Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Νομοθετική ρύθμιση για την άρση των προβλημάτων κυβερνησιμότητας των δήμων

Νομοθετική ρύθμιση για την άρση των προβλημάτων κυβερνησιμότητας των δήμων

0

Κατατίθεται από τον ΥΠΕΣ τη Δευτέρα, όπως ο ίδιος ενημέρωσε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ-Παρών και ο Μ. Δημαρχόπουλος

 Με τη ρύθμιση δίνεται πλειοψηφία στη συμπολίτευση σε επιτροπές και νομικά πρόσωπα και ενθαρρύνονται οι συνεργασίες των παρατάξεων

Tην πρώτη του θεσμική επίσκεψη στην ΚΕΔΕ πραγματοποίησε ο υπ. Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης που του απεύθυνε ο Πρόεδρος της Γ. Πατούλης, να παραστεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης που διοργανώθηκε την Τετάρτη. Στη συνεδρίαση προσήλθαν επίσης ο υφ. Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος και ο Γ. Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Μ. Σταυριανουδάκης.

Στη συνεδρίαση παρών ως μέλος Διοίκησης ήταν και ο δήμαρχος Ξάνθης Μπάμπης Δημαρχόπουλος, που τόνισε σε σχετική ανακοίνωσή του την ικανοποίησή του για την αναγνώριση από την πλευρά του υπουργού της συμβολής των δήμων στον περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, στην κάλυψη των κενών που άφηνε πίσω του το κεντρικό κράτος, καθώς και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Στο επίκεντρο της πρώτης συζήτησης του υπουργού με τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ, βρέθηκαν οι προωθούμενες ρυθμίσεις του υπουργείου με στόχο να αρθούν τα προβλήματα κυβερνησιμότητας που έχει προκαλέσει στους Δήμους και στις Περιφέρειες, η εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Ο κ. Πατούλης υποδέχθηκε με θερμά λόγια τον κ. Θεοδωρικάκο επισημαίνοντας ότι προσδοκά σε μία εποικοδομητική συνεργασία για το καλό της Αυτοδιοίκησης και αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της διασφάλισης της κυβερνησιμότητας στην Αυτοδιοίκηση.

«Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες να διοικηθούν. Εμείς πολύ έγκαιρα έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση και περιμένουμε τις νομοθετικές σας ρυθμίσεις που θα άρουν το αδιέξοδο» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα το πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης για αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, από το κεντρικό κράτος.

Ο υπ. Εσωτερικών προανήγγειλε πως την ερχόμενη Δευτέρα θα κατατεθεί στη βουλή νομοθετική ρύθμιση, με στόχο τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας και τη διευκόλυνση της λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών.

Όπως διευκρίνισε δύο θα είναι οι βασικοί πυλώνες της νέας ρύθμισης:

-Θα δίνεται η πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου, στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στα Νομικά Πρόσωπα και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις

-Θα ενθαρρύνονται συμπράξεις και συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει σε αυτές η παράταξη του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε την πρόθεση του να στηριχθεί η Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης και να συμβάλλει στη διεύρυνση των θέσεων εργασίας, μέσα από την τόνωση της απασχόλησης. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναβαθμίσει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης» ανέφερε και πρόσθεσε πως σύντομα θα έρθει ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση μέσω της οποίας θα απλοποιείται η λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και θα ξεκαθαρίζονται ζητήματα που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκλογές στη Ρωσία: Επανεκλογή Πούτιν με ποσοστό άνω του 87% – Η Δύση αμφισβητεί το αποτέλεσμα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίζει την πέμπτη θητεία ως πρόεδρος της Ρωσίας με το 87,34% των ψήφω…