Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα “Μύλος” και πάλι με τα Πνευματικά Δικαιώματα

“Μύλος” και πάλι με τα Πνευματικά Δικαιώματα

0

«Τα ίδια Παντελάκη μου» και μετά την ΑΕΠΙ – Απειλές δέχονται επιχειρηματίες της πόλης μας που καλούνται να διπλοπληρώσουν χρήση μουσικής και άλλοι που δεν έχουν προμηθευτεί άδεια

 

Επιστολή Μωραΐτη στην νέα υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη – Ζητά συνάντηση με την Επιτροπή για τα Πνευματικά Δικαιώματα

 

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες επιχειρήσεις του νομού μας που χρησιμοποιούν μουσική καθώς είναι αντιμέτωποι και πάλι με δικαστήρια αν δεν πληρώσουν για πνευματικά δικαιώματα στην κρατική ΕΥΕΔΔ, που  – όπως καταγγέλλουν τους χρεώνει διπλά και τρίδιπλα από την ΑΕΠΙ ανεξάρτητα αν αυτοί χρησιμοποιούν το ρεπερτόριο της«Αυτοδιαχείρισης» και έχουν πληρώσει γι αυτό. Το «μπάχαλο» που επικρατεί στις εταιρείες που εμπλέκονται στο ζήτημα αυτό μετά την διάλυση της ΑΕΠΙ καθώς ο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ)έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από τις επιχειρήσεις και δεν τις αφήνει να ανασάνουν!

Tα ίδια Παντελάκη μου και μετά την ΑΕΠΙ

Όπως είναι γνωστό η διάλυση της ΑΕΠΙ συνοδεύτηκε μ’ ένα σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων και με πολλά «λουκέτα» σε επιχειρήσεις εξαιτίας των υπέρογκων ποσών που τους χρέωνε και των ατέρμονων δικαστικών μαχών.  Όπως επίσης είναι γνωστό ότι ο «μίτος» της αποκάλυψης αυτού του σκανδάλου ξεκίνησε από τη Κεντρική Ένωση των Επιμελητηρίων Ελλάδος η οποία μέσω της Επιτροπής Παρακολούθησης και Υλοποίησης θεμάτων Πνευματικών Δικαιωμάτων, συντονιστής της  οποίας ήταν και παραμένει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, αγωνίστηκε να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου τους καλλιτέχνες με τους χρήστες και να δοθεί μια λύση κοινά αποδεκτή. Κι ενώ κατάφεραν να σπάσουν το απόστημα της ΑΕΠΙ δεν κατάφεραν να θέσουν σε μια κανονική τροχιά το ζήτημα αυτό και γι αυτό θεωρούν υπεύθυνη την πρώην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και συγκεκριμένα την απόφασή της να ιδρύσει μια κρατική Υπηρεσία Διαχείρισης Δικαιωμάτων με εποπτεύοντα φορέα τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Την ίδια στιγμή είχε ιδρυθεί μια ιδιωτική εταιρεία η «Αυτοδιαχείριση» που κατάφερε να πάρει μεγάλο μερίδιο των δικαιωμάτων του ξένου και ελληνικού ρεπερτορίου μετά την διάλυση της ΑΕΠΙ.

«Γλυτώσαμε από την ΑΕΠΙ μας ήρθαν χειρότερα».  Απειλές δέχονται επιχειρηματίες της πόλης μας που καλούνται να διπλοπληρώσουν πνευματικά δικαιώματα

Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Μωραΐτης συμβαίνει το εξής παράδοξο: «Πρόκειται για μια κρατική Εταιρεία που έχει μάλιστα το ίδιο ΑΦΜ με τον ΟΠΙ. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να μας πει ο ΟΠΙ ποιος έχει τα δικαιώματα και που πρέπει να πληρώνουμε. Η ΑΕΔΔΥ υποστηρίζει ότι έχει 100% τα αρχεία της ΑΕΠΙ απ’ την άλλη η «Αυτοδιαχείριση», το ρεπερτόριο της οποίας χρησιμοποιείται κατά κόρον έχει μερίδιο 75%. Και συμβαίνει να πληρώνουμε την Αυτοδιαχείριση και να έρχονται μετά να μας ζητάνε και από την ΑΕΔΥΥ. Και να μας απειλούν αν δεν πληρώσουμε ότι θα μας πάνε στα δικαστήρια. Έχουμε καταγγελίες από επαγγελματίες της πόλης μας ότι τους ζητάνε εξωφρενικά ποσά ενώ έχουν πληρώσει στην «Αυτοδιαχείριση». Χιλιάδες επαγγελματίες δεν έχουν προμηθευτεί άδεια μουσικής. Επικρατεί ένα «μπάχαλο».  Διώξαμε την ΑΕΠΙ και μας βρήκαν χειρότερα…», τονίζει ο κ. Μωραΐτης.

Επιστολή Μωραΐτη στην νέα υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Μπρος  σ΄ αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις δύο εταιρείες να ερίζουν που ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα και τους επαγγελματίες να απειλούνται με μηνύσεις, ο κ. Μωραΐτης ως μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής για τα Πνευματικά Δικαιώματα ξεκινά και πάλι την προσπάθεια να εξερευνεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Πρώτο βήμα η ενημέρωση της νέας Υπουργού κας Λίνας Μενδώνη. Για το σκοπό αυτό απέστειλε επιστολή την Παρασκευή όπου της εκθέτει όλα τα ζητήματα και το ιστορικό της υπόθεσης ενώ της ζητά να ορίσει μια συνάντηση με την Επιτροπή. Είναι ένα θέμα που έχει εκλάβει διαστάσεις σκανδάλου όχι μόνο στο οικονομικό σκέλος όσο και στην πολιτική διαχείρισή του και έχει θύματα την επιχειρηματικότητα αλλά και την καλλιτεχνική δημιουργία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …