Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία «Ταράζει τα νερά» στην εργασία η κατάργηση του «βάσιμου λόγου απόλυσης»

«Ταράζει τα νερά» στην εργασία η κατάργηση του «βάσιμου λόγου απόλυσης»

0

Με εγκύκλιο Βρούτση καταργείται η διάταξη Αχτσιόγλου που υποχρέωνε τους εργοδότες να καταχωρούν τους λόγους απόλυσης των εργαζομένων στην ΕΡΓΑΝΗ

 

«Αντεργατικό μέτρο» κατά τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Α. Μπεμπεκίδη

«Θετικό μέτρο» κατά την πρόεδρο του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ξάνθης, Ε. Ροφαέλα

 

 

Απολύσεις εργαζομένων χωρίς …αναφορά στην ΕΡΓΑΝΗ θα μπορούν να κάνουν οι εργοδότες αφού με νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας καταργείται η διάταξη του νόμου περί του «βάσιμου λόγου απόλυσης», της προηγούμενης υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου.

Απολύσεις χωρίς «βάσιμο λόγο»

Υπενθυμίζουμε ότι η διάταξη προέβλεπε πως η απόλυση είναι έγκυρη, αν ο λόγος απόλυσης είναι «βάσιμος» και οφείλεται στη μη ικανότητα του εργαζομένου κατά την εκτέλεση της εργασίας, την ακατάλληλη συμπεριφορά του ή στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης. Η καταγγελία έπρεπε να έχει γίνει εγγράφως, να έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και να έχει καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ μισθολόγια ή να έχει ασφαλιστεί ο απολυόμενος. Σε περίπτωση αμφισβήτησης, το βάρος της απόδειξης έφερε ο εργοδότης. Αιτιολογώντας την κατάργηση της διάταξης ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης είπε πως ουσιαστικά πρόκειται για ένα μέτρο υπέρ των εργαζομένων και υπέρ της προστασίας των προσωπικών δεδομένων του καθώς η υποχρέωση αυτή  του εργοδότη να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τους λόγους της απόλυσης είχε σαν αποτέλεσμα το ηλεκτρονικό φακέλωμα του εργαζομένου που θα τον εμπόδιζε να βρει δουλειά σε άλλη επιχείρηση και εξήγησε: «Μπορεί ο επόμενος εργοδότης να μην έχει τη δυνατότητα να δει απευθείας το φάκελο του εργαζομένου, ανέφερε ο κ. Γιάννης Βρούτσης, «επειδή, όμως, ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να δει το φάκελό του, είναι αυτονόητο ότι ο επόμενος εργοδότης θα ζητήσει από τον εργαζόμενο να δει τους λόγους και τις αιτίες που τον απέλυσε ο προηγούμενος εργοδότης του». Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία ο εργοδότης διατηρεί το δικαίωμα να απολύει σε ποσοστό 5%.

«Αντεργατικό μέτρο» κατά τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης

 

Κληθείς να τοποθετηθεί επί του θέματος ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης χαρακτήρισε «αντεργατικό το μέτρο παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας προσπάθησε να το βαπτίσει «φιλεργατικό» : «Ξεκίνησε στραβά ο νέος υπουργός Εργασίας.  Είναι σαφώς αντεργατικό μέτρο γιατί η καταχώριση στην ΕΡΓΑΝΗ της αιτιολογίας απόλυσης ήταν ένα μέτρο υπέρ των εργαζομένων και διευκόλυνε αυτούς που την θεωρούσαν παράνομη και προσέφευγαν στα δικαστήρια». Ωστόσο ο κ. Μπεμπεκίδης πρόσθεσε ότι όταν ένας εργαζόμενους απολύεται αυτό που πρωτίστως τον ενδιαφέρει είναι αυτό καθεαυτό το γεγονός της απόλυσης και όχι τόσο οι λόγοι που μπορεί να είναι και τυπικοί όπως και η αγωνία του αν θα βρει δουλειά σε νέο εργοδότη και όχι τόσο το ηλεκτρονικό φακέλωμα που διατείνεται ο υπουργός.

«Θετικό μέτρο» κατά την πρόεδρο του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ξάνθης

Ως «θετικό μέτρο» για τις επιχειρήσεις κρίνει την κατάργηση του «βάσιμου λόγου της απόλυσης η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ξάνθης κα Έλενα Ροφαέλα και εξηγεί γιατί: «Η διάταξη Αχτσιόγλου δημιουργούσε διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις και αύξηση της γραφειοκρατίας. Υποχρέωνε και τις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις να απασχολούν προσωπικό για την καταχώριση αρχείων με όλο τον εργασιακό βίο των εργαζομένων και ήταν ένα επιπλέον κόστος. Θεωρούμε ότι είναι ένα θετικό μέτρο η κατάργηση του. Απ’ την άλλη πλευρά δεν είναι κατά των εργαζομένων καθώς δεν έδινε έξτρα δικαιώματα στους εργαζόμενους και ενώ προβλήθηκε ως μέτρο ενίσχυσης της ασφάλειας της εργασίας αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν λειτούργησε. Να σημειώσουμε εξάλλου ότι οι εργαζόμενοι διατηρούν ούτως ή άλλως το δικαίωμά τους να προσφύγουν στα δικαστήρια αν θεωρούν παράνομη την απόλυσή τους.

Εμείς επιπλέον ζητάμε να επιλύονται άμεσα τα θέματα αυτά γιατί είναι γνωστή η βραδύτητα στην εκδίκαση των υποθέσεων».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…