Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

0

Αξιοποίηση κτιρίων
Το’ χουμε τονίσει και κατά το παρελθόν. Αποτελεί μάλιστα σημαντική ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνολικά. Το θέμα λοιπόν είναι ότι επιτέλους θα πρέπει οι δήμοι του νομού να καταγράψουν την ακίνητη περιουσία τους και σταδιακά, να ξεκινήσουν την αξιοποίησή της κατά τον προσφορότερο τρόπο.
Είναι πέραν πάσης λογικής να υπάρχουν ακίνητα που προέρχονται από αγορά ή δωρεά δημοτών, να ανήκουν στο δήμο και να μην αξιοποιούνται προς όφελος των δημοτών. Ιδού λοιπόν πρόκληση μεγάλη για τους δημάρχους.
Γ.Δ.


Το ακίνητο της Νομαρχίας
Με την ευκαιρία αυτή λοιπόν, τίθεται ενώπιον του νέου Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης και μια πρόκληση. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το οικόπεδο ιδιοκτησίας της παλιάς Νομαρχίας, έναντι του ΙΚΑ. Το οικόπεδο αυτό αγοράστηκε επί των ημερών του τότε νομάρχη Παναγιώτη Σαλτούρου και μάλιστα το ποσό ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Βέβαια πρόκειται για ένα μεγάλο κεντρικό ακίνητο ιδιοκτησίας ξένης καπνεμπορικής εταιρείας.
Από την αγορά του οικοπέδου η μόνη αξιοποίησή του ήταν να μετατραπεί σε υπαίθριο πάρκινγκ για κάποια χρόνια και έτερον ουδέν.
Άρα θα πρέπει να μελετηθεί κι αυτή η περίπτωση στην Περιφέρεια και την Αντιπεριφέρεια για να εξεταστεί το μέλλον αυτού του οικοπέδου.
Γ.Δ.


Ήταν κοροϊδία
Ανακοινώθηκε η αναστολή εφαρμογής της κοινωφελούς εργασίας, είτε ως κύριας ποινής είτε ως δυνατότητα μετατροπής τμήματος της κύριας ποινής, από την κυβέρνηση μέσω του άρθρου 98 του νόμου για το επιτελικό κράτος που ψήφισε η βουλή.
Ήταν καιρός να γίνει αυτό διότι η εφαρμογή της ποινής αυτής από την τοπική αυτοδιοίκηση ήταν ουσιαστικά απαλλαγή. Κι αυτό διότι οι περισσότεροι που ετιμωρούντο με την ποινή αυτή δεν πατούσαν το πόδι τους στους δήμους για να προσφέρουν κοινωφελή εργασία!
Γ.Δ.


Ηλεκτρονικά φορολογικά βιβλία
Τη σταδιακή καθιέρωση ηλεκτρονικών φορολογικών βιβλίων σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, την αυτοματοποίηση στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων (περιοδικές ΦΠΑ, Φορολογία Εισοδήματος κ.ά.), την κατάργηση συγκεντρωτικών καταστάσεων για πελάτες και προμηθευτές, τη βελτιστοποίηση της στόχευσης των υποθέσεων που επιλέγονται προς έλεγχο, με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, την απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφών Φόρου Εισοδήματος και ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις.
Γ.Δ.


Μπόρις Τζόνσον: ο Τσίπρας του 2019
Ένα νέο Τσίπρα βλέπουν στο πρόσωπο του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον τα ΜΜΕ της χώρας, τα οποία με τη γνωστή… βρετανική αίσθηση του χιούμορ που διαθέτουν, μετά από αναλύσεις και συγκρίσεις έφτασαν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα, ότι δηλαδή «ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο… Αλέξης Τσίπρας του 2019»!
Οι απειλητικές ιαχές του Βρετανού πρωθυπουργού προς την Ευρώπη, για την αποφασιστικότητά του να οδηγήσει τη χώρα του σε ένα άτακτο Brexit, χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου, εφόσον μέχρι τότε οι Βρυξέλλες δεν έχουν υποχωρήσει στις απαιτήσεις του, οδήγησαν στη σύγκρισή του με την αντίστοιχη στρατηγική την οποία ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας το πρώτο εξάμηνο του 2015. Όπως επισημαίνουν στην ανάλυσή τους, ο Έλληνας τότε πρωθυπουργός επιχείρησε να εκβιάσει τις Βρυξέλλες, στο τέλος ωστόσο υποχρεώθηκε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό, με τις γνωστές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, ώστε να αποφευχθεί το Grexit.
Οι Βρετανοί θυμίζουν τη… γυριστή που έκανε ο Τσίπρας στο τέλος, και μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να περιμένουμε και από τον Μπόρις Τζόνσον. Στην… καλύτερη για τους ίδιους περίπτωση…


Στις γειτονιές του δήμου
Σίγουρα θα έχετε κάποια στιγμή διερωτηθεί « όσες γειτονιές έχει η Ξάνθη;» Η απορία σας είναι απόλυτα δικαιολογημένη και μάλλον χωρίς εύκολη απάντηση. Κι αυτό διότι απ’ ότι γνωρίζω, τέτοια έρευνα και καταγραφή δεν έχει γίνει από το δήμο ενώ θα έπρεπε να είχε γίνει.  Για να γνωρίζει ο δήμος τους χώρους του, τις γειτονιές που ζουν οι δημότες του.
Βέβαια ο δήμος έχει μια κατανομή ανά περιοχές, όπως Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κυψέλη, Αστικός κλπ, όχι όμως ανά γειτονιά που είναι ένας μικρότερος επιμερισμός και πλέον εύκολος στην επικοινωνία.
Γιατί η επισήμανση της γειτονιάς;  Διότι τόσο ο δήμαρχος όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι θα πρέπει να γυρίζουν, περιοδεύουν στις γειτονιές. Να συζητούν με τους κατοίκους, να ακούν τα αιτήματα και παράπονα αλλά και να παρακολουθούν τις παρεμβάσεις του δήμου εάν προχωρούν. Στην πράξη κι όχι επί χάρτου.
Είναι μια νέα αντίληψη λειτουργίας άμεσης δημοκρατίας και επαφής με τη ζώσα πραγματικότητα της γειτονιάς, του πυρήνα του δήμου.
Γ.Δ.


Ευχές για παραγωγικό έργο
Μία και απαραίτητη ευχή για τους αυτοδιοικητικούς μας άρχοντες και γι’ αυτούς που συνεχίζουν π.χ. Μέτιος, Μίχογλου, Τσιτιρίδης, αλλά και για τους νέους που θ’ αναλάβουν τώρα όπως ο Τσέπελης και ο Ντελή στην Μύκη. Δύο παλιοί και δύο νέοι.
Νέοι στο αξίωμα του δημάρχου, διότι τόσο ο Τσέπελης όσο και ο Ντελή, ως αντιδήμαρχος ο ένας και δημοτικός σύμβουλος ο άλλος, έχουν εμπειρία και γνώσεις για την αυτοδιοίκηση.
Αυτούς λοιπόν, παλιούς και νέους, ευχόμαστε να’ χουν ανοιχτό μυαλό, νέες ιδέες και ν’ αφιερωθούν στις ανάγκες του δήμου τους, δημιουργώντας παραγωγικές παρεμβάσεις επ’ ωφελεία πάντα των δημοτών.
Απλές κουβέντες λοιπόν και δουλειά.
Γ.Δ.


Υπηρέτες του λαού
Συνηθίζεται να λέμε ότι οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι βουλευτές και όσοι κατέχουν αξιώματα πως «είναι υπηρέτες του λαού». Είναι προφανές πως πρόκειται για μια κατεστημένη αντίληψη που εξυπηρετεί ως ένα βαθμό μια λαϊκή προσέγγιση του όλου θέματος της έννοιας του « υπηρετώ».
Παράλληλα, η ίδια έννοια από την πλευρά των κατόχων της εξουσίας τους γεμίζει ικανοποίηση διότι «υπηρετούν τον λαό»  μέσω της εξουσίας που κατέχουν.
Τέλος πάντων , εκείνο που πρωταρχικά έχει αξία πραγματική είναι το πώς νοιώθουν οι ίδιοι οι ισχυροί της εξουσίας και πως χειρίζονται αυτήν την εξουσία και προς ποια κατεύθυνση.
Η εξουσία προφανώς ασκείται μέσω των θεσμοθετημένων φορέων του κράτους και της βουλής ή του δημοτικού συμβουλίου, πάντα υπέρ των συμφερόντων του λαού, της πλειοψηφίας δηλαδή κι όχι της μειοψηφίας.
Η αστική δομή της Πολιτείας υπερασπίζεται και προστατεύει τις αρχές αυτές που οφείλουν οι εκλεγμένοι να σέβονται και να υπηρετούν. Να λοιπόν που φτάσαμε στην αρχή. Δηλαδή ότι οι κατά καιρούς εκπρόσωποι είναι «υπηρέτες του λαού»  αυτού που τους εξέλεξε για συγκεκριμένο χρόνο. Πράγματα γνωστά και εφαρμόσιμα εδώ και 2.500 χρόνια.
Γ.Δ.


Η Σαντορίνη και η Σαμοθράκη
Μέτρα εξαγγέλθηκαν για τη Σαμοθράκη μετά τα τελευταία γεγονότα που ανέδειξαν τα τεράστια προβλήματα υποδομών κυρίως στο λιμάνι και της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού. Μέτρα μόνιμα που κρίθηκαν απαραίτητα καθώς σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα ο υπουργός Ναυτιλίας Ιωάννης Πλακιωτάκης και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Χρήστος Μέτιος το λιμάνι του νησιού ήταν αφημένο στη μοίρα του, επί σχεδόν τρεις δεκαετίες!!! Το ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι τι έκαναν όλοι αυτοί οι υπουργοί, δήμαρχοι και περιφερειάρχες για 30 χρόνια!!!
Το μόνο θετικό είναι ότι τουλάχιστον μετά από αυτό δεν υπάρχει άλλη δικαιολογία ότι δεν ήξεραν τα προβλήματα για να παρέμβουν. Και για να θυμηθούμε κάτι αντίστοιχο: Όταν το 1956 έγινε ο μεγάλος σεισμός στην Σαντορίνη που κυριολεκτικά ισοπέδωσε το πάμφτωχο τότε νησί, το επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και περιοδεύων στα χαλάσματα είπε κάτι προφητικό. Αυτός ο σεισμός θα είναι …σωσμός για την Σαντορίνη. Και έτσι έγινε γιατί έκτοτε η Σαντορίνη έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό διεθνώς. Ας ελπίσουμε όλα αυτά που συνέβησαν να είναι …σωσμός και για το δικό μας νησί την Σαμοθράκη!
Μ.Ξ.


Σε «καραντίνα» για αιμοδοσία τέθηκε ο νομός μας
Τουλάχιστον 26 δήμοι μεταξύ των οποίων και οι δήμοι Ξάνθης, Τοπείρου και Αβδήρων έχουν τεθεί σε καραντίνα για αιμοδοσία. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον ιό του Δυτικού Νείλου και στο γεγονός ότι έχουν διαγνωστεί 13 κρούσματα.
Η «αποχή» από την αιμοδοσία των εθελοντών αιμοδοτών και τα μέτρα αυξημένου ελέγχου της ασφάλειας του αίματος λόγω της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου, έχουν σαν αποτέλεσμα να μειώνονται δραστικά τα αποθέματα αίματος της εθνικής δεξαμενής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους χρειάζονται μεταγγίσεις, ιδίως για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς καταγγέλλουν, μέσω των συλλόγων τους, ότι αναβάλλονται συνεχώς οι προγραμματισμένες μεταγγίσεις ή καλούνται να υποβληθούν σε μετάγγιση μόνο αν συνοδεύονται και από τον αιμοδότη που θα δώσει το αίμα για λογαριασμό τους. Για τον λόγο αυτό, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καλεί για συμμετοχή όλων όσοι μπορούν στις αιμοδοσίες των οικείων υπηρεσιών των νοσοκομείων.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…