Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

0

Νέες προκλήσεις
Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις. Τα Μνημόνια είναι παρελθόν και η οικονομία και η κοινωνία έχουν την ευκαιρία να πορευτούν στη νέα περίοδο με μεγαλύτερες ταχύτητες και με περισσότερη ασφάλεια.  Στην πολιτική και στη ζωή δεν υπάρχει μόνο άσπρο και μαύρο. Στα Μνημόνια μπήκαμε από σοβαρές παραλείψεις και παθογένειες του ελληνικού κράτους και των ελληνικών κυβερνήσεων. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών δεν έχει αντιμετωπισθεί και άρα αποτελεί μια ευκαιρία να διορθωθούν πολλά. Η συζήτηση για το αν μπορούσαμε να αποφύγουμε τα Μνημόνια θα απαντηθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος.
Τι πρέπει να γίνει στην επόμενη μέρα; Η είσοδος στην ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι το τυπικό ευχολόγιο των ελληνικών πολιτικών κομμάτων. Ανάπτυξη χωρίς το κατάλληλο περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρξει. Ανάπτυξη χωρίς δομημένο αξιόπιστο παραγωγικό μοντέλο δεν γίνεται.
Γ.Δ.


Νέες προκλήσεις ΙΙ
Αυτή θα πρέπει να είναι η συζήτηση σήμερα. Και σε αυτό θα πρέπει να συμφωνήσει ο πολιτικός κόσμος. Αν δεν μειώσουμε το κόστος παραγωγής, αν δεν έχουμε αυτάρκεια σαν χώρα, αν δεν αλλάξουμε υπέρ μας το ισοζύγιο εξαγωγών – εισαγωγών, αν δεν αξιοποιήσουμε τις ιδιαίτερες δυνατότητες που έχουμε σαν χώρα, αν δεν δώσουμε βάρος στον πρωτογενή τομέα που έχουμε εγκαταλείψει πλήρως και τελικά αν δεν οργανώσουμε ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης με άξονα την περιφερειακή ανάπτυξη θα είμαστε πάντα σε καθεστώς επιτήρησης, με τους αριθμούς να ευημερούν για το – κράτος και τους λίγους ενώ ο λαός απλά θα επιβιώνει, με ελαστικές συμβάσεις εργασίας.
Μια βόλτα αυτές τις ημέρες του θέρους στην ελληνική ύπαιθρο θα διαπιστώσει τις αστείρευτες δυνατότητες που υπάρχουν και τη μεγάλη διάθεση νέων ανθρώπων να δημιουργήσουν. Απλά θέλουν και τις κατάλληλες πολιτικές από το κράτος που πρέπει να είναι όχι δυνάστης, αλλά αρωγός στις προσπάθειές τους. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει μεγαλύτερα άλματα. Δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο.
Γ.Δ.


Σκληρή πραγματικότητα
Για μια ακόμη φορά οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσβάστακτη φορολογία, παρότι αναμένονται τα μειωμένα- κατά τις κυβερνητικές εξαγγελίες – εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό, έχουν πληρώσει δυσβάστακτα την οικονομική κρίση.
Μια διαφορετική οικονομική πολιτική με απαλλαγή από άδικα χαράτσια που έχουν επιβληθεί κατά τα μνημονιακά χρόνια, θα έδινε ανάσα στην κοινωνία. Και αυτό είναι ένα «στοίχημα» για κάθε κυβέρνηση, ανεξαρτήτως «χρώματος».
Μόνο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτε προς την κατεύθυνση αυτή. Οι ελπίδες ως εκ τούτου μένουν να υλοποιηθούν από την παρούσα.
Γ.Δ.


Αξιοποίηση κτιρίων
Το’ χουμε τονίσει και κατά το παρελθόν. Αποτελεί μάλιστα σημαντική ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνολικά. Το θέμα λοιπόν είναι ότι επιτέλους θα πρέπει οι δήμοι του νομού να καταγράψουν την ακίνητη περιουσία τους και σταδιακά, να ξεκινήσουν την αξιοποίησή της κατά τον προσφορότερο τρόπο.
Είναι πέραν πάσης λογικής να υπάρχουν ακίνητα που προέρχονται από αγορά ή δωρεά δημοτών, να ανήκουν στο δήμο και να μην αξιοποιούνται προς όφελος των δημοτών. Ιδού λοιπόν πρόκληση μεγάλη για τους δημάρχους.
Γ.Δ.


Το ακίνητο της Νομαρχίας
Με την ευκαιρία αυτή λοιπόν, τίθεται ενώπιον του νέου Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης και μια πρόκληση. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το οικόπεδο ιδιοκτησίας της παλιάς Νομαρχίας, έναντι του ΙΚΑ. Το οικόπεδο αυτό αγοράστηκε επί των ημερών του τότε νομάρχη Παναγιώτη Σαλτούρου και μάλιστα το ποσό ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Βέβαια πρόκειται για ένα μεγάλο κεντρικό ακίνητο ιδιοκτησίας ξένης καπνεμπορικής εταιρείας.
Από την αγορά του οικοπέδου η μόνη αξιοποίησή του ήταν να μετατραπεί σε υπαίθριο πάρκινγκ για κάποια χρόνια και έτερον ουδέν.
Άρα θα πρέπει να μελετηθεί κι αυτή η περίπτωση στην Περιφέρεια και την Αντιπεριφέρεια για να εξεταστεί το μέλλον αυτού του οικοπέδου.
Γ.Δ.


Ήταν κοροϊδία
Ανακοινώθηκε η αναστολή εφαρμογής της κοινωφελούς εργασίας, είτε ως κύριας ποινής είτε ως δυνατότητα μετατροπής τμήματος της κύριας ποινής, από την κυβέρνηση μέσω του άρθρου 98 του νόμου για το επιτελικό κράτος που ψήφισε η βουλή.
Ήταν καιρός να γίνει αυτό διότι η εφαρμογή της ποινής αυτής από την τοπική αυτοδιοίκηση ήταν ουσιαστικά απαλλαγή. Κι αυτό διότι οι περισσότεροι που ετιμωρούντο με την ποινή αυτή δεν πατούσαν το πόδι τους στους δήμους για να προσφέρουν κοινωφελή εργασία!
Γ.Δ.


Ηλεκτρονικά φορολογικά βιβλία
Τη σταδιακή καθιέρωση ηλεκτρονικών φορολογικών βιβλίων σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, την αυτοματοποίηση στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων (περιοδικές ΦΠΑ, Φορολογία Εισοδήματος κ.ά.), την κατάργηση συγκεντρωτικών καταστάσεων για πελάτες και προμηθευτές, τη βελτιστοποίηση της στόχευσης των υποθέσεων που επιλέγονται προς έλεγχο, με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, την απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφών Φόρου Εισοδήματος και ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις.
Γ.Δ.


Στις 4.608 ευρώ το πλαφόν για τις «χρυσές» συντάξεις
Πλαφόν ίσο με το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, στα 4.608 ευρώ, θέτει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Υποθέσεων, προκειμένου να βάλει φρένο στις «χρυσές» συντάξεις άνω των 10.000 ευρώ. Η σχετική νομοθετική διάταξη που κατατέθηκε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και υπερψηφίστηκε στη βουλή, επισημαίνει ότι το ανώτατο αυτό όριο σύνταξης υπερβαίνει κατά πολύ τα προϊσχύοντα ανώτατα όρια συντάξεων των φορέων που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ανώτατο όριο σύνταξης για τους έως 31.12.1992 ασφαλισμένους των πρώην ειδικών ταμείων ανέρχονταν σε 2.773 ευρώ, ενώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ- ΕΤΑΜ σε 2.373,5 ευρώ.
Μάλιστα, το ανώτατο όριο θα έχει και αναδρομική ισχύ κατά τη διάταξη, καθώς θα εφαρμόζεται και επί των συντάξεων που χορηγούνταν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου.
«Χρυσές» συντάξεις τέλος λοιπόν!
Η.Α.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…