Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επικουρικές Συντάξεις: Όσα χρήματα δίνεις, τόση σύνταξη θα παίρνεις

Επικουρικές Συντάξεις: Όσα χρήματα δίνεις, τόση σύνταξη θα παίρνεις

0

Τι αλλάζει για τους ασφαλισμένους

Νέο καθεστώς για τις επικουρικές συντάξεις που θα αφορά αποκλειστικά όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας από 1/1/2021 σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα, με βάση το οποίο όσες εισφορές καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι τόση σύνταξη θα παίρνουν. Τα σημερινά επίπεδα των εισφορών δεν πρόκειται να αλλάξουν, ενώ το νέο καθεστώς δεν θα αφορά τους ήδη συνταξιούχους, καθώς και τους σημερινούς ασφαλισμένους.

Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που προωθεί η νέα κυβέρνηση – στο πλαίσιο των αλλαγών του νόμου Κατρούγκαλου – η οποία στόχο θα έχει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση, με στόχο την ενδυνάμωσή της αλλά τη λειτουργία της «υπό την εποπτεία» του υφιστάμενου Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών. Θα προηγηθεί πάντως νομοσχέδιο εντός του Αυγούστου το οποίο θα αφορά τις εισφορές στις κύριες συντάξεις και θα προβλέπει τη μείωσή τους από το 20% στο 15% σε ορίζοντα τετραετίας, δηλαδή από το 2020 έως το 2023.

Κεφαλαιοποιητικό

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Ν. Μηταράκη, η μεγάλη αλλαγή στο Ασφαλιστικό θα γίνει στις επικουρικές συντάξεις, καθώς θα γίνει κεφαλαιοποιητικό, δηλαδή τα χρήματα των ασφαλισμένων θα βρίσκονται στον δικό τους λογαριασμό. «Αυτό, σε συνδυασμό με την κύρια σύνταξη, θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στους συνταξιούχους και αισιοδοξία στους σημερινούς νέους για περισσότερη ισορροπία στον ασφαλιστικό τους κουμπαρά, ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών της χώρας» υπογραμμίζει ο υφυπουργός. Μάλιστα κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι με το νέο σύστημα για τις επικουρικές θα καταγραφεί σημαντική αύξησή τους.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, από 1/1/2021 ο κάθε νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας θα καταβάλλει για τη δική του σύνταξη τις εισφορές που αναλογούν στον μισθό του. Ετσι, χρόνο με το χρόνο θα «χτίζει» το ποσό της δικής του επικουρικής σύνταξης. Οι επιλογές του δεν θα αφορούν μόνο την επικουρική από τον δημόσιο φορέα επαγγελματικής ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ), αλλά και από άλλα επαγγελματικά επικουρικά ταμεία που θα λειτουργούν από ασφαλιστικές εταιρείες τραπεζών ή ακόμη και από επαγγελματικά ταμεία που λειτουργούν σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες – πλην της Ελλάδας – με αντίτιμο τις καλύτερες αποδόσεις των επενδεδυμένων εισφορών. Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί από τον πρώτο μήνα να παρακολουθεί την απόδοση των εισφορών του και εξετάζεται να έχει τη δυνατότητα ρευστοποίησης και καταβολής σύνταξης μετά την πρώτη 10ετία. Οσο περισσότερο θα μένει όμως με τις εισφορές του στο σύστημα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσό της επικουρικής που θα περιμένει να εισπράξει.

Υπογραμμίζεται ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου οι επικουρικές συντάξεις για αιτήσεις από 1/1/2015 και μετά έχουν στοιχεία κεφαλαιοποιητικού συστήματος και τα ποσά που προκύπτουν λαμβάνουν ως βάση τις εισφορές, την ηλικία και τις αποδόσεις (σε υποθετική βάση) των αποθεματικών του ΕΤΕΑΕΠ. Με το νέο σύστημα οι επικουρικές θα βγαίνουν με τις ίδιες παραμέτρους, αλλά η διαφορά είναι ότι οι εισφορές καθενός ασφαλισμένου θα επενδύονται ή δεν θα επενδύονται με δική του απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2016 με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου μειώθηκαν για 250.000 συνταξιούχους μέχρι και 40% οι επικουρικές. Να σημειωθεί ότι αυτό ακριβώς είχε παραδεχτεί και ο ίδιος ο Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ στις 7/9/2016: «Είναι ακριβές αυτό που λέτε, υπήρχαν περικοπές που ξεπέρασαν το 40%». Είναι χαρακτηριστικό ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που επιβλήθηκε το 2014 και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μείωνε τις επικουρικές κατά μόλις 5,2%.

Την ίδια ώρα εντολή για άμεση ολοκλήρωση του επανυπολογισμού όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων που εκδόθηκαν μέχρι τις 31 Μαΐου του 2018 και έκδοση όλων των απαιτούμενων ενημερωτικών σημειωμάτων αναμένεται να δώσει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου να ενημερωθούν οι ασφαλισμένοι για το ύψος των συντάξεών τους πριν και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και το ύψος της προσωπικής διαφοράς για τον καθένα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…