Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

0

Δημοσκοπήσεις
Όχι ότι αμφισβητούσε κανείς την πρωτιά της ΝΔ στις εκλογές της Κυριακής. Απεναντίας μάλιστα. Υπάρχει όμως για επιβεβαίωση και μια πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού OPEN. Η οποία δίνει τα εξής ποσοστά για τα κόμματα: Ν.Δ. από 31 έως 34%, ΣΥΡΙΖΑ από 22 έως 24%, ΚΙΝΑΛ από 6 έως 7%, ΚΚΕ από 4 έως 4,5%, Χρυσή Αυγή 3% και Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ25 από 2,8 έως 3,1. Μπαίνουν δεν μπαίνουν στη βουλή, ενώ για όλα τα υπόλοιπα δίνει 1 με 2% το πολύ.
Συμπέρασμα: Με το ποσοστό αυτό η Ν.Δ. αγγίζει την αυτοδυναμία, ενώ στα ίδια ποσοστά κινούνται όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει ή θα γίνουν μέχρι και σήμερα.
Γ.Δ.


Η ώρα της κρίσης έφτασε
Παρασκευή 5 Ιουλίου σήμερα και η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του οσίου Αθανασίου του εν Άθω. Τελευταία ημέρα σήμερα της επίσημης προεκλογικής περιόδου. Μία μοναδική περίοδος διότι πρώτη φορά διεξάγονται βουλευτικές εκλογές Ιούλιο μήνα. Ας είναι. Το ζήσαμε κι αυτό. Η ουσία όμως βρίσκεται αλλού. Ότι πλέον ήγγικεν η ώρα της κρίσεως. Ότι πλέον όλοι τίθενται ενώπιον της κρίσης του λαού. Και θα κριθούν οι εν ενεργεία βουλευτές για το έργο που παρήγαγαν για τους πολίτες, για το νομό.
Η ώρα αυτή είναι πλέον εδώ και θα είναι η κρίση αμείλικτη και αυστηρή. Ο καθείς κατά το έργο του και το αντίτιμό του. Θα λάβει την ανάλογη πληρωμή. Αποδοχή ή καταδίκη.
Γι’αυτό ας μην μέμφονται από Δευτέρα το λαό για τις επιλογές του. Θα κριθούν κατά το πραγματικό έργο κι όχι τα λόγια και τις υποσχέσεις.
Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί από τη κρίση της Κυριακής.
Γ.Δ.


Λόγια, λόγια και μόνον
Η νίκη της ΝΔ είναι δεδομένη. Όπως αντίστοιχα είναι δεδομένη η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ξέρουν και οι ίδιοι. Το φωνάζουν με τη συμπεριφορά τους.  Όταν δεν έχεις τίποτα να πεις για το σήμερα, γυρίζεις στο χθες. Σε κάτι που είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν είχε εκλεγεί αρχηγός της ΝΔ. Σε μία επιστολή του Κώστα Καραμανλή στον Τζόρτζ Μπους πριν από 14 χρόνια. Όταν έχεις εξαντλήσει το ρεπερτόριο στα ψέματα και δεν έχεις να πεις άλλα, προσπαθείς να κάνεις θόρυβο. Ξαναστέλνεις την Περιστέρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Τρέχεις άρον-άρον στον ΣΚΑΙ. Φωνάζεις «δεν γεννήθηκα πολιτικός, δεν είμαι από τζάκι». Το ποιος είσαι το ξέρει ο κόσμος. Το τι έκανες τον ενδιαφέρει.
Γυρίζει το ματς με αυτές τις σπασμωδικές κινήσεις; Στον αιώνα τον άπαντα.
Γ.Δ.


Φεύγουν από τη σκηνή
Οι ημέρες πλησιάζουν, τις ακούμε ήδη που έρχονται για να υπάρξουν νέες. Οι παλιές δυσάρεστες ημέρες, σκοτεινές και μίζερες, μέρες κακίας και φθόνου, φεύγουν. Και μαζί τους κι αυτοί που τις υπηρέτησαν,  πιστά κι υπάκουα ανθρωπάκια, χωρίς προσωπικότητα, γεμάτα κόμπλεξ και μοχθηρία.
Φεύγει μαζί τους η αλαζονεία τους, ο επαρχιωτισμός τους, η έλλειψη αστικού τρόπου λειτουργίας.  Φεύγουν από τη σκηνή όχι χειροκροτούμενοι αλλά αποδοκιμαζόμενοι για την κακή παράσταση.
Η αυλαία πέφτει, μένουν δύο-τρεις μέρες, τα φώτα σιγοσβήνουν, οι προβολείς έσβησαν από καιρό, οι θεατές τους γυρίζουν την πλάτη κι αποχωρούν. Η παράσταση ήταν κακή, εύχονται να μην την ξαναδούν, οι ηθοποιοί το ίδιο άγαρμποι, χωρίς ταλέντο.
-Η αποχώρηση έχει ολοκληρωθεί.
Γ.Δ.


Πέντε πρώτες κινήσεις
Εκλογές έχουμε, για εκλογικά θέματα οι συζητήσεις. Έτσι κι εμείς τηρούμε τον κανόνα και παρουσιάζουμε τις 5 πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη άμα τη αναλήψει της κυβέρνησης.
Πρώτη και σημαντική κίνηση οι αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης με «σφιχτό»  Υπουργικό Συμβούλιο, «ψηφιοποίηση» της Δημόσιας Διοίκησης κ.α.
Δεύτερη κίνηση η φορολογία. Μείωση φόρων, ΕΝΦΙΑ, μείωση συντελεστών φορολογίας επιχειρήσεων, διατήρηση του Αφορολόγητου.
Τρίτη κίνηση η Προσέλκυση Επενδύσεων, η καθιέρωση ηλεκτρονικής υπογραφής, αδειοδοτήσεις από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Τέταρτη κίνηση, η κατάργηση Ασύλου, νέο πλαίσιο λειτουργίας ΑΕΙ και η διασύνδεση με την αγορά εργασίας.
Πέμπτη κίνηση η εμπέδωση αισθήματος Ασφάλειας στους πολίτες, κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και σύσταση φυλακής υψίστης ασφαλείας.
Γ.Δ.


Τέλος εποχής
Η εκλογική μάχη της Κυριακής, εκτός των άλλων θα σηματοδοτήσει και το τέλος της Μεταπολίτευσης. Η δικτατορία των επτά χρόνων και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας από το 1974 και μετά ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδος για τη Νεότερη ιστορία της χώρας μας. Όλα αυτά τα χρόνια, 45 συνεχόμενα, με εναλλαγές κυβερνήσεων με απόλυτα ομαλό τρόπο, εδραίωσαν τη δημοκρατική λειτουργία του Αστικού Πολιτεύματός μας, έκαναν μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας την χώρα μας, δημιούργησαν προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας του λαού.
Προφανώς έκαναν λάθη και υπερβολές. Το ισοζύγιο όμως είναι θετικό παρά τα δύσκολα τελευταία χρόνια. Το πλήρωμα του χρόνου όμως σηματοδοτεί την αλλαγή που πλέον είναι εδώ. Είναι η νέα βιομηχανική επανάσταση, είναι τα ρομπότ, είναι η γνώση που δημιούργησε την Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι οι συγκλονιστικές αλλαγές που έρχονται στην διαστημική και την τεχνολογία εν γένει.  Τέλος εποχής για το πριν και χώρο για το νέο. Πού ήδη είναι εδώ. Ορόσημο για τη χώρα μας οι εκλογές της Κυριακής. Που αφήνουν πίσω το παρελθόν και αξιοποιούν την νανοτεχνολογία, την μικροηλεκτρονική, το διάστημα.
Νέα κυβέρνηση, νέα όνειρα, νέες ελπίδες για το νέο, το διαφορετικό. Είμαστε εδώ, είναι εδώ τα παιδιά μας για να τα ζήσουμε μαζί, αποχαιρετώντας το παλιό.
Γ.Δ.


Με Σταύρο Σιόλα και Κώστα Μακεδόνα τα φετινά Δημοκρίτεια

 

Με τον γνωστό τραγουδοποιό αλλά και ηθοποιό Σταύρο Σιόλα με σημαντική δισκογραφία και αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του και συμμετοχή του σε θεατρικές παραστάσεις ξεκινούν τα φετινά Δημοκρίτεια. Ο καλλιτέχνης συνοδευόμενος στο βιολί από την κα Πανταζόγλου που είναι από τα Άβδηρα θα ψυχαγωγήσει το κοινό σε συναυλία την ημέρα της Παραμονής της Αγίας Παρασκευής πολιούχου Αγίας των Αβδήρων. Ανήμερα θα αναλάβει το ίδιο έργο ο γνωστός επίσης καλλιτέχνης Κώστας Μακεδόνας. Φέτος τα Δημοκρίτεια θα διαρκέσουν 10 μέρες και περιλαμβάνουν εκδηλώσεις στο Πόρτο Λάγος, στην Γενισέα, στην Κεσσάνη και σε άλλους οικισμούς. Αναλυτικά το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών
Μ.Ξ. 


Διακοπή ρεύματος σε μεγάλο τμήμα της Ξάνθης
Εκτεταμένη διακοπή ρεύματος σε ένα μεγάλο τμήμα της Ξάνθης σημειώθηκε την Τετάρτη. Συγκεκριμένα οι περιοχές κάτω της Μ. Καραολή και κοντά στο κλειστό γήπεδο Φίλιππος Αμοιρίδης βυθίστηκαν στο σκοτάδι για ένα μισάωρο. Εξήγηση από την ΔΕΗ δεν δόθηκε αλλά ενδεχομένως να οφείλεται στην εκτεταμένη χρήση των κλιματιστικών. Πάντως υπήρξε όχληση του κοινού και  αρκετές διαμαρτυρίες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Μ.Ξ.


Καταρρέει η Χρυσή Αυγή
Ένα από τα απρόσμενα των εκλογών της Κυριακής είναι η εκλογική κατάρρευση της Χρυσής Αυγής. Η πτώση της ακροδεξιάς αυτής οργάνωσης είναι ραγδαία και μεγάλη και αναλυτές την αποδίδουν στην δίκη μελών της με βαρύτατες κατηγορίες και βέβαια την φυλάκισή τους, την κακή διαχείριση του ταμείου της οργάνωσης και το μαύρο χρήμα που διακινήθηκε και η εν γένει συρρίκνωση των οργανώσεών της με την αποχώρηση και ιδιώτευση των μελών της.
Χαρακτηριστική ένδειξη της απαξίωσης της Χρυσής Αυγής στη κοινωνία πλέον είναι ότι ο αρχηγός Μιχαλολιάκος δεν πραγματοποιεί ομιλίες διότι δεν υπάρχει ακροατήριο.
Γ.Δ.


Σε δύο ημέρες
Ίσως μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής, 7 Ιουλίου, για την Ελλάδα θα είναι μια άλλη μέρα. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις και δεν ανατραπεί η διαφαινόμενη τάση, είναι αυξημένη η πιθανότητα να έχουμε κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο ηττημένος της αναμέτρησης – ακόμα και με «αξιοπρεπές» ποσοστό, θα είναι η τρίτη στη σειρά ήττα, που θα προστεθεί στη συντριβή στις πρόσφατες ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αν συμβεί αυτό, αν δηλαδή γίνει δυνατή η διακυβέρνηση της χώρας και η αποτροπή της ακυβερνησίας μέσω μιας παρατεταμένης πορείας αβεβαιότητας με απλή αναλογική, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να ενταχθεί στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι, ασκώντας το ευαγές έργο της αντιπολίτευσης την ίδια στιγμή που θα αποκαλύπτονται οι άγνωστες σήμερα όψεις της κυβερνητικής θητείας της – ανάμεσα σε άλλα, οι μεθοδεύσεις στην προσπάθεια χειραγώγησης του Τύπου ή της δικαιοσύνης, τα ρουσφέτια και η άλωση του κράτους, οι ευθύνες για την αθλιότητα των κέντρων φιλοξενίας (τι ευφημισμός!) των προσφύγων… Είναι βέβαιο ακόμα ότι θα συζητούνται πτυχές του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όταν η χώρα απέφυγε την τελευταία στιγμή την καταστροφή, το κόστος των κυβερνητικών επιλογών, οι βαθύτερες συνέπειες του αχρείαστου πριν συμβεί τρίτου Μνημονίου, η πολιτεία Καμμένου, οι ευθύνες για τα ελλείμματα πολιτικής προστασίας που οδήγησαν σε φονικές καταστροφές στη Μάνδρα και στο Μάτι, η αντιμεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, η επενδυτική δυσπραγία με κορυφαία πράξη την αδυναμία εκκίνησης των έργων στο Ελληνικό, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της ετυμηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η διάλυση απαραίτητων υποδομών για την καθημερινή ζωή.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…