Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Επιχείρηση διωγμού των αγριογούρουνων στο Μεγάλο Δάσος

Επιχείρηση διωγμού των αγριογούρουνων στο Μεγάλο Δάσος

0

Θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή με απόφαση της αποκεντρωμένης. Με κυνηγετικά σκυλιά και άλλα μέσα θα επιχειρήσουν ελεγχόμενη εκδίωξη

 

 

Έχει και β΄ φάση το σχέδιο – Την αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Κυνηγετικού συλλόγου Ξάνθης Λ. Σερραίος

 

Πρόγραμμα ελεγχόμενης εκδίωξης των αγριόχοιρων και των ημίαιμων χοίρων που διαβιούν στο Μεγάλο δάσος του δήμου Τοπείρου πρόκειται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. Το έναυσμα θα δοθεί από τον Δασαρχείο Ξάνθης το οποίο θα υλοποιήσει το πρόγραμμα σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό σύλλογο Ξάνθης, με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ξάνθης και με τους επιστημονικούς συνεργάτες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης. Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται για πρώτη φορά και εκπονήθηκε στη βάση να βρεθεί μια λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής από τους αγριόχοιρους που καταστρέφουν τις καλλιέργειές τους. Υπενθυμίζουμε ότι το ζήτημα έχει απασχολήσει εντόνως την τοπική κοινωνία και οι βουλευτές της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν κάνει παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία επιζητώντας λύση.

Με κυνηγετικά σκυλιά θα επιχειρήσουν να διώξουν τα αγριογούρουνα μέσα στο Δάσος

Η α’  φάση περιλαμβάνει  εκφοβισμό και εκδίωξη των αγριογούρουνων μέσα στο Δάσος. Την επιχείρηση θα αναλάβει  κλιμάκιο κυνηγών και δασοφύλακες.  Όπως αναφέρει ο  Δασάρχης Ξάνθης κ. Μήλιος που θα έχει την επίβλεψη της υλοποίησης του προγράμματος σε πρώτη φάση θα επιχειρηθεί εκφοβισμός με κυνηγετικά σκυλιά. Στόχος είναι  να εκδιωχθούν τα αγριογούρουνα μέσα στο Δάσος. Αναφορικά με την επιτυχία του εγχειρήματος ο κ. Μήλιος δηλώνει επιφυλακτικός γιατί δεν  έχει εφαρμοστεί άλλη φορά και περιμένει διευκρινήσεις από την Αποκεντρωμένη που εξέδωσε την απόφαση.

Τι προβλέπει η απόφαση της Αποκεντρωμένης

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, η τεχνική που θα εφαρμοσθεί είναι η εκδίωξη με τη μέθοδο της «παγάνας». Στην τεχνική αυτή δεν χρησιμοποιείται κυνηγετικό όπλο, εντοπίζονται οι θέσεις των αγριόχοιρων από τα συνεργεία και γίνεται ελεγχόμενη δίωξη με την χρήση κυνηγετικών σκυλιών. Επιτρέπεται κατ ́ εξαίρεση για την υλοποίηση του σκοπού της απόφασης και για το χρονικό διάστημα ισχύος της η χρησιμοποίηση σκύλων ιχνηλατών.

Η ελεγχόμενη δίωξη από τα συνεργεία θα εφαρμοστεί εκτός της νόμιμης κυνηγετικής περιόδου του αγριόχοιρου και εκτός επιτρεπόμενης ημέρας κυνηγιού, κατά τη διάρκεια του νόμιμου ωραρίου θήρας και σε κάθε περιοχή που κρίνεται απαραίτητο, ακόμα και εντός Καταφυγίων Άγριας Ζωής. Για τον σχεδιασμό της διαδικασίας (μέρες, ώρες, περιοχές, επαναληψιμότητα, αριθμός μελών συνεργείου) υπεύθυνο είναι το Γραφείο Θήρας του Δασαρχείου Ξάνθης Τα εν λόγω συνεργεία συγκροτούνται από 27 κυνηγούς, μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης, με τη συμμετοχή θηροφυλάκων του Κ.Σ. Ξάνθης ως επικουρικό προσωπικό.  Η επίβλεψη της διαδικασίας θα γίνεται με την υποχρεωτική παρουσία δασικών υπαλλήλων του Δασαρχείου Ξάνθης. Για την αποφυγή ατυχημάτων το Δασαρχείο Ξάνθης είναι υποχρεωμένο να γνωστοποιεί τη δραστηριότητα των συνεργείων με κάθε πρόσφορο μέσο και να ζητά την συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων (αστυνομία, δήμος, φορέας διαχείρισης, αγροτικές ενώσεις, κυνηγετικές οργανώσεις κ.λ.π.).

Οι κυνηγοί μέλη των συνεργείων δίωξης θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη έναντι τρίτων και κατά την διάρκεια της εφαρμογής της τεχνικής της παγάνας θα πρέπει να φορούν ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας) ορατό από κάθε οπτική γωνία.

 Έχει και β΄ φάση το σχέδιο – Την αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Κυνηγετικού συλλόγου Ξάνθης

loizos serraiosΌπως ανέφερε στο «Ε» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού συλλόγου Ξάνθης κ. Σερραίος Λοΐζος έχουν ήδη δηλωθεί 30 κυνηγοί που θα συμμετέχουν στην επιχείρηση: «Όπως είναι γνωστό το πρόβλημα είναι πολύ έντονο στα χωριά του Τοπείρου όπου οι αγριόχοιροι που ζουν μέσα στο Δάσος βγαίνουν και καταστρέφουν τα σπαρτά. Ο σύλλογός μας έχει δηλώσει ότι θα συμμετέχει στο πρόγραμμα και ήδη έχουμε δηλώσει 30 άτομα που θα συμμετέχουν στα κλιμάκια». Κληθείς να εκτιμήσει αν θα είναι αποτελεσματικός αυτός το τρόπος με τον εκφοβισμό οκ. Σερραίος σημείωσε πως αυτή είναι η α’ φάση και πως αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα θα ακολουθήσει η β’ φάση: « Εμείς θα προσπαθήσουμε να τα διώξουμε μέσα στο Δάσος. Αν δεν πετύχει όμως θα εφαρμοστεί η β’ φάση που προβλέπει  άλλα μέτρα και συγκεκριμένα ελάττωση τους αριθμού τους με κυνήγι. Τα θηράματα θα αναλάβει το Δασαρχείο να τα διαθέσει».

Να σημειώσουμε ότι η β’ φάση δεν αναφέρεται στην απόφαση της Αποκεντρωμένης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…