Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

0

Παντοδύναμη η ΝΔ
Η Νέα Δημοκρατία με την αυτοδύναμη επικράτηση στις εκλογές της 7ης Ιουλίου έχει στα χέρια της κάθε ευνοϊκή συγκυρία για να υλοποιήσει το σχέδιό της. Έχει τις Περιφέρειες, έχει τους δήμους, έχει τα Επιμελητήρια, τους συνδικαλιστικούς φορείς. Μπορεί να επικοινωνεί τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες της προς τους πολίτες και να καθοδηγεί ( ή να πιέζει) την εφαρμογή.
Άρα η αποτελεσματικότητα της υλοποίησης του σχεδίου θα κριθεί στις προθέσεις και τον συντονισμό.
Ε.Δ.


Οι βουλευτές της Θράκης
Είναι… παράδοση να γίνεται λόγος για το πόσοι μειονοτικοί βουλευτές εκλέγονται στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. Συζητήσεις, συνωμοσιολογία, ορμήνιες κλπ.
Αυτή τη φορά στην Κομοτηνή εκλέχθηκε ο Ιλχάν Αχμέτ και στην Ξάνθη ο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και ο Μπαράν Μπουρχάν. Δύο παλιοί ένας νέος.
Είναι πλέον ξεκάθαρο στον πιο απόλυτο βαθμό ότι η μειονότητα δεν είναι έρμαιο των «άνωθεν» οδηγιών και στρέφεται όπου ελπίζει περισσότερο.
Αυτή είναι μία καλή συγκυρία για να αντιληφθεί ο πλειονοτικός, κατά πρώτο λόγο, πληθυσμός ότι το θέμα της κατάληψης της έδρας δεν αφορά μειονότητα και πλειονότητα, αλλά κόμμα, προσωπικότητα, ικανότητες. Ο βουλευτής ενός πολυπολιτισμικού νομού μπορεί να υπηρετεί ισάξια μειονότητα και πλειονότητα. Απλά πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να το αποδείξουν.
Ε.Δ.


Ο καταμερισμός των σταυρών
Για πρώτη φορά στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας οι υποψήφιοι έδειξαν καταμερισμό δυνάμεων. Οι νέοι στο σύνολό τους υποψήφιοι απέδειξαν ότι αποτελούν ισχυρές προσωπικότητες, με ερείσματα στην κοινωνία. Με άλλα λόγια κανείς δεν ήταν διακοσμητικός. Αποδείχθηκε ότι όλες οι επιλογές ήταν καλές και ότι έκαναν ένα πολιτισμένο αλλά δυνατό προεκλογικό αγώνα.
Ενδεχομένως δε, η κυβέρνηση που θέλει να αξιοποιεί το δυναμικό της να επιφυλάξει χώρο και για άλλες διαδρομές στους υποψηφίους της από την Ξάνθη που δεν εξελέγησαν.
Ε.Δ.


Ήπιοι τόνοι
Αν και ειπώθηκε πολλάκις τα τελευταία δύο 24ωρα νομίζω ότι πρέπει να επισημάνουμε ότι αμφότεροι οι πολιτικοί αρχηγοί συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης κράτησαν χαμηλούς τόνους και επέδειξαν πολιτικό πολιτισμό.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη των λαθών και της ήττας, κάνοντας ξεκάθαρο ότι ο μετασχηματισμός που προετοιμάζει για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα βασίζεται σε όρους κόμματος εξουσίας και όχι εσωστρέφειας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του μίλησε ενωτικά υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για περίοδο χάριτος.
Βέβαια, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι γνωρίζουν ότι σε λίγους μήνες από τώρα η Βουλή δε θα θυμίζει σε τίποτα το ύφος και τη στάση των προχθεσινοβραδινών δηλώσεων των πολιτικών αρχηγών.
Ε.Δ.


Tο μήνυμα της κάλπης
Η κάλπη των βουλευτικών εκλογών μίλησε και ήταν σαφής και ξεκάθαρη. Είπε στην ΝΔ να κυβερνήσει και μάλιστα με αυτοδυναμία για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Αυτή η εντολή δείχνει πως η πλειοψηφία των πολιτών πείστηκε από το πρόγραμμα της ΝΔ και ότι θέλει να το εφαρμόσει χωρίς να χρειάζεται συνεργασίες. Αυτό είναι μια νίκη και του ίδιου του Μητσοτάκη αφού ο ίδιος κατά κύριο λόγο ανέλαβε να το επικοινωνήσει. Είπε ακόμη στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τον θέλει ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι ως κόμμα της ελάσσονος, όπως συνέβη με το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Μάλιστα του αύξησε τα ποσοστά από τις ευρωεκλογές και αν αθροίσει κανείς το ποσοστό του Μέρα 25 του Βαρουφάκη αγγίζει τα ποσοστά του το 2015. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητα επιτυχία για ένα κόμμα που πέρασε από τις «συμπληγάδες» του μνημονίου και χειρίστηκε και «καυτά» θέματα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών. Συνεπώς ο ελληνικός λαός θέλει μια ισχυρή κυβέρνηση αλλά και μια ισχυρή αντιπολίτευση.
Μ.Ξ.


Είναι επίκαιρο
Εκλογές τέλος. Η Ν.Δ. νικήτρια, σχημάτισε κυβέρνηση ο Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση και η πολιτική ζωή μπαίνει στην κανονικότητα. Είναι επίκαιρο λοιπόν να θυμίσουμε κάτι λαϊκό αλλά ιδιαίτερα αυθεντικό και κυρίως ουσιαστικό για όσους θα κατέχουν την εξουσία:  «Καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις».
Το ζήσαμε, το γνωρίσαμε αυτό κατά την προηγούμενη βουλευτική θητεία κάποιων. Οι οποίοι δεν θα είναι στη βουλή πλέον. Αξίζει να προβληματιστούν οι νυν και οι πρώην βέβαια.
Γ.Δ.


Αποχαιρετήσαμε ένα φίλο
Τη Δευτέρα αποχαιρετήσαμε έναν παλιό συνάδελφο και φίλο που σε ηλικία 63 χρόνων πλήρωσε με τη ζωή του τον καρκίνο που τον βρήκε. Πρόκειται για τον Δημήτρη Ξανθάκη, αθλητικογράφο στην εφημερίδα μας επί σειρά ετών, άνθρωπο σεμνό και χαμηλών τόνων που αγαπούσε το ποδόσφαιρο και το υπηρέτησε με συνέπεια και σεβασμό χωρίς φανατισμό.
Υπήρξε αθλητικογράφος από τους κορυφαίους της Ξάνθης και τα σχόλιά του στην στήλη του «Παρ΄ Αθλητικά»  άφησαν εποχή.
Στη σύζυγό του Τασούλα και το παλικάρι τους, τα θερμά συλλυπητήρια της οικογένειας της εφημερίδας μας.
Γ.Δ.


Ασταύρωτα ψηφοδέλτια
Από τα παράξενα των εκλογών. Συνέβη στην Ξάνθη και το επισημαίνουμε για να φανεί η μέθοδος διαμαρτυρίας που ακολούθησαν αρκετοί ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, περίπου 607 ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ βρέθηκαν ασταύρωτα κι αυτά βέβαια βοήθησαν τον Μπαράν Μπουρχάν να διατηρήσει την πρώτη θέση έναντι των ανθυποψηφίων του και τελικά να εκλεγεί.
Το γιατί αυτός ο μεγάλος αριθμός ασταύρωτων, ε, ηλίου φαεινότερον…
Δεν ικανοποιούσε τους ψηφοφόρους η επιλογή των υποψηφίων. Τόσο απλά.
Γ.Δ.


Πέσαμε μέσα
Στο φύλλο της Δευτέρας 24 Ιουνίου 2019 δημοσιεύσαμε το ρεπορτάζ με τον τίτλο:  «Στοχεύει με αξιώσεις την τρίτη έδρα το ΚΙΝΑΛ στην Ξάνθη». Ήμασταν προφητικοί και οι εξελίξεις μας δικαίωσαν. Η στόχευση είχε επιτυχία με την εκλογή του γιατρού Μπαράν Μπουρχάν για τον οποίο στη συνέχεια και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας γράφαμε ότι « πάει καλά» παρά τον πόλεμο που δέχεται από τους γνωστούς κύκλους.
Όμως η δεδομένη σοβαρότητα, αποδοχή και καθαρή θέση του Μπουρχάν, τον βοήθησαν να πάρει την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου σε σταυρούς και να εκλεγεί.
Γ.Δ.


Η νίκη της Δημοκρατίας
Το ΚΙΝΑΛ δεν μπόρεσε να περάσει το πήχη του διψήφιου ποσοστού. Ωστόσο εδραιώνεται ως τρίτος πόλος και ελάσσονα αντιπολίτευση με κομβικό ρόλο κι αυτό είναι μια σημαντική επιτυχία.  Αυτό όμως που αδιαμφισβήτητα είναι κομβικό είναι το γεγονός ότι το εκλογικό σώμα έριξε «μαύρο» στην Χρυσή Αυγή και την έβγαλε από τη Βουλή. Το κόμμα που ανδρώθηκε μέσα στην κρίση και έφτασε να γίνει τρίτο κόμμα για ένα διάστημα, πλέον δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Οι πολίτες περιφρουρούν έτσι την δημοκρατία στην Βουλή και εκπαραθυρώνουν ότι δεν ανήκει στο δημοκρατικό τόξο. Είναι μια νίκη της Δημοκρατίας!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…