Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Λίφτινγκ» στις φοιτητικές εστίες της Ξάνθης

«Λίφτινγκ» στις φοιτητικές εστίες της Ξάνθης

0

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την ανακαίνιση των κτηρίων και την ενεργειακή αναβάθμιση –  Στο τελικό στάδιο ωρίμασης 2 μελέτες για την πυρασφάλεια και τον εξοπλισμό του εστιατορίου

 

Μιλά στο «Ε» ο αντιπρύτανης Φ. Μάρης – Δημοπρατήθηκε η σύνδεση της Πανεπιστημιούπολης από τον κεντρικό δρόμο  – Ανακαίνιση του κτηρίου επί της Τσιμισκή – Θα στεγάσει υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του ΔΠΘ

  

Σχέδιο ανακαίνισης εκ βάθρων των φοιτητικών εστιών στην Πανεπιστημιούπολη της Ξάνθης έχει θέσει σε εφαρμογή το ΔΠΘ. Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει μελέτες παρέμβασης στις υποδομές, ενεργειακή αναβάθμιση, πυρασφάλεια αλλά και εξοπλισμού τόσο για τις εστίες όσο και για το εστιατόριο όπου παρέχεται σίτιση στους φοιτητές. Να σημειώσουμε ότι η προσπάθεια αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς ήταν γνωστή τόσο στους χρήστες όσο και στους διαχειριστές η προβληματική κατάσταση των φοιτητικών εστιών από άποψη υποδομών, οθ οποίες λειτουργούν πάνω από 30 χρόνια χωρίς συντήρηση.

Έτοιμη η μελέτη για τα κτήρια – Εκκρεμούν άλλες 2 μελέτες

Όπως μας πληροφόρησε ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δ.Π.Θ. κ. Φώτης Μάρης έχει ήδη ολοκληρωθεί η μελέτη που αφορά την ανακαίνιση των κτηρίων και βρίσκονται στο τελικό στάδιο ωρίμασης  δύο ακόμη μελέτες που αφορούν στην πυρασφάλεια και στον εξοπλισμό και οργάνωσης χώρου του εστιατορίου. Με την ολοκλήρωση τους θα διαβιβαστούν στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν οι εστίες και που έχει δεσμευμένα κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα χρηματοδοτήσει τα έργα: «Είναι γνωστό ότι το κτηριακό συγκρότημα των φοιτητικών εστιών στην Ξάνθη δεν είναι σε καλή κατάσταση. Χρήζει συνολικής παρέμβασης. Επί 30 χρόνια που λειτουργούν δεν έγινε συντήρηση. Μόνο πριν δυο 2 χρόνια υλοποιήθηκε ένα έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση. Έτσι δώσαμε προτεραιότητα σε ωρίμαση μελετών για μια συνολική παρέμβαση που θα υλοποιηθεί τα επόμενα 2 χρόνια. Η παρέμβαση περιλαμβάνει τεχνική υποστήριξη και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων, ενεργειακή αναβάθμιση,  πυρασφάλεια και οργάνωσης χώρου και αγορά εξοπλισμού για το εστιατόριο. Ο φάκελος είναι σχεδόν έτοιμος και θα διαβιβαστεί στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ το οποίο και θα χρηματοδοτήσει τα έργα», σημείωσε ο κ. Μάρης.

Δημοπρατήθηκε η σύνδεση της Πανεπιστημιούπολης από τον κεντρικό δρόμο   

Στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης της λειτουργίας της Πανεπιστημιούπολης αλλά και της οδικής ασφάλειας  εντάσσεται και το επόμενο έργο που αφορά την οδική σύνδεση της Πανεπιστημιούπολης με τον κεντρική δρόμο. Το έργο δημοπρατήθηκε και τις επόμενες μέρες ο ανάδοχος θα το ξεκινήσει. Να σημειώσουμε ότι έργα ασφαλτόστρωσης εκτελεί και ο δήμος στην περιοχή της κάτω εισόδου στην Πανεπιστημιούπολη.

Ανακαίνιση του κτηρίου επί της Τσιμισκή – Θα στεγάσει υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του ΔΠΘ

Όπως ανέφερε ο κ. Μάρης πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα έργο αναβάθμισης του κτηρίου επί της Τσιμισκή ιδιοκτησίας του ΔΠΘ που παλαιότερα λειτουργούσαν φοιτητικές εστίες. Μετά την αποπεράτωση του έργου θα στεγαστούν οι υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του Πανεπιστημίου καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι. Επίσης έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την ανακαίνηση των φοιτητικών εστιών στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ. Πρόκειται  για 12 διαμερίσματα όπου στεγάζοντας μεταπτυχιακοί φοιτητές. Η μελέτη είναι προϋπολογισμού 750.000 ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι στην Πανεπιστημιούπολη της Ξάνθης (Κιμμέρια ) υπάρχουν διαθέσιμες 500 περίπου κλίνες για τους φοιτητές.

Τέλος ο κ. Μάρης ανέφερε ότι για φέτος θα λειτουργήσουν κανονικά και τα τρία νέα τμήματα που δημιουργήθηκαν με την κατάτμηση του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης  Έτσι από φέτος θα λειτουργήσουν 1) Κοινωνικής Εργασίας 2) Κοινωνικής Πολιτικής και 3) Πολιτικής Επιστήμης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…