Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

0

Τα 100 χρόνια
Σύμφωνα με πληροφορίες εν όψει της Επετείου Ελεύθερης ζωής 100 χρόνων για την Ξάνθη μας, διάφοροι φορείς έχουν ετοιμάσει τις δικές τους εκδηλώσεις για να τιμήσουν την Επέτειο. Μέχρι εδώ όλα καλά. Υπάρχει όμως μια σημαντική λεπτομέρεια που αξίζει να τονιστεί.
Ο εορτασμός της Επετείου είναι προφανές πως θα γίνει με επικεφαλής τον δήμο Ξάνθης, ο οποίος και θα πρέπει να συντονίσει το εύρος των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα. Δεν νοείται ν’ ανακοινώνει κάθε φορέας ξεχωριστά τη δική του εκδήλωση και να την υλοποιεί έξω και πέρα από τον γενικό προγραμματισμό του δήμου.
Ελπίζουμε τέτοια φαινόμενα γι’αυτό το σημαντικό γεγονός να μην τα δούμε. Θα ήταν προσβολή προς τους προγόνους μας να μεταβληθεί σε πανηγύρι μια ιστορική συγκυρία. Τα 100 χρόνια δεν είναι πολλά, αλλά δεν είναι και λίγα. Γι’αυτό ο δήμος θα πρέπει να τιμήσει την επέτειο ενωμένα, για να καταδείξει ότι προχώρησε η πόλη, ότι μπορεί να πάει μπροστά, πιο δυνατή και κυρίως πιο ώριμη.
Γ.Δ.


Μια νέα αρχή;
Πρόκειται για ένα ερώτημα που απευθύνεται στους σκεπτόμενους Ξανθιώτες. Που απευθύνεται προς τους πολιτικούς μας, προς τους δημοτικούς μας άρχοντες και γενικά τους Ξανθιώτες που αγαπούν και επιθυμούν η πόλη τους να προοδεύει και να πορεύεται σε δρόμους σωστούς, βελτίωσης, ανάπτυξης.
Σκέφτονται όλοι αυτοί, ότι η επέτειος των 100 χρόνων πως θα πρέπει να είναι μια νέα αρχή;
Μια νέα αρχή για την ίδια την πόλη και βέβαια για τους ανθρώπους της. Να οριοθετηθεί δηλαδή ότι τα πρώτα 100 χρόνια ήταν η βάση, τα θεμέλια. Κι εκεί πάνω, συνολικά, να χτισθεί το νέο οικοδόμημα, η νέα Ξάνθη. Η νέα πόλη, η Ανθρώπινη, η Όμορφη, η Καθαρή, η Πράσινη, η Ασφαλής, Χωρίς Σκουπίδια, Επαίτες και Αδέσποτα.
Με λίγα λόγια μια πόλη που θα χαίρεσαι να ζεις με τους Πεζόδρομους, τους Ποδηλατόδρομους, τον Σεβασμό των πεζών, ηλικιωμένων και ΑμεΑ.
Για όλα τα παραπάνω, αξίζει λοιπόν να γίνει μια νέα αρχή. Δύσκολη ναι, όχι αδύνατη. Θέληση απ’ όλους θέλει και κυρίως από τη δημοτική αρχή.
Γ.Δ.


Προσοχή στον Πολιτισμό!
Εντάξει, το αναγνωρίζουμε και το παραδεχόμαστε ότι ο Πολιτισμός δεν είναι από τις πρώτες επιλογές των δημάρχων συνήθως. Εξάλλου το έχουν αποδείξει κατά καιρούς με τις επιλογές τους σε απρόσωπα που έθεσαν επικεφαλής.
Τέλος πάντων. Αυτά κατά το παρελθόν. Σήμερα υπάρχει μια νέα δημοτική αρχή η οποία οφείλει, ανάμεσα στα άλλα σοβαρά,να ιεραρχήσει και τον τομέα του Πολιτισμού.
Η στήλη δεν έχει την αρμοδιότητα να προτείνει άτομα. Αυτό αποτελεί δικαίωμα του δημάρχου. Απλά επισημαίνουμε ότι το θέμα του Πολιτισμού πως πρέπει ν’αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και με κριτήρια ικανότητας και γνώσεων.
Γ.Δ.


Και μία διευκρίνιση
Αξίζει να διευκρινιστεί με την ευκαιρία μια ιδιαίτερη παράμετρος για την επιλογή του κατάλληλου ατόμου ως επικεφαλής του τομέα Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης. Το να οργανώσεις δυο-τρεις εκδηλώσεις του δήμου σημαντικές το χρόνο, αυτό είναι το λιγότερο των απαιτήσεων. Υπάρχουν οι υπάλληλοι που συνεργαζόμενοι τακτοποιούν τις λεπτομέρειες.
Η ουσία της παρουσίας του ανθρώπου που θα επιφορτισθεί τον τομέα του Πολιτισμού βρίσκεται αλλού, σε άλλο επίπεδο, με άλλες δράσεις και παρεμβάσεις και αλλαγές, σε συντονισμό και συνεργασίες με το ντόπιο πολιτιστικό δυναμικό που δημιουργεί προς διάφορες κατευθύνσεις, προς συνεργασίες με γειτονικούς φορείς και άλλα πάρα πολλά.
-Εν αναμονή της επιλογής.
Γ.Δ.


Ένας σύγχρονος βουλευτής
Η νέα κοινοβουλευτική περίοδος άρχισε και μαζί και η δραστηριότητα των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων. Έτσι, διαπιστώσαμε ότι ο βουλευτής Σπύρος Τσιλιγγίρης παρεμβαίνοντας πρότεινε και λύθηκε ένα θέμα σε σχέση με το πρόγραμμα αιμοδοσιών του Συλλόγου Εθελοντών Ξάνθης.
Τέτοια απλά θέματα παρεμβάσεων πολλά θα υπάρξουν στη θητεία του αγαπητού βουλευτή, είναι σίγουρο ότι θα τα προωθήσει. Το ζητούμενο είναι άλλο και είναι τελείως διαφορετικό από αυτήν τη διαχείριση των μικροθεμάτων. Όχι ότι την αγνοούμε ή την υποβαθμίζουμε, όμως υπάρχουν και θέματα σοβαρά, μεγάλα, που απαιτούν άλλου είδους αντιμετώπιση.
Πρόκειται για την αντίληψη ότι οι βουλευτές επεξεργάζονται, αναλύουν και συνθέτουν τα μεγάλα θέματα του νομού με τους συνεργάτες τους και αυτοί τα προωθούν προς επίλυση στους αρμόδιους υπουργούς.
Ένας σύγχρονος βουλευτής με όραμα την ανάπτυξη του τόπου του, έτσι πρέπει να ενεργεί.
Γ.Δ.


Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;
Ένα φιλολαϊκό πρόσωπο εμφανίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε σημείο που να μας έχει μπερδέψει. Μείωση του ΕΝΦΙΑ, των φόρων, ενίσχυση και όχι κατάργηση των επιδομάτων και μάλιστα να μη χορηγηθεί το επίδομα των 2.000 ευρώ για τη γέννηση παιδιού για τις πολύ εύπορες οικογένειες που δεν το έχουν ανάγκη! Σ’ ότι αφορά τις συντάξεις, εκεί πια χάσαμε τα αβγά και τα πασχάλια! Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει με τον νόμο Κατρούγκαλου χορηγούσε 24.000 ευρώ σύνταξη την οποία την πάγωσε ο Βρούτσης! Εδώ αναφωνούμε: Ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο; Δεξιά ή Αριστερά;
Συνήλθαμε όμως από το σοκ με την απόφαση του πρωθυπουργού να ορίσει την Γιάννα Αγγελοπούλου πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για να επιμεληθεί τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.
Όπως καταλαβαίνετε μας περιμένουν ιστορικές μέρες …μέρες δόξης και χλιδής… με την Γιάννα σε ρόλο Μπουμπουλίνας! Όπως τότε στους Ολυμπιακούς του 2004 που ακόμη τους πληρώνουμε!
Μ.Ξ.


«Το δικαίωμα του κακομοίρη»
Θα ρωτήσει κανείς και δικαιολογημένα τι ακριβώς σημαίνει η φράση «το δικαίωμα του κακομοίρη». Λοιπόν πολύ απλά και σύντομα, σημαίνει να μην αναγνωρίζεις ότι έχασες, ότι εξελέγη άλλος αντί του δικού σου ανθρώπου που υποστήριζες. Κι όχι μόνο δεν αποδέχεσαι τον νικητή αλλά συνεχώς γκρινιάζεις σαν γηρασμένο γεροντοπαλίκαρο που πλέον τίποτε δεν ελπίζει και τίποτε δεν περιμένει ενώ γύρω του όλα αλλάζουν.
Αυτό είναι το δικαίωμά του, η κακομοιριά, η γκρίνια, η απομόνωση, ο παραμερισμός. Ο κακομοίρης που αντιλαμβάνεται ότι ο χρόνος φεύγει, δεν έχει πλέον άλλες ευκαιρίες. Κι αντιστέκεται γκρινιάζοντας κι αρνούμενος την πραγματικότητα.
Γ.Δ.


Περί του καπνίσματος
To 25% των θανάτων του ανδρικού πληθυσμού στην Ελλάδα οφείλεται στο κάπνισμα, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο που χαρακτηρίζει υγειονομική βόμβα για τον πληθυσμό το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, παγκοσμίως 7,1 εκατομμύρια θάνατοι τον χρόνο οφείλονται στο ενεργητικό κάπνισμα, ενώ 884.000 σχετίζονται με το παθητικό. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για ενεργοποίηση του αντικαπνιστικού νόμου, αρχής γενομένης από τα δημόσια κτίρια.
Και χαρακτηρίζει ως οξύμωρο το γεγονός ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους μετρά τουλάχιστον 163 χρόνια στη χώρα μας. Απαγορεύτηκε για πρώτη φορά το 1856 με βασιλικό διάταγμα του Οθωνα, ωστόσο η χώρα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις με υψηλά ποσοστά καπνιστών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Γ.Δ.


Ποτέ ξανά στο μέλλον
Τέλος στο ήρεμο πολιτικό κλίμα και γενικότερα στον… πολιτικό πολιτισμό που κυριάρχησε μετά τις ευρωεκλογές και τις εκλογές της 7ης Ιουλίου από εχθές, με την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη. Και έπεται και συνέχεια. Αμέσως μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του 15αύγουστου το πολιτικό θερμόμετρο θα χτυπήσει κόκκινο καθώς θα έρθουν στη βουλή υποθέσεις που ερευνώνται ήδη από εισαγγελείς, με εμπλεκόμενους βουλευτές ή πρώην υπουργούς, σύμφωνα με τη δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη περί διαλεύκανσης ύποπτων περιπτώσεων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Ποιες είναι αυτές; 1) οι υποθέσεις Καμμένου (οι καταγγελίες για χρηματισμό Κοτζιά αλλά και η πώληση πολεμικού υλικού στη Σ.Αραβία), 2) η αμαρτωλή σύμβαση του «Ελ. Βενιζέλος», 3) το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη, 4) η διαχείριση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό, 5) η εξαγορά Σκοπιανής εταιρείας από τη ΔΕΗ, 6) τα εκατομμύρια της ΕΡΤ σε ποδοσφαιρικές ομάδες, 7) η Novartis και ίσως και άλλες που μας διαφεύγουν.
Από την Κουμουνδούρου βέβαια κατηγορούν την κυβέρνηση για ρεβανσισμό, αν και οι ίδιοι είχαν υιοθετήσει το δόγμα Πολάκη (να βάλουμε φυλακή μερικούς για να κερδίσουμε τις εκλογές…). Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οφείλει και η Βουλή και η Δικαιοσύνη να διερευνήσει τα έργα και τις ημέρες υπουργών που προκάλεσαν με τη στάση τους και με τις ενέργειές τους, πολλές εκ των οποίων εκτός νόμου, με απροκάλυπτο τρόπο και χωρίς να υπολογίζουν ότι κάποια στιγμή θα κληθούν να λογοδοτήσουν. Για να μη ξανασυμβούν αυτά ποτέ ξανά στο μέλλον…
Κ.Λ.


Οι καρόδρομοι…
Η αλήθεια είναι ότι αν για κάτι θα θυμόμαστε την αποχωρούσα δημοτική αρχή θα είναι οι ασφαλτοστρώσεις! Εφαρμόστηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες ένα ευρύ πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων στις περισσότερες οδούς της πόλης και των οικισμών του δήμου και είναι εμφανές ότι έχουν κλείσει πολλές λακκούβες και έχει καλυτερέψει σε γενικές γραμμές η οδοποιία στην πόλη. Με εξαίρεση μία οδό. Την οδό Κλεμανσώ και ιδιαίτερα την προέκτασή της εκεί που διασταυρώνεται με την Βελισσαρίου και επεκτείνεται πίσω από τα δημοτικά σχολεία, το 6ο και το 14ο. Εκεί η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Μιλάμε για καρόδρομο, όλο μπαλώματα. Σ’ αυτό δεν φταίνε μόνο οι Τεχνικές υπηρεσίες αλλά και ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ που κάθε τόσο σκάβουν και μάλιστα χωρίς να υπάρχει απαραίτητα συντονισμός με τις τεχνικές υπηρεσίες. Και συνεχίζεται έτσι ένας κύκλος σκάβε ασφαλτόστρωνε …με τα γνωστά αποτελέσματα. Επίσης πολύ χάλια είναι το οδόστρωμα στην Εθνική Οδό στην ανατολική είσοδο της πόλης (από Κομοτηνή) στο ύψος του Εμπορικού flamingo. Καρόδρομος κι εκεί… Αυτό όμως είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει από την περιφέρεια. Μήπως να επιληφθείτε  κ. Ζαγναφέρη πριν αποχωρήσετε; Για την υστεροφημία σας…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…