Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

0

Επίσκεψη Τσιλιγγίρη στα Άβδηρα
Τους οικισμούς του δήμου Αβδήρων επισκέφτηκε το Σάββατο το απόγευμα ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Σπύρος Τσιλιγγίρης μαζί με το επιτελείο του. Χαιρέτισε τον κόσμο στα καφενεία καθώς και στα παρακείμενα μαγαζιά και είχε μια σύντομη συνομιλία μαζί τους όχι τόσο για πολιτικά θέματα αλλά για κοινωνικά και καθημερινά. Ιδιαιτέρως στα Άβδηρα τον υποδέχτηκαν με θέρμη ενώ δεν έλειψαν οι εναγκαλισμοί όπως στην φωτογραφία με τον φίλο του Σίμο Τσάκο. Να σημειώσουμε πως η σχέση του κ. Τσιλιγγίρη με τα Άβδηρα κρατάει χρόνια πριν αφού η πρώτη του γυναίκα ήταν Αβδηρίτισσα και επομένως ήταν γαμπρός στα Άβδηρα! Έτσι τον θεωρούν …δικό τους. Για να δούμε θα το δείξουν κιόλας;
Μ.Ξ.


Οι «χαμηλές πτήσεις» του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης
Υποτονική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό του κέντρο. Ίσα  – ίσα που γέμισε το γραφείο από τα στελέχη του. Η αλήθεια είναι ότι Παρασκευή απόγευμα, με συνθήκες καύσωνα ποιος θα τρέχει σε πολιτικές εκδηλώσεις; Αλήθεια επίσης είναι ότι παρατράβηξε η ιστορία με τις εκλογές και ο κόσμος κουράστηκε να τρέχει από κάλπη σε κάλπη. Παρά το γεγονός ότι αυτές οι εκλογές είναι οι πιο σημαντικές δεδομένου ότι θα κληθούμε να εκλέξουμε κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια το ενδιαφέρον δεν είναι ανάλογο της σπουδαιότητας και γι αυτό εκτιμάται πως η αποχή θα είναι μεγάλη. Τέλος και σ’ ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ η αλήθεια είναι ότι το υποτονικό ενδιαφέρον δεν αποτυπώνει την δυναμική του κόμματος πανελλαδικά αλλά την λειτουργία του κόμματος εντός των τειχών… της Ξάνθης!
Και ο νοών νοείτω!
Μ.Ξ. 


Γιατί άραγε;
Το τηλεφώνημα έγινε πρωί της Δευτέρας χτες, και από την άλλη άκρη η φωνή ήταν ιδιαίτερα εύθυμη. Πριν ρωτήσω γιατί η ευθυμία, έρχεται η ερώτηση: Γνωρίζεις πού είχε το υψηλότερο ποσοστό στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ; Ξαφνιάστηκα, προσπάθησα να θυμηθώ αλλά η απάντηση ήρθε αμέσως από τον πρωινό τηλεφωνητή.
Ε, λοιπόν, το υψηλότερο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές το πήρε μεταξύ των φυλακισμένων!
Το έψαξα κι είχε δίκιο. Οι φυλακισμένοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ κατά 80-85%!
-Γιατί άραγε;
Γ.Δ.


Χωρίς όξυνση
Μετριοπάθεια επεκράτησε σε όλη τη διάρκεια του σύντομου εκλογικού αγώνα. Δεν υπήρχαν διχαστικά συνθήματα και απόψεις από τους υποψήφιους βουλευτές. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι η όξυνση δεν έχει θέση στην κοινωνία. Εξαίρεση αποτέλεσε για άλλη μια φορά τοπικό Μέσο το οποίο συνέχισε τον ιδιότυπο ακραίο ρόλο του εναντίον υποψηφίου, χωρίς βέβαια προφανή λόγο, εκτός της συνηθισμένης ψυχολογικής νοοτροπίας. Τακτική βέβαια που όπως αποδείχθηκε ουδόλως αποδίδει. Απεναντίας επέδρασε αρνητικά και το ίδιο συμβαίνει και τώρα.
Γ.Δ.


Στην τελική ευθεία
Πλέον μπήκαμε στις τελευταίες ημέρες του προεκλογικού αγώνα, στην τελική ευθεία αυτού. Έμειναν έξι ημέρες για την κρίσιμη Κυριακή κατά την οποία όπως όλα δείχνουν θα γνωρίζουμε το ύψος της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και των υπολοίπων κομμάτων, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις.
Βέβαια, πέρα από την διαφαινόμενη πρωτιά της Ν.Δ., σημασία έχει η δημοκρατική υποχρέωση των πολιτών να πάνε να ψηφίσουν στα εκλογικά τους κέντρα. Όσοι δεν πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή και προτιμήσουν παραλίες, δεν έχουν δικαίωμα να κομπορρημονούν πως δεν ψήφισαν. Όπως δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν κριτική για την κατάντια της χώρας.
Η απουσία (αποχή)  σου στερεί το δικαίωμα της κριτικής.
Γ.Δ.


Ζωή στο πεζοδρόμιο
«Έσκασε μύτη» στη ζωή πριν λίγες μέρες. Εκεί στο πεζοδρόμιο, ανάμεσα στις τσιμεντένιες πλάκες. Στην αρχή μια πράσινη, μικρή, δειλή εμφάνιση. Αναζήτησε τον ήλιο και τον βρήκε και μαζί την ελπίδα που ήρθε με μια βροχή που σημάδεψε την πορεία του. Το πράσινο μικρό βλαστάρι μεγάλωσε, απέκτησε δυνάμεις και με τη φροντίδα των γειτόνων απλώθηκε, άνθισε, έβγαλε καρπό και πορεύεται. Η καρπουζιά, μεγαλώνει υπερήφανη εκεί στο πεζοδρόμιο που το πρασίνισε με την παρουσία της και το πείσμα της. Η εικόνα της από πεζοδρόμιο στα Άβδηρα.
Γ.Δ.


Αγώνας πολιτικής επιβίωσης
Είναι ιδιαίτερα σίγουρο και σαφές πως το πιθανότερο θετικό σενάριο για τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελούσε η εκλογή ενός βουλευτή. Αυτομάτως η εκδοχή αυτή αποτελεί από μόνη της σενάριο αγώνα πολιτικής επιβίωσης για τους τρεις σημερινούς βουλευτές.
Έτσι, όσο κι αν επιθυμούν οι βουλευτές να το κρύψουν, είναι σε πλήρη εξέλιξη ένας υπόγειος αγώνας πολιτικής επιβίωσης. Αυτό προκαλεί εκνευρισμό, υπόγεια μαχαιρώματα και χτυπήματα κάτω από τη μέση. Η ήττα θα μειώσει κατά 50% τον αριθμό των βουλευτών και αναφορικά με το νομό μας, από τις τρεις θέσεις διαθέσιμη θα είναι η τρίτη κι αυτή υπό αίρεση αναλογικά με το σύνολο των σταυρών που θα συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομό μας.
-Δύσκολα, πολύ δύσκολα τα πράγματα, δράματα θα έχουμε και χαμένες εξουσίες, κυρίως όσοι γνώρισαν και τα υπουργικά μεγαλεία…
Γ.Δ.


Υπαρκτά πλεονεκτήματα
Η προσέγγιση είναι σαφής: Υπάρχουν κάποια υπαρκτά πλεονεκτήματα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας που την οδηγούν στη νίκη στην εκλογική αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής.
Πρόκειται για τους βασικούς άξονες και στρατηγικές οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο προς την επιτυχία.
Είναι οι 6+1 λόγοι που οδηγούν πλέον τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, μέσα από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου: η έμφαση στην ανάπτυξη της χώρας και στην… τσέπη του πολίτη, η ανάδειξη της ασφάλειας, η υποτίμηση του αντιπάλου από τον Πρωθυπουργό, το Μακεδονικό, η μεσαία τάξη, η πάλη αλαζονείας και μετριοπάθειας, ακόμα και η υπόθεση Novartis.
Ίσως πιο κομβικό στοιχείο για το γαλάζιο επιτελείο, που όπως λένε οι γνωρίζοντες προέκυπτε διαρκώς από μετρήσεις και αναλύσεις στοιχείων, είναι ότι «ο κόσμος ήθελε να αφήσει πίσω του την εποχή της κρίσης μαζί με τα κόμματα – παράγωγα της κρίσης». Γι’ αυτό η ΝΔ πόνταρε σχεδόν αποκλειστικά στο «θετικό μήνυμα», μακριά από την πόλωση.
Γ.Δ.


Ηρεμία χρειάζεται
Το σίγουρο είναι ότι η χώρα, σήμερα περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά, χρειάζεται απεγνωσμένα ηρεμία, ομαλότητα – αν είναι δυνατόν – στα όρια της… βαρεμάρας, έναν ευρωπαϊκό τρόπο λειτουργίας δηλαδή, χωρίς λεκτικές «ανταρσίες» για τις «ανταρσίες» κι άλλες ασκήσεις «επαναστατικής» γυμναστικής χωρίς νόημα. Δεν χρειάζεται άλλες ηρωικές κορόνες, που σύντομα καταλήγουν σε ακόμα ηρωικότερες πιρουέτες, με μεγάλο κόστος. Χρειάζεται απλώς μια νορμάλ διακυβέρνηση, που θα βασίζεται έστω στο έλασσον: την αποφυγή των υπερβολών. Στην αρχή της τακτικότητας, ως προς τη λήψη αποφάσεων και την υλοποίησή τους, που δεν θα διακόπτεται από οβιδιακές μεταλλάξεις και μεταστροφές.
Αν η νέα διακυβέρνηση, που, όπως διαφαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, θα προκύψει στις 8 Ιουλίου κερδίσει αυτό το στοίχημα, τότε θα έχει κάνει σίγουρα το πρώτο μικρό βήμα για τη μεγάλη επιστροφή της χώρας εκεί όπου (της) πρέπει.
Γ.Δ.


Η περίεργη σιωπή της εκκλησίας για τον Βελόπουλο
Την περίεργη σιωπή της επίσημης Εκκλησίας της Ελλάδος για το φαινόμενο Βελόπουλου ήρθε να σπάσει μόλις έξι μέρες πριν τις εκλογές ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος (ο οποίος υπάγεται ευθέως στον Οικουμενικό Πατριάρχη). Οι δύο Ιεράρχες -και μόνον αυτοί μέχρι στιγμής -καταδικάζουν τον Βελόπουλο δηλώνοντας ότι «όποιος εμπορεύεται ή καπηλεύεται ιερά κειμήλια και μυθώδεις διηγήσεις του Χριστού, των οποίων η πλαστότητα είναι προφανής, δεν ανήκει στο πλήρωμα της Εκκλησίας».
Η πλειοψηφία ωστόσο των Ιεραρχών αποφεύγει να πάρει θέση για τον Βελόπουλο, ο οποίος πολιτεύεται μέσω τηλεοπτικών εκπομπών πουλώντας μεταξύ άλλων κηραλοιφές και χειρόγραφες επιστολές του Ιησού, έχοντας φτάσει έτσι ένα βήμα πριν την είσοδό του στη βουλή και με ορατό τον κίνδυνο να καταστεί και ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων. Και είναι απορίας άξιον γιατί η επίσημη Εκκλησία δεν καταδικάζει τον συγκεκριμένο πολιτευτή που εκμεταλλεύεται την αγνή πίστη των ανθρώπων για να κάνει πολιτική καριέρα;
Η Μητρόπολη Ξάνθης γιατί σιωπά, ενώ κατακεραυνώνει άλλες πολύ μικρότερης κλίμακας περιπτώσεις εξαπάτησης των πιστών, όπως για παράδειγμα στην περιοχή μας με το Ησυχαστήριο του Αγίου Πορφυρίου;
Κ.Λ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…