Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ποιος θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών της 7ης Ιουλίου;

Ποιος θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών της 7ης Ιουλίου;

0

Τι θα συμβεί αν δεν παρουσιαστείτε ως μέλος της εφορευτικής επιτροπής εφόσον κληθείτε. Ποια «δικαιολογητικά» σας απαλλάσσουν

 Παρά τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί συνεχίζει να ισχύει το ίδιο καθεστώς για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών που στην πλειονότητα επιδιώκουν να αποφύγουν την ταλαιπωρία…

«Φούρια» επικρατεί λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές σε κομματικά επιτελεία και εκλογικές επιτροπές, ώστε όλα να είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή των εκλογών την Κυριακή 7 Ιουλίου.

Αυτή τη φορά οι απαιτήσεις είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις τετραπλές εκλογές του Μαΐου με λιγότερα εκλογικά τμήματα και κάλπες, ωστόσο απαιτείται συντονισμός και προετοιμασία, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι για ακόμη μία φορά αναμένεται να υπάρχουν οι γνωστές απουσίες στις εφορευτικές επιτροπές, αφού παρά τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Βερβεσό, δεν έχει αλλάξει η διαδικασία, ώστε είτε να πληρώνονται τα μέλη των εφορευτικών, είτε να καθορίζεται με άλλο τρόπο ο ορισμός τους. Πάντως, όπως αποδείχθηκε και στο πρόσφατο παρελθόν, χρήσιμοι αποδεικνύονται οι εκλογικοί αντιπρόσωποι, που ορίζονται από τα κόμματα, οι οποίοι συχνά αναλαμβάνουν μεγάλο μέρος της διαδικασίας ψηφοφορίας και καταμέτρησης ελλείψει ατόμων από τις εφορευτικές επιτροπές.

Ωστόσο, όσοι κληθούν να είναι μέλη των εφορευτικών επιτροπών οφείλουν να γνωρίζουν ότι η παρουσία τους είναι υποχρεωτική και ότι προβλέπονται κυρώσεις.

Τα «δικαιολογητικά» για να αποφύγετε τις κυρώσεις του νόμου

Το Π.Δ. 96/2007 (ΦΕΚ 116/Α’/5.6.2007), εάν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν προσέλθουν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους γιατί απουσιάζουν ή κωλύονται ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, αναπληρώνονται από τα αναπληρωματικά μέλη. Εάν η αναπλήρωση είναι αδύνατη η εκλογή διεξάγεται από τα παρόντα μέλη ή ακόμη και μόνο από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής, αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής.

Ωστόσο προκειμένου κάποιος να μην αντιμετωπίσει τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος σε περίπτωση μη παρουσίας θα πρέπει να προσκομίσει:

– Χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο, σε περίπτωση ασθένειας

– Βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα των εκλογών.

– Έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το λόγο του κωλύματος του να παρουσιαστεί.

Όσα μέλη εφορευτικών επιτροπών δεν εμφανιστούν σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.3 του άρθρου 118 του Προεδρικού Διατάγματος 96/2007 (πλέον ισχύει το αντίστοιχο ΠΔ 26/2012), με τίτλο «Ειδικά Εκλογικά αδικήματα δημοσίων οργάνων», ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι:

«…μέλη εφορευτικών επιτροπών που αμελούν ή δείχνουν απείθεια στην έγκαιρη εκπλήρωση των καθηκόντων που τους επιβάλλονται από τις διατάξεις του παρόντος… τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών μέχρι δύο χρόνια και με στέρηση των αξιωμάτων και θέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια».

Στις περιπτώσεις που οι ψηφοφόροι έχουν μεν οριστεί μέλη εφορευτικών επιτροπών αλλά δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως με αποτέλεσμα να το μαθαίνουν την ώρα που πάνε να ψηφίσουν, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι αν έχουν σημειώσει τα ονόματα τους στους εκλογικούς καταλόγους πρέπει να τους ζητήσουν να παραμείνουν ως την ολοκλήρωση της διαδικασίας και αν αρνηθούν καλείται η αστυνομία.

Ποιοι απαρτίζουν τις εφορευτικές επιτροπές

Το Π.Δ. 96/2007 (ΦΕΚ 116/Α’/5.6.2007) ορίζει ότι, σε κάθε εκλογικό τμήμα ορίζεται εφορευτική επιτροπή που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ως πρόεδρο και τέσσερα μέλη που αναπληρώνονται από ισάριθμα αναπληρωματικά.

Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και οι αναπληρωτές τους κληρώνονται, μέσα σε 15 ημέρες από την κατά το Άρθρο 31 παράγραφος 3 έναρξη της προεκλογικής περιόδου, από το οικείο Πρωτοδικείο. Στην κλήρωση, κατά την οποία μπορούν να παρίστανται οι υποψήφιοι, οι αντιπρόσωποι και πληρεξούσιοι των κομμάτων περιλαμβάνονται οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του οικείου εκλογικού διαμερίσματος που φέρονται στους καταλόγους αυτούς ως κάτοικοι της περιοχής.

Οι οριζόμενοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου και να μην έχουν υπερβεί το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους.

Όσοι σύμφωνα με τα παραπάνω ορίστηκαν μέλη των εφορευτικών επιτροπών, ειδοποιούνται με απόδειξη για το διορισμό τους πέντε 5 τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία με φροντίδα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, στον οποίο διαβιβάζεται από τον Πρόεδρο Πρωτοδικών αντίγραφο της πράξης του πρωτοδικείου για το διορισμό τους.

Ποιοι εξαιρούνται

Δημόσιοι και δημοτικοί ή κοινοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών ή κοινοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων και όσοι μ’ αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής, δεν μπορούν να κληρωθούν ή διοριστούν μέλη εφορευτικών επιτροπών και αν τυχόν κληρωθούν ή διοριστούν δεν μπορούν να λάβουν μέρος στη συγκρότηση των επιτροπών.

Το κώλυμα ισχύει και για τους αποστρατευθέντες αξιωματικούς, τα όργανα των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και γι’ αυτούς που διετέλεσαν δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων κατά την τελευταία τριετία.

Η επιτροπή που καταρτίστηκε σύμφωνα με τις πιο πάνω διατάξεις διευθύνει την εκλογή και τηρεί τα εξής βιβλία: Βιβλίο πρακτικών, πρωτόκολλο ψηφοφορίας και βιβλίο διαλογής ψήφων. Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης είναι δυνατή η απλούστευση, ενοποίηση ή η κατάργηση ορισμένων βιβλίων ή στοιχείων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…