Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Από του χρόνου προσχολική αγωγή στο δήμο Ξάνθης

Από του χρόνου προσχολική αγωγή στο δήμο Ξάνθης

0
paidikos-empros

Συγκαταλέγεται στην λίστα με του 40 δήμους που θα εφαρμοστεί το σχέδιο της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής κατά το σχολικό έτος 2020 – 2021

 

Ποιοι είναι οι 40 Δήμοι που θα εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση από το 2020-2021

 

Ο δήμος Ξάνθης συγκαταλέγεται  στην λίστα των 40 δήμων που θα εφαρμοστεί η προσχολική αγωγή την επόμενη σχολική χρονιά δηλαδή το σχολικό έτος 2020 – 2021. Αυτό είναι αποτέλεσμα των αλλαγών στον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης για τον τρόπο εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών. Να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος Ξάνθης σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (31/3/2019) είχε επικαλεστεί αδυναμία εφαρμογής του σχεδίου προσχολικής αγωγής λόγω έλλειψης αιθουσών και έλλειψη προετοιμασίας αιτιολογώντας έτσι το γεγονός ότι δεν υπέβαλε πρόταση. Ανέφερε δε πως σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έγινε μια προσπάθεια να βρεθούν κτήρια ωστόσο δεν κατέστη εφικτό γιατί  υπήρχαν πολλά ζητήματα με αυθαίρετες κατασκευές ή ελλείψεις σε οικοδομικές άδειες. Επίσης είπε πως το υπουργείο έφερε 2 κοντέινερς και στην συνέχεια ανέθεσε τη διαγωνιστική διαδικασία στο δήμο. Όμως υπογράμμισε πως δεν μπορεί να γίνει δημοπράτηση γιατί πολλά σχολεία δεν έχουν οικοδομική άδεια. Επίσης σημείωσε πως η θέση της ΚΕΔΕ ήταν να ανατεθεί η εφαρμογή του σχεδίου στους δήμους και όχι στο υπουργείο Παιδείας.

Η νέα απόφαση για τη προσχολική αγωγή

Αν και ο σχεδιασμός του πρώην υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου προέβλεπε το μέτρο να εφαρμοστεί την μεθεπόμενη χρονιά για μόλις 27 Δήμους -με τους υπόλοιπους να έχουν ήδη ενταχθεί, ή να εντάσσονται στον σχεδιασμό την ερχόμενη σχολική χρονιά, δηλαδή την περίοδο 2019-2020- τελικά, επικαλούμενοι «μερικές ή ολικές» ελλείψεις στις υποδομές, είναι 13 οι Δήμοι που παίρνουν «παράταση» κατά ένα έτος, συμπληρώνοντας μια λίστα 40 Δήμων οι οποίοι θα είναι και οι τελευταίοι στους οποίους θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Να σημειωθεί ότι αρχικά ήταν 59 οι Δήμοι που δήλωναν αδυναμία εφαρμογής του μέτρου από την ερχόμενη χρονιά. Στο τέλος όμως, έπειτα από επίμονες προσπάθειες των υπηρεσιών του υπουργείου και των αρμόδιων διευθύνσεων αλλά και των δήμων, τα όποια προβλήματα αντιμετωπίστηκαν για τις περιπτώσεις 39 Δήμων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…