Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Προσοχή – Κίνδυνος» τα ετοιμόρροπα κτήρια στην πόλη

«Προσοχή – Κίνδυνος» τα ετοιμόρροπα κτήρια στην πόλη

0

Οξύ το πρόβλημα – Μερικά απ’ αυτά κατέγραψε ο φακός του «Ε»

 

Τι διαδικασία ακολουθείται – Πρόβλημα με τα κτήρια με πολλούς κληρονόμους που ρημάζουν

 

Επικίνδυνες παγίδες κρύβουν τα ετοιμόρροπα παλαιά κτήρια που υπάρχουν διάσπαρτα στην πόλη μας. Τα περισσότερα απ’ αυτά ανήκουν σε ιδιώτες που τα έχουν εγκαταλείψει είτε γιατί δεν μπορούν να τα αναπαλαιώσουν λόγω υψηλού κόστους – καθότι τα περισσότερα έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα – είτε γιατί είναι πολλοί κληρονόμοι και δεν μπορούν να τα ξεκαθαρίσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Έτσι παραμένουν ακατοίκητα στο έλεος της φθοράς του χρόνου αλλά και των καιρικών συνθηκών καθώς ιδιαίτερα οι πολλές βροχοπτώσεις τα έχουν καταστήσει «βραδυφλεγείς βόμβες» που μπορεί οποτεδήποτε να «σκάσουν» προκαλώντας ατυχήματα σε …άτυχους περαστικούς που για κακή τους τύχη θα βρεθούν στο «πεδίο βολής» τους!

Κτήριο στην οδό Σταθμού

Οξύ το πρόβλημα με τα ετοιμόρροπα κτήρια και καπναποθήκες  στην πόλη

Το πρόβλημα με τα παλαιά ακατοίκητα και ετοιμόρροπα σπίτια είναι οξύ στην πόλη μας. Είναι γεγονός και είναι σε γνώση των αρμοδίων υπηρεσιών ότι υπάρχουν πολλά ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα κτήρια στην Ξάνθη. Παλαιότερα μάλιστα ο δήμος Ξάνθης είχε υλοποιήσει πρόγραμμα κατεδαφίσεων εγκαταλελειμμένων και μισογκρεμισμένων κτηρίων προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες από τυχόν ατυχήματα λόγω κατάρρευσης. Να σημειώσουμε ότι οι κατεδαφίσεις δεν επιβαρύνουν το ταμείο του δήμου, καθότι το έργο ανατίθεται σε ιδιώτες αλλά και χρεώνονται οι  ιδιοκτήτες!

 Τι διαδικασία ακολουθείται – Πρόβλημα με τα κτήρια  με πολλούς κληρονόμους που ρημάζουν

Κτήριο στην συμβολή των οδών Κουγιουμτζόγλου – Σταθμού

Όπως μας πληροφόρησαν αρμοδίως από το Τμήμα Συντηρήσεων της Τεχνικής Υπηρεσίας ο δήμος παρεμβαίνει μόνο κατόπιν καταγγελίας πολιτών. Ακολουθεί η διαδικασία αυτεπιστασίας και αξιολόγησης από την ειδική επιτροπή της Διεύθυνσης Δόμησης που εξετάζει την επικινδυνότητα του οικήματος. Άμεσα η εισήγηση της Επιτροπής κοινοποιείται στον ή στους ιδιοκτήτες με την επισήμανση ότι πρέπει να γίνει η αποκατάσταση που απαιτείται. Το ίδιο και αν κριθεί κατεδαφιστέο. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν δεν είναι ένας ο ιδιοκτήτης. Συνήθως σ’ αυτά τα κτήρια υπάρχουν πολλοί κληρονόμοι που δεν συμφωνούν στην πώληση και τα εγκαταλείπουν αφήνοντάς τα να ρημάξουν.  Τότε αρχίζει η διαδικασία εξεύρεσης του ιδιοκτήτη. Μια διαδικασία διόλου εύκολη μερικές φορές. Στην περίπτωση που δεν βρεθούν οι ιδιοκτήτες ο δήμος παίρνει μέτρα ασφαλείας. Όμως αμέσως μόλις βεβαιωθεί η επικινδυνότητα του οικήματος τοποθετούνται προστατευτικά πλαίσια για την προστασία των περαστικών.

Πλαϊνή πλευρά του γνωστού οικοδομικού συγκροτήματος «Π» ιδιοκτησίας Δήμου Ξάνθης

Να σημειώσουμε ότι σε μερικά ετοιμόρροπα εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες όπως η Νεωτέρων Μνημείων αν χαρακτηριστούν διατηρητέα. Αυτή τη στιγμή στην πόλη μας υπάρχουν αρκετά οικήματα με την ειδική σήμανση όπως και άλλα που είναι ετοιμόρροπα και δεν έχουν προστατευτικά πλαίσια τα οποία και τα κατέγραψε ο φακός του «Ε».

Η Νεωτέρων Μνημείων αδιαφορεί

Στη διπλανή φωτογραφία εικονίζεται ένα μέρος τοίχου έναντι του ξενοδοχείου «Ξανθίππειον». Στο σημείο υπάρχει οθωμανική επιγραφή πιθανόν και άλλα στοιχεία της περιόδου εκείνης. Η εφημερίδα ενημέρωσε προσωπικά τη Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων πριν μήνες. Όμως εισέπραξε αδιαφορία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…