Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

0

Η φράση Ρουπακιά για την δολοφονία Φύσσα αποκαλύπτει το ναζιστικό πρόσωπο της «Χρυσής Αυγής»
«Μια απλή ανθρωποκτονία ήτανε, που την κάνανε ολόκληρη ιστορία», Γ. Ρουπακιάς, 18/7/2019. Η φράση κατά την απολογία του αμετανόητου δολοφόνου του Παύλου Φύσσα αποτελεί μια κυνική ομολογία των ναζιστικών ιδεωδών της Χρυσής Αυγής. Μια οργάνωση που δεν σέβεται την ανθρώπινη ζωή και έδειξε το εγκληματικό της πρόσωπο όχι μόνο με την δολοφονία του Π. Φύσσα αλλά και με επιθέσεις σε μετανάστες.
Ένα μόρφωμα που γιγαντώθηκε στα χρόνια της κρίσης και ευτυχώς για την δημοκρατία μας δεν βρίσκεται πλέον στα έδρανα αυτής της Βουλής.
Μ.Ξ.


Αλήθεια γιατί;
Η αλήθεια είναι ότι ξάφνιασε η εικόνα των πάνοπλων αστυνομικών της ΕΛΑΣ να περιπολούν σε τουριστικούς χώρους τα πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας. Μια εικόνα συνηθισμένη μεν στις  ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και σε χώρες όπως η Τουρκία εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν δεχτεί.
Η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει προβλήματα διεθνούς τρομοκρατίας. Συνεπώς γιατί να δίνουμε τέτοια εικόνα αστυνομοκρατούμενης χώρας  στους τουρίστες μας χωρίς να υπάρχει λόγος.  Έχουμε βέβαια προβλήματα εγκληματικότητας, κλοπών-ληστειών σε κάποια συγκεκριμένα σημεία. Εκεί ναι είναι αναγκαία η παρουσία της αστυνομίας για να τονωθεί το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών  αλλά και για να κατασταλούν άμεσα  περιστατικά.
Μ.Ξ.


Ένας από τους στόχους στο δήμο
Μαθαίνουμε ότι τόσο ο ίδιος ο Μανώλης Τσέπελης όσο και το επιτελείο του πως αξιοποιούν κατάλληλα τον χρόνο που μένει μέχρι την ανάληψη την 1η Σεπτεμβρίου των καθηκόντων τους. Φυσικά και σωστά πράττουν. Η προετοιμασία αυτή μόνον θετικά στοιχεία έχει και καταγράφεται στα υπέρ του Τσέπελη.
Έτσι, πληροφορίες από την παράταξη αναφέρουν πως ένας από τους στόχους, από τους σημαντικούς μάλιστα, είναι ο προγραμματισμός μικρών και μεγάλων έργων. Διότι τα έργα και οι παρεμβάσεις στο δήμο θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή και θα δείξουν τη νέα αντίληψη που θα ξεκινά από την λειτουργία των υπηρεσιών συνολικά και την ανάδειξη του Πολιτιστικού προσώπου του δήμου προς νέες κατευθύνσεις.
Γ.Δ.


Όχι άγχος
Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης (βλέπε Χατζηθεοδώρου) θυμήθηκε ότι υπάρχει και κυκλοφορεί στο νομό η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ.
Το συμπέρασμα αυτό το βγάζουμε από την αποστολή Δελτίου Τύπου που λάβαμε βέβαια από την Κουμουνδούρου προς προώθηση. Όπερ και εγένετο. Ο σύντροφος γραμματέας ξεκουράζεται μετά τους προεκλογικούς αγώνες και προτίμησε το «κόπυ πάστε».
Έχουμε όμως μια απορία. Στην «Τόλμη» το έστειλε το Δελτίο; Διότι όπως λέει ο λαός μας «ο φίλος στα δύσκολα φαίνεται». Τώρα που σταμάτησαν οι ολοσέλιδες έγχρωμες καταχωρίσεις που εξασφάλιζε πρώην βουλευτής….
-Σύντροφοι, όχι άγχος από την αρχή. Εκείνο που χρειάζεστε είναι να βγάλετε τα σωστά συμπεράσματα…
Γ.Δ.


Γιατί ψήφισα Ν.Δ.
«Είμαι αισιόδοξος» μου έλεγε αγαπητός φίλος και ικανός επιχειρηματίας, «ότι η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως θα προσπαθήσει αρκετά στο να επαναφέρει, διορθώσει και στήσει μια νέα κατάσταση. Βέβαια, δεν έχω ψευδαισθήσεις. Δεν πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιτελέσει θαύματα, θα λύσει όλα τα προβλήματα της χώρας. Είναι μια εν πολλαίς αμαρτίαις γηράσασα παράταξη που σέρνει μαζί της πολλά βαρίδια. Και έχει σοβαρές ευθύνες και για τη δημιουργία της κρίσης και την αρχική αντιμετώπισή της. Ποιος δεν θυμάται τα «Ζάππεια» του Σαμαρά και τον «Αντιμνημονιακό Αγώνα»;
Πιστεύω όμως ότι έμαθε πολλά. Ότι η νέα της ηγεσία έχει διδαχθεί από τα σφάλματα των παλαιότερων. Και ό,τι βρε αδελφέ, είναι μια παράταξη αξιοπρεπής, σοβαρή, αστική και όχι «ελίτ»!  Για όλα αυτά και άλλα που έχουν να κάνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισα Ν.Δ. και περισσότερο,  Μητσοτάκη!»
-Σεβαστά κι αληθινά.
Γ.Δ.


Το έμψυχο δυναμικό
Δεν υπάρχει περίπτωση, στοιχηματίζω μάλιστα, να μιλήσεις με διευθυντή, προϊστάμενο ή υπουργό ακόμη που να μη σου πει το γνωστό και πολυφορεμένο «Μας λείπει έμψυχο δυναμικό», δηλαδή, λείπει προσωπικό, άρα να γίνουν προσλήψεις. Παντού στην Ελλάδα, διαχρονικά, ακούμε αυτή τη δικαιολογία για την ανεπάρκεια, τη χαμηλή απόδοση, την γραφειοκρατική αντίληψη. Το μάθαν το ποίημα όλοι, πιπιλίζουν την ίδια καραμέλα, δεκάδες χρόνια τώρα.
Το ότι η Ελλάδα έχει διπλάσιο έως τριπλάσιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, ΔΕΚΟ κλπ άλλων κρατικοδίαιτων οργανισμών από Σουηδία, Ολλανδία, Δανία, αυτό δεν τους νοιάζει. Ότι το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης της Σουηδίας στο σύνολο στεγάζεται σ’ένα κτίριο και έχει 600 υπαλλήλους μόνο, έναντι των χιλιάδων εδώ σε μας, αυτό το ξεχνούν όλοι.
Εδώ μικροί-μεγάλοι, ΟΛΟΙ ζητούν προσλήψεις. Για σωστή ανακατανομή του δυναμικού, κουβέντα. Για εργαζόμενους που δεν εμφανίζονται στη δουλειά τους, μιλιά. Για κοπάνα από το γραφείο, τσιμουδιά, για προνόμια απίθανα και μοναδικής ελληνικής πατέντας, μούγκα.
Είμαστε στην 3η βιομηχανική επανάσταση, στην κορύφωση της ηλεκτρονικής λειτουργίας κι ακόμη υπάρχουν ουρές στα ΚΕΠ και αλλού, άνθρωποι με δεκάδες χαρτιά στα χέρια.
Όταν το ΙΚΑ διαθέτει ατελή μηχανοργάνωση, όπως και τα Δικαστήρια, όταν οι νέες ταυτότητες όλο αργούν να βγουν. Εδώ δεν λείπει έμψυχο δυναμικό, αλλά το κοινό μυαλό των υπευθύνων.
Γ.Δ.


Αρωματικά φυτά
Ο νομός μας είναι κατάλληλος, διαθέτει εργατικούς ανθρώπους, έχει καλό κλίμα, άρα μπορεί με σωστή καθοδήγηση να εφαρμόσει νέες καλλιέργειες. Μία από αυτές, είναι τα αρωματικά φυτά. Τα οποία μπορούν να καλλιεργήσουν οι άνθρωποι που ζουν στον γιακά, τις ημιορεινές περιοχές. Εδώ όμως υπεισέρχεται ο ρόλος, η αποστολή και οι ευθύνες του βουλευτή. Ο ρόλος δεν είναι μόνο νομοθετικός. Είναι και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να δίνει ιδέες, να βοηθά στην υλοποίηση των ιδεών, να συμπαρίσταται στις προσπάθειες ή να γίνεται αυτός οδηγητής ανοίγοντας δρόμους.
Έτσι λοιπόν, οι βουλευτές έχουν την πρόκληση μπροστά τους, ιδίως οι δύο της μειονότητας. Να μελετήσουν με την ομάδα τους, να ψάξουν, βρουν, αξιολογήσουν και καταλήξουν. Οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής θα πρέπει να βρουν διεξόδους και λύσεις. Αυτό όμως θα γίνει και με τη βοήθεια των βουλευτών.
Ιδού λοιπόν η πρόκληση. Ιδού η ευκαιρία κύριοι βουλευτές. Ψάξτε, μελετήστε, βρείτε νέες ιδέες. Επιτέλους κάντε κάτι. Όχι μόνον ενδιαφέρον για τους Μουφτήδες, αλλά και για τους απλούς φτωχούς κατοίκους.
Αυτά θέλουν κι αυτά πρέπει ν’απασχολούν τους βουλευτές. Όλους.
Γ.Δ.


Μείωση των εισφορών
Σε ισόποση σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους και εργοδότες κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες συνολικά τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας με στόχο οι εισφορές για την κύρια ασφάλιση από 20% που είναι σήμερα να φτάσουν το 15% το 2023. Με το μέτρο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει ανάσα σε επιχειρήσεις, μισθωτούς και επαγγελματίες και μαζί με τη μείωση των φόρων να επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.
Επισημαίνεται ότι οι εισφορές μαζί με τους φόρους «ροκανίζουν» το εργατικό εισόδημα. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ από τα 100 ευρώ συνολικών μεικτών αποδοχών του μισθωτού στην Ελλάδα, το Δημόσιο παρακρατεί μέσω φόρων και εισφορών τα 40,9 ευρώ και απομένουν καθαρά στον μισθωτό 60,1 ευρώ. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η υψηλότερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ όπου ο μέσος όρος εισφορών και φόρων ανέρχεται σε 36,1%.
Το 40,9% της Ελλάδας επιμερίζεται σε 8,1% φορολογία εισοδήματος, 12,8% εισφορές εργαζομένου και 20% εισφορές εργοδότη. Σε ό,τι αφορά τη φορολογία οικογενειών μισθωτών, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, με το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα να κρατά το 37,9% του εισοδήματος τους και τον μέσο όρο στον ΟΟΣΑ να είναι 26,6%.
Η.Γ.


Μαδούρο τέλος για την Ελλάδα
Σε μια απόφαση υψηλού συμβολισμού όσον αφορά την τοποθέτηση της νέας κυβέρνησης στις διπλωματικές εξελίξεις προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Νικο Δένδια, ανακοινώνοντας την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊντό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας και λαμβάνοντας σαφή θέση απέναντι στο ζήτημα επιλέγοντας διαφορετικό δρόμο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Αυτή η κίνηση Δένδια αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δίνει ξεκάθαρο στίγμα της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, σαφώς πιο φιλοδυτικής και πιο ευθυγραμμισμένης με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Σημειώνεται ότι η εν λόγω απόφαση αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία και υλοποιήθηκε άμεσα.
Γ.Δ.


«Αντίδοτο» στην απλή αναλογική
Το θέμα είναι γνωστό. Όλοι οι αυτοδιοικητικοί, περιμένουν τις ρυθμίσεις που υποσχέθηκε η νέα κυβέρνηση για δήμους-Περιφέρειες. Και αυτό, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι φορείς αυτοί χωρίς προβλήματα ως «αντίδοτο» στον Κλεισθένη.
Έως το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμη η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της ακυβερνησίας σε δήμους και περιφέρειες που έχει φέρει ο Κλεισθένης. Στην τρίωρη σύσκεψη που είχε ο Τάκης Θεοδωρικάκος με την πλειονότητα των εκλεγμένων περιφερειαρχών, παρουσία και του υφυπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, έπεσαν στο τραπέζι προτάσεις, προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο από 1ης Σεπτεμβρίου, οπότε και αναλαμβάνουν οι νέες διοικήσεις. Στελέχη του υπουργείου αλλά και περιφερειάρχες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η εφαρμογή της απλής αναλογικής δημιουργεί χάος στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, με το ζήτημα να χρήζει άμεσης επίλυσης.
Η ενίσχυση οργάνων διοίκησης, στα οποία θα έχουν πλειοψηφία οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, είναι το ζητούμενο και, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη χορήγηση αυξημένων αρμοδιοτήτων σε όργανο – πλην του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου – προκειμένου να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τους ΟΤΑ.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …