Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ούτε ένα δίπλωμα οδήγησης εδώ και 9 μήνες στην Ξάνθη!

Ούτε ένα δίπλωμα οδήγησης εδώ και 9 μήνες στην Ξάνθη!

0

Μπλοκάρουν την διαδικασία των εξετάσεων οι εκπαιδευτές για να …προστατεύσουν τους υποψήφιους να μην επιβαρυνθούν το επασφάλιστρο

 

Πάνω από 2.500 οι υποψήφιοι οδηγοί που περιμένουν να εξεταστούν ! Σ’ άλλους νομούς γίνονται εξετάσεις

Οι εκπαιδευτές περιμένουν την κατάργηση του νόμου – Έχουν την διαβεβαίωση του νέου υπουργού

 

 

Έχει ξεπεράσει τα όρια της …ιλαροτραγωδίας η υπόθεση με τα διπλώματα οδήγησης! Από τον Οκτώβριο του 2018 έως τώρα δεν έχει δοθεί κανένα δίπλωμα οδήγησης στην Ξάνθη παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιοι οδηγοί που περιμένουν να εξεταστούν έχουν ξεπεράσει τους 2.500! Το φαινόμενο αυτό δεν είναι γενικευμένο και δεν συμβαίνει σ’ όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες σ’ άλλες γίνονται εξετάσεις και χορηγούνται διπλώματα στους επιτυχόντες σύμφωνα με το νέο σύστημα.

Μπλοκάρουν την διαδικασία οι εκπαιδευτές για να …προστατεύσουν τους υποψήφιους

Η Ξάνθη όμως κρατά τα σκήπτρα της αντίδρασης για τον νέο νόμο που αλλάζει τον τρόπο εξέτασης. Να υπενθυμίσουμε ότι εξ’ αρχής η αντίδραση εκφράστηκε τον Οκτώβριο του 2018  με αποχή των εξεταστών η οποία και έληξε με απόφαση της Ομοσπονδία τους τον Μάρτιο του 2019. Κι ενώ θα περίμενε κανείς πως θα ξεκινούσε ομαλά η διαδικασία μπήκαν στον χορό των κινητοποιήσεων οι εκπαιδευτές και την μπλόκαραν με το να αρνούνται να ετοιμάζουν τους φακέλους των υποψηφίων που εκπαιδεύουν στη Διεύθυνση συγκοινωνιών της Π.Ε. Ξάνθης. Το σκεπτικό τους είναι ότι θέλουν να …προστατεύσουν τους υποψήφιους και να μην τους εξαναγκάσουν  να πληρώσουν το επασφάλιστρο που προβλέπεται για τις ειδικές διαδικασίες εξέτασης το οποίο όταν είναι ατομικό ανέρχεται σε 100 – 120 ευρώ και αν είναι μικτό σε 30 ευρώ.

Και το οξύμωρον του πράγματος….

Και το οξύμωρο είναι ότι οι εκπαιδευτές  …προφυλάσσουν τους υποψήφιους από το επασφάλιστρο ενώ την ίδια στιγμή τους καθυστερούν από το δικαίωμα να πάρουν δίπλωμα που χρειάζονται για την δουλειά τους ή και σε κάποιες περιπτώσεις τους εξωθούν στην παρανομία θέτοντας σε κίνδυνο ζωές.

Οι εκπαιδευτές περιμένουν την κατάργηση του νόμου – Έχουν την διαβεβαίωση του νέου υπουργού

Και το ερώτημα είναι ως πότε θα τραβήξει αυτό; «Ελπίζω την επόμενη εβδομάδα να έχουμε καλά νέα από τον νέο υπουργό Μεταφορών. Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι θα αναστείλει το επίμαχο άρθρο 10 που δημιουργεί το όλο πρόβλημα απαγορεύοντας τον εκπαιδευτή να είναι παρών στην διαδικασία της εξέτασης και επιβαρύνοντας τον υποψήφιο με την ασφάλεια», σημειώνει ο  κ. Πέτρος Ραφτόπουλος μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδηγών. Να σημειώσουμε ότι με τον προηγούμενο νόμο στις εξετάσεις ήταν  παρών ο εκπαιδευτής και την ασφαλιστική κάλυψη του οχήματος την πλήρωνε αυτός. Τώρα που δεν είναι παρών κατά τις εξετάσεις καλείται να την πληρώσει με ατομικό ασφαλιστήριο ο εξεταζόμενος υποψήφιος.

 

Γίνονται κανονικά οι εξετάσεις για τους 74ρηδες

Στο ερώτημα όμως τι μέλλει γενέσθαι αν δεν καταργηθεί το άρθρο και ως πότε έχουν σκοπό να το τραβήξουν οι εκπαιδευτές, ο κ. Ραφτόπουλος απαντά πως στην περίπτωση αυτή θα υποχωρήσουν και θα αφήσουν τους υποψήφιους να επιβαρύνουν το επασφάλιστρο. Πρόσθεσε δε ότι σε νομούς που γίνονται οι εξετάσεις έχουν προκληθεί και ατυχήματα καθώς ο υποψήφιος παρότι έχει εκπαιδευτεί έχει ν’ αντιμετωπίσει το άγχος της εξέτασης χωρίς να έχει δίπλα τον εκπαιδευτή: «Όλο αυτό δημιουργήθηκε για να διασφαλιστεί δήθεν η διαφάνεια στο σύστημα. Την ίδια στιγμή στις ειδικές εξετάσεις για τους 75ρηδες είναι παρόντες οι εξεταστές. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι τηρείται η διαφάνεια σ’ αυτές τις εξετάσεις;». Να σημειώσουμε ότι όπως μας διαβεβαίωσαν από την Διεύθυνση Συγκοινωνιών οι εξετάσεις για ανανέωση διπλώματα σε οδηγούς άνω των 74ετών γίνονται κανονικά.

Ποιοι είναι οι χώροι που έχουν οριστεί για τις εξετάσεις

Στο μεταξύ έχουν οριστεί από τον δήμο οι χώροι όπου διενεργούνται οι εξετάσεις. Έτσι για τα οχήματα έχει διατεθεί ο χώρος πίσω από τον 1ο Δημοτικό παιδικό σταθμό, για τα φορτηγά χώρος στην Κομοτέξ και για τις μοτοσικλέτες στο γήπεδο του ΑΟΞ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…