο της Νυμφαίας στην  Κομοτηνή. Δεν συμβαίνει το ίδιο για την Ξάνθη…

Χωρίς απολυμαντική τάφρο η δίοδο του Αγίου Κωνσταντίνου

saxpatzidis axilleas

Μιλώντας στο «Ε» ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης της περιφέρειας ΑΜΘ κ. Αχιλλέα Σαχπατζίδης τόνισε: «Τα κρούσματα του ιού της αφρικανικής πανώλης που προσβάλει τους χοίρους οικόσιτους και άγριους συνεχώς αυξάνονται και πλησιάζουν τα σύνορά μας. Δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στην χώρα μας ούτε σε οικόσιτα ούτε σε άγρια αλλά δεν εφησυχάζουμε. Αντίθετα παίρνουμε μέτρα. Έχουμε φροντίσει ένα τοποθετήσουμε απολυμαντικές τάφρους στις 4 από τις 6 πύλες εισόδου από την Βουλγαρία. Η τελευταία που ολοκληρώνουμε είναι στην Νυμφαία . Απομένει μόνο η πύλη εισόδου στον Κυπρίνο και στου Αγ. Κωνσταντίνου. Για τον Κυπρίνο ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να διανοίξουμε αλλά για τη δίοδο του Αγ. Κωνσταντίνου είναι μάλλον αδύνατο. Κι αυτό γιατί δεν έχει υποδομές δεν έχει ρεύμα, δεν έχει νερό. Δεν μπορούμε να δώσουμε τεχνική λύση». Να σημειώσουμε ότι ο ιός μπορεί να μεταφερθεί όχι μόνο με κρέας, αλλά και με τις ρόδες αυτοκινήτου ή με τα ρούχα κάποιου που επισκέφθηκε μια μολυσμένη μονάδα όπου δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη κρούσματα.

Φυσική ασπίδα από τα ορεινά χωριά μας που δεν έχουν χοιρινά

Παρότι η δίοδος του Αγ. Κωνσταντίνου είναι αφύλακτη από τον ιό που είναι πολύ ανθεκτικός και μεταδίδεται αστραπιαία από τους φορείς που μπορεί να είναι  άνθρωπος, ζώο ή πτηνό και οι οποίοι δεν νοσούν εκτός από τους χοίρους, ωστόσο ο κ. Σαχπατζίδης αναφέρει πως τα ορεινά χωριά μας που λόγω του θρησκεύματος δεν εκτρέφουν και δεν τρώνε χοίρους και δεν υπάρχει χοιρινό στην ορεινή περιοχή αυτό λειτουργεί σαν φυσική ασπίδα.

Στο «κυνήγι» του ιού και οι κυνηγοί της Ξάνθης

loizos serraiosΤην προσπάθεια να μην περάσει ο ιός τα σύνορα και αν συμβεί να εντοπιστεί έγκαιρα ώστε να αποκλειστεί να μην φτάσει στις χοιροτροφικές μονάδες του κάμπου προκαλώντας μεγάλη απώλεια σε ζωικό κεφάλαιο και οικονομική καταστροφή στους κτηνοτρόφους έχει μπει και ο Κυνηγετικός Σύλλογος της Ξάνθης. Όπως ανέφερε στο «Ε» ο πρόεδρος κ. Σερραίος Λοΐζος ο σύλλογος έχει ήδη θέσει στην διάθεση των αρχών 30 μέλη του που θα αναλάβουν την εκδίωξη των αγριόχοιρων προς την Βουλγαρία. Κάτι αντίστοιχο θα επιχειρήσουν και στο Μεγάλο Δάσος σύμφωνα με το πρόγραμμα που δεν ξεκίνησε ακόμη η εφαρμογή του: «Είμαστε σε επαγρύπνηση. Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα των υπηρεσιών και θα συνδράμουμε με 30μελή ομάδα στην καταπολέμηση του ιού. Γνωρίζουμε ότι είναι πολύ εύκολη η μετάδοση και είναι δύσκολο καθώς μπορεί για παράδειγμα να τον μεταφέρει ένα άλλο άγριο ζώο που είναι φορέας ή ένα άγριο πτηνό ωστόσο θα συνδράμουμε στην προσπάθεια», σημείωσε ο κ. Σερραίος.

Επιτήρηση του χοιροτροφικού κεφαλαίου και μέτρα βιοασφάλειας

Όπως  ανέφερε ο κ. Σαχπατζίδης εκτός από τις τάφρους έχουν ενημερωθεί οι ιδιοκτήτες χοιροτροφικών μονάδων και πρέπει να εφαρμόζουν συνεχώς τα παρακάτω μέτρα βιοπροφύλαξης: Τοποθετούν κατάλληλη περίφραξη που εμποδίζει την είσοδο αδέσποτων ή άγριων ζώων(αγριόχοιρους)  και την έξοδο των ζώων της εκμετάλλευσης. Όλες οι μετακινήσεις χοίρων(για σφαγή, αναπαραγωγή ή πάχυνση)  γίνονται μόνο με τα επίσημα κτηνιατρικά έγγραφα. Στις εκμεταλλεύσεις δημιουργείται χώρος απομόνωσης για τα νεοεισαχθέντα ζώα. Διενεργείται τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των χώρων της εκμετάλλευσης και των οχημάτων που εισέρχονται ή εξέρχονται απ’ αυτήν. Δημιουργούν ή λειτουργούν(αν ήδη υπάρχουν) τάφρους απολύμανσης με την χρήση του κατάλληλου απολυμαντικού στην είσοδο της εκμετάλλευσης και στην είσοδο των εγκαταστάσεων που διαβιούν οι χοίροι. Καταπολεμούν τα τρωκτικά, τα έντομα και παράσιτα στην εκμετάλλευση(εντομοκτόνα, εξωπαρασιτοκτόνα, σίτες στα παράθυρα κλπ). Δεν επιτρέπουν επίσκεψη στην εκμετάλλευση ατόμων ξένων προς αυτήν, ιδιαίτερα  κυνηγών και αυτών που έχουν χοιρινά.

Να σημειώσουμε ότι αν εντοπιστεί έστω και ένα ζώο με συμπτώματα της νόσου (Πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση ερυθρός χρωματισμός στο δέρμα κ.λ.π.) , και εξεταστεί και είναι θετικό τότε καταστρέφεται όλη η μονάδα και τα ζώα είτε αποτεφρώνονται είτε οδηγούνται σε υγειονομική ταφή.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…