Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ – ΚΥΠΡΟΣ: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. 1974

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ – ΚΥΠΡΟΣ: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. 1974

0

Νησί πικρό, νησί γλυκό, νησί τυραγνισμένο. Πώς σου μαδήσαν τ’ ανθιά σου δειλοί, τριπλοί βαρβάροι. Κι αντίχριστοι να παίζουνε την τύχη σου στα ζάρια (Γιάννης Ρίτσος)

Συμπληρώνονται εφέτος σαράντα πέντε (45) χρόνια τουρκικής κατοχής του 37% του κυπριακού εδάφους με την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων, γνωστή ως Αττίλας 1 και 2.

Ήταν ημέρα Δευτέρα της 15ης Ιουλίου 1974, μια μαύρη ημέρα για τον Ελληνισμό. Εκείνο το πρωινό άνοιξαν οι πύλες της κόλασης. Αδερφός εναντίον αδερφού. Έλληνας εναντίον Έλληνα.

Γίνεται πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Μακαρίου. Βομβαρδίζεται το Προεδρικό Μέγαρο, αλλά ο πρόεδρος Μακάριος κατάφερε να γλυτώσει και φεύγει με κάποιους συνεργάτες του. Το ΡΙΚ (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου) ανακοίνωσε ότι ο Μακάριος είναι νεκρός. Είχαμε όμως νεκρούς και τραυματίες. Οι πολίτες βοηθούν να διαφύγει ο Μακάριος και να φτάσει στο ιστορικό μοναστήρι Κύκκου, στο κατάφυτο όρος Τρόοδος. Ο Μακάριος έφτασε το απόγευμα και από έναν πρόχειρο ραδιοφωνικό σταθμό μετέδωσε προς τον Κυπριακό λαό το εξής μήνυμα: «Ελληνικέ Κυπριακέ λαέ. Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις. Γνωρίζεις ποιος σου ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος. Είμαι εκείνος τον οποίο εσύ εξέλεξες για να είναι ηγέτης σου. Δεν είμαι νεκρός, όπως η Χούντα των Αθηνών και οι εδώ εκπρόσωποί της θα ήθελαν. Είμαι ζωντανός… Μη φοβηθείς. Διαδήλωσε τη θέλησή σου και την απόφασή σου να αντισταθείς, να αγωνισθείς. Η Χούντα δεν πρέπει να περάσει. Νυν υπέρ πάντων αγών. Ο αγών είναι ιερός και η νίκη είναι ιδική μας».

Όλοι αιφνιδιάστηκαν. Ο κόσμος εξαφανίστηκε και κρύφτηκε στα σπίτια του. Πραξικόπημα! Το ελληνικό αίμα άρχισε να ρέει άφθονο μεταξύ Ελλήνων αδελφών. Οι αρχιχουντικοί «πατριώτες» των Αθηνών ανάγκασαν τους Ελληνοκύπριους να σκοτωθούν μεταξύ τους!

Οι Τούρκοι που γνώριζαν για το πραξικόπημα από τη CIA τρίβουν τα χέρια τους, που σε λίγες μέρες θα πάρουν τη μισή Κύπρο με την εισβολή του ΑΤΤΙΛΑ! Τα Νατοϊκά σχέδια για διχοτόμηση της Κύπρου τα έθεσαν σε εφαρμογή οι «αρχιεφιάλτες» των Αθηνών.

Σ’ ένα μήνα έγινε η μόνιμη τριχοτόμηση σύμφωνα με τα σχέδια του ΝΑΤΟ. Στις 20 Ιουλίου 1974 με το πρώτο φως της ημέρας γίνεται η εισβολή στο νησί. Όλος ο πλανήτης το γνώριζε και μόνο οι κοιμισμένοι «αρχιστράτηγοι» των Αθηνών και της Κύπρου δεν το γνώριζαν. Οι Τούρκοι πριν εισβάλουν απέκλεισαν την Κύπρο με υποβρύχια και διακριτικά σε διεθνή ύδατα με άλλα σκάφη. Οι Δικτάτορες στην Αθήνα διαφήμιζαν τα καινούργια υποβρύχια που αγόρασαν από τη Γερμανία, το Γλαύκος και το Νηρεύς. Η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε το 37% της Κύπρου. Παραδόξως η Χούντα, ενώ γνώριζε ότι ο Τούρκος Αττίλας έρχεται, δεν έδωσε καμία διαταγή στην Εθνοφρουρά να διασπαρθεί και να πάρει πλήρη αμυντική διάταξη και να περιμένει με το δάκτυλο στη σκανδάλη!

Οι «αχυράνθρωποι» στρατηγοί της Χούντας έπαιρναν διαταγές από έναν «πειραγμένο» ταξίαρχο βασανιστή νατοδικτάτορα και έτσι κατάντησαν την Κύπρο να την έχει από τότε ο Αττίλας πιασμένη από το λαιμό να τη στραγγαλίσει τελείως, όποτε αποφασίσει. Σήμερα όλοι «οι σύμμαχοί μας» νομιμοποιούν τα τετελεσμένα. Συγχρόνως υπαγορεύουν σαν «αφέντες» της Κύπρου συνομοσπονδιακά σχέδια!

Τα παλιά Νατοϊκά σχέδια διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας Άτσεσον, Λέμνιστερ, Μπώλ, Ανάν, έγιναν πράξη από το 1974.

Τα ξημερώματα της 23ης προς 24η Ιουλίου ο Κων/νος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός και προσπάθησε να περισώσει ό,τι μπορέσει με τη βοήθεια του Θεού, του λαού, της κυβέρνησής του και των επιστρατευμένων Ελλήνων στρατιωτών.

Στην Κύπρο έγινε αντικατάσταση του Νίκου Σαμψών από το Γλαύκο Κληρίδη. Στις 25 Ιουλίου 1974 άρχισε τριμερής διάσκεψη της Γενεύης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας – Αγγλίας για συνομιλίες επί του Κυπριακού. Οι συνομιλίες διακόπηκαν και οι Τούρκοι προχωρούσαν.

Στις 14 Αυγούστου 1974 με το πρώτο χάραμα άρχισε άγριος βομβαρδισμός της ΕΛΔΥΚ και κράτησε επί τρεις ημέρες (14 – 15 – 16) με άφθονο ελληνοκυπριακό αίμα να χύνεται και με ολέθρια αποτελέσματα για τον Ελληνισμό. Με τον Αττίλα 1 και 2, η Κύπρος, το νησί της Αφροδίτης χωρίζεται σε δύο ζώνες: Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή. Το 37% της Κύπρου πέρασε υπό τουρκική κατοχή, είναι η κατεχόμενη ζώνη με 200.000 πρόσφυγες να ξεριζωθούν από τα σπίτια τους. Σφαγιάστηκαν 2.500 Έλληνες – Κύπριοι. Τραυματίστηκαν εκατοντάδες. Και 1619 Έλληνες – Κύπριοι είναι αγνοούμενοι, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι απέγιναν. Ακόμη 110 ΕΛΔΥΚΑΡΙΟΙ έπεσαν νεκροί. Ανάμεσά τους και ο λοχίας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΥΛΟΣ από τη Μεσοποταμία Λαμίας. Ένας μεγάλος ήρωας, ένας μεγάλος Έλληνας. Έπεσε στις 16/8/1974. Ήταν συσπουδαστής μου και αχώριστος φίλος στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας. Ας αναπαύσει ο Θεός την ψυχή του και όλους τους άλλους αδικοχαμένους Έλληνες και Κυπρίους αγωνιστές που χάθηκαν στο νησί της Αφροδίτης, τη Μεγαλόνησο Κύπρο.

Η κυπριακή κρίση του 1974 ανέδειξε τη στρατιωτική αδυναμία της Ελλάδας κατά δυο τρόπους. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ήταν παραμελημένες κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και δε διέθεσαν συνοχή, λόγω της ανάμειξής τους στα πολιτικά δρώμενα της εποχής τους. Παράλληλα η Τουρκία διέθετε πλεονέκτημα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Η κρίση ανέδειξε και μια σοβαρή πολιτική αδυναμία που προέκυπτε από τη διπλωματική απομόνωση της Ελλάδας. Οι Μεγάλες Δυνάμεις (ΗΠΑ – ΕΣΣΔ) δεν καταδίκασαν το πραξικόπημα και την εισβολή, γιατί η Τουρκία ήταν στρατηγικά σημαντικότερη από την Ελλάδα για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Την ίδια ανοχή επέδειξε και η τότε Σοβιετική Ένωση, λόγω συμφερόντων της από το 1964.

Από το 1974 η Κύπρος είναι χωρισμένη σε δυο ζώνες, την ελεύθερη και την κατεχόμενη. Η ελεύθερη αναγνωρίζεται ως Κυπριακή Δημοκρατία και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004, ενώ η κατεχόμενη Κύπρος (37%) ανακηρύχτηκε σε ψευδοκράτος, χωρίς καμία διεθνή αναγνώριση.

Η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή κοινότητα πάγωσε τη διαδικασία λύσης που προωθούσε σχέδιο για λύση με δυο κοινότητες. Σήμερα, 45 χρόνια από το πραξικόπημα της Χούντας κατά του Εθνάρχη Μακαρίου οδήγησε στην εισβολή του Αττίλα 1 και 2 κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, στρέφει τη μνήμη μας πίσω σ’ εκείνα τα γεγονότα που ο καθένας εύχεται να μην επαναληφθούν: «Τα παθήματα ας γίνουν μαθήματα». Ενωμένοι όλοι οι Έλληνες να αντιμετωπίσουμε τους σημερινούς κινδύνους που μας περιζώνουν. Μόνο έτσι θα είμαστε άξιοι κληρονόμοι της μεγάλης παράδοσης, της λαμπρής ιστορίας και του μοναδικού μεγαλείου της πατρίδας μας.

Αθάνατοι νεκροί,

το Έθνος και η Ρωμιοσύνη ας γονατίσουν ευλαβικά μπροστά σας!

Η θυσία σας, το μεγαλείο σας και η δόξα σας θα μείνουν αιώνια στη μνήμη μας. Τα ονόματά σας γράφτηκαν με ολόχρυσα γράμματα στην ιστορία της Πατρίδας μας. Η ευγνωμοσύνη μας ας είναι θυμίαμα στο βωμό της θυσίας σας. Άξιοι απόγονοι δοξασμένων προγόνων!

«Στης Κύπρου τ’ όμορφο νησί,

στη γη της Αφροδίτης.

Να ζω εγώ εδώ κι αλλού εσύ.

Μας κλαίει κάθε Κύπριος και Ελλαδίτης!»

                                                                 Χρήστος Δελημπούρας

                                                            τ. Σχολικός Σύμβουλος – Προϊστάμενος Π.Ε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…