Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

0

Εφιαλτική νύχτα
Η δύναμη της φύσης είναι κάτι μοναδικό, κάτι τρομερό. Διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά προχθές στη Χαλκιδική όπου οι κάτοικοι έζησαν μια εφιαλτική νύχτα, μια εμπειρία ασύλληπτη. Το τραγικό δε της καταιγίδας και του ανεμοστρόβιλου ήταν ότι επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους κι ένας αγνοείται, ενώ οι υλικές ζημιές είναι πολύ μεγάλες.
Επανερχόμαστε στην αρχή. Στην δύναμη της φύσης που τίποτε δεν μπορεί να την σταματήσει. Κι άλλες φορές υπήρξαν καταιγίδες, με τέτοια ένταση ποτέ.  Δυστυχώς, όλα τα φαινόμενα αυτά αποτελούν αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.
Γ.Δ.


Οι συγγενείς εκτός
Δείγμα πρώτο και σοβαρό η απόφαση του Μητσοτάκη να απαγορεύσει την πρόσληψη συγγενών στα υπουργικά και λοιπά γραφεία, ενώ υπάρχει και καθιερώνεται ασυμβίβαστο για υπουργούς και υφυπουργούς με το να ασχολούνται και με την επαγγελματική τους ιδιότητα.
Νέες αρχές εισάγει ο νέος Πρωθυπουργός γενικά στην δημόσια διοίκηση και τον ρόλο και αποστολή των υπουργών.
Το δείγμα από την αρχή είναι θετικό κι ελπίζουμε να διατηρηθεί σ’ αυτό το επίπεδο. Η ειδική μεταχείριση των συγγενών λαμβάνει τέλος.
Γ.Δ.


Μειώνονται οι γενικοί γραμματείς και οι μετακλητοί υπάλληλοι
Το νέο δείγμα γραφής της κυβέρνησης όμως φτάνει και σε μια άλλη ελληνική πρωτοτυπία που έχει εξελιχθεί σε μοναδική παθογένεια.
Πρόκειται για τους λεγόμενους μετακλητούς υπαλλήλους οι οποίοι αφού περάσουν κάποια χρόνια ζωή άνετη στα γραφεία υπουργών, βουλευτών κι αλλού, στη συνέχεια τακτοποιούνται στο δημόσιο σε θέσεις χαμηλής απόδοσης αλλά υψηλής αμοιβής.  Καιρός ήταν το παραμύθι αυτό να μειωθεί.
Ένα άλλο μέτρο που αποφασίστηκε επίσης από την κυβέρνηση είναι η σοβαρή μείωση των γενικών γραμματέων των υπουργείων.
Γ.Δ.


Ένας ξανθιώτης σκηνοθέτης
Αλλαγή θέματος, πάμε στα καλλιτεχνικά και μάλιστα στο θέατρο. Πληροφορηθήκαμε λοιπόν ότι ο Ξανθιώτης σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης έχει σκηνοθετήσει και θα παρουσιάσει το καλοκαίρι το δράμα «Προμηθέας Δεσμώτης».
Ο Τσακίρης είναι ένας αιρετικός σκηνοθέτης και το αποδεικνύει μία φορά ακόμη. Έχει επιλέξει στο ρόλο του « Προμηθέα»  την ηθοποιό Kathlyn Hunter.
Θυμίζουμε ότι ο Σταύρος Τσακίρης τα πρώτα του θεατρικά βήματα έκανε στο Θεατρικό Εργαστήρι της ΦΕΞ.
Γ.Δ.


Αλαζονεία και σεμνότητα δεν πάνε μαζί
Είναι δεδομένο:  Ή είσαι σεμνός και μετρημένος ή είσαι αλαζονικός και επηρμένος. Αλαζονεία και σεμνότητα δεν πάνε μαζί. Κι ούτε ένας αλαζών μπορεί εύκολα να αλλάξει.
Εκείνο δε που δημιουργεί σε μεγάλο βαθμό την αλαζονεία είναι η κατοχή της εξουσίας. Το ζήσαμε με τους Συριζαίους. Που από «παιδιά του λαού» μεταβλήθηκαν σε ψηλομύτηδες, που αφ’ υψηλού έβλεπαν και αντιμετώπιζαν τους άλλους που τους θεωρούσαν κατώτερους.
Πίστευαν δε οι αφελείς ότι αυτό θα διαρκέσει για πάντα. Απατήθηκαν όμως. Η απόφαση του λαού στις πρόσφατες εκλογές τους προσγείωσε ανώμαλα. Και τώρα ψάχνονται να καταλάβουν τι έγινε, τι τους βρήκε.
Σύντροφοι, αυτοκριτική και σκληρή μάλιστα. Αποδοχή των λαθών για να γίνουν μάθημα και κυρίως προσγείωση στην πραγματικότητα κι αποβολή της κακίας και του μίσους προς τους επιτυχημένους.
Γ.Δ.


Μηνύματα μεν, αληθινά δε
«Περισπούδαστη»  ανάλυση πραγματοποίησε ανώνυμος αλλά εμφανώς γνωστός σχολιαστής σε εβδομαδιαίο έντυπο της πόλης. Και ισχυρίζεται ότι η πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ πως είναι ηχηρό γεγονός και προέρχεται από την κυριαρχία του και στο χριστιανικό στοιχείο και μάλιστα στο δήμο Ξάνθης. Λοιπόν, προς διευκόλυνση της ανάλυσης δυο τρεις παρατηρήσεις που «διέφυγαν» του αναλυτή.
Α) Πανελλαδικά αλλά και στην Ξάνθη ειδικά, οι γνωστοί ψηφοφόροι Ρομά ψήφισαν σε ποσοστό από 64 έως 76% τον ΣΥΡΙΖΑ. Για απόδειξη τα τμήματα στα Κιμμέρια 116-123, για το ποιος υποψήφιος προτιμήθηκε.
Β) Η μειονότητα, μειωμένα μεν αλλά συνεχίζει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζοντας Ζεϊμπέκ.
Γ) Ως προς το μέλλον, μάλλον βιαστικές εκτιμήσεις κάνει για «τον νεαρό πρώην υφυπουργό». Κι αυτό, διότι τα δεδομένα είναι ήδη άλλα. Ούτε υπουργείο υπάρχει, ούτε χρηματοδότηση, ούτε άλλες δυνατότητες. Εξάλλου στο κοντινό μέλλον τα πολιτικά πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ίδια. Ίσως να μην λέγεται και ΣΥΡΙΖΑ…
Γ.Δ.


Το σύστημα 112
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνος Συνολάκης, ειδικός σε θέματα διαχείρισης φυσικών καταστροφών, με αφορμή την καταστροφή στη Χαλκιδική και το θάνατο των 7 τουριστών, επισήμανε το απαράδεκτο γεγονός να μην έχει προχωρήσει η λειτουργία του συστήματος 112, ένα χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι.
Ο κύριος Συνολάκης είχε τονίσει τότε ότι οι 102 νεκροί θα είχαν γλιτώσει αν λειτουργούσε το σύστημα ενημέρωσης μέσω sms προς όλα τα κινητά νούμερα που βρίσκονται στην περιοχή (σύστημα 112). Οι άνθρωποι θα είχαν ειδοποιηθεί και θα είχαν απομακρυνθεί έγκαιρα από τη φλεγόμενη περιοχή.  Η αντίδραση της τότε κυβέρνησης μέσω του κ.Πολάκη, ήταν να επιτεθεί με χυδαιότητα στον καθηγητή, δημοσιοποιώντας τη διεύθυνση του σπιτιού του, απειλώντας τον έτσι να μη συνεχίσει να επισημαίνει τα λάθη.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, κι ενώ το σύστημα είναι έτοιμο, παραμένει ανενεργό. Προφανώς η απελθούσα κυβέρνηση δεν θεώρησε αρκετούς τους 102 νεκρούς ώστε να κινητοποιθεί και ότι τα προβλήματα λύνονται στοχοποιώντας όσους δεν είναι βολική η άποψή τους.
Για το φαινόμενο στη Χαλκιδική ο καθηγητής είπε ότι ήταν δύο μετεωρολογικά μέτωπα τα οποία συγκρούστηκαν στο σημείο με εντυπωσιακή σφοδρότητα ενώ παρατήρησε ότι στην Ελλάδα έχουμε καλό αντισεισμικό σχεδιασμό, ωστόσο τα διάφορα παραθαλάσσια παραπήγματα και οι παράγκες είναι αυτά που δημιουργούν τους μεγαλύτερους κινδύνους.


Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ
Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την Χαλκιδική στοίχισε 7 ανθρώπινες ζωές και πολλές υλικές καταστροφές. Την ίδια στιγμή έχουμε ανάλογα φαινόμενα στην Ιταλία με τραυματισμούς πολιτών από την χαλαζόπτωση που είχε μέγεθος πορτοκαλιού! Ανάλογες καταστροφές στην Ισπανία ενώ την ίδια ώρα στην Αλάσκα η θερμοκρασία έφτασε του 32 βαθμούς Κελσίου. Όλα αυτά μοιάζουν ασύνδετα μεταξύ τους αλλά δεν είναι. Γιατί όλα αυτά  μας δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή που τόσο φοβούνται οι επιστήμονες ότι είναι εδώ και επηρεάζει τη ζωή μας σ’ όλο τον πλανήτη. Πολλά τα αίτια που την προκάλεσαν και φυσικά το κύριο μερίδιο ευθύνης το έχει η ανθρώπινη παρέμβαση. Κάθε τόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν αλλά μάλλον δεν ιδρώνει το αυτί των ισχυρών. Είναι γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν δέχεται να πάρει μέτρα.
Ως εκ τούτου έρχονται χρόνια δύσκολα…
Μ.Ξ.


Σοκ κα δέος
Η τραγωδία στην Χαλκιδική έχει σοκάρει το πανελλήνιο. Μέσα σε λίγα λεπτά χάθηκαν τόσες ζωές και με τόσο ειδεχθή τρόπο. Η μανία της φύσης ήταν αμείλικτη και ο άνθρωπος τόσο αδύναμος να αντιδράσει σε κάθε περίπτωση που είναι αντιμέτωπος με φυσικά φαινόμενα. Ευτυχώς ο κρατικός μηχανισμός επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και βέβαια σ’ αυτό που μπορεί να συνεισφέρει. Να συμβάλλει στην επούλωση των πληγών αλλά και στην αναζήτηση ευθυνών αν υπάρχουν. Ίσως θα πρέπει να γίνουν αυστηρότεροι κάποιοι κανόνες ιδιαίτερα όταν αφορούν σημεία συνάθροισης κοινού.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…