Στα ορεινά ο Πρόξενος
Σας ενημέρωσα χθες για την επιλογή του κτιρίου της Κομοτηνής που προξενεύει υποψήφιους για το ποιους θα υποστηρίξει στις εκλογές της Κυριακής. Λοιπόν η επιλογή όπως σας έγραψα, ήδη έχει γίνει και αφορά τους Τουρκές και Ζεϊμπέκ. Δηλαδή και με τη ΝΔ και με το ΣΥΡΙΖΑ.
Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα κι αυτό είναι ο Μπαράν Μπουρχάν ο οποίος παρότι εκτός γραμμής έχει ρεύμα ικανό να τους χαλάσει τη σούπα.
Γι’αυτό και για να σώσει την παρτίδα μάλλον, ο Πρόξενος την Τρίτη ανέβηκε προς τα ορεινά χωριά. Θα’ ναι μεγάλη ανατροπή εάν ο Μπουρχάν κάνει την έκπληξη…
Γ.Δ.
Δικαίωμα όλων
Πρόκειται για αναφαίρετο δικαίωμα όλων, από τον πιο απλό έως τον επώνυμο, να επιλέξει και να πάρει θέση στο ποιον θα υποστηρίξει στις εκλογές.
Η επιλογή αυτή είναι προσωπική και δεν αφορά κανέναν άλλον παρά μόνον αυτόν που αποφασίζει. Μάλιστα όταν γίνεται δημόσια, τότε δεν είναι καν αιτία συζήτησης και επικρίσεων. Βέβαια, στην ένταση των εκλογών μεταξύ των υποψηφίων είναι θεμιτό να επιθυμούν αυτοί να είναι η επιλογή κι όχι οι άλλοι. Όμως όπως και να το ερμηνεύσει κανείς, όλο το σκηνικό περίπου είναι ίδιο για όλους. Διότι λίγο-πολύ, όλοι οι υποψήφιοι έχουν τους υποστηρικτές τους. Αν η φασαρία γίνεται για κάποιους επώνυμους, ε, δεν έγινε και τίποτε, διότι κάποιοι επώνυμοι ενδεχομένως να προσελκύουν, όμως υπάρχει και η περίπτωση να απωθούν τους ψηφοφόρους.
Γ.Δ.
Πρώτες κινήσεις
Ας κάνουμε μία άσκηση μελλοντολογίας. Μετά τις εκλογές – και με την προϋπόθεση πως υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση – ποιες είναι οι μεγάλες και πιεστικές προτεραιότητες που θα πρέπει, χωρίς καθυστέρηση, να αντιμετωπίσει;
Πρώτη και καλύτερη θα πρέπει να είναι η αναδιοργάνωση, με στόχο την άμεση αποτελεσματικότητα, του δημόσιου τομέα. Ανασυγκρότηση δηλαδή του κράτους κι επαναπροσδιορισμός κυβερνητικών στόχων. Με στόχο όχι τα συμφέροντα του κράτους και των συντεχνιών που το διαφεντεύουν, αλλά την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των πολιτών.
Γελοιότητες του είδους «στάση εργασίας λόγω γενικής συνέλευσης», και μάλιστα στο ξεκίνημα επάνω 3ήμερης αργίας, δεν θα πρέπει να ξανακουσθούν. Όπως και απεργίες δίχως στέρηση αποδοχών, με διάφορες κωμικές δικαιολογίες, θα είναι αδιανόητο να ξαναεμφανισθούν.
Πρόωρο μέλημα θα πρέπει να ‘ναι το συμφέρον των φορολογουμένων πολιτών κι όχι οι όποιες ανησυχίες των βολεμένων συντεχνιών.
Άλλη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η απογραφειοκρατικοποίηση της κοινωνίας και της οικονομίας. Δεν γίνεται απλοποίηση διαδικασιών κι απελευθέρωση της οικονομίας δίχως κατάργηση φορέων και πόλεμο κατά του κρατισμού. Τέτοιες κινήσεις μειώνουν τις δαπάνες του κράτους κι επιτρέπουν περιορισμό φόρων. Με ένα σμπάρο δηλαδή δύο τρυγόνια.
Μείωση φόρων δεν γίνεται δίχως σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα και μηχανισμούς.
Α.Α.
Η επόμενη μέρα
Είναι γνωστές οι βόμβες που θα παραλάβει την επόμενη ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλα τα επίπεδα από τον ΣΥΡΙΖΑ, και ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση η διαχείρισή τους: 4,75 δισ. τρύπα στα έσοδα λόγω προεκλογικών παροχών, τη ΔΕΗ στα πρόθυρα της κατάρρευσης, την ακυβερνησία στην αυτοδιοίκηση που έφερε η απλή αναλογική, τα κόκκινα δάνεια που πνίγουν τράπεζες και οικονομία, τις χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις λόγω του εκτρωματικού νόμου Κατρούγκαλου, την ανομία που πνίγει τη χώρα η οποία θα γιγαντωθεί κι άλλο με τον νέο Ποινικό Κώδικα, τη μπαχαλοποίηση των Πανεπιστημίων κ.α.. Όλα, ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, τον πρώτο μήνα της νέας διακυβέρνησης.
Υπάρχει βέβαια και ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, αυτό της καταστροφής που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα της Παιδείας, για το οποίο υπάρχει μόνο μία λύση: Επαναφορά άμεσα του νόμου Διαμαντοπούλου. Κι αν έχει χιούμορ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πρέπει να το κάνει με ένα νόμο κι ένα άρθρο, το συντομότερο…
Κ.Λ.
Πολύς κόσμος στην πολιτική εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου της ΝΔ
Αν και η επιλογή της αίθουσας ήταν ατυχής καθώς δεν ήταν κλιματιζόμενη με αποτέλεσμα να δεινοπαθούν οι παρευρισκόμενοι εντός της αιθούσης στην οποία λειτουργούσε ένας μόνο ανεμιστήρας, ωστόσο ήταν μια επιτυχημένη εκδήλωση, δεδομένων των συνθηκών. Να σημειώσουμε ότι δεν παραβρέθηκε ο κ. Κοντός. Παρούσα όμως και στις επάλξεις ήταν η κα Τσιακίρογλου η οποία μοίραζε και φυλλάδια σε αντίθεση με άλλες κυρίες που κόπηκαν από το ψηφοδέλτιο κι αυτό βέβαια είναι ενδεικτικό το πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι την πολιτική και τους χαρακτηρίζει. Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι πρόκειται για ένα δυνατό και πολλά υποσχόμενο ψηφοδέλτιο που υπό κάποιες προϋποθέσεις μπορεί να χτυπήσει» και δύο έδρες. Αν δηλαδή το ποσοστό της ΝΔ ξεφύγει πάνω από 45% στο νομό μας!
Μ.Ξ.
Kρίσιμες εκλογές
Οι επικείμενες εθνικές εκλογές είναι οι κρισιμότερες της μεταπολιτευτικής περιόδου. Μετά την απομυθοποίηση όλων εκείνων που με την εξαπάτηση και την παραπλάνηση έβλαψαν τη χώρα, οι εκλογές αυτές ή θα επικυρώσουν το τέλος μιας επώδυνης περιπέτειας ή θα διαιωνίσουν τα αδιέξοδα.
Έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον δεν θυμίζει σε τίποτα το χθες. Τα νέα δεδομένα θέτουν καίρια ζητήματα για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που έχουμε. Τώρα πλέον γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Η εμπειρία της κρίσης έγινε βίωμα και ωριμότητα. Τώρα ολοένα και περισσότεροι έχουμε αποκτήσει επίγνωση. Εχουμε αντιληφθεί την ανάγκη να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι. Γνωρίζουμε πλέον ότι οι ανώφελες διακηρύξεις και τα εύκολα τα λόγια τα μεγάλα είναι επιζήμια.
Ο μόνος ασφαλής δρόμος είναι εκείνος του πραγματισμού. Ακολουθώντας τον, μπορούμε να θεμελιώσουμε ρεαλιστική στρατηγική προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κοινωνική, οικονομική, αναπτυξιακή και πολιτική υστέρησή μας. Οι παλιές συνταγές – είτε ήταν δεξιόστροφες είτε αριστερόστροφες – αποδείχθηκαν ατελέσφορες. Τα οφέλη τους ήταν πρόσκαιρα και εφήμερα. Αντί να εναρμονιζόμαστε με τις προηγμένες χώρες και κοινωνίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποκλίναμε διαρκώς. Ο παλαιοκομματισμός, ο λαϊκισμός, ο φόβος του κομματικού κόστους, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο.
Απέτρεψαν τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση, στην οικονομία, στους θεσμούς. Ευρισκόμενοι στο χείλος του γκρεμού, συνειδητοποιήσαμε έστω και αργά ότι η απεξάρτηση από αυτές είναι προϋπόθεση για να πάμε μπροστά.
Δ.Λ.
Εδώ και στην Κύπρο
Δεν υπάρχει δικαιοσύνη όταν οι χρόνοι της απονομής της δεν είναι οι προσήκοντες. Τον βασικό αυτόν κανόνα για ένα κράτος δικαίου υπενθυμίζει η δίκη του κατά συρροήν δολοφόνου Νίκου Μεταξά στην Κύπρο. Η υπόθεση που συντάραξε την κυπριακή κοινωνία δεν λίμνασε. Ο δράστης οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης σε χρόνο που δεν προσέβαλε ούτε το κοινό περί δικαίου αίσθημα ούτε και τη μνήμη των θυμάτων του. Και ασφαλώς κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί έναν τέτοιο εγκληματία να κυκλοφορεί ελεύθερος λόγω της παρέλευσης του 18μήνου.
Όσο διαφορετικές και αν είναι οι περιπτώσεις ήτα συστήματα δικαίου ανάμεσα στις δυο χώρες, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η δική μας δημοκρατία έχει να διδαχθεί από την κυπριακή. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ένας δολοφόνος, ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, κυκλοφορεί ελεύθερος επειδή εξαντλήθηκε ο χρόνος της προφυλάκισής του. Ή ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεπέρασε κατά πολύ σε χρόνο μεγάλες και ιστορικές δίκες όπως ήταν εκείνη της Νυρεμβέργης. Εξίσου αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση σε υποθέσεις που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πολίτες περιμένουν χρόνια ολόκληρα τη δικαίωσή τους, ενώ υπάρχουν φορές που αυτή δεν έρχεται ποτέ.
Γ.Δ.
Aφετηρία να γίνει
Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της εκλογικής αναμέτρησης δεν είναι, όπως προδιαγράφεται τουλάχιστον, το αποτέλεσμα της κάλπης, αλλά αν αυτό θα γίνει η αφετηρία για μια νέα τομή στην πολιτική ζωή της χώρας. Αν δηλαδή θα αφήσουμε πίσω τον κύκλο της στασιμότητας και της μιζέριας και θα αρχίσει να γράφεται ο επίλογος των παθογενειών, ιδεοληψιών, αναχρονισμών της δεκαετούς κρίσης, αλλά και συνολικά της μεταπολιτευτικής περιόδου. Οι συμπτώσεις της Ιστορίας και οι εμπειρίες αυτών των χρόνων ευνοούν μια τέτοια προοπτική, αν και στην Ελλάδα οι διαψεύσεις είναι συνήθως περισσότερες από τις ελπίδες.
Σαράντα πέντε χρόνια από τον Ιούλιο του 74, ο κύκλος της μεταπολίτευσης με τα θετικά και αρνητικά του είναι σαφές ότι έχει ολοκληρώσει τη διαδρομή του. Ο κ. Τσίπρας που γεννήθηκε αυτές ακριβώς τις μέρες της μεταπολίτευσης, φιλοδόξησε να εκφράσει αυτή την αλλαγή σελίδας αλλά απέτυχε οικτρά. Μπορεί να βρέθηκε στην εξουσία παραπλανώντας τους πολίτες, αλλά σήμερα οι ίδιοι που τον πίστεψαν τον εκδικούνται, επιβραβεύοντας τον κ. Μητσοτάκη με την ίδια διαφορά, 9 μονάδες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, που πριμοδότησαν τότε τις ψεύτικες υποσχέσεις του.
Σ.Π.
Η Ευρώπη λέει o.k. στο αρδευτικό Ξάνθης
Μια σημαντική εξέλιξη για την υλοποίηση του μεγαλύτερου έργου της Ξάνθης, του αρδευτικού, την αναγκαιότητα του οποίου αναγνωρίζει και περιμένει ως μάνα εξ ουρανού ο αγροτικός κόσμος του νομού μας, μπορεί να αποτελέσει – αν αξιοποιηθεί σωστά – η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν στο ερώτημα που έθεσε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή και παρουσίασε το «Ε». Ο κ. Χόγκαν απλά μας λέει ότι είναι εφικτή η υλοποίηση του έργου και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ (στο οποίο ήταν ενταγμένο και απεντάχθηκε) καθώς επίσης και από την Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, να συγχρηματοδοτηθεί με τη μέθοδο της πληθοχρηματοδότησης (crowdfunding). Είναι μια μέθοδος που θα μπορούν να είναι μέτοχοι οι ίδιοι οι αγρότες.
Kαι απευθυνόμαστε στους υποψήφιους που έχουν το έργο στην ατζέντα τους.
Ιδού λοιπόν κύριοι η Ευρώπη λέει O.k. για το έργο και μας δείχνει τον δρόμο για να χρηματοδοτηθεί
Δεν απομένει να εργαστείτε γι αυτό.
Μ.Ξ.