Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

0

Προσοχή στις σχάρες
Θα το έχετε παρατηρήσει αγαπητοί συμπολίτες πως αρκετά πλημμυρικά φαινόμενα στην πόλη πως οφείλονται στα διάφορα φερτά υλικά που καλύπτουν τις σχάρες του δικτύου ομβρίων.
Σκουπίδια διαφόρων ειδών, κυρίως πλαστικά, χαρτιά, φύλλα που βρίσκονται πεταμένα στους γύρω δρόμους, καταλήγουν εκεί στις σχάρες, καλύπτοντάς τες και εμποδίζοντας τη ροή του νερού προς το δίκτυο.
Άρα, το τμήμα καθαριότητας θα πρέπει να συστήνει τους υπαλλήλους να καθαρίζουν οπωσδήποτε τις επιφάνειες από τα σκουπίδια στις σχάρες. Απλό αλλά σημαντικό στην πρόληψη πλημμύρας.
Γ.Δ.


Σβήνουν τα τσιγάρα με εντολή Μητσοτάκη
Την αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου εξήγγειλε ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισημαίνοντας πως αποτελεί την πρώτη από τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο χώρο της υγείας. Να θυμίσουμε ότι η αντικαπνιστική νομοθεσία, ορίζει την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους. Έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε διακοπή του καπνίσματος στον προθάλαμο της αίθουσας του Δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης …ας πούμε που κάθε φορά που συνεδριάζει θυμίζει τεκέ!
Μάλλον κάποιοι καπνιστές θα αναζητήσουν τις ημέρες Πολάκη, όταν για παράδειγμα έδινε συνέντευξη για την υγεία με  τσιγάρο αναμμένο!
Μ.Ξ.


Κι άλλος αγωγός
Νέος αγωγός φυσικού αερίου με την ονομασία IGI Poseidon πρόκειται να κατασκευαστεί μετά την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων. Πρόκειται για ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο των εταιρειών ΔΕΠΑ και Edison και προβλέπει την κατασκευή αγωγού μήκους 780 χλμ. από τα ελληνοτουρκικά σύνορα (Κήποι) μέχρι το Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας. Το χερσαίο τμήμα του αγωγού θα διασυνδεθεί με το υποθαλάσσιο της ίδιας κοινοπραξίας και θα καταλήγει στο Οτράντο της Ιταλίας.
Ο IGI Poseidon είναι σχεδιασμένος ώστε να διασυνδεθεί με τον αγωγό East Med και τον υπό κατασκευή IGB (ελληνοβουλγαρικός). Ως προς τις πηγές προέλευσης του φυσικού αερίου, αυτές φέρεται να είναι κοιτάσματα της Κασπίας αλλά και της Ρωσίας. Και φυσικά όταν κατασκευαστεί ο East Med , θα μεταφέρει ποσότητες και από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου.
Γ.Δ.


Νέο περίπτερο
Ένα όμορφο περίπτερο άρχισε να λειτουργεί πριν λίγες ημέρες. Ένα περίπτερο που καλύπτει πλήρως τις προδιαγραφές από την άποψη της αρχιτεκτονικής μορφολογίας.
Το περίπτερο βρίσκεται στην οδό Γκίφχορν, πίσω από τη Νομαρχία και ξεκίνησε τη λειτουργία του για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Γ.Δ.


Η κανονικότητα επιστρέφει
Η χώρα έχει αρχίσει να βρίσκει την πλοήγηση για την επιστροφή της στην κανονικότητα. Αυτό φάνηκε και στη προχθεσινή ομολογιακή έκδοση. Έχει βέβαια και η προηγούμενη κυβέρνηση μερίδιο στην επιστροφή της χώρας στις αγορές με ευνοϊκούς όρους, όμως το γεγονός ότι επιτεύχθηκε το χαμηλότερο μέχρι στιγμής επιτόκιο για ελληνικούς τίτλους με εντυπωσιακή ζήτηση, οφείλεται κυρίως στις προσδοκίες των αγορών από τη νέα κυβέρνηση και στα θετικά πρώτα δείγματα γραφής.
Εκτός όμως από το ομόλογο, είχαμε ένα ακόμα δείγμα επιστροφής στην κανονικότητα. Πρόκειται για τις διευκολύνσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Εκεί όπου μέχρι τώρα απαιτούνταν έως και 20 δικαιολογητικά για την ολοκλήρωση μιας μεταβίβασης. Αφενός λοιπόν δημιουργείται ειδική επιτροπή που θα εισηγηθεί την απλοποίηση, ενώ η ΑΑΔΕ προχωρά άμεσα στην ηλεκτρονικοποίηση των μεταβιβάσεων ακινήτων.
Την ίδια μέρα ανακοινώθηκαν τα πρώτα ονόματα γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων. Η κυβερνητική ομάδα συμπληρώνεται χωρίς χάσιμο χρόνου και ταχύτερα από κάθε άλλη φορά. Με συμμετοχή αρκετών στελεχών της αγοράς, ανθρώπων με σημαντική παρουσία στον ιδιωτικό τομέα. Δεδομένου και ότι τα πρώτα νομοσχέδια είναι πλέον έτοιμα για να κατατεθούν σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, είναι σαφές ότι η… πλοήγηση προς την επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας μίας χώρας μετά από πολλά χρόνια έχει χαραχθεί με σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας. Μένει να φανεί και στα αποτελέσματα.
Δ.Π.


Φόροι απλήρωτοι και χρέη δημοσίου
Στα 3,1 δισ. ευρώ ανήλθαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιούργησαν στο πρώτο πεντάμηνο του έτους οι φορολογούμενοι εκ των οποίων τα 2,9 δις. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος (νέες και παλαιές προ του 2019 οφειλές) ανέρχονται στα 104,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα εισπράξιμα θεωρούνται τα 85,0 δισ. ευρώ. Δηλαδή, περισσότερα από 18, 5 δισ. ευρώ είναι αδύνατον να εισπραχθούν.
Χρέη στο Δημόσιο έχουν 3,8 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τους οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης να φθάνουν σε 1,82 εκ. ενώ σε 1,2 εκατ. οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα.
Βέβαια, από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα αντίστοιχα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες που φθάνουν επίσης τα 2 δισ.
Γ.Δ.


Έπρεπε να λυθεί το Κυπριακό
Δεν το υποστηρίζουμε μόνον εμείς. Ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας προς την Κύπρο θα συνεχίζονται όσο μένει άλυτο το Κυπριακό. Αυτή η άρνηση της Κυπριακής πολιτικής ηγεσίας παλιάς και νέας να λυθεί το Κυπριακό, έχει οδηγήσει πλέον την όλη κατάσταση σε αδιέξοδο και διαπραγματευτικό κενό. Ούτως εχόντων των πραγμάτων οι προκλήσεις κάθε μορφής της Τουρκίας θα συνεχιστούν. Γι’αυτό επιβάλλεται να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, αφού βέβαια πρώτα τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις.
Και κάτι επίσης σημαντικό. Η ελληνικοκυπριακή πλευρά να προσέλθει στις συζητήσεις με διάθεση επίλυσης, όχι διαιώνισης της σημερινής υφιστάμενης κατάστασης που εάν παραταθεί θα δημιουργήσει και παγιώσει ντε φάκτο καταστάσεις χωρίς επιστροφή.
Γ.Δ.


Πρόταση για λύση
Και να το κλείσουμε το θέμα που για τους περισσότερους είναι και θλιβερό διότι τα γεγονότα με την Χούντα του Ιωαννίδη εις βάρος του Μακαρίου, την εισβολή και όλα τα άλλα είναι νωπά και λόγω του Ιουλίου. Λοιπόν, η μόνη ευεργετική λύση για τις δύο κοινότητες αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, εδώ που έχει φθάσει η υπόθεση, παραμένει αυτή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Και για τη λύση αυτή υπάρχει ήδη έτοιμο το σχετικό πλαίσιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ (πλαίσιο Γκουτιέρες) που μπορούν και πρέπει να ενεργοποιήσουν οι δύο πλευρές με άμεση επανέναρξη των συνομιλιών.
Με τον τρόπο αυτόν μπορούν να λυθούν και τα προβλήματα που προκαλεί η έκνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Όσοι δε διακινούν την ιδέα των «δύο κρατών στην Ένωση» βρίσκονται εκτός πραγματικότητας.
Γ.Δ.


Ο νέος Γ.Γ. Ενημέρωσης κ. Μαστρογεωργίου
Λίγα λόγια για τον άνθρωπο που ανέλαβε το πόστο του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της νέας κυβέρνησης. Ο δικός μας άνθρωπος, των Μέσων Ενημέρωσης είναι ο Γιάννης Μαστρογεωργίου και του ευχόμαστε να σκύψει και δει τα θέματα του κλάδου με ενδιαφέρον και ανοιχτό μυαλό.
Ποιος είναι: Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας–Αρχαιολογίας) με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις, στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, από τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και την ΑΣΟΕΕ. Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί στο χώρο της διαφήμισης και της πολιτικής επικοινωνίας. Υπότροφος του προγράμματος Marshall Memorial Fellowship (MMF). Από το 2009 έως τον Μάρτιο 2012 ήταν Ειδικός Σύμβουλος της Υπουργού Παιδείας και κατόπιν Σύμβουλος στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Διετέλεσε Διευθυντής του ελληνικού think tank «ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» από το 2013 έως το 2018. Τον Ιούνιο του 2018 ανέλαβε Διευθυντής του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στο πλαίσιο της επιστημονικής του δραστηριότητας, έχει εκπονήσει μελέτες για το Προσφυγικό, το Δημογραφικό, τη δομή της ΟΝΕ, το flat tax, τις συνέπειες μίας απόφασης για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, τη silver economy. Έχει ασχοληθεί σε βάθος με την έννοια της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και είναι συγγραφέας δύο βιβλίων για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση: «Ευκαιρίες, γκρίζες ζώνες και προεκτάσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» και «Τα εργαλεία της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και πώς ανά-διαμορφώνουν τη ζωή μας».
Γ.Δ.


“Πέταξε κι εσύ ένα κουκούτσι και σώσε το κλίμα του πλανήτη”
Μια παράξενη πρόταση – προτροπή μας δίνει το ΓΕΩΤ.Ε.Ε Θράκης. Με ανακοίνωσή του μας καλεί να σκορπίσουμε τα κουκούτσια των φρούτων που καταναλώνουμε σε ακαλλιέργητες εκτάσεις. Γιατί όπως υποστηρίζει με αυτόν τον τρόπο θα συνδράμουμε στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής!  Για να εξηγήσουμε: Το κουκούτσι είναι ο σπόρος για να μεγαλώσει ένα δένδρο. Είναι γενετικό υλικό που, αν εκτεθεί στα στοιχεία της φύσης, είναι πιθανόν να φυτρώσει, να μεγαλώσει, να καρπίσει και να δώσει όλα τα οφέλη που μπορούμε να πάρουμε από την παρουσία ενός οπωροφόρου δένδρου ή θάμνου. Μπορεί με τα φρούτα του να δώσει τροφή σε ανθρώπους και άγρια ζώα. Μπορεί να δώσει περισσότερο οξυγόνο από ότι η ποώδης βλάστηση. Επίσης η παρουσία δένδρων μπορεί να αντιστρέψει την κλιματική αλλαγή που βλέπουμε να συμβαίνει γύρω μας, όπως έχει επισημανθεί από πολλούς επιστήμονες.
Κατά παράφραση του παλιού σλόγκαν: «Φύτεψε κι εσύ ένα δέντρο μπορείς» θα πούμε το νέο: «Πέταξε κι εσύ ένα κουκούτσι και σώσε το κλίμα του πλανήτη»!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …