Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σε κατάσταση πολιορκίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου ο νομός μας

Σε κατάσταση πολιορκίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου ο νομός μας

0

Εντείνεται η ανησυχία – Συνεχίζεται η αποστολή δειγμάτων από το νοσοκομείο Ξάνθης

«Καμπανάκι» από την Διεύθυνση Υγείας – 13 κρούσματα στην Ξάνθη. Ένας επιβεβαιωμένος θάνατος

 

Βαρύτητα στα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια Ο τροπικός Ιούλιος ευνόησε την εξάπλωση του ιού μέσω των άγριων πτηνών και των κουνουπιών

 

Σε  κατάσταση πολιορκίας από μολυσμένα κουνούπια με ιό του Δυτικού Νείλου είναι ο νομός μας. Ο ΕΟΔΥ σε ανακοινώσεις του έως και τις 15 Αυγούστου κατέγραψε 13 κρούσματα στο νομό μας και αναγνώρισε έναν επιβεβαιωμένο θάνατο από τον ιό. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο από τα Μάγγανα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για ένα θάνατο γυναίκας μέσης ηλικίας που μολύνθηκε από ιό.

Εντείνεται η ανησυχία – Ο ιός του Δυτικού Νείλου εγκαταστάθηκε στην Ξάνθη

Σε 49 ανέρχονται συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανελλαδικά και ο νόμος μας κατατάσσεται μεταξύ των 10 νομών της χώρας όπου έχει εγκατασταθεί ο ιός. geropoulos-nosΝα σημειώσουμε ότι το νοσοκομείο Ξάνθης όπως μας επιβεβαίωσε ο διοικητής κ. Αχιλλέας Γερόπουλος  συνεχώς αποστέλλει δείγματα προς εξέταση. Ο κ. Γερόπουλος σημείωσε πως αυτό είναι μέσα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του νοσοκομείου. Αποδέχτηκε δε ότι υπάρχουν ασθενείς με τα συμπτώματα ίωσης ωστόσο επιφυλάχθηκε να απεικονίσει επακριβώς την κατάσταση παραπέμποντας σε νεώτερες ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).  Παράλληλα ο κ. Γερόπουλος  επεσήμανε πως το καλοκαίρι υπάρχει έξαρση των ιώσεων γενικότερα ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός σ’ ότι αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου αναφέροντας ότι το 80% των κρουσμάτων θεραπεύονται με την κατάλληλη αγωγή και πως σε ελάχιστες περιπτώσεις προσβάλλεται το κεντρικό νευρικό σύστημα και πως ο θάνατος επέρχεται συνεπεία και άλλων προβλημάτων υγείας.

 «Καμπανάκι» από την Διεύθυνση Υγείας – Βαρύτητα στα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια

Όπως ανέφερε στο «Ε» ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Ξάνθης κ. Λάμπρος Τσούργιανης το βέβαιο είναι ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα και στην περιοχή μας σε ανθρώπους αλλά και σε ζώα όπως πιστοποιείται από τα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ: «Απ’ την πλευρά μας  κάνουμε αυτά που προβλέπουμε για να το αντιμετωπίσουμε. Η καταπολέμηση των κουνουπιών συνεχίζεται κανονικά. Από τις 30/4 έχουν γίνει 6 εφαρμογές αεροψεκασμού σε 49.000 στρέμματα. Σήμερα επίσης θα γίνει άλλος ένας αεροψεκασμός σε περιοχές των Δήμων  Αβδήρων και Τοπείρου, εκτός κατοικημένων περιοχών και την Τρίτη  20/08 ή Τετάρτη  21/08 από τη δύση του ηλίου και για δύο ώρες. Παράλληλα γίνονται επίγειοι ψεκασμοί συνεχώς και ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν εμφανιστεί κρούσματα εντατικοποιούμε τις δράσεις και ενημερώνουμε τους κατοίκους. Εφιστούμε την προσοχή και δίνουμε βαρύτητα στα ατομικά μέτρα προστασίας. Πρέπει οπωσδήποτε να τηρούνται ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχουν εστίες κουνουπιών. Πιστεύουμε ότι σιγά σιγά ομαλοποιείται η κατάσταση».

Ο τροπικός Ιούλιος ευνόησε την εξάπλωση του ιού μέσω των άγριων πτηνών και των κουνουπιών

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Τσούργιανης απέδωσε την έντονη δράση του ιού του Δυτικού Νείλου φέτος στις τροπικές – όπως είπε – συνθήκες που επικράτησαν στην χώρα μας τον Ιούλιο: «Είχαμε πολλές βροχές και ζέστη και αυτές οι τροπικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του ιού. Για αυτό φέτος είχαμε περισσότερα κρούσματα σε σχέση με άλλες χρονιές».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δήμος Ξάνθης: Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός πυροπροστασίας για δομημένα ακίνητα που βρίσκονται κοντά σε δάση

Πρέπει να συνταχθεί Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνι…