Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

0

Ποιος θα είναι ο νέος αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης; Ευφραιμίδης; Κουρτίδης; Γαλανόπουλος;
Ποιος μεταξύ των τριών εκλεγμένων στις περιφερειακές εκλογές του 2019, με την πλειοψηφούσα παράταξη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» του Χρήστου Μέτιου θα είναι ο νέος αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης; Ιδού το ερώτημα, στο οποίο θα δώσει απάντηση ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Ένα ακόμη ερώτημα είναι με ποια κριτήρια θα τον επιλέξει. Για παράδειγμα αν επιλεγεί με βάση τον αριθμό των ψήφων θα είναι ο Νίκος Ευφραιμίδης που ήρθε πρώτος με 5.723 ψήφους. Να θυμίσουμε ότι  δεύτερος  ήταν ο Κώστας Κουρτίδης με 5.366 ψήφους και τρίτος ο Δημήτρης Γαλανόπουλος 4.789 ψήφους.
Βέβαια υπάρχει η πιθανότητα η επιλογή να είναι καθαρά πολιτική και τότε θα είναι αυτός που είναι πιο αρεστός στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σ’ αυτή την περίπτωση υπερισχύει ο Κώστας Κουρτίδης που ήταν επιλογή του.
Μ.Ξ.


Προετοιμασία για την επέτειο
Μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους η πρωτοβουλία του νέου δημάρχου Μανώλη Τσέπελη να προχωρήσει σε σύσκεψη με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δήμου μας. Εξάλλου το είχαμε προτείνει με σχόλιο στη στήλη για την έγκαιρη προετοιμασία του δήμου για τον εορτασμό της επετείου των εκατό χρόνων ελεύθερης ζωής της Ξάνθης.
Η πρωτοβουλία Τσέπελη επομένως ξεκίνησε σωστά. Κλήθηκαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις να προσέλθουν και αφού ενημερωθούν σχετικά, να προτείνουν ό,τι νομίζουν και εκτιμούν πως θα εμπλούτιζε την εορταστική επέτειο. Δημοκρατικά άψογο, οργανωτικά σωστό ξεκίνημα με σαφές δείγμα συνεργασίας. Είναι μια καλή αρχή.
Γ.Δ.


Λάθος η μη προσέλευση
Υπάρχει όμως και η αρνητική πλευρά της όλης προσπάθειας για την όσο καλύτερη προετοιμασία για τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων. Κατ’ αρχάς η απουσία Δημαρχόπουλου και Χατζηθεοδώρου. Θα μπορούσαν και οι δύο αν είχαν κώλυμα, να στείλουν εκπρόσωπό τους. Το γιατί δεν έγινε αυτό, είναι ένα θέμα. Αρνητικό βέβαια, που ελπίζουμε στη συνέχεια να διορθωθεί. Κι αυτό διότι στον δήμο όπως και στο δημόσιο υπάρχει συνέχεια. Οι δήμαρχοι αλλάζουν, οι δήμοι ως θεσμοί συνεχίζουν και θα συνεχίζουν όσο θα υφίσταται το κράτος.
Τέλος πάντων, οφείλουν το λάθος να διορθωθεί. Χρόνος υπάρχει. Αρκεί να υπάρχει και διάθεση για συνεργασία. Με την ευκαιρία θα πρέπει να μην ξεχνούν ότι εκπροσωπούν τους Ξανθιώτες από τη θέση της αντιπολίτευσης. Εξάλλου, για μια σημαντική επέτειο καλούνται να εργαστούν όλοι τους. Παλιοί και νέοι. Πάντως οφείλουμε να σταθούμε επαινετικά σε όσους επικεφαλής προσήλθαν και εξεδήλωσαν την θετική τους πρόθεση για βοήθεια στην εορταστική επέτειο.
Γ.Δ.


Ευθύνη δημοτών
Το γνωρίζουν οι συμπολίτες ότι έχουν ακέραιη την ευθύνη των οικοπέδων τους εντός του Αστικού ιστού κυρίως. Οικόπεδα μικρά ή μεγάλα τα οποία έχουν γεμίσει ξερά χόρτα και σκουπίδια και έχουν μεταβληθεί σε εστίες μόλυνσης αλλά και κινδύνου για πυρκαγιά. Άρα, οφείλουν να τα καθαρίσουν, να τα περιφράξουν και γενικά να τα φροντίζουν. Είναι μεν περιουσία τους, αλλά έχουν και υποχρεώσεις.
Από την άλλη, οφείλει ο δήμος στις περιπτώσεις που αδιαφορεί ο οικοπεδούχος ιδιώτης, να προχωρήσει στον καθαρισμό του οικοπέδου και να καλέσει να πληρώσει το κόστος ο ιδιώτης. Σε περίπτωση άρνησης, στέλνει το ποσό στο δημόσιο ταμείο. Για όλα υπάρχουν λύσεις.
Γ.Δ.


Περί προσώπων
Κατά γενική ομολογία, δεν υπάρχει πιο αβανταδόρικο πράγμα για έναν σχολιαστή εφημερίδας από το να ασχολείται με πρόσωπα της επικαιρότητας. Να σχολιάζει υπαρκτά ή ανύπαρκτα νέα, να παρουσιάζει μια φήμη ως είδηση, να αναφέρει ως γεγονότα πράγματα που δεν έχουν συμβεί και γενικά ν’ανακατεύει ονόματα σε μια κατσαρόλα και με την κουτάλα να βγάζει ένα και ανάλογα ν’ ασχολείται μ’αυτό. Αλήθειες, ψέματα, γεγονότα ή όχι, λίγη σημασία έχουν. Αρκεί που γίνεται η σχετική «συζήτηση» και αρχίζουν τα σχόλια.
Εξαιτίας όλων αυτών, οι συμπολίτες μικρή σημασία να δίνουν στην εμφάνιση σχολίων και αναφορών για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα δημοτική αρχή στις διάφορες θέσεις αντιδημάρχων και άλλων επιμέρους τομέων του μηχανισμού του δήμου Ξάνθης.
Η ανακοίνωση θα γίνει στο χρόνο που πρέπει από τον ίδιο τον νέο δήμαρχο.
Γ.Δ.


Αποχωρεί δικαιολογούμενος

Άραγε αποτελεί ατομικό ή συνολικό συμπέρασμα η άποψη του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη ότι ο θεσμός που υπηρέτησε τόσα χρόνια δεν έχει εξουσίες. Τώρα που αποχωρεί το αντελήφθη αυτό; Ενωρίτερα δεν το είχε καταλάβει; Και τι έκανε από την πλευρά του για να αλλάξει αυτήν την υπόθεση; Διαμαρτυρήθηκε; Αντέδρασε;
Η απάντηση είναι αρνητική. Δεν έκανε ούτε μια συνέντευξη Τύπου με τα Τοπικά Μέσα για να τα δηλώσει αυτά. Δεν ενδιαφέρθηκε για τα τοπικά ζητήματα, δεν προγραμμάτισε παρεμβάσεις οργανωμένες. Προφανώς και ο ίδιος θα το αναγνωρίζει  πως έργο του δεν μπορεί να καταγραφεί το ενδιαφέρον του για τον ανδριάντα του Κων/νου Καραμανλή και κάποιες καλοκαιρινές εκδηλώσεις και εξυπηρετήσεις φιλικών του ανθρώπων και σχημάτων.
Έργα, δύσκολα θα βρεθούν για να καταγραφούν κατά την διάρκεια της θητείας με όση καλή διάθεση και αν διαθέτει κανείς.
Γ.Δ.


Έδωσε το παράδειγμα
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, δήλωσε ότι κόβει το κάπνισμα εφαρμόζοντας πρώτος αυτός τον αντικαπνιστικό νόμο. Μάλιστα, το προχώρησε και παραπέρα, ανακοινώνοντας ότι θα υλοποιήσει και σχετικό πρόγραμμα στο δήμο του για ενημέρωση των κατοίκων για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Γ.Δ.


Μη καπνιστές οι δήμαρχοι
Κάνοντας μια γρήγορη έρευνα για τους καπνιστές ή μη της Αυτοδιοίκησης, διαπιστώσαμε ότι από τη πλευρά των δημάρχων αυτοί που δεν καπνίζουν είναι: Μανώλης Τσέπελης, Θωμάς Μίχογλου, Γιώργος Τσιτιρίδης, Ντελή Χουσεΐν. Όλοι τους χωρίς τσιγάρο, άρα πιο θετικοί στην αντικαπνιστική προσπάθεια.
Από την άλλη, φανατικός καπνιστής είναι ο Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος ο οποίος όμως σε ένα μήνα θ’ αποχωρήσει από τον δήμο.
Γ.Δ.


Αντίπαλοι, όχι εχθροί
Είναι κανόνας πολιτισμού και αρχών με πανευρωπαϊκή εφαρμογή. Στην πολιτική υπάρχουν αντίπαλοι, δεν υπάρχουν εχθροί. Αυτονόητο θα πει κάποιος ευγενικός και πολιτισμένος χαρακτήρας.
Δυστυχώς όμως, δεν συνέβαινε ακριβώς έτσι, μέχρι πρόσφατα. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, ούτε καλημέρα δεν σου έλεγαν γιατί τους ασκούσες κριτική την περίοδο της ισχύος τους. Ό,τι βασάνισε τη χώρα πριν πολλά χρόνια από τον διαχωρισμό των Ελλήνων, επανήλθε. Το επανέφεραν.
Τώρα όμως αυτό, ευτυχώς σταμάτησε. Και μαζί «χάθηκαν» και οι άνθρωποι αυτοί. Άνθρωποι με διάθεση ρεβανσισμού και έλλειψη μνήμης.
Υπάρχει ένα ερώτημα, μία απορία. Άραγε οι άνθρωποι αυτοί διδάχτηκαν, έβγαλαν τα σωστά συμπεράσματα; Διδάχθηκαν ότι χωρίς πανεθνική προσπάθεια ο τόπος δεν θα πάει ποτέ μπροστά; Ότι  με ψεύτικα λόγια ανάπτυξη δεν γίνεται;
Άρα υπευθυνότητα: Και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Διαφορετικά η καταστροφή μας περιμένει στη γωνία…
Γ.Δ.


Ο Φανουράκης επικεφαλής για τα  100 χρόνια Ελεύθερης Ξάνθης
Πανταχού παρών στα δρώμενα της πόλης είναι ο νέος δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης είτε αφορούν πολιτιστικά είτε πολιτικά γεγονότα, είτε απλά και καθημερινά. Και έτσι οφείλει να ενεργεί αν θέλει να είναι κοντά στον δημότη και να γνωρίζει τα προβλήματα της πόλης και των οικισμών του δήμου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εργάζεται πυρετωδώς για να προλειάνει το έδαφος για συνεργασίες αλλά και να δημιουργήσει με τους συμβούλους του ένα επιτελείο, να αναθέσει ρόλους και ευθύνες να δημιουργήσει δηλαδή μια επιτελική ομάδα κρούσης. Στο πλαίσιο αυτό φήμες λένε ότι έχει αναθέσει στον Μανώλη Φανουράκη τον συντονισμό για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Ξάνθης και τον προγραμματισμό των δράσεων και των εκδηλώσεων που θα γίνουν στις 4 Οκτωβρίου.
Σωστή επιλογή γιατί ο Φανουράκη έχει αποδείξει ότι μπορεί να διοργανώνει μεγάλου βεληνεκούς εκδηλώσεις.
Παρά τις επικρίσεις που έχει δεχτεί, παρουσίασε αξιόλογο έργο στα χρόνια που ήταν πρόεδρος στην ΔΕΑΞ.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ Ένα από τα μεγαλύτερα ακίνητα που έχει στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ είναι …