Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

0

Τομείς Ανάπτυξης
Στην Ελλάδα της παρατεταμένης κρίσης υπάρχουν ακόμη τομείς που ενώ θα μπορούσαν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην ενίσχυση της απασχόλησης βρίσκονται σε… λήθαργο!
Ο ιατρικός τουρισμός και ο τουρισμός τρίτης ηλικίας, σύμφωνα με νέα έρευνα της διαΝΕΟσις, είναι δύο από τους τομείς αυτούς, οι οποίοι παρότι αποτελούν μια μεγάλη αγορά παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.
Η χώρα θα μπορούσε να διεκδικήσει έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από την ανάπτυξη των συγκεκριμένων κατηγοριών τουρισμού, αναφέρει η έρευνα της διαΝΕΟσις, που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής κ. Γιάννη Τούντα.
Γ.Δ.


Περί παρατάσεων
Να σταματήσουν τα λόγια για τις ρυθμίσεις χρεών και ιδού γιατί: Από το 1977 έως το 2015 έγιναν 50 διαφορετικές ρυθμίσεις. Τρεις ανά έτος!
Γι΄αυτό αυτή η ιστορία θα πρέπει να σταματήσει. Να είναι η τελευταία όντως. Κι αυτό να δηλωθεί υπεύθυνα και κυρίως να τηρηθεί.
Τελευταία, και το ίδιο να συμβεί για όλες τις υποθέσεις. Όχι παρατάσεις επί παρατάσεων. Με τη διαδικασία αυτή των παρατάσεων η Πολιτεία, η κυβέρνηση, χάνει την αξιοπιστία και σοβαρότητά της από τη μία και ο πολίτης δεν υλοποιεί την υποχρέωσή του γνωρίζοντας ότι θα δοθεί παράταση.
Πρόκειται για μια τραγελαφική και απαράδεκτη κατάσταση στην οποία θα πρέπει να μπει ένα τέλος. Παντού. Παρατάσεις τέλος.
Γ.Δ.


Το κέρδος της Ελλάδας
Τι θα μπορούσε να κερδίσει η Ελλάδα:
-13,6 δισ. ευρώ και 173.000 νέες θέσεις εργασίας σε πέντε χρόνια από τον τουρισμό της τρίτης ηλικίας, την πώληση κατοικιών για τη διαμονή μακράς διάρκειας ξένων της τρίτης ηλικίας και από τον ιατρικό – ιαματικό τουρισμό.
-13,5 δισ. ευρώ και 171.000 θέσεις εργασίας σε πέντε χρόνια από τον τουρισμό ευεξίας, που απευθύνεται και σε νεότερους τουρίστες.
Επίσης, εάν η χώρα έθετε ως στόχο της να διεκδικήσει μόνο το 15% της αγοράς δεύτερης κατοικίας από βορειοευρωπαίους συνταξιούχους τότε θα χρειάζονταν 400.000 κατοικίες για τα επόμενα 20 χρόνια. Από την πώληση ή τη μακροχρόνια ενοικίαση 20.000 κατοικιών τον χρόνο, και με τους νέους ιδιοκτήτες τους να περνούν κατά μέσο όρο 6 μήνες τον χρόνο στην Ελλάδα, η επίδραση στο ΑΕΠ θα ήταν πάνω από 5 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ θα δημιουργούνταν περίπου 60.000 νέες θέσεις εργασίας.
Γ.Δ.


Κι εμείς τι κάνουμε;
Να μιλήσουμε λοιπόν για τις δύο μονάδες θερμαλισμού (ιαματικών λουτρών) που διαθέτουμε στο νομό. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, το Ιαματικό Κέντρο Θερμών (Ιδιωτικό και Δημοτικό) βρίσκονται πρώτον σε λειτουργία και δεύτερον το προτιμούν περισσότεροι παρότι βρίσκεται στην ορεινή περιοχή 25-30 χλμ μακριά.
Ως προς το άλλο, στην περιοχή Ποταμιάς, Νέας Κεσσάνης, πλήρης εγκατάλειψη και υποβάθμιση έως υπολειτουργίας. Οι διάφοροι δήμαρχοι ελάχιστο ενδιαφέρον έδειξαν κι αυτό τους χαρακτηρίζει γενικώς στην έλλειψη φαντασίας και ρεαλισμού. Οι δυνατότητες αξιοποίησης και ανάπτυξης μιας προσόδου, έμεινε και συνεχίζει να μένει αναξιοποίητη. Κι αυτό δεν τιμά κανέναν.
Γ.Δ.


Σε λήθαργο εδώ
Τομείς λοιπόν που αξιοποιούμενοι θα έφερναν ανάπτυξη βρίσκονται σε λήθαργο στην περιοχή μας. Κι όταν μιλούμε για ανάπτυξη εννοούμε τους δήμους και κυρίως τους ιδιώτες. Οφείλουν οι ξανθιώτες να επενδύσουν τα χρήματά τους και να μην περιμένουν αυτό να το κάνουν άλλοι.
Έχουν τις ευκαιρίες, ας τις αδράξουν κι ας προχωρήσουν. Θα ωφεληθούν τόσο οι ίδιοι όσο και η περιοχή με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Συμπέρασμα: Οι ευκαιρίες υπάρχουν είναι εδώ, δίπλα μας. Εκείνο που χρειάζεται είναι να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα τολμήσουν.
Γ.Δ.


Τι σημαίνει αγαπώ τον τόπο μου
Αλήθεια με το χέρι στην καρδιά, να θέσουμε στον εαυτό μας με ειλικρίνεια ένα απλό ερώτημα: Αγαπάμε τον τόπο μας; Ξέρω πως ξαφνιαστήκατε οι περισσότεροι. Άλλοι, πολλοί, θα βιαστούν να πουν αμέσως και με βεβαιότητα πως ναι, αγαπούν και πάρα πολύ τον τόπο τους μάλιστα.
Πώς όμως την εννοούν αυτή την αγάπη προς τον τόπο; Εδώ είναι το κρίσιμο ερώτημα. Διότι δεν αγαπά κανείς τον τόπο του όταν δεν φροντίζει να είναι καθαρός. Όταν δεν φροντίζει την δημοτική και δημόσια περιουσία και απεναντίας την βρωμίζει ή καταστρέφει. Δεν αγαπάς τον τόπο σου όταν νύχτα πετάς τα μπάζα σου λίγο έξω από το κέντρο. Όταν πλένεις το αυτοκίνητό σου έξω στο δρόμο, όταν συνδέεις στο δίκτυο ομβρίων τον υπόνομό σου παράνομα, όταν καταστρέφεις τις παιδικές χαρές, όταν βανδαλίζεις τα παιγνίδια και σπας τα φωτιστικά σώματα.
Όλα αυτά και άλλα πολλά, όταν συμβαίνουν (που δυστυχώς συμβαίνουν) αποδεικνύουν ότι όλοι εμείς που βιαστικά δηλώνουμε ότι αγαπούμε τον τόπο μας, τελικά δεν τον αγαπούμε όσο πρέπει.
-Για σκεφτείτε το…
Γ.Δ.


Πρώτα απογραφή
Μία ενδιαφέρουσα πρόταση για την Παιδεία, έκανε  σε συνέντευξή του ο Στέφανος Μάνος, αξιολογώντας κατ’ αρχήν θετικά το κυβερνητικό πρόγραμμα καθώς και τα πρόσωπα που καλούνται να το υλοποιήσουν. Προτείνει λοιπόν –μεταξύ άλλων- πρώτα απογραφή των μαθητών και μετά προσλήψεις εκπαιδευτικών. Να μάθουμε πρώτα τις πραγματικές ανάγκες για να μην γίνονται άκριτα και ψηφοθηρικά οι προσλήψεις…
Είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών: «Η  κ. Κεραμέως ανήγγειλε μια σειρά σωστών παρεμβάσεων. Πέραν του πολυσυζητημένου ασύλου βάζει τέλος στους “αιώνιους” φοιτητές, για τον περιορισμό της σπατάλης. Εγώ θα έλεγα κάτι παραπάνω. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, λέει το Σύνταγμα. Παραλείπει να πει το Σύνταγμα ποιοι θα πληρώνουν για τη δωρεάν παιδεία. Σε άρθρο του ο Τ. Αβραντίνης επεσήμανε ότι οι επτά στους δέκα φορολογούμενους είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρο είτε πληρώνουν λιγότερο από 100 ευρώ. Άρα για τη δωρεάν παιδεία πληρώνουν οι τρεις  στους δέκα  φορολογούμενοι. Από σεβασμό προς τους φορολογούμενους αυτούς και όχι αορίστως για τον περιορισμό της σπατάλης ορθώς, ορθότατα η κ. Κεραμέως καταργεί το δικαίωμα των φοιτητών να φοιτούν αιωνίως δωρεάν. Πρόθεση της κ. Κεραμέως, την οποία επικροτώ απολύτως, είναι ο περιορισμός της εξουσίας του κεντρικού υπουργείου και η μεταφορά εξουσίας και ευθύνης στις σχολικές μονάδες και τα πανεπιστήμια. Ελπίζω ότι με τη βοήθεια του κ. Πιερρακάκη θα απογράψει όλους τους μαθητές της Ελλάδας και στη συνέχεια με βάση τη γνώση αυτή θα κατανείμει τους δασκάλους και τους καθηγητές όπου χρειάζονται. Πεποίθηση μου είναι ότι θα διαπιστώσει ότι δεν χρειάζονται προσλήψεις…»


Στην μνήμη του Χρήστου Σφάτου
Στο συμπολίτη Χρήστο Σφάτο που έφυγε τη Δευτέρα από τη ζωή αφιερώνει η ΦΕΞ το 11ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής που διοργανώνει αυτό το διάστημα.
Στη σχετική ανακοίνωση το ΔΣ αναφέρει, «ένας εξαιρετικός φίλος της ΦΕΞ ξεκίνησε για το μακρινό ταξίδι.
Χωρίς σχόλια με ένα χαμόγελο κριτικό έδειχνε την άποψη του. Ευγενικός, ευαίσθητος, διακριτικός με γούστο και χιούμορ, στάθηκαν μαζί με την οικογένειά του υποστηρικτές του έργου της ΦΕΞ.
Κύριε Χρήστο η σεμνή σου παρουσία ήταν δύναμη,  και  θα μας λείπεις…
Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, το ΔΣ και τα μέλη της ΦΕΞ, του αφιερώνουμε το 11ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής.
Ευχόμαστε αυτές οι ευγενικές μουσικές να γαληνέψουν το πόνο…. Συλλυπητήρια από καρδιάς στην οικογένεια».


Ημέρα «αγέννητου παιδιού « καθιέρωσε η Εκκλησία της Ελλάδας
Μια ιστορική απόφαση έλαβε η Ιερά Σύνοδος γνωστοποιώντας επίσημα την θέση της κατά των εκτρώσεων.  Καθιέρωσε μέρα “αγέννητου παιδιού” την πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα.
Όπως τονίζεται στη σχετική εγκύκλιο που έχει αριθμό πρωτοκόλλου 5721/2018 η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε για την προστασία του παιδιού και για να υπάρξει λύση στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
Πρόκειται προφανώς για απόφαση που καταδεικνύει την περαιτέρω συντηριτικοποίηση της Εκκλησίας κατά τα καθολικά πρότυπα και  αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τις γυναίκες-και όχι μόνο- που υπερασπίζονται το δικαίωμα στην άμβλωση.
Μ.Ξ.


Αλλάξαν οι καιροί
Κύμα καύσωνα πλήττει την Ευρώπη. Η Γερμανία λειώνει στους 40 βαθμούς, θερμοκρασίες ασυνήθιστες για την χώρα. Το ίδιο και άλλες βόρειες χώρες. Την ίδια στιγμή σε μας ο καιρός είναι άστατος …Λες και ξαφνικά αλλάξαμε καιρό με την Γερμανία… Όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από την κλιματική αλλαγή η οποία είναι γεγονός όσο και αν κάποιες χώρες όπως οι ΗΠΑ εννοούν να την αγνοούν και αρνούνται να λάβουν μέτρα.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…