Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σήμα κινδύνου για το ΕΣΥ

Σήμα κινδύνου για το ΕΣΥ

0
nosokomeio xanthis

Από τους Ιατρούς Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ξάνθης

Μειωμένο Ιατρικό προσωπικό. Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες. Ελλείψεις, ανεπάρκειες, υποβάθμιση

 Όταν με τα ρεπορτάζ και τα σχόλιά μας επισημαίναμε τις υπαρκτές αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και συνακόλουθα τις ελλείψεις του Νοσοκομείου Ξάνθης αλλά και των Κέντρων Υγείας, κάποιοι από τους κυβερνητικούς παράγοντες του χθες, άλλα έλεγαν. Μάλιστα κάλυπταν την όλη άσχημη κατάσταση με διάφορες δικαιολογίες.

Τελικά, η ελλειμματική εικόνα του Νοσοκομείου μας και των Κέντρων Υγείας, δημοσιοποιείται από τους ανθρώπους που ζουν εκεί και υπηρετούν το ΕΣΥ. Από τους γιατρούς τους ίδιους. Οι οποίοι γνωρίζουν «από μέσα» την επικρατούσα κατάσταση και ως εκ τούτου τα λεγόμενά τους είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης.

Και τελικά, η παρουσιαζόμενη κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη απ’ ότι εμείς γνωρίζουμε. Η πληροφόρηση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ξάνθης με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ακούει κανείς» είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική.

Το κείμενο των ιατρών

ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ;

Σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 10/7/2019 οι γιατροί του Νοσοκομείου Ξάνθης συζήτησαν το θέμα της σοβαρής υποστελέχωσης του Νοσοκομείου και κρούουν  προς κάθε κατεύθυνση  τον κώδωνα του κινδύνου  επισημαίνοντας την συνεχή υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών του. Δεν εξυπηρετούνται και παραπέμπονται σε άλλα Νοσοκομεία περιστατικά  ουρολογικά, ΩΡΛ, οφθαλμολογικά ,δεν υπάρχουν ραντεβού στα Τακτικά Ιατρεία ορισμένων κλινικών, καθυστερούν και δεν εξυπηρετούνται οι λίστες χειρουργείων. Λειτουργούν με σημαντικά προβλήματα η Ορθοπεδική ,η Παιδιατρική ,η ΜΕΘ και οσονούπω η Καρδιολογική και το Αναισθησιολογικό Τμήμα.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η υποστελέχωση είναι ένα χρόνιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα, αποτέλεσμα ανεπαρκούς Κεντρικού σχεδιασμού και κοντόφθαλμης τοπικής διαχείρισης. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Το εργαζόμενο  ιατρικό προσωπικό που κατέχει οργανική θέση αποτελεί το 60% του προβλεπομένου. Μέχρι τέλος του έτους τέσσερις επιπλέον γιατροί αποχωρούν ενώ κανένας νέος δεν πρόκειται να προσληφθεί σε οργανική θέση . Ο μέσος όρος ηλικίας των υπηρετούντων γιατρών είναι τα 53 έτη. Δεκατρείς επικουρικοί γιατροί καλύπτουν μέρος των κενών αλλά σύντομα λήγει η θητεία σε επτά από αυτούς .Από τις 64 θέσεις ειδικευομένων είναι καλυμμένες οι 36.Είναι φανερό ότι το Νοσοκομείο λειτουργεί χάρις στις υπερπροσπάθειες των ήδη υπηρετούντων γιατρών που εξωθούνται στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί καθεστώς.

Κατακόρυφη υποβάθμιση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου θα αποτελέσει η επικείμενη παραίτηση του Διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής σαν αντίδραση στην αβελτηρία της Διοίκησης να επιληφθεί των χρόνιων- και ανεπίλυτων προβλημάτων- της Κλινικής. Μια κλινική που για χρόνια δούλευε άψογα, είχε συσσωρεύσει εμπειρία και τεχνογνωσία την οποία μετάδιδαν οι παλαιότεροι στους νεώτερους, τώρα καταρρέει  ελλείψει προσωπικού αφού το 60% των οργανικών   θέσεων της είναι για χρόνια ακάλυπτες και τα κενά συμπληρώνονται από επικουρικούς γιατρούς. Αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη ειδικευομένων οδηγεί στην πλήρη απαξίωση της.

Το ΕΣΥ έχει γεράσει υποφέρει από  χρόνιες αδυναμίες και αγκυλώσεις και είναι επιτακτική ανάγκη η ριζική αναμόρφωση του. Οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται ,οι υποσχέσεις περισσεύουν ,έργα δεν βλέπουμε, τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια. Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι η όποια αλλαγή κυβέρνησης θα διορθώσει τις διαχρονικές ελλείψεις και τις ανεπάρκειες.

Χωρίς μαζικές προσλήψεις, χωρίς μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών το Σύστημα θα φυλλοροεί και οι υπηρεσίες του συνέχεια θα υποβαθμίζονται.

Εκ της ΕΙΝΟΚΥΞ

Συμπέρασμα: από την παράθεση των στοιχείων γίνεται ολοφάνερο ότι το ΕΣΥ διέρχεται πολύ μεγάλη κρίση. Κυρίως στον κρίσιμο τομέα των ιατρών. Η αποψίλωσή του είναι όχι μόνον εμφανής αλλά επικίνδυνη πλέον για να εκραγεί.

Οφείλει ως εκ τούτου η νέα κυβέρνηση, ο νέος υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας, να ενδιαφερθεί και στηρίξει το ΕΣΥ πριν είναι αργά για κάθε θεραπεία. Αποτελεί προτεραιότητα υψίστης σημασίας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έκλεισε η Εγνατία από Βαφέικα έως Ίασμο για τα φορτηγά λόγω των θυελλωδών ανέμων

Απαραίτητες οι αλυσίδες σε Άνω Καρυόφυτο-Λειβαδίτη-Δασικό Χωριό, λόγω χιονόπτωσης Για την …