Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

0

Επέτειος
Το 2019 μπορεί και πρέπει να είναι ένας μεγάλος εορτασμός του 1919. Μια στιγμή δίκαιης υπερηφάνειας για κείνους που πάλεψαν και πρόσφεραν στο παρελθόν και για όσους θέλουν να συμμετέχουν στο σήμερα.  Το 2019 μπορεί να είναι μια Γιορτή για τη μικρή μας περιοχή στην ανατολική επαρχία της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που μετασχηματίσθηκε αργότερα σ’ένα ισότιμο μέλος του Ελλαδικού χώρου.
Σήμερα, έναν αιώνα αργότερα, μέσα από διαδρομή δύσκολη όπως όλης της χώρας, έκλεισε τις πληγές και με αισιοδοξία κοιτάζει το μέλλον. Αυτό το μέλλον είναι το ζητούμενο. Ενθυμούμενοι το παρελθόν ως γνώση και εμπειρία, οφείλουμε ΟΛΟΙ, να εργαστούμε για την προκοπή του τόπου μας. Ενωμένοι, Δυναμικοί, Αγωνιστές για την Ευημερία, τον Πολιτισμό, την Πρόοδο, το Περιβάλλον.
Όλα σαν παρακαταθήκη για τη Νέα Γενιά.
Γ.Δ.


Σταμάτησε το «Έθνος»
Δεν είναι ευχάριστο νέο το κλείσιμο μιας εφημερίδας, όποια κι αν είναι αυτή. Έτσι, η είδηση ότι η ημερήσια Εφημερίδα «Έθνος» θα σταματήσει την καθημερινή της έκδοση και θα περιοριστεί στην έκδοση Σαββατοκύριακου μόνον, σίγουρα αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της κρίσης που διέρχεται η έντυπη έκδοση. Τέλος πάντων, η οικονομική κρίση και η παρουσία του Ίντερνετ άλλαξε ριζικά  το όλο θέμα με αποτέλεσμα αρκετές εφημερίδες σε παγκόσμιο επίπεδο να έχουν σταματήσει την έκδοσή τους.
Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι ο «Έθνος» όπως και ο τηλεοπτικός σταθμός “open”  είναι ιδιοκτησίας του Ιβάν Σαββίδη, πρώην ιδιοκτήτη της ΣΕΚΑΠ.
Και μια κακία: Ο φίλος του Σαββίδη Αλέξης Τσίπρας ήταν που πρότεινε στους Έλληνες να μην διαβάζουν εφημερίδες. Ε, τον άκουσαν και σταμάτησαν να διαβάζουν το «Έθνος»…
Γ.Δ.


Υποστολή Γαλάζιας σημαίας
Δεν θυμόμαστε να έχει ξαναγίνει να αποφασίζεται η υποστολή της Γαλάζιας Σημαίας από παραλία που είχε δοθεί. Συνέβη λοιπόν για δύο παραλίες του νομού Καβάλας και οι Γαλάζιες Σημαίες «κατέβηκαν».
Οφείλουμε όμως μια εξήγηση. Η απόφαση υποστολής της σημαίας δεν αφορά την ποιότητα της θάλασσας, αλλά την έλλειψη ως προς τις υποχρεωτικές υποδομές που έπρεπε να υπάρχουν.
Γ.Δ.


Μηνιαία σύνταξη έως 24.000 ευρώ
Ξαφνιάστηκε όλη η Ελλάδα από την πληροφορία που βγήκε από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας. Ότι με το νόμο Κατρούγκαλου, υπήρχαν μηνιαίες συντάξεις 8,10, 20 και 24.000 ευρώ!
Η πληροφορία έσκασε σαν βόμβα. Οι συνταξιούχοι της χώρας έμειναν με το στόμα ανοιχτό και την αγανάκτηση στα ύψη. Ποιος εγκέφαλος μεθόδευσε τέτοιες πρωτοφανείς συντάξεις, ποιο άρρωστο μυαλό τα σκέφτηκε και τα υλοποίησε αυτά, τι κρύβεται πίσω από τα ποσά αυτά, όλοι ρωτούσαν.
Κι επειδή το σκάνδαλο είναι μεγάλο, βγήκαν οι αρμόδιοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογηθούν. Τι να πουν όμως; Όταν ήδη κάποιοι πήραν αυτές τις συντάξεις; Φαντάζεστε  να μην έβγαινε το σκάνδαλο αυτό; Ευτυχώς με εντολή του νέου υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση σταμάτησε αμέσως αυτή η λεηλασία δημοσίου χρήματος!
Γ.Δ.


Συνεργασίες: Είναι εφικτό;
Το λέγαμε εδώ και καιρό, το είχαμε επισημάνει και το υποστηρίζαμε με επιχειρήματα ότι η απλή αναλογική δεν βοηθάει στην ομαλή λειτουργία των θεσμών. Ήδη, αμέσως μετά τις εκλογές, Περιφερειακές και Δημοτικές, όλοι θα πρέπει να κατάλαβαν ότι αποδεδειγμένα πως ήταν ένα σκέτο ιδεολόγημα. Κι αυτό, διότι μόνον στρεβλώσεις έφερε η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση γενικώς.
Γι’ αυτό και η νέα κυβέρνηση φρόντισε αμέσως να προχωρήσει σε αλλαγές για να γίνει εφικτό να λειτουργήσουν ομαλά δήμοι και Περιφέρειες.
Και κάτι τελευταίο: Η συνεργασία μεταξύ των ατόμων που συμμετέχουν σ’ ένα όργανο είναι ζήτημα φιλοσοφίας και όχι νομοθετικού καταναγκασμού. Κι αυτή τη φιλοσοφία της συνεργασίας ακόμη δεν την έχουμε εμπεδώσει για να την εφαρμόσουμε.
Γ.Δ.


Αντικαπνιστικός Νόμος
Τα στοιχήματα πέφτουν βροχή. Θέμα τους, εάν ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί με επιτυχία σ’ολόκληρη τη χώρα. Προς το παρόν, το ποσοστό είναι μοιρασμένο με μικρή διαφορά υπέρ των μη καπνιστών που στο σύνολο του πληθυσμού υπερτερούν. Ομολογουμένως είναι ένα σοβαρό θέμα, πρόκειται για μια πρόκληση μεγάλη. Το να συναινέσει η ελληνική κοινωνία και αποδεχτεί μια απαγόρευση που για κάποιους, αρκετούς, αποτελεί εθισμό, εξάρτηση, είναι ζητούμενο.
Προφανώς και δεν είναι εύκολο, αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Υπάρχει όμως και ο παράγων υγεία που είναι σημαντικός και δεν θα πρέπει ν’ αγνοηθεί.
Και δυο κουβέντες όταν μια απόφαση στηρίζεται από φορείς και θεσμούς με συνέπεια. Παράδειγμα τρανό, ο δήμος Τρικκαίων. Πουθενά λοιπόν, σε κανένα κατάστημα υγειονομικού χαρακτήρα δεν επιτρέπεται το κάπνισμα. Τελεία και παύλα. Η εφαρμογή είναι απόλυτη.
Τώρα τι θα γίνει στην πόλη, στο νομό μας, άγνωστο. Θα περιμένουμε να δούμε.
Γ.Δ.


#ENDviolence: Σταματήστε την κακοποίηση των παιδιών
Σαν χθες 30 Ιουλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς να γιορτάζεται η  Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας. Την ξεχωριστή αυτή μέρα τιμά η Unicef με την καμπάνια που φέρει τίτλο #ENDviolence, μία έκθεση που παρουσιάζει τα σημερινά στατιστικά δεδομένα διαφόρων μορφών βίας: την ενδοοικογενειακή, τη βία στο σχολείο, τους βίαιους θανάτους μεταξύ εφήβων και τη σεξουαλική κακοποίηση κατά παιδιών και εφήβων. Τα στοιχεία για την κακοποίηση των παιδιών είναι άκρως ανησυχητικά: 15 εκατομμύρια κορίτσια, 15 έως 19 ετών, έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση και δύο εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας κάποιας μορφής βίας έως το 2030.
Οι αριθμοί μαρτυρούν ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κακοποίησης σε όλα τα στάδια της παιδικής ηλικίας, μέσα σε διάφορα περιβάλλοντα και συχνά προερχόμενη από χέρια “έμπιστων” ατόμων με τα οποία αλληλεπιδρούν καθημερινά.
Μόνο το 9% των παιδιών κάτω από 5 ετών μένουν σε χώρες όπου η σωματική βία στο σπίτι διώκεται ποινικά
-Το 91% των παιδιών κάτω των 5 ετών μένει σε χώρες όπου η τιμωρία μέσω σωματικής βίας στο σπίτι δεν είναι απαγορευμένη
– Το 75% των παιδιών ηλικίας 2 έως και 4 ετών υποβάλλονται τακτικά σε πειθαρχία με βίαιο τρόπο από τα άτομα που είναι αρμόδια για τη φροντίδα τους
– 1,1 δισεκατομμύρια κηδεμόνες υποστηρίζουν ότι η τιμωρία μέσω σωματικής βίας είναι απαραίτητη για την πειθαρχία του παιδιού
Μ.Ξ.


Ελεύθερος προσεχώς ο Κορκονέας
“Εσπασε” τα ισόβια για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, καθώς του αναγνωρίστηκε ομόφωνα το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, μιας και με τον νέο Ποινικό Κώδικα, η ανώτατη ποινή κάθειρξης που μπορούσε να του επιβληθεί, δεν μπορούσε να ξεπερνάει τα 15 έτη. Του επιβλήθηκε ομόφωνα ποινή κάθειρξης 13 έτη, ενώ ο εισαγγελέας είχε προτείνει ποινή 15 ετών.
Μάλιστα, ο καταδικασθείς ειδικός φρουρός έχει ήδη εκτίσει για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου πραγματική ποινή 10 ετών, ενώ έχει κάνει και μεροκάματα εντός της φυλακής, τα οποία προσμετρώνται ευεργετικά.
Στην πράξη αυτό σηματοδοτεί την αποφυλάκιση μέσα στις επόμενες ημέρες του Επ. Κορκονέα, καθώς είναι πλέον θέμα διαδικαστικό.
Παράλληλα, απορρίφθηκαν τα υπόλοιπα τέσσερα ελαφρυντικά που είχε ζητήσει ο συνήγορος υπεράσπισης, κ. Ανδρούλας (Ανάρμοστη συμπεριφορά παθόντος (!), ειλικρινής μεταμέλεια μετά την πράξη, το ότι συμπεριφέρθηκε καλά για σχετικά μεγάλο διάστημα μετά την πράξη του, ακόμα και κατά την κράτησή του και μη εύλογη διάρκεια της διαδικασίας που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του κατηγορουμένου).
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «μέσα σε τρεις βδομάδες από την ανάληψη της διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουμε την αποφυλάκιση Φλώρου και Κορκονέα» και σχολιάζει πως «είναι και αυτή μια επαναφορά σε μια κανονικότητα που προσβάλει το περί δικαίου αίσθημα και που όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες θα ήθελαν να αποτελεί οριστικά παρελθόν».
Αιδώς για την απόφαση, που όπως είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου ως συνήγορος υπεράσπισης ««οπλίζει το χέρι του επόμενου Κορκονέα». Αιδώς και για τον ΣΥΡΙΖΑ που λαϊκίζει  πάνω σε όσα ο ίδιος νομοθέτησε.
Ε.Δ.


Παράδειγμα προς αποφυγή και πάλι ο Πολάκης
«Ξεθάψτε τους νεκρούς!» Αυτό ζητάει ο Πολάκης με πρόσφατη δήλωσή του. Ζητάει να ερευνηθεί η περιουσία του νεκρού Θέμου Αναστασιάδη. Για να φανεί ότι ο νεκρός δημοσιογράφος πως είχε περιουσία… Η ύπαρξη περιουσίας κατά Πολάκη, είναι μεμπτό. Των άλλων όμως όχι, της Τασίας και άλλων μελών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν θα επικαλεστούμε την έλλειψη ηθικών αρχών και σεβασμού προς τους νεκρούς. Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον πνευματικό  και ηθικό κόσμο του Πολάκη. Κυρίως αυτού. Που έδειχνε άνδρας με δηλώσεις, απειλές τους είδους «σας έχω όλους» και «μόνος μου και όλοι σας».
Ποιος; Ο μίζερος σήμερα βουλευτής, που ζητάει να κρυφτεί στα φουστάνια του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Που κατηγορούσαν τον νόμο, αλλά αυτόν τον ίδιο δεν τον κατήργησαν γιατί τους βόλευε τότε. Έτσι ψάχνει τη σωτηρία του τώρα και το «παλικάρι». Ένα ποντίκι που βρυχάται ο Πολάκης, μια περίπτωση ιδιαζόντως απεχθής.
Τούτος δε, εψηφίσθη από τους Χανιώτες αντί του ευγενικού Σταθάκη, καθηγητού Πανεπιστημίου. Για να επιβεβαιωθεί άλλη μια φορά η ευθύνη του λαού στην εκλογή και του λεχθέντος ότι έχουμε αυτούς που μας αξίζουν.
Γ.Δ.


Αρρυθμίες στο χώρο της υγείας στο νομό μας
Πολλές αρρυθμίες παρουσιάζει ο χώρος της υγείας στο νομό μας. Είμαστε αποδέκτες έντονων αντιδράσεων από ασθενείς με καρδιοπάθεια που περίμεναν 1,5 ώρα να τους εξετάσει κάποιος καρδιολόγος στο νοσοκομείο Ξάνθης το οποίο μάλιστα διαθέτει 4 καρδιολόγους. Παράπονα έχουμε και από το Κέντρο Υγείας Αβδήρων που δεν έχει οδηγό ασθενοφόρου παρότι για λίγο διάστημα είχε βρεθεί λύση. Οι γιατροί του νοσοκομείου βγάζουν ανακοινώσεις καταδεικνύοντας τα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου, τις ελλείψεις. Το θέμα μεταφέρεται με την μορφή ερωτήματος προς τον αρμόδιο υπουργό από βουλευτή του ΚΚΕ στην Βουλή. Την ίδια στιγμή ο διοικητής του νοσοκομείου μας λέει ότι το νοσοκομείο μας δεν χρωστά πουθενά και είναι δακτυλοδεικτούμενο. Σ’ ότι αφορά την έλλειψη γιατρών την εντάσσει σ’ ένα πλαίσιο γενικό που δεν αφορά μόνο το δικό μας νοσοκομείο αλλά όλα τα περιφερειακά αφού έχουν φύγει έξω 20.000 γιατροί. Πολύ βολικό να το λέμε αυτό αλλά χρέος του κάθε διοικητού και υπεάρχη είναι να εξασφαλίσει ιατρικό προσωπικό κι όχι να ρίχνει τις ευθύνες στην μετανάστευση των γιατρών. Οι ασθενείς θέλουν γιατρούς και όχι γενικολογίες
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…