Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

0

Τα συζητούν Τσιτιρίδης-Τσολακίδης
Σε προχωρημένο στάδιο επαφών και συζητήσεων έχουν έλθει ο δήμαρχος Αβδήρων Γ.Τσιτιρίδης και ο Βασ. Τσολακίδης. Οι δύο άνδρες, επιθυμούν να υπάρξει ένα πλαίσιο συνεργασίας στο δημοτικό συμβούλιο της νέας περιόδου γι’αυτό και οι επαφές αυτές.
Παράλληλα, ο Τσολακίδης έχει ενημερώσει τους εκλεγμένους με το συνδυασμό του συμβούλους, οι οποίοι συμφωνούν με τη συνεργασία.  Του ανέθεσαν δε να διαχειριστεί ο ίδιος τις όποιες λεπτομέρειες της συνεργασίας.
-Εξελίξεις σύντομα.
Γ.Δ.


Αναβολή επίσκεψης Ρουμάνων
Από τα ευτράπελα των δημοτικών ενεργειών του αποχωρούντος δημάρχου  Χαρ. Δημαρχόπουλου. Όπως σας είχαμε ενημερώσει πριν μέρες, επρόκειτο να έρθει
στην πόλη μας τις ημέρες αυτές αποστολή του  δήμου Campulung Ρουμανίας για να προχωρήσει η διαδικασία αδελφοποίησης μεταξύ των δύο δήμων.
Τελικά ο Δημαρχόπουλος ακύρωσε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα ψήφιζε την αδελφοποίηση, ενημερώνοντας τη Ρουμανική αποστολή την τελευταία στιγμή, η οποία εξεπλάγη με την εξέλιξη της αναβολής.
Έτσι, η όλη πρωτοβουλία της αδελφοποίησης θα γίνει σε νέα ημερομηνία από το νέο δήμαρχο Μ. Τσέπελη.
Γ.Δ.


Υπουργός Ανάπτυξης Ρουμανίας
Κι αν η αποστολή του δήμου Campulung δεν θα έρθει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδελφοποίησης μεταξύ των δύο δήμων, θα’ χουμε μια άλλη υψηλόβαθμη επίσκεψη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστη πηγή, στην περιοχή μας θα βρεθεί σε απλή προσωπική επίσκεψη, ο υπουργός Ανάπτυξης της Ρουμανικής κυβέρνησης.
Ο Ρουμάνος υπουργός θα φιλοξενηθεί από φίλο του Ξανθιώτη και θα περάσει λίγες μέρες χαλάρωσης και ξεκούρασης.
Γενικά οι Ρουμάνοι επιλέγουν για τις διακοπές τους την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Γ.Δ.


Δύο θεματάκια
Ιδού και μια διαμαρτυρία συμπολίτη μας σχετικά με το θέμα της καθαριότητας αλλά και της πρόληψης. Ο συμπολίτης μας Αναστάσιος Αναγνώστης, κάτοικος στην περιοχή Λευκού Πύργου, 85 χρόνων, μας ανέφερε τα εξής: Πρώτον, δεν έρχονται στην περιοχή τους άνθρωποι της υπηρεσίας καθαριότητας για να καθαρίσουν. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά δεν έρχονται να παραλάβουν τα σκουπίδια που συγκεντρώνει ο ίδιος, σκουπίζοντας την περιοχή!
Και κάτι ακόμη πάλι από τον ίδιο. Στην περιοχή μπροστά από το κτίριο του Παλιού Νοσοκομείου, υπάρχει ελεύθερος χώρος που τα πιτσιρίκια της γειτονιάς παίζουν. Αυτός ο χώρος θέλει καθάρισμα από τα ξερά χόρτα που μεγάλωσαν και κλάδεμα τα κλαδιά των πεύκων που έφθασαν μέχρι κάτω.
-Θα τα φροντίσει να λυθούν αυτά τα δύο ο δήμος;
Γ.Δ.


Κατά τ’ άλλα είχαμε διαστημική υπηρεσία…
Μια χώρα που αποδεικνύεται ανίκανη να οργανώσει ένα αξιόπιστο σύστημα για να δίνει τα διπλώματα οδήγησης, είναι χώρα για κλάματα. Και μια κυβέρνηση, που άφησε πίσω της 150.000 υποψήφιους οδηγούς να περιμένουν για εξέταση, ήταν μια κυβέρνηση για καρπαζιές. Κατά τα λοιπά θεμελιώναμε τον σοσιαλισμό στις παραγωγικές σχέσεις και στέλναμε δορυφόρους στο στερέωμα με τη διαστημική υπηρεσία του Νίκου Παππά.
Στον πλανήτη κυκλοφορούν εκατοντάδες εκατομμύρια αυτοκινήτων και όλες οι χώρες της υφηλίου έχουν έναν τρόπο να εξετάζουν τους οδηγούς και να πιστοποιούν την ικανότητα τους να βγαίνουν στον δρόμο με το αμάξι τους. Πως διάολο καταφέραμε εμείς να είμαστε η μοναδική χώρα του πλανήτη που δεν μπορούσε να κάνει αυτό το απλό πράγμα, είναι κυριολεκτικά ανεξήγητο. Όσα σε άλλη χώρα λύνει ένας σοβαρός διευθυντής του δημοσίου, εδώ χρειάζεται ολόκληρο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό. Και μόνο αυτό το γεγονός, αποδεικνύει την εθνική μας κακομοιριά.
Φτάσαμε την εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης, των big data, του internet των 5G, να μην καταφέρνουμε να δίνουμε διπλώματα οδήγησης. Τι να πει κανείς. Θα γελούν σε βάρος της ανεπτυγμένης Ελλάδας ακόμα και οι ξυπόλυτοι κάτοικοι χωρών της υποσαχάριας Αφρικής…
Δ.Κ.


Πόσους Έλληνες πρωθυπουργούς έχει υποδεχθεί η Μέρκελ;
Η Άγκελα Μέρκελ κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Γερμανίας – και της Ευρώπης- πολλά χρόνια. Στη διάρκεια της θητείας της είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με δεκάδες πολιτικούς σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ήδη αποχωρήσει, ενώ η ίδια συνεχίζει. Κάποιοι είχαν πει χαιρέκακα ότι η Μέρκελ είναι «η καγκελάριος που έβλεπε τους Έλληνες πρωθυπουργούς να περνούν», καταδεικνύοντας το πόσο αναλώσιμοι είναι οι πρωθυπουργοί στη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης σε σχέση με την ακλόνητη Μέρκελ. Η Γερμανική πρεσβεία λοιπόν ανέβασε μία φωτογραφία που δείχνει ότι τελικά η Μέρκελ είδε να «περνούν» 4 Έλληνες πρωθυπουργοί από το Βερολίνο (αν προσθέσουμε Παπαδήμο, Θάνου και Πικραμμένο που δεν είδε, είναι 7 !), ενώ εχθές υποδέχθηκε και τον 5ο στη σειρά, τον Κ.Μητσοτάκη. Τη βλέπουμε λοιπόν με άλλο χτένισμα, διαφορετικό χρώμα κουστουμιού αλλά πάντα με την ίδια σταθερή πολιτική.
Πάντως, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο αγαπημένος της ήταν ο Τσίπρας. Υποστηρίζει δε το Γερμανικό Μέσο ότι είχαν πολύ καλή χημεία και επικοινωνία μεταξύ τους, ενδεχομένως διότι της θύμιζε τις νεανικές κομμουνιστικές της καταβολές ως Ανατολικογερμανίδα, ενώ συνέβαλε και η «συνέπεια» που επιδείκνυε ο κ. Τσίπρας στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων αλλά και η ταχύτητα με την οποία προσαρμοζόταν στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι…


Στο «Κανάλι 6» πρόβλημα με την εκπομπή σήματος
Προβλήματα παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην εκπομπή σήματος στο τοπικό Κανάλι 6. Εδώ και λίγες ημέρες λοιπόν, στην οθόνη των τηλεοράσεων στη συχνότητα 15 του Καναλιού, βγαίνει μαύρη οθόνη χωρίς εξήγηση ή αξιολόγηση για το «μαύρο».
Καλέσαμε τα τηλέφωνα του Καναλιού (σταθερά και κινητό) και δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε με κανένα. Προφανώς κάποιο πρόβλημα θα υπάρχει προσωρινό ή ενδεχομένως και οριστικό. Από την εξέλιξη θα φανεί τι ακριβώς συμβαίνει.
Γ.Δ.


Απαιτείται άμεση παρέμβαση
Μία παρατήρηση φίλου συμπολίτη προς κάθε αρμόδιο. Εν όψει των Γιορτών Παλιάς Πόλης να φρεσκαριστούν οι διαβάσεις και οι διαγραμμίσεις τουλάχιστον σε κεντρικό επίπεδο. Θα’ ρθουν χιλιάδες ξένοι, πεζοί ή εποχούμενοι. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να βλέπουν πού είναι οι διαβάσεις πεζών και οι λοιπές διαγραμμίσεις.
Θέμα απλό αλλά απαραίτητο και βοηθητικό για την  σωστή κίνηση πεζών και οχημάτων. Αν ξεκινήσουν τώρα προλαβαίνουν οι τεχνικοί να παρέμβουν.
Γ.Δ.


Εράσμεια 2019 με έθιμα, λαογραφία και Πάνο Καλλίδη
Διασκέδαση για όλα τα γούστα επεφύλαξαν στους επισκέπτες τους, τα Εράσμεια 2019 που διοργανώνονται προς τιμή του Πολιούχου Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Οι γιορτές εκτός από το θρησκευτικό τελετουργικό που λαμβάνει χώρο στο Ιερό Ναό του οικισμού περιλάμβαναν αναβίωση του εθίμου του θρακιώτικου γάμου,  λαογραφικές εκδηλώσεις με χορούς από το χορευτικό όμιλο του Ερασμίου αλλά και άλλων συλλόγων. Παράλληλα οι νεώτερες γενιές και οι πιο… λαϊκοί στις επιλογές τους είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με τον γνωστό ανερχόμενο καλλιτέχνη Πάνο Καλλίδη που τραγούδησε δικές του επιτυχίες καθώς και άλλων γνωστών καλλιτεχνών σκορπίζοντας κέφι και γλεντζέδικη διάθεση. Παρών ο δήμαρχος Θωμάς Μίχογλου που χαιρέτισε τους διοργανωτές, συνεχάρη τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ερασμίου και τον πρόεδρό του Χρήστο Γκρίντζιο και υποδέχτηκε με θερμά λόγια τον Πάνο Καλλίδη. Η συναυλία που στην συνέχεια ήταν πιο άμεση αφού ο καλλιτέχνης κατέβηκε από την σκηνή και τραγούδησε σε πίστα συγκέντρωσε πολύ κόσμο που διασκέδασε μέχρι νωρίς το πρωί ενώ στις κεντρικές οδούς του οικισμού καθ’ όλη την διάρκεια των ημερών λειτουργούσε υπαίθρια λαϊκή αγορά.
Κάτι ήξεραν οι Ρωμαίοι που έδιναν στον λαό «Άρτον και θεάματα…»
Μ.Ξ.


 Στατιστικά για τις πανελλαδικές
Μέγα προβληματισμό έχει προκαλέσει στο υπουργείο Παιδείας αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα το γεγονός ότι η μεγάλη πτώση των βάσεων στην πλειοψηφία των Σχολών στα ΑΕΙ έχει σαν αποτέλεσμα να εισαχθούν σ’ αυτές με μόρια κάτω από την βάση. Ο προβληματισμός  αφορά στην επαναφορά της βάσης στο 10 ώστε να αποτραπεί αυτό το φαινόμενο και να κρατηθούν κάποιες σχολές σ’  ένα επίπεδο. Όπως πολύ εύστοχα περιγράφει σε άρθρο της  η Εφημερίδα των Συντακτών «Η κάθοδος των μορίων και η είσοδος των μυρίων». Ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποια στατιστικά στοιχεία για τις φετινές εξετάσεις. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, είχαμε 103.963 υποψηφίους εκ των οποίων πέρασαν οι 80.696, ένα ποσοστό 77, 62%. Εάν θελήσουμε να δούμε τι σημαίνει αυτό με όρους γενιάς, τότε θα πρέπει να πάρουμε ως βάση αναφοράς τους 106.944 μαθητές που εγγράφηκαν στην πρώτη δημοτικού το 2007, ή με τις 102.282 γεννήσεις το 2001 (που δεν καλύπτει ακριβώς το σύνολο των σημερινών 18άρηδων). Όποια αφετηρία και ένα χρησιμοποιήσουμε βλέπουμε  ότι στην πραγματικότητα είμαστε σε ποσοστά ακόμη κάτω από το 80% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για τη συμμετοχή σε κάποιου τύπου μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση. Προφανώς και όταν π.χ. στη δεκαετία του 1980 προσφέρονταν 50.000 θέσεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ για «γενιές» που ξεπερνούσαν και τις 150.000, τότε ο ανταγωνισμός μπορεί να ήταν μεγαλύτερος, παρότι και στο τότε σύστημα υπήρχαν σχολές με χαμηλές βάσεις.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…